Püf Noktası Laptorlarda ısınma sorunu ve çözüm yolları

Sponsorlu Bağlantılar

Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
    Konu Sahibi
Laptorlarda ısınma sorunu ve çözüm yolları
Gelişen teknoloji ile birlikte herşeyi mobil olarak kullanmaya başladık. Artık bilgisayarlarda öyle. Eskisi kadar kablo karmaşası yok çoğu kişi artık laptop kullanıyor. Masaüstü bilgisayarlar yavaş yavaş tarih olmaya başlasa da işletmeler ve oyun meraklıları hala tercih ediyor. Oyun meraklıları ise ısınma sebeplerinden ötürü laptop yerine hala masaüstünden vazgeçmeyebiliyor. Bu yazıda ısınma sorununu nedenleri ve çözümlerini sizlerle paylaşacağım :)



Laptoplar önceden çok pahalı olduğundan bu kadar tutulmuyordu ama artık masaüstü bilgisayarlardan daha çok kullanılıyor. Ancak özellikle oyun oynayan kullanıcılar için laptoplar yeterli olmuyor. Teknolojinin ilerlemesi ile bu da gelişti artık özel oyun laptopları bile üretiliyor. Laptoplarda oyun oynayamamanın nedeni ise bileşenler masaüstünde olduğu kadar geniş bir ortama sahip değil. Birbirlerine çok yakınlar ve bu yüzden ısınan bir parça diğer parçayı da ısıtıyor. Bunun önüne tam olarak geçilmese de yöntemleri tabiki mevcut. Şimdi bu yöntemleri anlatacağım birçoğu biliniyor ama bilmediklerinizde olabilir. Özellikle Hp, casper gibi adını ısınma sorunuyla kirletmiş markalar için bu yazıyı kesinlikle okumanızı öneririm. Sadece bunlar değil Toshiba'da da, Sony'de de Asus'ta da, Lenovoda da ısınma oluyor. Kısacası her markanın belirli modellerinde olabiliyor. Ya da bu sorun daha sonradan ortaya çıkabiliyor. Özellikle oyun oynayan kullanıcılar bundan şikayet ediyor. Çünkü bilgisayarlar oyunda daha çok ısınır nedeni ise ekran kartını soğutmak zordur. O kadar grafik detayını size sunmak için oldukça güç harcar bu da ısınmasına neden olur. Isınan ekran kartı içerideki havayı da ısıtır ve diğer parçalarda ısınmaya başlar. Oyunlar ekran kartını baz alarak çalışıyor olsa da diğer donanım bileşenlerini zorlayabiliyor özellikle düşük donanımlı cihazlarda bu sorun olabiliyor ve bilgisayar ısınıp kapanabiliyor bile. Şimdi bunların çözümlerini anlatacağım alıntı değil alın teridir :)


1- Soğutucu


Bu kadarını bizde biliyoruz demiş olabilirsiniz :) Ancak alternatiflerin hepsini yazıyorum. Soğutucu bir bilgisayar için önemlidir hatta ısınmıyorsa bile kullanabilirsiniz daha soğuk bir pc daha iyidir tabiki. Ancak soğutucu denince gidip 20 tl'ye bir soğutucu almayın boşuna usb işgal etmiş olursunuz 1 derece bile soğutmayabilir. En az 60-70 tl'lik bir soğutucu işinizi görecektir. Ancak fiyat odaklı olmayın araştırın ona göre alın alacaksanız 60 liralık bir soğutucu 100 liralık bir soğutucudan daha iyi soğutabiliyor. Ya da bir soğutucu başka bir pc'yi soğuturken sizinkini soğutmayabilir. Nedeni ise hava kanallarına uygun gelmiyordur ve soğutmayabilir. O yüzden laptopunuza uygun bir soğutucu tercih etmelisiniz ve en önemlisi aliminyum olması. Fanı daha çok soğuk üfleyen plastik bir soğutucu, fanı daha az üfleyen aliminyum bir soğutucudan daha az soğutabilir. Bu yüzden aliminyum olması çok önemli soğutucu alırken buna çok dikkat edin. Bunun nedeni de aliminyumun soğuk kalması diyebiliriz. Fan üfledikçe aliminyumda soğuyor ve laptopunuz soğuk bir zemine temin ediyor bu onun kasasını bile soğutabilir fanda soğuk üfleyerek soğutma görevini iyice yerine getirir. Ancak plastik soğutucular sadece üfleyerek soğutmaya çalışır bu da yeterli olmaz zaten genelde ucuz soğutucular olduğu için dandik fanlar kullanırlar ve bir işe yaramaz. Ayrıca önemli olan çok hızlı üflemesi değil soğuk üflemesi. Bunun için iyi tasarlanması lazım fan çok hızlı dönüp kafa şişirebilir ama soğutma görevini yerine getirmeyebilir. Bu yüzden soğutucu alırken özellikle testlerine ve kullanıcı yorumlarına özen gösterin.



2- Kucak, yatak vb yerlerde kullanmayın!

Bu da önemli bir husus. Kucağınızda kullandığınız zaman insan vücudunun sıcaklığı geçer ve kıyafetlerinizi ısıtır kıyafetinizde laptopu ısıtır. Yatak vb yerler ısınır ve laptopu kavrayacağı için ısıtır. Laptop zaten belirli bir sıcaklıkta çalışır ve yatak gibi yerler bu sıcaklığı emmeye başlar yatakta ısınır ve ısınan yer laptopu daha çok ısıtır. Bunun için masa vb sert zeminleri tercih edin. Yatakta kullanmak içinde görseldeki gibi yatakta kullanabilmek için laptop masaları uygun fiyata satılıyor.



3- Fan Kısmını Boş Bırakmaya Özen Gösterin


Bir önceki madde yatak, yorgan vb şeylerin laptopları ısıttığından bahsetmiştim. Daha fazla soğuk olsun istiyorsanız laptopun altını olduğunca boş bırakmaya çalışın özellikle fan kısmını genelde soldadır(Toshiba bazı modellerde sağda yapıyor oyun oynarken el terletiyor). Bunun için altına kitap vb koyabilirsiniz. Ya da laptopu masanın köşesinde kullanıp fan kısmını birkaç santim dışarıda bırakabilirsiniz. Bunlar çok olmasa da 3-4 derece farkettirir. Örneğin; arkadaşımda Hp'nin meşhur g62 modeli vardı. Altına kitap koymayınca en fazla 20 dakika çalışıyordu ısınıp kapanıyordu yoksa yine ısınıyordu ama en azından kapanmıyordu.



4- Oyunlarınızı Optimize Edip Oynayın



Oyunlarınızı optimize edin diyorum! Çünkü ultrada oynayacam diye tutturanları görüyorum. Görüntü kaliteniz biraz daha kötü olsun akıcı oynayın bu daha önemli. Evet oyunun gerçekciliği az da olsa gidebilir ama laglarda oynamaktan daha zevkli olduğu kesin. Bunun için oyunlarınızı optimize edin ve öyle kullanın. Diyeceksiniz ki bununla ısının ne alakası var ? Şöyle diyeyim o zaman siz bir oyunda ekran kartını ne kadar zorlarsanız makine o kadar ısınır. Eğer bilgisayarınız ultra da kaldırıyorsa sıkıntı yok ama biraz düşürmeniz gerekiyorsa fark olabilir. Çünkü ekran kartınız daha iyi görüntü vermek için kendini zorlayacaktır haliyle bu da onun daha fazla enerji harcaması ve daha çok ısınmasına yol açar. Bu yüzden ayarlarınızı optimum seviyede tutun gerekirse biraz düşürün. Bunun için size tavsiyem Fraps kullanın ve ortalama 35-40 fps alıyorsanız ayarlarınızı ona göre bırakın. 30 fps'den aşağı olursa oyunda zaten laglar olmaya başlar. Bu nedenle frapsı açın oyuna gir ayarlarınızı yüksekten aşağıya doğru deneyerek bakın. Zaten ultrada 40-50 fps falan alıyorsanız düşürmeniz gerekmez. Ama 15-20 fpsde oynuyorsanız ayarlarınızı biraz düşürmeniz oyunu hem akıcı oynamanıza hemde ekran kartınızın daha az zorlanmasına yani biraz daha az ısınmasına yol açacaktır. Bir diğer yöntem ise Nvidia'nın GeForce Expereience uygulaması. Ancak bunu kullanabilmek için Nvidia Gpu'lu grafik kartınızın olması gerekiyor çünkü Nvidia'nın sunduğu bir hizmet AMD Gpu'lu kartlarda çalışmaz. Ancak ben yine de bunu kullanmamanızı öneririm eğer optimizeden hiç anlamıyorsanız kullanın çünkü çok gereksiz yere fazla optimize etmeye çalışıyor ultrada oynayabileceğiniz oyunu size highta hatta mediumda oynatabiliyor çözünürlüğü bile düşürebiliyor. O yüzden fraps kurup kendiniz yapmanız daha yararlı olacaktır.



5- İşlemci Kullanımını Düşürün !!!
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


5. ve belki de en önemli madde bu soğutucudan bile çok faydası olabilir. Pil simgenize tıklayın ve diğer güç seçeneklerine girin. Oyunda kullandığınız güç planını seçin ve gelişmiş güç seçeneklerine girin. Orada işlemci güç yönetiminden en yüksek işlemci durumunu düşürün ve farkı görün. Bunu yaparsanız işlemciniz tam performans çalışmaz ve bilgisayarınız hem pil ömrü, hem fan sesi hemde çalışması rahatlar. Nedeni ise işlemciyi tam kullanmaz ve bu şekilde çekirdekler daha az ısınır haliyle fan bios kontrollü çalıştığı için daha sessiz çalışır ısı az olacağından ve oyunda bilgisayarınız daha az ısınır normalde de. Peki bunu yaparsanız performans düşer mi evet düşer ama bunu normal kullanımda hissetmesiniz. Yani internet vb ofis işlemlerinde farkı anlayamazsınız. Ancak mühendislik programları kullanıyorsanız belki o da çok iyi anlamanız lazım.

Bildiğimiz gibi oyunlar ekran kartını baz alarak çalışırlar diğer bileşenlerden de destek alırlar. Ancak işlemcinin pek önemi yoktur. Bugün i5 bir işlemci ile oynayamayacağınız oyun yoktur ve i7 işlemci ile çok daha performans almazsınız. Hatta i5 ile daha fazla performans almanız bile mümkün çünkü i7 işlemciler i5 işlemcilerden daha fazla ısınır. Nedeni ise daha fazla enerjiyle çalışması ve daha fazla çekirdek olması. Ancak tabi ilerleyen dönemde yeni çıkan oyunlarda ne olur bilinmez ama şuan için i5 işlemci yeterde artar bile. Oyun pc'si alacaksanız i7 aramanıza gerek yok ancak ilerisi için i7 daha iyi olur tabiki. Şimdi size kendimden örnekle konuyu daha fazla açacağım.

Kendim Msi'ın Ge60 Gaming serisi laptopunu kullanıyorum. İ7 3630QM 2.4 Ghz işlemci var bu turbo boost ile 3.2 saat hızına çıkıyor. Yapacağımız bu güç planıyla biz bu saat hızını düşürüyoruz. Dediğim gibi i7 işlemci oyun için fazla bile bu yüzden işlemcinin hepsini kullanıp israfa gerek duymuyoruz. Ben işlemci kullanımı %60'a çekerek testler yaptım resimdeki güç planı kendi bilgisayarımdan koyduğum bir görsel. ilk önce orayı %100 yapıp fraps programını açtım ve ETS 2 tır oyununu oynamaya başladım 40 dakika oynadım ve sıcaklığa baktım işlemci sıcaklığı 85-90 arası değişiyordu (çekirdek sıcaklıkları). Gpu ise 79 dereceydi. Oyun bilgisayarında böylesine sıcak biraz fazla diyebiliriz. Aslında normal birazda Bu oyunda optimizasyon sorunu var birçoğunuz biliyorsunuzdur. Daha sonra görselde gördüğünüz güç planında işlemci kullanımını düşürdüm ve tekrar oynamaya başladım 40 dakika daha oynadım. İlk başta 85 90 arası olan işlemci sıcaklığı 70-75 dereceye düştü. 79 derece olan ekran kartının sıcaklığı ise 67 derece idi. yani gördüğünüz gibi işlemci de neredeyse 20 dereceye yakın farketti. 15-20 derece diyebiliriz. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Ekran kartında ise 12 derecelik bir fark oldu. Bugün 170 tl'ye satılan en kaliteli denilen zalman soğutucular bile anca bu kadar soğutabiliyor. Yani gördüğünüz gibi bu çok önemli bir husus. Bunu kesinlikle yapın farkı görün. Ayrıca şarjınız daha uzun gidecektir işlemci az enerji kullanacağından. Bunu yapınca oyundan birşey kaybetmezsiniz test sürecinde fraps açık kaldı ve fps de herhangi bir düşme olmadı yani i7 bir işlemci de %60'a kadar çektim ve sorun yaşamadım. Genel olarak laptoplarda i5 kullanılıyor. Sizde bunu 80 yaparak işlemci 10 derece gibi sıcaklık karı edebilir gpu'da da nereden baksanız 7-8 derece farkettirebilirsiniz. Bunu deneyerek yapın baktınız sorun olmuyor daha da düşürün. 60-70 idealdir daha fazlasına gerek yok. Ben i7 kullandığım için 60 yaptım. Çünkü zaten oyun laptopu fan fazla ses yapıyor hızlı çalışıyor soğutmak için. Ancak hem fanı yavaş çalıştırıyor hemde daha soğutk kullanabiliyorum bu şekilde. Sizde bunu mutlaka yapın. Sadece ısınmanın önüne geçmez bilgisayarınız ömrünü de uzatır aynı zamanda.



6- Fan Temizliğini İhmal Etmeyin


Fanın amacı zaten bilgisayarı soğutmak olduğundan temizliğinin ihmal edilmemesi önemli. Özellikle yaz aylarının başında yapılmalı. Sene de 1 kere yapmanız yeterli ilk başlarda ama ilerleyen dönemlerde eski laptoplarda özellikle daha sık yapmakta fayda var. Tozlandığı zaman soğutması daha zor olacağından temiz olması şart.




7- Termal Macun


İşlemciniz için olmazsa olmaz. Yeni laptoplarda olmasa da eski laptoplarda bunu yenilemenin faydası var ancak çok dikkatli yapılmalı az olursa laptop ısınır çok olursa yine ısınır. Tabaka halinde dikkatlice yapılması gereken işlem.



8- Marka & Model Seçimi

Bunların hiç biri ile uğraşmak istemiyorsanız önleminizi baştan almak zorundasınız. Bunun için marka ve model seçimi yaparken iyi araştırın ve ısınma sorunu olmayan laptopları tercih. Edin Bugün baktığınız zaman Asuslar ısınmıyor. Ama gidip Asus aldığınızda ısınabilir. Çünkü o model sorunlu olabilir 5 parmağın 5'i bir değil sonuçta. Farklı tasarımlar, farklı donanım gibi etkenler ısınmayı etkileyebiliyor. Mesela Hp dendiğinde herkesin aklına ısınma sorunu gelir. Ama son modellerinden olmadığı söyleniyor. Ama bazılarında varmış mesela çok uygun fiyata Hp buldunuz ve o modelde ısınma sorunu yok bu yüzden almamazlık yapmayın iyi araştırın. Markaya bağlı kalmayın modele göre tercih. Yapın zaten aralarındaki tek fark malzeme kalitesi oluyor. İçini açtığınızda zaten hepsi intelin, Amd'nin işlemcisini ya da Nvidia veya AMD Gpusunu kullanıyor. En çok ısınan parçalarda zaten bunlar. İşlemci ve ekran kartları. Mesela resime bakın orada sadece MSI ve Asus kendi anakartını üretiyor. Diğerleri fason kullanıyorlar. Kendi markalarını basıp laptop kasasına basıp satıyorlar. Bu yüzden marka odaklı olmayın model odaklı olun kronik sorunu olmayan laptopları tercih edin ve servis kalitesini iyi araştırın. Mesela DELL herhangi bir sorunda evinize kadar gelip evde tamirat yapıyor sizi bekletmiyor. Ama çok iyi diye bilinen ve uçuk fiyatlarla satılan Toshiba bazı modellerinde biosa şifre koyuyor ve kendi bilgisayarınıza format bile atamıyorsunuz çünkü biosa girip boot önceliğini değiştiremiyorsunuz. Bunu kırmak riskli ve kırarsanız Toshiba garanti kapsamına almıyor, ayrıca serviste kırdırıp garantisi devam etsin istiyorsanızda sizde ücret talep ediyor. Yani kendi biosunuzu kullanamıyorsunuz. Bu yüzden kulaktan dolma bilgilere pek inanmayın kendiniz araştırın ve laptop seçiminde hata yapıp sonradan pişmanlık yaşamayın iyi forumlar :)
 

Ekli dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: mrtlyns, smh60, ByKatre ve 9 diğerleri


Neisseria.Ps

Neisseria.Ps

Üye
Yazının tamamını okudum verdiğin bilgiler için teşekkürler. Soğutma olayını okuduktan sonra kendime günlük kullanım adında yeni bir güç planı oluşturdum işlemci maksimum %60'ta çalışıyor :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Mad EagLe
Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
    Konu Sahibi
Yazının tamamını okudum verdiğin bilgiler için teşekkürler. Soğutma olayını okuduktan sonra kendime günlük kullanım adında yeni bir güç planı oluşturdum işlemci maksimum %60'ta çalışıyor :)
en iyisini yapmışsın işlemcin nedir ? :)
 
  • Beğen
Tepkiler: -Empat-
fuko08

fuko08

Üye
ohoo onu al bunu al. Masaüstü hâlâ daha avantajlı. Fiyat/performans bakımından 1.5-2 kat iyi. Ayrıca parça değişmesi/güncellemesi çok daha kolay.
 
Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
    Konu Sahibi
aslında o kadar değil artık. Bugün bir kart değiştirmek istesen powerda değiştirmen gerekiyor. Ram yükseltten ddr mevzusu çıkıyor işlemci değişsen anakart yetersiz kalıyor aynı hesap :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Aytaç-01 ve -Empat-

MaxipmaN

Üye
oyun oynamıyorsanız işlemci %100 olabilir güç planı da dengeli oldu(yüksek performansta da ısınmıyor) mu internet kullanımında falan en azından 3.nesiller ısınmıyor benim laptop daha çok plastik biraz da alüminyumdan oluşuyor hep %100de işlemci,oda sıcaklığı çok önemli bir etken
 
Enpatsu Shakugan

Enpatsu Shakugan

Üye
eline klavyene sağlık :)@Mad EagLe 20 tlye bile alüminyum soğutucu var yine de dandik midir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mad EagLe
Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
    Konu Sahibi
Kısmen öyledir soğutmaz soğutsa da çabuk bozulabilir. Bozulmasa bile zaman sonra soğutmuyor
 
  • Beğen
Tepkiler: Enpatsu Shakugan
Enpatsu Shakugan

Enpatsu Shakugan

Üye
bi laptop alacaz aldıktan sonra bi ton masraf çıktı iyimi
 
Invoke

Invoke

Üye
Güzel konu, sabitleyin bence. :D

Laptop bu çok kasmayın, illaki arada bir dizüstüne, yorganın üstüne çıkacak ama en önemlisi temizlik. Uzun süre temizlemezseniz çok fena oluyor. Yarım saatte bir resetlenir zaten. FPS yok denecek kadar düşer. :P O haliyle bir dizinizin üstüne koyun bakalım, kaç dakika dayanabileceksiniz sıcaklığa. :D


Bu arada 1.resmi çok beğendim. :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Mad EagLe
Enpatsu Shakugan

Enpatsu Shakugan

Üye
bence shop o resim hiç olur mu öyle şey
 

MaxipmaN

Üye
işlemci %60 iken 70-75 ,%100 iken 85-90 derece doğru anlamışım değil mi?i5 3230m için pilde 75 yaptım zaten 75e çıkaracak birşey yapmıyorum pilde hissetmem bile prizi de deneyeceğim 75 yapıp lfs oynayacağım hafif bir oyun 73derece gördüm en fazla bakalım değişecek mi ancak alias verince ısınma başlıyor yavaştan75 ve 80 yaptım pilde beğenmedim 85 yaptım ısınma sorunu olan yapsın soğutucusu olan 100 yapsın bence100 yaptım 75e göre iki derece yukarı çıktı internette gezerken 54 derece oldu önemli değil 100 gibisi yok :D
 
ByKatre

ByKatre

Üye
Güzel Konu Baştan Okudum Bi Deneyeceğim Bu 60 Yapma Olayını :)
 
osmanmert94

osmanmert94

Üye
Asur'lar bu ısınmama da çok iyiler ya. Kendi laptopum diye söylemiyorum ısınmıyor mübarek işlenmiş güç tüketimleri %100 ve güç performansta.
 
smh60

smh60

Üye
Hp pavilion g6 oyun oynarken yanıyor mübarek :D konu için teşekkürler
 


Üst Alt