Widows tan bıkanlar için _ l i n u x _ nedir??

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
melo_sedo

melo_sedo

Üye
    Konu Sahibi
Widows tan bıkanlar için _ l i n u x _ nedir??
MELOSOFT™‎


LinuX

20 Nisan 2011 tarihinde sürüm gösterilmektedir. Gözden geçirilmeyi bekleyen bulunmaktadır.
DoğrulukGörüldü





Linux : Şirket/Geliştirici: ve binlerce gönüllüIS Ailesi: Kaynak Modeli: Son kararlı sürüm:2.6.37.3 / Desteklenen Platformlar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , türü: Varsayılan :Grafiksel ( )Lisans: Çalışma Bölgesi:Güncel
, Linux çekirdeğinin babası



, GNU Tasarısı'nın kurucusu


Linux, (telaffuz: 'nde: linək/ Lin-əks, ve 'da lɪnʊks / Lin-uks) ’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunaraktan geliştirilmiş; kodlu, ve ücretsiz bir . Çekirdeğin kaynak kodları çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir. Linux ismi ilk olarak 1991 yılında tarafından yazılan, Linux çekirdeğinden gelmektedir.
Linux, hemen her bilgisayar platformunda sorunsuzca kullanılabilmektedir. Çok geniş bir donanım desteğine sahip olan Linux; , , , iş istasyonu, akıllı telefon, masaüstü bilgisayarlar gibi hemen her platformda tam bir uyum içerisinde çalışabilmektedir. Ağırlıklı olarak sunucu ve iş istasyonu platformlarında tercih edilse de taşınabilir ve masaüstü sistemlerde de kullanım oranını günden güne arttırmaktadır. Ayrıca Linux sunucu-işletim sistemlerinde ilk sırada tercih edilmekte ve dünyanın 10 hızlı süperbilgisayarında da kullanılmaktadır[ ].
Tabi bu durumda açık kaynak kod yapısının ve özgür yazılım anlayışının etkisi büyüktür. Eşdeğeri sistemlere ( , ) göre çok daha kullanışlı bir yapıya sahip olan Linux, özellikle sunucu pazarında kullanım oranı ile rakipleriyle arasına ciddi bir mesafe koymuştur. Masaüstü ve taşınabilir bilgisayarlar için ise durum biraz farklı olmakla beraber , , , , gibi son kullanıcıya hitap eden, pratik değeri yüksek dağıtımlar sayesinde Linux, her geçen gün kullanıcı kazanmaktadır.
Linux, bir çekirdek olarak son kullanıcı için bir anlam ifade etmemektedir. Bunun sebebi grafiksel ortam (X), web tarayıcı, ofis gibi temel yazılımların çekirdek içinde sunulmamasından kaynaklanmaktadır. Özgürce dağıtılan Linux çekirdeği, dağıtım ekipleri tarafından dağıtımın hitap ettiği kitleye göre hazırlanmakta ve son kullanıcıya bir paket olarak sunulmaktadır.
Son kullanıcıya hitap etmek amacıyla geliştirilmekte olan dağıtımlarda Web tarayıcı, veya masaüstü ortamı, ofis yazılımı, gibi yazılımlar tercih edilir. Orta ve üst düzey kullanıcılar için hazırlanan dağıtımlara ise dağıtımcılar, bu yazılımlara ek olarak MySql, PostreSql, Apache gibi yazılımları da dahil etmekte, bu şekilde paketleyip, son kullanıcıya sunmaktadır.
Bir kısım kitle tarafından “Linux” kelimesiyle ifade edilen çekirdek, bir kısım kitle tarafından da GNU Projesi yazılım ve araçlarını içermesi nedeniyle “GNU/Linux” diye ifade edilmekte, bu söz grubu ile adlandırılmaktadır.


LİNUX Masaüstü
Linux'un kişisel bilgisayarlardaki popüleritesi yıllardır sürekli artmakta, şu an birçok yapım grafiksel kullanıcı arayüzü içeriyor. Bunlardan en çok bilinen ikisi GNOME ve KDE Plasma Desktop' tur ve bir çok dili desteklerler. Linux masaüstü yıllardır tartışmalı bir konudur, örneğin 2007'de Gelişim departmanından Con Kolivas, departmandan; masaüstüne gereken önem verilmediği gerekçesiyle ayrılmıştır. Apple'ın Mac OSx ve Microsoft'un Windows OS'i için bolca halihazırda program olmasına rağmen, Linux için bu sayı görece azdır. Wine adlı emülatör ile Linux üzerinde Mac OSx ve Windows programları açılabilsede tam performans sağlayamamaktadır. Yine de Linux için üretilmiş hatrı sayılır derece - özellikle animasyon ve 3d alanında - program vardır. Autodesk,Maya, Softimage XSI ve Apple Shake bunlara örnek olarak gösterilebilir. Microsoft Windows ve Mac OS X'te bulunan bir çok uygulama Linux'ta da mevcuttur.Genellikle, başka bir işletim sisteminde bulunan özgür yazılım uygulaması vardır. Diğer şekilde o uygulama Linux'ta çalışacak bir versyona sahiptir. ( Skype gibi )
Pek çok popüler uygulama işletim sistemleri çeşitli alanlarda mevcuttur. Örneğin Mozilla Firefox , OpenOffice.org ve tüm önemli işletim sistemlerinin indirilebilir sürümleri vardır. Ayrıca, başlangıçta Linux için olan bazı uygulamaların (Windows ve Mac OS X dahil olmak üzere) diğer sistemler için olanı da vardı, onlar popülerlik nedeniyle (Pidgin gibi, ve GIMP)geliştirilmiştir. Ayrıca gelişmiş masaüstü uygulamaları Linux'ta desteklenmiştir. Animasyon ve görsel efekt alanında kaliteli yazılımlar örneğin; Autodesk, Maya Softimage, XSI ve Apple Shoke mevcuttur: Linux, Windows ya da Mac OS X için.Bunun dışında ayrıca bazı şirketler kendi ya da başka şirkete ait olan oyunları Linux'a taşımıştır


Linux Dağıtımları [ ]

Bir olan 'nın 2010.0 versiyonu


Şu anda yazılımlarını ve diğer özgür yazılımları bir araya getiren ve tüm bunları bir Linux çekirdeği ile beraber toplu, derlenmiş ve kurulumu çok kolay bir olarak piyasaya süren irili ufaklı birçok çalışma mevcuttur. , , , , , , , , , , , , bunlardan bazılarıdır. Her biri, sıradan bir bilgisayar kullanıcısının biraz emek sarf ederek bilgisayarına kurabileceği ve neredeyse hiç yabancılık çekmeden kullanabileceği kadar rahat bir kurulum arayüzüne sahip bir şekilde hazırlanmaktadır. Bu dağıtımlar kendi sayfalarından indirilebilecek kalıp dosyaları veya bilgisayar mühendislikleri yazılım arşivlerinden ya da sadece dağıtım işini üstlenmiş internet sitelerinden CD/DVD şeklinde edinilebilmektedir. Ülkemizde Linux çalışmaları destekli (BİZİMKİ), özel sektör destekli gibi projelerle ulusal bilişim pazarında kendine yer edinmektedir.

MELOSOFT™‎

 


Uruloki

Uruloki

Üye
valla windows a da mac os a da bin basar linux süper işletim sistemleri bence ve pardus da süper
 
mangdaşire

mangdaşire

Üye
pardus hiç kullanmadım ama eger bilgisayarda oyun oynayan yoksa ubuntu çok güzel bir işletim sistemi.benim eski bilgisayarda windows xp yüklüydü 1 haftada bir bozuluyordu.yeni bilgisayara ubuntu yükledik,kullandıkça anladım ne kadar güzel oldugunu.yalnız 2 eksigi var;1-oyunların hepsi çalışmaz 2-programlama çalışılmıyor.
 
melo_sedo

melo_sedo

Üye
    Konu Sahibi
keşke linuxtada windowstaki oyunlar olsa =)
 
cemsidar

cemsidar

Üye
keşke linuxtada windowstaki oyunlar olsa =)

olmaz mı kardeş Wine programını kur ondan sonra windows oyunlarını kruabiliyrsun rahat rahat ... Wine .exe dosyalarını kullanabilmeneolanak saglıyor. Ben wine ile photoshop , counter , metin2 falan kurdum sorunsuzlar taş gibi mübarek bence sende dene ben düne kadar Microsoft tarafından Xp ile sömürülüyormusum onu anladım taş gibi işletim sistemi herşey 4 4 lük. kurmayı düşünürsen bana ulaş yardım olayım.
 

Praet0r2

Üye
linux çok iyi
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

gonyalı
Cevap
0
Görüntüleme
484
gonyalı
Eren Değerli
Cevap
4
Görüntüleme
460
kacaksevgilim
Eren Değerli
Cevap
1
Görüntüleme
377
MAERKEK
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
461
Eren Değerli
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
544
Eren Değerli


Üst Alt