Nerden baslasam bilemiyorum işletim sistemi mi yoksa AMD vs. Intel mi.
Once islemcilerden baslayayım. ikisinin farkını bir benzetme ile yazayım alacak arkadaslar karar versin hangisi iyi. En sona da kendi fikrimi tabiki.
Diyelimki bir duvar boyanacak - yani pc de yapılacak bir iş (process)
AMD: Duvarı buyuk bir fırcayla yavas bi sekilde boyar (10x400 = 4ghz) FSB hızları ve carpanları
Intel: Kücük bir fırcayla hızlı bi sekilde boyar. (20x200 = 4ghz)
Sonuc olarak ikiside cok yakın surelerde aynı işi bitirir. Burada onemli olan sadece Ghz hızları değil L2 ve L3 belleklerin boyutuda onemlidir. Bu noktada bunlarda boya kovasına benzetilebilir. Kova ne kadar buyukse o kadar az gidersin kovayı boya tenekesinden doldurmaya. Kucuk kova (l2 ve l3 cache) daha cok git gel ve zaman kaybıdır. Bunlar işlemci icindeki SRAM adı verilen özel cok hızlı ve cok pahalı hafıza parcacıklarıdır ve maliyet ve performans ile direk orantılıdır.
AMD iki sene oncesine kadar yanıyor diyen bir arkadas vardı. O işlemciler durduk yere yanmıyor yada amd intele gore cok yuksek sıcaklıklarda calısmıyor. SAdece amd nin 2000 li yıllarda cıkardıgı bir seri islemcide olan teknik sorundan kaynaklanıyor. Yeni nesillerde coklu sıcaklık korumaları ( anakartta ve islemcinin kendisinde) mevcut.
Burda konu uretim hatası ise intelin son cıkardıgı sandy bridge sistemler geri toplanıyor sebebi chipsette intelin yaptıgı tasarım hatası. en iyi ihtimalle bi sorun yaratmıyor ancak sata3 portunu yada buna baglı olan HDD yanma ihtimali bulunuyor. hemde ısınmadan sadece elektriksel olaylarla

) Herkes hata yapabilir.
Etrafınıza bir bakın, gelir durumlarını ve bilgisayar kullanım alıskanlıklarını genel olarak ele alırsak AMD AthlonII x4 serisi (640 olanı benim pc de kullandıgım - 100$) bu kullanıcıların %70 kadarını tatmin edecektir. 300 - 500 usd ye hatta daha fazlasına islemciler var ama ona verecegim paraya SSD(Solid state Disk - flash bellek mantıgında calısan yeni nesil Harddiskler) alırım 2GB ram takviyesi yaparım, 100 usd lik islemciye guzel bi fan ve overclock. AMD Black edition (be) serisi işlemciler overclock icin cok kullanıslı. Pahalı makinalar ile aynı performansı alırım. PArası olana 16 32 vs cekirdekli ozel işlemciler de var. Misal IBM. Satarlarmı bilmiyorum yada windows calıstırırmı. Ama olay iyi islemci ise IBM intel ve amd den daha iyi.
Sonuc olarak AMD yada intel ikiside aynı benim gozumde ben verdigim paraya karsı ne aldıgıma bakarım. Su anda AMD daha cok sey sunuyor bana. Yarın birgün intel cok cazip bisey teklif eder onu alırım. Bu yuzden uzmeyin kendinizi butceniz neye el veriyorsa sartlar dahilinde en iyisini marka gozetmeksizin gidin alın.
Daha fazla teknik detaya girmek istemiyorum,kafalar karısmasın. ozel olarak merakınız varsa pmden yada cevap olarak sorabilirsiniz.
Benim PC de amd athlonII x4 640 @3.2 ghz overclocklu işlemci, laptopumda intel i5 430m var butun işimi goruyor ikiside.
İşletim sistemlerinde gelince:
windows7 ailesinin hepsi aynı cekirdegi kullanıyor. x64 işlemcisi olana kesinlikle 64 bit isletim sistemi tavsiye ediyorum. 32 bite gerek yok, artık uyum sorunları da yasanmıyor cok ekstra seyler kullanmıyorsanız. müzelik programlar vs... hangi win7 sürümünün cevabı benim icin kesinlikle ultimate deil (lisans alacaksam tabi) home premiumdur. hepsini denedim H.premium ile ultimate arasında kullanacagım gram farklılık yok. Burada lisans icin bu froumdakilere bir fikir vereyim; ler yada loaderlar kullanıma baglı olarak sorun yaratabiliyor sonucta orijinal sistem dosyalarının bazıları degisiyor. Ancak bir teknoloji marketten teşhirdeki herhangi bir laptopun uzerinden ( yani altından ) win7 lisansını () alabilirsiniz - dikkat caktırmayın sonra papaz olursunuz incelerken cep tel ile foto cekin en hızlısı o yada caktırmadan yazıverin tele - telefon akticasyonu ile de gayet sorunsuz bi sekilde aktive edebilirsiniz. Ya da laptopu olan bir tanıdıgınız ile aynı lisansı kullanabilirsiniz. Xp varken haftada bir format atardım o zamanlar sorun olabilirdi bu ancak 3-4 ayda bir format atıyorum win7 ye sorun olmayacaktır bu sekilde. Guncelleme olmasada olur. Net framework4 aktivasyonu bozmaz bu arada. Ancak bazı Win7 guncellemeleri aktivasyon kontrolu yapıyor. Nette arastırırsanız bulursunuz sanırım.
gereksiz yuklemelerden ve ozelliklerden uzak durmanız genel kullanım konforu ve performans acısından yararınıza olacaktır. Bir network uzmanı değilseniz yada sunucu tabanlı calısmalar ve yuksek guvenlik onlemleri ihtiyacınız yoksa Ultimate gereksiz. 3D yazlımları, grafik ve programlama yazılımları kullanıyorum. Ne intel - amd farkı yasadım ne de win7 home premium ultimate.
Yeni sistem toplayacaksanız genel olarak kararlı bir sistem olusturmaya calısın. 500 usdye islemci alır ona ddr2 ram, IDE Hdd yada dandik bir PSU eklerseniz bi anlamı kalmaz. onun yerine birbirine daha yakın sıralamadaki urunleri secmenizi tavsiye ederim. En iyi islemci ile en kötü ekran kartını aynı kasaya koymayın demek istiyorum. Yada dün sabah piyasaya cıkan bir urun ile 4 yıldır piyasada olan gibi...Cunku bu aletlerin hic birisi tek basına bi ..ka yaramaz. beraber calısırlar. Bilgisayarınızın performansı en kotu donanımız kadardır. Alırken bunu unutmayın.
Buraya kadar okuduysanız bu bilgiler ilginizi cekmis ve bende guzel yazabilmisim demekki.
Şahsi fikirlerimdir, hic kimse yada hicbir firma hedef degildir.
Birilerine faydam olduysa ne ala, kalbini kırdıysam af ola...
Hasan T.