MariaDB Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
MariaDB Nedir?
MariaDB ya da MariaDB Server, dünyanın neredeyse her yerinde kullanılan açık kaynak kodlu veri tabanı sunucusudur. Kaynak kodu MySQL'nin geliştiricileri tarafından yazılan bu sunucu, aralarında dünya devi firmaların da yer aldığı bir grup premium şirket tarafından destekleniyor. Kar amacı gütmeyen bir teknoloji olan MariaDB, gelecek de ücretsiz olarak kullanılabileceğinin garantisini vermektedir.

İlişkisel veri tabanı olarak ön planda yer alan MariaDB, günümüzde diğer popüler veri tabanı sunucusu MySQL'in alternatifi olarak görülüyor. Yapısından dolayı MariaDB, pek çok alanda kullanılabilir. Bir banka sisteminden tutun da bir internet sitesinin veri tabanı sunucusuna kadar her yerde MariaDB'yi kullanabilirsiniz. Hızlı ölçeklenebilir ve güçlü bir tabanı çözümü olan MariaDB, zengin ekosisteminde depolama araçları, eklentiler ve daha birçok araç bulunuyor.



MariaDB'nin geliştiricinin MySQL ile aynı olması, MySQL'de kullanılan bütün komutların eksiksiz şekilde MariaDB'de de tanınmasını ve arayüz yöntemlerinin desteklenmesini sağlamıştır. Ayrıca, MariaDB'nin uygulama geliştirme arayüzü ve protokolleri MySQL ile tam uyumlu çalışmaktadır.

MariaDB Sürümleri
5.5 sürümüne kadar MariaDB ile MYSQL birbirlerine paralel gitmiştir. Buda demek oluyor ki MariaDB 5.5 kullanan kişiler, MySQOL 5.5'te bulunan bütün özelliklerden faydalanabilirler. Fakat, MySQOL 5.1'den 5.5'e kadar olması gereken 5.2, 5.3 gibi ara sürümler, MariaDB tarafından çıkartılmıştır.

Geliştiriciler, 5.5 sürümünden sonra ilerlemeyi 10 üzerinden numaralandırmaya karar vermişler. Bu değişikliğinin temel nedeni ise MySQL 5.6 sürümü de dahil olmak üzere gelecek sürümlerde de MariaDB ile aynı özelliklerin paralellik göstermeyeceğinin anlaşılmasıdır. Böyle bir karar alınmasında MySQL'de bulunan kimi özelliklerin MariaDB standartlarına erişecek kararlılıkta olmaması ve MariaDB tarafından geliştirilen fakat, MySQL'de bulunmayan bazı özelliklerin mevcudiyeti de etkili olmuştur.

Üçüncü Parti Yazılımlar
MariaDB'nın API'si ve protokolü, MySQL ile tam anlamıyla uyumludur. Üstelik MariaDB, kimi operasyonların asenkron çalışabilmesini yerleşik olarak destekler. Bunun anlamı, MySQL ile çalışan bütün kütüphanelerin uygulamaları ve bağlantı adaptörlerinin MariaDB'nin yerleşik özellikleri desteklese de desteklemese MariaDB'de çalışabileceğidir.

Fedora'yı geliştiren ekip, Oracle'ın ilerleyen zamanda MySQL'i daha kapalı bir yazılıma dönüştürebileceğini düşünerek Fedara 19 sürümüyle beraber işletim sistemiyle sunulan MySQL sürümünü MariaDB ile değiştirme kararı almışlardır.

Resmi olarak MariaDB ile uyumlu olan yazılımlar şu şekildedir; Drupal, Zend Framework, Kajona, Plone, MediaWiki, WordPress ve Moodle.



DBEdit: Yalnızca MariaDB değil, diğer veritabanları için de ücretsiz sunulan bir veri tabanı yönetim uygulamasıdır.

Navicat: Windows, Linux ve Mac OS X ile uyumlu, oldukça popüler bir veri tabanı yönetim uygulamasıdır.

HeidiSQL: Windows'la uyumlu, özgür ve açık kaynak kodlu bir MySQL istemcisidir. MariaDB'ye özel bazı özellikleri desteklediği gibi 5.2.7 sürümüyle birlikte MariaDB, Windows kurulum paketiyle beraber geliyor.

phpMyAdmin: MySQL için geliştirilen internet tabanlı bir veri tabanı yönetim uygulamasıdır.

SQLTool Pro Database Editor: MariaDB ve diğer birçok veri tabanı için geliştirilen, yalnızca Android cihazlarda kullanılabilen bir SQL istemcisidir.

MariaDB vakfı tarafından geliştirilen ve halen üzerinde çalışılmaya devam eden MariaDB'nin ilk sürümü 2009 senesinde çıkmışken, kararlı sürüm olarak bilinen ikinci sürümü ise 2005 senesinde piyasaya sürülmüştür. MySQL'in ilk sürümü ise 1995 senesinde çıkmıştır. MySQL'in köklü bir geçmişe sahip olması, piyasadaki devamlılığını sürdürmesindeki en büyük etkenlerden bir tanesidir. Özellikle Linux işletim sistemi tabanlı cihazlarla özdeşleşen MySQL, halen pek çok sektörde tartışmasız geçerliliğini koruyor.

Ancak, MySQL'in kullanıcılara sağladığı avantajlar MariaDB'ye göre her geçen gün giderek azalıyor. Hal böyle olunca da geliştiriciler, yeni projelerinde MySQL mi yoksa MariaDB mi kullanmaları gerektiği konusunda ikileme düşüyorlar. MariaDB ile MySQL arasında, aşağıda yer alan temel farklılıkları göz önünde bulundurarak geliştiriciler seçimlerini yapabilirler.

1. MariaDB, MySQL'e göre çok daha yüksek performans sunuyor fakat, çoğu dağıtım eski alışkanlıklardan vazgeçmek istemiyor. Bu nedenle MySQL ile yollarını devam ediyor. Pek çok sistemde MariaDB'yi kurmak için ekstra bir kurulum sürecinin uygulanması gerekiyor.

2. 20 yılı aşkın süredir açık kaynak dünyasında varlığını sürdürmesi, MySQL'in belirli bir marka değeri oluşturmasına ve bilinirliğinin artmasına neden oldu. MariaDB'nin ise sektörde 10. senesini doldurmadığı için çok ciddi imaj ve marka değeri eksiği bulunuyor. Pek çok geliştirici, MySQL'i etkin şekilde kullanırken, MariaDB'nn adını dahi bilmeyebiliyor.

3. MariaDB'nin MySQL'e göre diğer bir avantajı da çifte lisansa ihtiyaç duymamanızdır. Yalnızca Genel Kamu Lisansı (GPL) altında MariaDB'yi kullanabilirsiniz.

4. MySQL Enterprise Edition kapalı kaynak kodlu modüllerden oluşurken MariaDB'nin bütün modülleri, tüm sistemde olduğu gibi açık kaynak kodludur. Üstelik GPL, BSD VE LGPL lisanslarıyla da korunmaktadır.

5. MariaDB ile MySQL'in sürüm numaraları, MariaDB'nin 5.5 sürümüne kadar aynı kalmıştır. Bu sürümden sonra MariaDB, yeni versiyonlarının 10 olarak numaralandıracağını açıklamıştır.

6. MySQL 5.7'de GIS gibi gelecek vaat eden belli başlı özellikler yer alıyor fakat MariaDB, bu özelliklerden çok daha fazlasını bünyesinde barındırıyor. Geçtiğimiz yıllarda ardı ardına yeni sürümler yayınlayan MariaDB'nin özellik yelpazesi MySQL'e nazaran çok daha geniştir. Örnek verecek olursak, MySQL kullanıcılarına 5.7 sürümünde sunulan GİS özelliği MariaDB kullanıcılarına 5.3 sürümünde sunulmuştur.

7. Yapılan pek çok Benchmark sonucu baz alındığında MariaDB'nin MySQL'e göre çok daha yüksek performans verdiği kanıtlanmıştır. Bu sonuçlar, MariaDB'nin MySQL'e göre daha hızlı olduğunu ortaya koyuyor.

8. 2013 senesinde Wikipedia, MariaDB'yi kullanmaya başladı. Marka bilinirliği açısından bu hamle MariaDB için mihenk taşı oldu. Wikipedia'dan sonra Google da MariaDB'yi benimsedi. MySQL artık gözlerinde eskimiş bir veri tabanı olarak gözüküyordu. Bu iki devi yanına çekmeyi başaran MariaDB, kısa zamanda Microsoft, Wordpress ve AliBabaCloud gibi daha pek çok firmanın da radarına girdi. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda MariaDB'nin gelecekte önünün oldukça açık olduğunu söylemek mümkün.

9. MariaDB ve MySQL veri tabanı sunucuları birbirleriyle uyumlu şekilde çalışıyorlar. İşin güzel yanı bu sayede MariaDB ya da MySQL arasında seçim yapmak, uyumluluk anlamında büyük sorunlara sebebiyet vermiyor. Fakat, MariaDB'nin 10.0 sürümünün yayınlanmasıyla birlikte MySQL kullanıcıları, veri tabanı taşırken bazı sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. MySQL'in çizgisinden yavaş yavaş uzaklaşamaya başlayan MariaDB, kullanıcılara da artık bir taraf seçmeleri gerektiği konusunda hatırlatmalar yapıyor. Veri tabanında çok sayıda girdi bulunan kullanıcıların 2020 senesinde itibaren MySQL'i MariaDB'ye taşıma işlemi sırasında veri tabanı göçünde çok fazla zorlanabilirler.

Yazar: Büşra Özgüç
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK ve Mesut Aktaş

Benzer Konular

Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
273
Eren Değerli
Eren Değerli
Cevap
6
Görüntüleme
638
Eren Değerli
Cevap
4
Görüntüleme
459
kacaksevgilim
Eren Değerli
Cevap
1
Görüntüleme
538
MAERKEK
Eren Değerli
Cevap
11
Görüntüleme
376
gonyalı


Üst Alt