Tavsiye Çok acil max. 1850 lira laptop tavsiyesi

Sponsorlu Bağlantılar

L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
Harddisk ssd hız konusu göründügu kadar basit değil arkadaşlar. O 500 mb gibi hizlar tüketiciyi kandırmak üzerine bir satış politikası

ByKatre

ByKatre

Üye
ben 30 olunca şükür ediyorum ;)

L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
şuan mevcut harddiskler 200MB gibi sıralı okuma yazma hızına ulaşabiliyor ama sıralı okuma yazma sabit bir veri dizesi demek... bluray 720p-1080p film gibi. veya yine bir oyun ISO dosyası... tek dosya olarak büyük çaplı doysa okumasına sıralı veri okuma yazma deniyor. evet bu konuda ssdler için yazılan doğru.
550MB gibi hızlara sıralı okuma yazma ile ulaşılıyor.
ama işin en önemli kısmı
tüm programlar windows işletim sistemi veya oyunlar böyle tek parça büyük dosyalardan ibaret değil.
tamamiyle minik dosyacıklardan ibaret bu tür okuma yazma boyutuna 4K okuma yazma deniyor.
SSD ler için en önemli ve alırken dikkat edilmesi gereken husus budur.
harddiskler için 4K veri hızı 1mb civarı veya daha düşüktür.
ancak ssdler de 4K hızı modelden modele değişkenlik gösterir.
4K ne kadar yüksekse o kadar iyidir. daha sonra sıralı veri okuma yazmaya bakabilirsiniz.

ssd için şu tabloya bakarsanız.
Seq yazan sıralı veri okuma yazmadır. 4K ise görülüyor. (4K rastgele veri okuma yazma olarak adlandırılır)

2014 model en hızlı harddisk için ise şu değerler mevcut

Sequential Read : 197.453 MB/s --- Sequential Write : 196.491 MB/s
Random Read 512KB : 56.467 MB/s --- Random Write 512KB : 95.983 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 0.636 MB/s --- Random Write 4KB (QD=1) : 1.399 MB/s
Random Read 4KB (QD=32) : 1.306 MB/s ---- Random Write 4KB (QD=32) : 1.435 MB/s

aradaki 4K farkı okumada 75kat yazmada 103 kat :oke:

ancak her dosya tamamiyle 4K dosya boyutunda değildir. çoklu 4K okuma değeri olan (4K QD32) de önemli tabiki
yüksek boyut olan 512K dosya hızlarıda yazıyor testte. tabi ara değerlerde mevcut ama bu testte yok.
bunun haricinde veri erişim süresi (access time) diye birşey daha var. milisaniye olarak ölçülüyor.
harddisklerde bu değer 5ms-20ms arasındayken SSD lerde 0.01ms-1ms arası değişiyor.

bu performans değerlerinin ortalaması alınarak ssdlerin harddisklerden enaz 10kat daha performanslı oldugu söyleniyor.

ByKatre

ByKatre

Üye
şuan mevcut harddiskler 200MB gibi sıralı okuma yazma hızına ulaşabiliyor ama sıralı okuma yazma sabit bir veri dizesi demek... bluray 720p-1080p film gibi. veya yine bir oyun ISO dosyası... tek dosya olarak büyük çaplı doysa okumasına sıralı veri okuma yazma deniyor. evet bu konuda ssdler için yazılan doğru.
550MB gibi hızlara sıralı okuma yazma ile ulaşılıyor.
ama işin en önemli kısmı
tüm programlar windows işletim sistemi veya oyunlar böyle tek parça büyük dosyalardan ibaret değil.
tamamiyle minik dosyacıklardan ibaret bu tür okuma yazma boyutuna 4K okuma yazma deniyor.
SSD ler için en önemli ve alırken dikkat edilmesi gereken husus budur.
harddiskler için 4K veri hızı 1mb civarı veya daha düşüktür.
ancak ssdler de 4K hızı modelden modele değişkenlik gösterir.
4K ne kadar yüksekse o kadar iyidir. daha sonra sıralı veri okuma yazmaya bakabilirsiniz.

ssd için şu tabloya bakarsanız.
Seq yazan sıralı veri okuma yazmadır. 4K ise görülüyor. (4K rastgele veri okuma yazma olarak adlandırılır)

2014 model en hızlı harddisk için ise şu değerler mevcut

Sequential Read : 197.453 MB/s --- Sequential Write : 196.491 MB/s
Random Read 512KB : 56.467 MB/s --- Random Write 512KB : 95.983 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 0.636 MB/s --- Random Write 4KB (QD=1) : 1.399 MB/s
Random Read 4KB (QD=32) : 1.306 MB/s ---- Random Write 4KB (QD=32) : 1.435 MB/s

aradaki 4K farkı okumada 75kat yazmada 103 kat :oke:

ancak her dosya tamamiyle 4K dosya boyutunda değildir. çoklu 4K okuma değeri olan (4K QD32) de önemli tabiki
yüksek boyut olan 512K dosya hızlarıda yazıyor testte. tabi ara değerlerde mevcut ama bu testte yok.
bunun haricinde veri erişim süresi (access time) diye birşey daha var. milisaniye olarak ölçülüyor.
harddisklerde bu değer 5ms-20ms arasındayken SSD lerde 0.01ms-1ms arası değişiyor.

bu performans değerlerinin ortalaması alınarak ssdlerin harddisklerden enaz 10kat daha performanslı oldugu söyleniyor.
aynen öyle oluyo çok küçük dosyaar yavaş atıyo ;)

L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
ayrıca usb3.0 muhabbeti geçmiş.
bir sistem en düşük performanslı donanımı kadar hızlıdır..
sizin sisteminide bir harddisk max 80mb okuyup yazabiliyorsa usb 3.0 disk yada 3.0 dan takılmış bir SSD de 80 mb okuyup yazar. çünkü sizin diskiniz kısıtlama yaşatacaktır...
yukarda test sonucunu veridiğim ssd ye sistem kurup harddisk usb3.0 olarak takarsanız harddisk için 200mb hıza ulaşabilirsiniz çünkü ssdnin hızı 500-400mb kısıtlama harddisk tarafında kalır ve 200mb olur

• Beğen
Tepkiler: MaxipmaN ve -Börteçine-
ByKatre

ByKatre

Üye
anladım o zaman şu anda biraz gereksiz gibi çünkü hdd lerin ssd lere yetişmesi mümkün değil ;)

L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
ben 60gb ssd ile memnunum. 120 ye geçeceğim ama uğraşmakta istemiyorum bir yandan. + fiyatlar yüksek.
32GB microSD + 32GB sandisk extreme usb3.0 var.
extreme oyun kurup oynuyorum. nasılsa okuma hızı 180mb ye ulaşıyor 4K hızıda 10mb civarıydı sanırım her türlü harddiskten hızlı :ehe

Enpatsu Shakugan

Enpatsu Shakugan

Üye
200mb olsa bile çok iyi yani :D

ByKatre

ByKatre

Üye
o konu da ıyi ömrü az olunca sıkıntı olur yaw o kadar para verip ;)

L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
  • Beğen
Tepkiler: Enpatsu Shakugan
L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
Garanti bitince disk ölüyor diye bisey söylemedim
Ssdlerin teorik çalışma ömrü 1 milyon saat.