SSD aldım, bilgili arkadaşlardan destek bekliyorum

Sponsorlu Bağlantılar

ponçikEnişte

ponçikEnişte

Üye
    Konu Sahibi
SSD aldım, bilgili arkadaşlardan destek bekliyorum
Merhaba arkadaşalar, her ne kadar SSD konularını hep takip etsem de pratik olarak tecrübesiz olduğumdan yanlış bişi yapmak istemiyorum.

Vatandan 209₺ye ahan da bunu almış bulundum;

henüz PCye takmadım, malum dosyalarımı düzenleyip yedeklemelerimi yapıyorum, Cumartesi formata girişeceğim inş :)

SSD kullanan arkadaşlar kuruluma başlamadan önce ya da kurulumdan sonra yapmam gereken adımlar, atlamamam gereken konular varsa bilgilendirebilirler mi? Hatta bu modeli kullanan bir arkadaşımız varsa çok daha makbule geçer yardımları :)

şimdiden teşekkürler...

ANIL

ANIL

Admin
Hayırlı olsun. Kurulumdan önce yapmak gereken pek bir şey yok. Takıp kuruluma başlayabilirsin. Daha sonra ise SSD yazılımı varsa onu yüklemen yeterli olur. Windows 8 kullanıyorsan disk birleştirme işlemi otomatik olarak iptal oluyor zaten.

• Beğen
Tepkiler: ceza87
ponçikEnişte

ponçikEnişte

Üye
    Konu Sahibi
önce bi BIOSu güncelleyeyim diyorum, ardından AHCI mod açık mı kontrol edeyim öyle formata başlayayım??

• Beğen
Tepkiler: L-LumieRe
L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
sistemin yeni ise AHCI mod da UEFI kurulum yaparsan en iyisi olur :oke:

• Beğen
Bilişim Profesörü

Bilişim Profesörü

Üye
sistemim 3 yıllık, AHCI moda bakıcam tamam da UEFI ne oluyo :D

Onun dışında UEFI ve kurulumu ile ilgili birkaç linkte atıyorum, faydalanabilirsin :oke:

• Beğen
ponçikEnişte

ponçikEnişte

Üye
    Konu Sahibi
heee şu eski BIOS görünümü yerine (W8de) yeni modern bi görünümü olan zımbırtı (BIOSun yerini alan) UEFImiydi? :) duymuştum/görmüştüm/okumuştum zamanında :) e peki benim anakart BIOS yerine UEFIye çevrilebiliyor mu? :allalla:
ben bi evde benim anakart UEFI desteklio mu bakiim :) biraz da araştırayım bunu
anakartım bu

UEFI desteklemiyor sanırım :allalla:

• Beğen
Tepkiler: Bilişim Profesörü
denisjr

denisjr

Üye
Vayy hayırlısı olsun. Almak istediğim ssd. On numara tercih yapmışsın. Formattan sonra performansı paylaşırsan sevinirim.

• Beğen
ponçikEnişte

ponçikEnişte

Üye
    Konu Sahibi
Vayy hayırlısı olsun. Almak istediğim ssd. On numara tercih yapmışsın. Formattan sonra performansı paylaşırsan sevinirim.
muhakkak paylaşırım :) umarım yanlış ayarlar yapmam da tam performans alırım şu canavardan :)

denisjr

denisjr

Üye
Herhangi bi ayar yok ;)

ponçikEnişte

ponçikEnişte

Üye
    Konu Sahibi
Herhangi bi ayar yok ;)
ne biliim heyecandan mıdır stresten midir 3 senedir o kadar çok ssd hakkında şeyler okudum ki yok AHCI yok bilmem ne yok şu test programı yok RAID falan artık kafam jöle kıvamında :kıskıs:
bu arada kendi içinden bi uygulama çıkacak sanırım ama yine de ssd test uygulaması önerebilirsiniz güvenilir olsun :)

denisjr

denisjr

Üye
Programını yükleyince bilgisayarındaki işletim sistemini ssdye atıyormuş. Sorunsuz çalışıyormuş. Muş :)

ponçikEnişte

ponçikEnişte

Üye
    Konu Sahibi
Programını yükleyince bilgisayarındaki işletim sistemini ssdye atıyormuş. Sorunsuz çalışıyormuş. Muş :)
onu biliyorum, içinde klonlama uygulamasıyla geliyor ama zaten ben 3 senedir format atmıyorum PCye (ssd ha aldım ha alacam diye diye:kıskıs:)
sistemin hala daha çok kötü olmasa da yine de artık format istiyor ufaktan(!) (yani istesin artık :) ) o yüzden klonlamayı düşünmüyorum temiz kurulum yapacağım. hala daha masaüstüm bana bakıyo ben ona bakıyorum, çok karışık düzenlemem lazım Cumartesiye kadar :)

denisjr

denisjr

Üye
Özel dosyalarını al bi harddiske. Eski olan harddiskini full formatla D olarak kullan. Ssd ye bas işletim sistemini ;)

ponçikEnişte

ponçikEnişte

Üye
    Konu Sahibi
Özel dosyalarını al bi harddiske. Eski olan harddiskini fu ll formatla D olarak kullan. Ssd ye bas işletim sistemini ;)
aynen öyle yapacam, 300GB torrentler için E var o duracak, C var 150gb yedek alındıktan sonra formatlanacak, bi de D var 120GB ona da basarım formatı bazıı oyunlar yüklü onda. yedekleme ve depolamam için 3TB + 500GB iki tane haricim var. yani ben HDDye doymuşum tatlı olarak SSD şarttı artık :D tatlısız menü olmuyor :D

• Beğen
Tepkiler: denisjr ve Bilişim Profesörü
Furkan Emekli

Furkan Emekli

Üye
SSD'nin performansı işlemci ve anakarta göre değişkenlik gösterir. Ben de aynı SSD'yi kullanıyorum. Arkadaşlar gereken bilgileri vermişler zaten. Bence işletim sistemini ve önemli programları SSD'ye kur. Yazılımı Samsung Magic gibi bir şeydi yanlış hatırlamıyorsam. O programla raid modu aktif edebilirsin. Bu sebeple okuma ve yazma hızında bir kayıp yaşamazsın. Ancak bu işi yaparken elektrikler gittiğinde çoğu dosya silinebiliyor veya zarar görüyor , o yüzden pek tavsiye etmiyorum. Hayırlı olsun , güle güle kullan.

ponçikEnişte

ponçikEnişte

Üye
    Konu Sahibi
SSD'nin performansı işlemci ve anakarta göre değişkenlik gösterir. Ben de aynı SSD'yi kullanıyorum. Arkadaşlar gereken bilgileri vermişler zaten. Bence işletim sistemini ve önemli programları SSD'ye kur. Yazılımı Samsung Magic gibi bir şeydi yanlış hatırlamıyorsam. O programla raid modu aktif edebilirsin. Bu sebeple okuma ve yazma hızında bir kayıp yaşamazsın. Ancak bu işi yaparken elektrikler gittiğinde çoğu dosya silinebiliyor veya zarar görüyor , o yüzden pek tavsiye etmiyorum. Hayırlı olsun , güle güle kullan.
RAID modun ne avantajı ve ne dezavantajı var? sadece avantajı varsa tabi ki açarım, ama dezavantajı varsa bilmek isterim, malum bi yerden verirken bi yerden kısarlar genelde :)

Furkan Emekli

Furkan Emekli

Üye
RAID modun ne avantajı ve ne dezavantajı var? sadece avantajı varsa tabi ki açarım, ama dezavantajı varsa bilmek isterim, malum bi yerden verirken bi yerden kısarlar genelde :)
SSD dolunca okuma veya yazma performansında düşüklük oluyor. RAID modu aktif ettiğinde okuma yazma hızında düşüklük oluyor. RAID modu aktif ettiğinde okuma ve yazma hızı arttığı için bu düşüklük yaşanmıyor. Ancak RAID modu aktif iken elektrik kesilirse verilerin kaybolma payı var.

ponçikEnişte

ponçikEnişte

Üye
    Konu Sahibi
SSD dolunca okuma veya yazma performansında düşüklük oluyor. RAID modu aktif ettiğinde okuma yazma hızında düşüklük oluyor. RAID modu aktif ettiğinde okuma ve yazma hızı arttığı için bu düşüklük yaşanmıyor. Ancak RAID modu aktif iken elektrik kesilirse verilerin kaybolma payı var.
İstanbul'da elektrik kesilmeyecek? o vakit UPS alana kadar RAID modu kapalı kalsın :)
bak şimdi de UPS masrafı çıkacak :kıskıs:
bu RAID modunu istediğim zaman kapatıp açabiliyor muyum?

L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
Arkadaşın raid diye bahsettiği konu samsung rapid mode.
Ramlerini ssd onbellegi olarak kullaniyor.
8gb ramin yoksa faydadan cok zarar saglayacak yöntem.
Ups yoksa veri kaybı yaşatır.

Üst Alt