YÖK'ten Kürtçe bölüm talebine onay

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Anıl Umut

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi

Yüksek Öğrenim Kurulu bugün yaptığı toplantıda üniversitelerde Kürtçe bölüm açılması talebini onayladı..

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Mardin Artuklu Üniversitesinde ''Türkiye'de Yaşayan Diller'' adı altında bir enstitü kurulmasının kararlaştırıldığını belirterek, enstitüde sadece Kürtçe değil, Farsça, Arapça, Süryanice gibi programların da açılabileceğini bildirdi.
Özcan, ''Bu sadece Kürtçe'yi değil, diğer dilleri de kucaklayan bir çözüm oldu'' dedi.
YÖK Başkanı Özcan, YÖK Genel Kurulunun yaklaşık 8 saat süren toplantısının ardından gazetecilere açıklama yaptı.
Mardin Artuklu Üniversitesinin Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması talebi bulunduğunu anımsatan Özcan, konuyu Genel Kurul'da görüştüklerini ifade etti.
Özcan, toplantıda, Mardin Artuklu Üniversitesinde ''Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'' adı altında bir enstitü kurulması kararı alındığını belirtilerek, ''Üniversite, istediği taktirde bunun altını Kürtçe yüksek lisans ve doktora programıyla isterse Farsça, Arapça, Süryanice gibi programlarla doldurabilecek. Ben, biraz önce kendilerine de bunu duyurdum'' dedi.
Enstitüdeki programların sadece Kürtçe'yi değil diğer dilleri de kapsayacağını vurgulayan Özcan, şunları söyledi:
''Bu, sadece Kürtçe'yi değil diğer dilleri de kucaklayan bir çözüm oldu. Zaten, geçen günkü toplantımızda rektörlerimizden birisinin fikriydi bu. Benim çok hoşuma gitmişti. Bugün Genel Kurulumuz da bu fikri çok iyi buldu. O çerçevede yeni bir model geliştirdik. Bundan sonra bu türden, yani farklı dilleri konuşan vatandaşlarımıza hizmet edecek bölümlerin açılmasını istediklerinde başka üniversitelere de aynı şeyi yapacağız. Ona da mesela Şark Dilleri Enstitüsü diyebiliriz, Doğu Dilleri Enstitüsü diyebiliriz, ama bu modelde gerçekleştirilecek, altına sadece Kürtçe değil, diğer diller de gelebilsin diye.''
''GERİ ADIM ATMADIK''
Bir gazetecinin, ''Lisans programı açmaktan neden geri adım attınız?'' sorusu üzerine Özcan, ''Geri adım atmadık. Buradaki esas amaç önce gerekli öğretim üyesini yetiştirmekti. Bu enstitünün asıl amacı lisans öğretimi açıldığı zaman ihtiyacımız olacak öğretim üyelerini yetiştirmek. Onun için yüksek lisans ve doktorayla başlayacak'' dedi.
''Öğrenci sayısı belli mi?'' sorusuna özcan, ''Hayır. Onlar üniversitenin problemi. Biz onlara karışmıyoruz'' karşılığını verdi.
Özcan, soru üzerine başvuran başka bir üniversite olmadığını ifade etti.
Enstitünün na zaman faaliyete geçeceğinin sorulması üzerine Özcan, ''Biz birkaç güne kadar kararımızı kendilerine bildiririz. Onlardan gelen yüksek lisans ve doktor taleplerini de hemen kabul ederiz'' diye konuştu.
''Kuzey Irak'tan öğretim üyesinin gelmesi söz konusu mu?'' sorusuna Özcan, ''Zannediyorum Türkiye'den karşılayabilecekler'' yanıtını verdi.
AA

EroL

EroL

Emekli Yönetici
şşş sakin ol enes yanlış anlaşılacaksın şimdi

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Emekli Yönetici
Ben böyle bir derse girmem. Kimse de sokamaz. Ama herkesin kararına saygı duymak zorundayız. Ne kadar istemeyerek olsada.

zibidi39

zibidi39

Üye
hadı bakalım hayırlısı

lovestar

lovestar

Üye
camii ye imam bile olamayacak bir adam bu ülkede yök başkanı.hiç sevmiyorum bu adamı ya.Allah sonumuzu hayır etsin...

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Ben böyle bir derse girmem. Kimse de sokamaz. Ama herkesin kararına saygı duymak zorundayız. Ne kadar istemeyerek olsada.

ama gerçekten sistemi değiştiriyorlar yaa ... bizim ne işimiz olur kürtçeyle... saçmalığın daniskası bence ..

anl_tr

anl_tr

Emekli Yönetici
Bu ülke 10- 15 yıl sonra bölerler şuana kadar gelinen duruma baksanıza.
Atatürk'e Ve Miyonlarca Şehite bunun hesabını nsl vercekler....

arslansem

arslansem

Üye
Dün onaylanmamıştı diye bi haber okumuştum sanki :hmmm

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
Kürtleşmek nasıl olur? Kütüphanelerde Kürtçe kitap olmasıyla, dersliklerde, sokaklarda veya herhangi bir yerde Kürtçe konuşan insanlar gördükçe hatta bizatihi bunları yaşadıkça mı Kürtleşeceğiz? Birey özbenliğini bilirse hiçbir güç onu kendinden edemez!

Ben Türk'üm, Oğuz Türkleri'nin Denizhan boyuna mensuptur sülalem.. Ama çatpat da olsa Kürtçe bilirim, Kürtlerle beraber aynı sofrada oturur yemek yer, kelam ederim; siyaset konuşurum. Ben Diyar'ın 'Sev' türküsünü çalarım onlar da Kürtçe olarak söyler.. Yıllardır bu böyledir, ancak ne ben Kürtleşmişimdir, ne onlar Türkleşmiştir!

Orhun Anıtları'nı bilirsiniz..
Neyini? Türk anıtı olduğunu ve Göktürk alfabesi ile yazıldığını.. Doğrudur. Peki Orhun Anıtları'nda bugünkü Kürtçe'de konuşulan 532 kelime olduğunu bilir misiniz? Üniversitede öğretecekleri bunlardan farklı mı sanıyorsunuz? Hayır! *

Japon, Arap, Fransız, Amerikan, İngiliz... gibi onlarca millet dili ve edebiyatı üniversitelerde okutuluyor, öğretiliyor, bilimsel makalelere konu ediliyor; bunlar dert olmadı, bizi 'Türklüğümüz'den etmedi de Kürtçe mi edecek? Ayrıca, bu kadar dil şehit düşen askerlerin kemiklerini sızlatmadı da Kürtçe mi sızlatacak? Yahu merak ediyorum anadili Kürtçe olan askerin kemiklerine ne gözüyle bakıyorsunuz? Kürtçe ile ilgili kötü kötü söylenceler, onun kemiklerini sızlatmayacak mı yahu? Bizimki can da onunki patlıcan mı hesabı?

Fransızcayla işimiz ne? Sevgilimize 'jötem' demek olabilir mi?
Kürtçe'yle olan işimiz de niye 'ez te hezdikım ( seni seviyorum )' olmasın?
Sevgilimize 'ez qurbana wan çaven te ( gözlerine kurban olduğum )' desek , arkadaşımıza, dostlarımıza 'heval ( dost, yoldaş, arkadaş )' desek n'olur?
Batı'dan kopar Doğu'ya mı gideriz, yoksa bize 'heval' demeye çekinenlerin sıkıntılarını mı gideririz?

Hadi bunları da geçtik, Kuzey Irak'a ileride diplomat veya bürokrat olarak gidersek ne yapacağız? Bir yerde yönetim uygulayabilmeniz için o yörenin kültüründen 'birhaber' değil 'haberdar' olacaksınız! Aksi halde devletin ve milletin çıkarını gözetemezsiniz!

* Kaynak:
1) ,
2) Ahmet Taner Kışlalı - Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği, sf. 263, İmge Kitabevi .. YA DA ilgili yazı için:

Catty

Catty

Emekli Yönetici
Böyle insan müsvettelerine neden taviz veriliyor , Ne yapıyor bu Hukûmet hangi akla hizmet ediyor.. gitsin önce mezunlara iş bulsun sonra bölüm açsın ..tamami özgürlük getirsin...

Üniversiteyi yurt dışında okumaya zorluyorlar bizi !

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...