hdr fotoğraf tekniği kılavuzu... resimli anlatım

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
kol@j

kol@j

Üye
    Konu Sahibi
hdr fotoğraf tekniği kılavuzu... resimli anlatım
kılavuzu upload da ettim... eğer isterseniz buyurun...



HDR FOTOĞRAF TEKNİĞİ OLUŞTURMA KILAVUZU




Herkese merhabalar.

Acemi bir fotoğrafçı olarak topladığım bilgilerle size HDR (High Dynamic Range) fotoğraf tekniğinde uygulamalarla edindiğim tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Elde ettiğim en iyi sonuçları size aşamalı olarak anlatacağım. İnşallah faydası olur.

AMACI NEDİR?

Fotoğrafçı çoğu zaman seçme şansına sahip değildir. Özellikle manzara ve doğa fotoğraflarında yani stüdyo dünya olunca fotoğraf üstündeki birçok yerde ışık seviyeleri çok farklı olacaktır. Kimi yerler çok ışıklı kimi yerler çok gölgeli.

Çekim yaparken fotoğrafçının kafasını oldukça karıştırır. Makine hangi ışık seviyesine göre ayarlanacak. Gölgeye göre ayarlasa ışık seviyesi yüksek yerlerde parlama olacaktır. Işık seviyesi yüksek olan yere göre ayarlasa gölgeli bölgeler karanlık kalacaktır.

HDR bu dengesizliği gidermek için güzel bir yoldur. Fotoğrafın tamamında ışık dengesini sağlayacağı gibi fotoğrafa derinlikte katıyor.


ESKİ USUL:​

HDR uygulanacak fotoğraf çekilirken:



  • Fotoğrafta hareketli unsur olmayacak.
  • Üçayak üzerinde üç kere aynı manzara çekilecek.
  • Bu çekimler uzaktan kumanda ile çekilirse elle çekimlerden daha hassas sonuç verir.
  • İlk çekim normal ışık seviyesinde, ikinci çekim +1 (veya +2) ışık seviyesinde, üçüncü çekimde ise -1 (veya -2) ışık seviyesinde çekim yapılır.
  • Bu üç resmin birbiri üzerinde şablonlanması ile HDR fotoğraf elde edilir.

Artık teknolojiden faydalanarak bu işlemlere pek ihtiyaç kalmaz. Zaten uygulamasına
bakarsak oldukça zor.

YENİ USUL(daha doğrusu benim yöntemim):​

Öncelikle ihtiyacımız olan programları hazırlamak lazım.

“Windows Picture Manager” veya muadili sadece ışığı otomatik olarak ayarlayabilecek bir program picasa, photoshop vb. ama en basiti “Windows Picture Manager”dir.

İkinci olarak benim kullandığım HDR üreten bir jeneratör program gerekecek. Ben photomatix light 1.0 kullanıyorum. Bu programı aşağıdaki şu bağlantıdan indirebilirsiniz.



Bu programın “32 ve 64 bit”lik iki versiyonu var. İşlemciniz kaç bitlikse onu indirip kurunuz. WINDOWS XP/ VISTA/7 uyumludur. Ben başka jeneratör programlar denedim ama istediğim verimi alamadım. Eğer bu programları kullanmayacaksanız. (Bana hatırlatın) klasik bir yöntemden bahsedeceğim aşağıda.

Öncelikle HDR uygulanacak fotoğrafı bir klasöre kaydedin. Seçtiğim resimde dikkat ederseniz. Görüldüğü gibi gök yüzü, ufuktaki tepeler, kale surları ve kalenin iç bahçesinde çok değişik ışık seviyeleri var. İşlemlerden sonra bu amatör çekilmiş resmin neye dönüşeceğini hep beraber göreceğiz. Bütün ışık seviyelerini dengeye kavuşturmak için;




1.Aşama: Yüksek seviye ışık resmi elde edeceğiz.

HDR işlemi yapılacak fotoğrafı Windows Picture Manager’ de açarız.



İşaretlenmiş “Resimleri Düzenle” seçeneğini tıklarız. Karşımıza düzeltme seçenekleri çıkar.



İşaretlenmiş Parlaklık ve karşıtlık seçeneğini tıklarız. Karşımıza ayar tablosu çıkar.



Parlaklık seçeneğinin yanında işaretlenmiş elle giriş penceresine 70 yazarız (bu uygulayıcıya göre değişebilir. 50, 60 veya 80 de girilebilir.)



İşaretlenmiş haneye 70 girince gördüğünüz gibi ortaya göze hiç te hitap etmeyen beyaza boğuk bir manzara çıktı karşımıza. Bu normaldir. Bu resmi muhakkak “Farklı Kaydet” seçeneğini kullanarak ana resmin bulunduğu klasöre farklı isimle kaydedelim. Bu işlemden sonra Windows Picture Manager’ı kapatmayın, lazım olacak. Ctrl+Z ile işlemi geri alarak ana fotoğrafa tekrar gelinir.


2.Aşama: Düşük seviye ışık resmi elde edeceğiz.



Ana resim üzerinde işaretlenmiş yere bu sefer -70 yazarız. (bu bir üst işlemde ne yazdıysak onun tersi olması başlangıç için daha iyidir. Ama muhakkak eksi değeri ihtiva etmeli.)



Bakın bu sefer de karşımıza aha böyle garip bir karanlık manzara çıktı. Merak etmeyin bunların hepsi normal. Bu elde ettiğimiz resmi de ana resmin bulunduğu klasöre “Farklı kaydet” seçeneği kullanarak farklı isimde kaydedin .


3.Aşama: Resimleri tek klasörde toplama : Eğer değişik ışık seviyelerindeki resimleri farklı yerlere kopyaladıysan tek klasörde toplayın.



İşte böyle…


4.Aşama: Photomatix programını açın


Sonra değişik ışık seviyelerindeki iki resmi ve ana resmi photomatix’in içine sürükleyip bırakın.



Karşımıza böyle bir görüntü çıkar. Üç resmin sağında görünen ön izleme penceresinin altında işaretlenmiş “Next…” düğmesini tıklayın. Dikdörtgen şeklinde işlem aşama çubuğundan sonra karşımıza çıkacak olay…



Görüldüğü gibi umduğumuzu bulamadığımız bir sonuçla karşı karşıyayız. bu da normal. O yüzden pencerenin sol tarafındaki ayar kadranlarından ayarlama yapılarak istediğimiz sonucu alabiliriz. Eğer benim gibi acemiyseniz bu ayar işiyle hiç uğraşmadan işaretlenmiş “Process & Save” düğmesine basarak kaydederiz. Vereceği otomatik ismin sonunda “…fused” yazar.


5.Aşama: Elde edilen HDR fotoğrafın ışık ayarının yapılması. Yapılacak iş çok kolay. Elde ettiğimiz HDR fotoğrafı Windows Picture Manager ile açarız.


İşaretlenmiş “Otomatik Düzenle” düğmesine basın yeter.



İşte sonuç budur. Bu resmi işaretlenmiş olan kaydetme düğmesine basabilirsiniz. Ya da aradaki farkı incelemek için farklı isimle de kaydedebilirsiniz.

HDR resim işte bu çıkar.




İşte böylelikle resmin her tarafında ışık dengesi sağlanarak ışıklı yerler parlatılmadan hatta ışığa boğulan yerler de, gölgeler de belirgin hale geldi ayrıca fotoğrafında derinlik kazandığını görebiliriz.

İşte ana resimle, HDR uygulanmış resim:



Ana fotoğraf üzerinde istediğiniz yöntemi uygulayın bu kadar verimli bir düzenleme bulamazsınız.

Şunu da belirteyim: Değişik ışık seviyelerinde ana fotoğrafla beraber üç tane resimle uyguladığımız bu yöntemi photomatix programı beş resme kadar kabul etmektedir. Daha fazla resimle de başka programlarla bu işlem gerçekleştirilebiliyor. Beş resimli uygulama yapacaksanız +-70 ışık seviyeli yanın da +30 ve ya - 30 ışık seviyeli tek veya iki resim daha üretebilirsiniz. Yani veya sı bol bir iş.

Ayrıca: Uygulamalarınızla tecrübelerinizi geliştirerek çok daha farklı ve verimli yöntemler geliştirebilirsiniz. Uygulamalarınızı değişik düşük ve yüksek ışık seviyelerinde (+-70 değil de +-80 +-30 gibi de uygulayabilirsiniz. )elde ettiğimiz resimlerle de yapabiliriz.

Mesela aşağıdaki resim deki HDR uygulamasında.uyguladığım yöntem:

Ana resim, yüksek ışık seviyeli ve düşük ışık seviyeli resimleri oluşturduğumuzda her biri Windows Picture Manager da kaydedilmeden önce bir kere “Otomatik Düzelt” düğmesine basıldıktan sonra elde edilmiş resimlerle HDR uygulaması yapılmıştır.



ALTERNATİF USUL​
Photomatix programı kullanmıyorsanız, power point ya da başka programlarda değişik ışık seviyelerindeki bu resimleri üst üste getirip istediğimiz seviyeye kadar şeffaflaştırarak da HDR elde edebiliriz. Son elde ettiğimiz resmi de Windows Picture Manager da otomatik düzelt dememiz icap edebilir. Ama bunun için daha fazla tecrübe gerekir.

Ben temel seviye de şu acemi halimde bu kadarını başardım ve sizlerle de paylaşmak istedim. Artık gerisi size kalmış.

hdr tekniğinin uygulanabilcek ve iyi bir sonuç alınan bu güzel fotoğrafı kullanmama izin verdiği için

love prince' e de çok teşekkür ederim

http://www.maxicep.com/uyeler/uye-1124488/love-prince/

Bana kıymet verip dikkate aldığınız için teşekkür ederim.

hayırlı maxicepler.
 
  • Beğen
Tepkiler: rta, Burak ve Love Prince


Burak

Üye
vayy abi süper anlatmıssın.
eline sağlık.
 
endometozon

endometozon

Üye
abi emegine saglık
 
endometozon

endometozon

Üye
oooo abi süper
 
kol@j

kol@j

Üye
    Konu Sahibi
hdr tekniğinin uygulanabilcek ve iyi bir sonuç alınan bu güzel fotoğrafı kullanmama izin verdiği için

love prince' e de çok teşekkür ederim
 

Burak

Üye
süper olmuş abi :)

eline saglık.
 
Love Prince

Love Prince

Üye
eline emeğine sağlık abi :)
 
kol@j

kol@j

Üye
    Konu Sahibi
yarın bir gün uygulayacakolursanız ya da hevesli görürseniz tavsiye ediniz.

fotoğraf meraklısı bir çocuk ayrıntılı anlatım bulamamış

iş başa düştü yaptık işte...


--------------- Ekleme ---------------

eline emeğine sağlık abi :)

teşekkür ederim... sayende oldu desem yeridir... senden izin istediğimde haber gelmediği için beklemiştim yoksa çok önceden bu işi bitiriyordum...

sağol
 
Love Prince

Love Prince

Üye
yarın bir gün uygulayacakolursanız ya da hevesli görürseniz tavsiye ediniz.

fotoğraf meraklısı bir çocuk ayrıntılı anlatım bulamamış

iş başa düştü yaptık işte...


--------------- Ekleme ---------------



teşekkür ederim... sayende oldu desem yeridir... senden izin istediğimde haber gelmediği için beklemiştim yoksa çok önceden bu işi bitiriyordum...

sağol

abi pc pazartesiden beri bozuktu bugün anca gelebildim :)
 
kol@j

kol@j

Üye
    Konu Sahibi
abi pc pazartesiden beri bozuktu bugün anca gelebildim :)

önemli değil abicim sana karşı ben mahcubum... nasip bu güneymiş..

üstelik HDR çıkışı resmi küçültülmüştü orjinal çıktıyı ekledim...

daha büyük... istediğin gibi alıp bastırabilirsin...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt