Bu Sorunun Cevabını Veremeyeceksiniz!!!

Sponsorlu Bağlantılar

Aѕѕαѕѕiη™

Aѕѕαѕѕiη™

Üye
Bu Sorunun Cevabını Veremeyeceksiniz!!!
Mrb Arkadaşlar...matematik öğretmenimiz bi soru sordu...bilenin sözlü notu 100...ben çok uğraştım çözemedim...çözebilecek biri varsa çözsün yazsın bende kurtulım lütfen
Soru su:

Üç arkadaş yemek yemek için lokantaya giderler...yemeklerini yerler ve 15 lira hesap gelir...5 'er lira verip hesabı aralarında hallederler...sonra garson hesabı yanlış yaptığını söyler ve 5 liralarını geri verir 3 arkadaşa parasını verir...Üç arkadaş bu 5 liradan 1'er lira alırlar ve kalan 2 lirayı garsona bahşiş olarak verirler..Şimdi Bu 3 arkadaşta başta 5 lira verip 1 lira aldılar yhani adam başı 4 lira ödediler ...2 lirada garsona verdiler...toplam 14 lira çıktı bu 1 lira nereye kayboldu ?:allalla:

Beynim durdu:vur ama çözemedim bi yardım edin lütfen!!

bybed

bybed

Üye
:nono:baq şimdi 15 Tl veriyolar 5 tl geri alıyolar 3 arkadaş 1 tl alsa 3 tl 2 de garsona toplam 15 tl 1 lira fln eksik çıkmıyoki (BENCE):naughty:

Aѕѕαѕѕiη™

Aѕѕαѕѕiη™

Üye
:nono:baq şimdi 15 Tl veriyolar 5 tl geri alıyolar 3 arkadaş 1 tl alsa 3 tl 2 de garsona toplam 15 tl 1 lira fln eksik çıkmıyoki (BENCE):naughty:

Bunu Hocaya Söledim Ama Kabul Etmedi...Bak 1'er Lira alınca adam başı 4 lira vermiş oluyolar dimi...2 lirada garsona verdiler ... 4.3=12 lira + 2 lira= 14 lira

Bende anlamadım acıkcası :bilmm

bybed

bybed

Üye
bide 4 tl vermedikleri zaman düşün daha ii anlıyacaksın o sorunun şaşırtması gibi bişey :hmmm

Aѕѕαѕѕiη™

Aѕѕαѕѕiη™

Üye
bybed

bybed

Üye
ya sen 4tl yi kafandan çıkar 5 tl verdiler ya 1 kişininki fazla geldi o bi kişide eşitçe herkeze dağıttı kalan 2 tl yide garsona bahşiş olarak verdiadamlar 4 tl verdi ama o sorunun şaşırtmalı yeri sen 1 tl adamların cebine kaldı4 tl şaşırtma

haltie

haltie

Üye
3 arkadaş 5 lira verdi kişi başı.
garson hesap 10 lira dedi 5 lirayı geri verdi.
bunlarda garsona 2 lira bahşiş verdi.
3 lira kaldı onuda 1 lira alarak eşitçe böldüler.
toplamdada 15 lira harcandı.14 lira nerden çıktı:ehe

bybed

bybed

Üye
Bende diyom ama anlamıyo :kop:

Revengeful

Emekli Yönetici
hiç eksik para çıkmıyorki

ylmz.fatih

ylmz.fatih

Üye
Aѕѕαѕѕiη™;2072691' Alıntı:
Mrb Arkadaşlar...matematik öğretmenimiz bi soru sordu...bilenin sözlü notu 100...ben çok uğraştım çözemedim...çözebilecek biri varsa çözsün yazsın bende kurtulım lütfen

Soru su:

Üç arkadaş yemek yemek için lokantaya giderler...yemeklerini yerler ve 15 lira hesap gelir...5 'er lira verip hesabı aralarında hallederler...sonra garson hesabı yanlış yaptığını söyler ve 5 liralarını geri verir 3 arkadaşa parasını verir...Üç arkadaş bu 5 liradan 1'er lira alırlar ve kalan 2 lirayı garsona bahşiş olarak verirler..Şimdi Bu 3 arkadaşta başta 5 lira verip 1 lira aldılar yhani adam başı 4 lira ödediler ...2 lirada garsona verdiler...toplam 14 lira çıktı bu 1 lira nereye kayboldu ?:allalla:

Beynim durdu:vur ama çözemedim bi yardım edin lütfen!!

Herşeyen önce hocanın internetten bulduğu ve yıllanmış sorularla öğrencilerine not vermesini kınıyorum :D

Cevaba gelirsek: Hocan kabul etsin yada etmesin bu soru çok bariz bir sorudur ve kişiyi şaşırtmaya yöneliktir. Soru baştan sona doğru açıklama yaparken sonda başa döner ve kişinin aklını karıştırır. Gel biz seninle sondan başlayalım bu soruya ;) (Çok pis bi huydur bende dergi-kitap-gazeteye falan da sondan başlarım :D)

Elimizdekiler:
3 Arkadaş
15 Lira
1 Garson
3 adet 1 lira para üstü
2 lira bahşiş

Hazırlanışı: Garsonla bahşişi bir kapta 5-10 dakika karıştırıyoruz... :P:P

Şaka bir yana şimdi bak
3 Arkadaş 15 TL verir, asıl hesap 10 TL'dir, geriye 5 TL verilir, garson 2 TL alır geriye 3 TL kalır her biri bir arkadaşa 1 TL olarak verilir hesap açık kalmaz ;) Fakat bu cevabı ben vermiş olsam da bu cevap da geçersizdir çünkü 10 TL'yi eşit olarak 3 arkadaşa asla bölemeyiz zaten işin karışan kısmı burası 10 sayısı 3'e tam bölünemez. Geri gelen paradan 3 TL 1'er olarak verildiğinde
1. adam 4 TL
2. adam 4 TL
3. Adam 2 TL
Hesap ödemiş olur + 2 TL bahşiş verir bu durumda 1 TL Açıkta kalır 3. adam bu parayı cebe indirir ;)

Sonuç: 3. adam çakal :D Hatta öyle bi çakal ki arkadaşlarına ben 3 TL hesap verdim diyip birde Hesabı 11 TL'ye çıkararak bizim başımıza yeni bir problem çıkarabilir :D

Aѕѕαѕѕiη™

Aѕѕαѕѕiη™

Üye
Herşeyen önce hocanın internetten bulduğu ve yıllanmış sorularla öğrencilerine not vermesini kınıyorum :D

Cevaba gelirsek: Hocan kabul etsin yada etmesin bu soru çok bariz bir sorudur ve kişiyi şaşırtmaya yöneliktir. Soru baştan sona doğru açıklama yaparken sonda başa döner ve kişinin aklını karıştırır. Gel biz seninle sondan başlayalım bu soruya ;) (Çok pis bi huydur bende dergi-kitap-gazeteye falan da sondan başlarım :D)

Elimizdekiler:
3 Arkadaş
15 Lira
1 Garson
3 adet 1 lira para üstü
2 lira bahşiş

Hazırlanışı: Garsonla bahşişi bir kapta 5-10 dakika karıştırıyoruz... :P:P

Şaka bir yana şimdi bak
3 Arkadaş 15 TL verir, asıl hesap 10 TL'dir, geriye 5 TL verilir, garson 2 TL alır geriye 3 TL kalır her biri bir arkadaşa 1 TL olarak verilir hesap açık kalmaz ;) Fakat bu cevabı ben vermiş olsam da bu cevap da geçersizdir çünkü 10 TL'yi eşit olarak 3 arkadaşa asla bölemeyiz zaten işin karışan kısmı burası 10 sayısı 3'e tam bölünemez. Geri gelen paradan 3 TL 1'er olarak verildiğinde
1. adam 4 TL
2. adam 4 TL
3. Adam 2 TL
Hesap ödemiş olur + 2 TL bahşiş verir bu durumda 1 TL Açıkta kalır 3. adam bu parayı cebe indirir ;)

Sonuç: 3. adam çakal :D Hatta öyle bi çakal ki arkadaşlarına ben 3 TL hesap verdim diyip birde Hesabı 11 TL'ye çıkararak bizim başımıza yeni bir problem çıkarabilir :D

Gittim Hocanın evine gösterdim yorumları...hepsine yanlış dedi ama dostum seninki doğruymuş 100 kaptım çooook saol:aha:

ylmz.fatih

ylmz.fatih

Üye
Aѕѕαѕѕiη™;2073391' Alıntı:
Gittim Hocanın evine gösterdim yorumları...hepsine yanlış dedi ama dostum seninki doğruymuş 100 kaptım çooook saol:aha:

Önemli değil başarılarının ve başarılarımın devamını diliyorum =) Bu soru gerçekten çok uzun zamandır internetin her köşesinde gözüme görünen bir soruydu ama bugüne kadar ne cevaplara baktım nede cevapladım. Cevaplamam için vesile oldun :hmmm:oke:

osaka123

osaka123

Üye
Şimdi Bu 3 arkadaşta başta 5 lira verip 1 lira aldılar yhani adam başı 4 lira ödediler
Buraya kadar doğru ama sen garsona verilen bahşişide topluyorsun garsona verilen bahşiş bunun içinde 10(yemek)+2(bahşiş)=12(harcanan para) hepsi birer lirasını almış 12+3=15 :)

adlf_8

Üye
işlem hatası var kardeşim burdaki hata sırayla hepsini toplamak . doğru işlem sırası böyle olmalı ...

4.3=12lira garsona verdikleri para=2lira o 2 lirayı bu paradan cıkartıyoruz 12-2=10 lira cocukların verdiği para bu olmalıydı... en son fazladan verilen sonra geri alınan para eklenir 10+5= 15 lira...herbirinin cebinden 5 lira çıkmıştı bu paradan kişi başı 1er lira girmez ceplerine 0.33 er lira fazladan girer ceplerine ....işlem sırası böyle olmalıydı. çünkü cocuklar sadece yemeğe 4 lira veriyolar garson bahşişi hariç. garson bahşişi de kişi başı 0.33 fazladan veriyolar neden yani çarpma işlemi yapılırken 4çarpı 3 değilde 4.33 çarpı 3= 13 bide garson bahşişi + 2 lira = 15 lira olmalı .... 0.33 çünkü 1 rakamı 3 e bölünmez yuvarlarsın 0.33 diye .... umarım anlamışsınız dır.. burda sonuç olarak işlem hatası var insan beyni toplamayla yapmaya kalkıyo ama unutulan 0.33 lük kısım bunu göremiyo beyinlerimiz toplamayla yapıyoruz işlemi halbuki sağlama yapılırken çıkarma işlemi de yapılmalı ...

ylmz.fatih

ylmz.fatih

Üye
Doğru cevabı çorba yapmadan verdim ben zaten niye zorluyosunuz ki =) 0.33 falan bu kadar detaya gerek yok ya basit bir zeka sorusu işte.

burak9400

burak9400

Üye
hocana selamımı söyle deki hoca olmuş ama lokantada hesabı ödeyemiyo valla ben senin hocanın arkadaşı olcam ki hergün lokantaya onunla giderim hesabı da ona kilitlerim :D

onur520

Üye
o 1 lirayı biri araklamıştır:D

poyraz5050

Üye
bakın şimdi 15 lira hesap ödediler 5 lira geri aldılar yani 10 lira ödemiş oldular 3 liirada geri aldılar 13 lira 2 lirayıda garsona verdiler 15 lira oldu

qanqister

qanqister

Üye
üç arkadaşımn 15 tl si varmış garson onlardan 10tl almış herkese 3 tl düşmüş 2de garsona vermiş 5 tl bu akdar basit

--------------- Ekleme ---------------

yani geriye 1 tl felan kalmıyo o sorunun şaıtmacı yönü

Üst Alt