Matematikte yanılıyormuş.

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
jeosalih

jeosalih

Üye
    Konu Sahibi
Matematikte yanılıyormuş.
x = -1 Yanlış Nerde ?

Buradaki yanlışı bulabilirmisiniz??
x = 1+2+4+8+16+....... ise x = ?
x-1 = 2+4+8+16+...
x-1 = 2(1+2+4+8+16+.....)
x-1 = 2x
x = -1

1 = -1

1 = -1 desek

inanmıyor musunuz seyredin öyleyse ;

Bu ikisi hoşuma gitti bildiğiniz farklı varsa lütfen paylaşın.

Consul9

Consul9

Üye
x=1+2+4+8+16+32 olsa
x-1 = 2+4+8+16+32 skıntı yok
x-1=2(1+2+8+16) olur
yani sen 1+2+8+16 ya x diyemezsin ;)

• Beğen
Tepkiler: Dafny
TheCower

TheCower

Üye
X = x-1/2 olur :)

jeosalih

jeosalih

Üye
    Konu Sahibi
x=1+2+4+8+16+32 olsa
x-1 = 2+4+8+16+32 skıntı yok
x-1=2(1+2+8+16) olur
yani sen 1+2+8+16 ya x diyemezsin ;)
niye diyemeyecekmişim ki ilk satırda o ifade var. he ilk satırda 32 fazla diyosan yanlış görüyosun. Matematikte ... (üç nokta) sonsuza dek devam eden anlamındadır.

----------Eklendi @ 21:50:12 ---------- Yazıldı @ 21:48:22 ----------

anlamadım bunu? bu çözüm değilki çözüm yarıda kalmış denklemin her iki tarafında da aynı bilinmeyen varsa çözüm nerede?

TheCower

TheCower

Üye
Sonunu bilmeden çözemeyiz. Bu çözümsüz olur. Benim yanıtım da doğrudur.

jeosalih

jeosalih

Üye
    Konu Sahibi
Sonunu bilmeden çözemeyiz. Bu çözümsüz olur. Benim yanıtım da doğrudur.
arkadaşım her eşitliğin iki taraftada aynı bilinmeyen olduğu sürece çözümlenmemiş demektir. ne için iddaa ediyorsunki. bilinmeyen eşittir bilinmeyene bağlı bilinmeyen. böyle bir mantık yokki. çözüm olabilmesi için x= diye başlayan ifadenin eşitliğinin diğer tarafında x olmaması gerekir.

kpln04

kpln04

Üye
x demeyin bana demeyin

TheCower

TheCower

Üye
arkadaşım her eşitliğin iki taraftada aynı bilinmeyen olduğu sürece çözümlenmemiş demektir. ne için iddaa ediyorsunki. bilinmeyen eşittir bilinmeyene bağlı bilinmeyen. böyle bir mantık yokki. çözüm olabilmesi için x= diye başlayan ifadenin eşitliğinin diğer tarafında x olmaması gerekir.
tamam ben de çözümü yok diyorum. Niye ısrar ediyorsun ki? Benim yanıtım bu yani tam olarak çözdüm demiyorum.

karayel90

karayel90

Üye
sayı sonsuza gidiyor bu sonucu bulmazsınki

jeosalih

jeosalih

Üye
    Konu Sahibi
sayı sonsuza gidiyor bu sonucu bulmazsınki
Hangi okulu biirdin veya kaçıncı sınıftasın merak ettim:bye2: Arkadaşım matematik sorusu ile karşılaşmadınmı sen hiç. Hiçmi pi sayısı veya e sayısı duymadın. Hiçmi 1'i 3'e bölmeye çalışmadın:bye2:

----------Eklendi @ 22:26:14 ---------- Yazıldı @ 22:23:48 ----------

tamam ben de çözümü yok diyorum. Niye ısrar ediyorsun ki? Benim yanıtım bu yani tam olarak çözdüm demiyorum.
Matematik anlatmayacağım sana pes ettim çünkü konu saptığı için doğru olduğu için değil.

TheCower

TheCower

Üye
Çözemedim napim :) sen çöz o zaman

jeosalih

jeosalih

Üye
    Konu Sahibi
Ya bunlar yanlış değil matematiğin kendisi ile bir çelişki. Çözümler mantık dışı ama doğru. Yani çözüm yöntemi doru çözüm sonucu mantık dışı.

Consul9

Consul9

Üye
abi bak verdiğim çözümü bir daha oku matematikte yanlış olabilme ihtimali çok azdır.Ha matematik derecemi merak ediyosan lys sınavında matematikte 50 sorudan 44 doğrum vardı.Yanlış anlaşılmasın ukalalık yapmıyorum ama burada milleti sen e yi bilmiyormusun 1i 3e bölemiyorsun diye aşağılama doğru değil...

TheCower

TheCower

Üye
Ben 1i 3e bölebiliyorum :D 3.33333333333333333333333333333... Çıkıyor.

jeosalih

jeosalih

Üye
    Konu Sahibi
abi bak verdiğim çözümü bir daha oku matematikte yanlış olabilme ihtimali çok azdır.Ha matematik derecemi merak ediyosan lys sınavında matematikte 50 sorudan 44 doğrum vardı.Yanlış anlaşılmasın ukalalık yapmıyorum ama burada milleti sen e yi bilmiyormusun 1i 3e bölemiyorsun diye aşağılama doğru değil...
Çözümü tekrar okudum. Bak kardeşim uslup yanlışı olabilir. Yani sana verdiğim cevap seni kırdıysa veya seni aşağılama anlamını taşıdığı düşünüyorsan içtenlikle özür dilerim senden. İfade etmek istediğim şeyi yanlış kelimeler kullanarak söylemiş olabilirim. "Bu sana göre biraz daha ileri matematik gelmiş olabilir." şeklinde düzelteyim cevabımı. Matematik için sonsuzluk anlamsızlığı ifade etmez, sonsuzluk çözümün olmadığını da ifade etmez.

Consul9

Consul9

Üye
neyse abi fazla tartışmayalım ama şunu da söyleyeyim matematikte diziler seriler diye bir konu vardır orada genelde serilerde sonsuza gider ve biz işlem yaparak sonuca ulaşabiliriz.Yani matematikte 2+4+8+16+... diyen herşeyi sonsuza gidiyor diye tanımsız diyemeyiz, iyi forumlar :oke:

aşk tutkunu

Üye
basit bir limit işlemi ve x sonsuza gider yani x sonsuzdur sonsuzdan istediğinizi çıkartın yine sonsuzdur yani x-1=2x şu demektir sonsuz=sonsuz işlemi sadece doğrular sonsuzu karşıya atma şansınız yok ;)

haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
matamatikte yanlışlık yok kullanılan yöntemlerde yanlışlık var. en dogru yöntem parmak hesabı

Erdy||

Erdy||

Üye
İşlemler yanlış yapılınca matematik yanlış sanılıyor. Matematik tek reel doğrudur.

İlk çözümde yaptığınız hata ;
x=1+2+4+... dediğiniz sayının asıl çözümü: x=n(n+1)/2 dir. Buda sonsuza tekavül eder.

İkinci çözümde yaptığınız hata ise ;
kök x'in karesine -1 demişsiniz. Bunun cevabı sandığınız kadar basit değildir. Kompleks sayılarda kök x'in karekökü "i" dir.

Bence matematikte hata aramak yerine biraz anlamaya çalışın... :)

• Beğen
Tepkiler: Revengeful
jeosalih

jeosalih

Üye
    Konu Sahibi
Arkadaşlar çözümde yada çözüm sonucunda herhangi bir hata yoktur. Bu ve bunun gibi dünya çapında kabul görmüş matematik paradoksları bulabilirsin. Bunun için googleye matematik paradoksları yazın ve hesapların doğruluğunu görün. Mühendislik mezunuyum. Üniversite matematik-2 kitabımda sorduğum ilk soru vardı. Ve çözüm aynen bu şekilde idi.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Takipçi Satın Al

Üst Alt