Kürtçe bilen 30-40 yıl işsiz kalmayacak

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
yavuzkaraca

yavuzkaraca

Üye
    Konu Sahibi
Kürtçe bilen 30-40 yıl işsiz kalmayacak
Kürtçe'yi eğitim dili olarak bilenler ileride çok şanslı olacak.

Türkiye'de eğitim alanında çok önemli gelişmeler oluyor. Bunların arasında da anadilde eğitim konusunda ciddi adımlar atılıyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, "Kürtçe seçmeli derse anadilde eğitim eklenirse önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde mezun olan herkes iş bulacak" diye konuştu.

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda seçmeli olarak verileceği açıklanan Kürtçe için ders verecekyüksek lisans tezsiz bin öğretmen yetiştirmek için çalışmalara başladı.
TÜRK VE ARAPLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Türkiye'de ilk kez Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde kurulan Kürt Dili Enstitüsü ile Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün Başkanı Prof. Yıldırım, Kürtçe diplomanın Türkiye'de önem kazandığına dikkat çekti. Türkiye'de mevcut şartlarda Kürtçe eğitim ile ilgili altyapının olmadığını vurgulayan Yıldırım, Kürtçe diplomanın para edeceğini belirterek şunları söyledi: "Yasal değişiklik yapılıp anadilde eğitim uygulanırsa Kürtçe diploma, Kürtçe sertifika, Kürtçe bilen kişiye maddi ve manevi olarak büyük bir prestij sağlayacak. Önümüzdeki 30-40 yıl boyunca üniversitelerden mezun olan herkes iş bulacak. Kürt Dili Edebiyat Bölümü'nde okuyan öğrencilerimizin çoğu Kürt kökenli. Bizim sadece Kürtlere değil, Türk, Arap, Süryani ve diğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese kapımız açtık. Özellikle Kürt kökenlilerin dışındakiler de tercih ederse seviyelerine göre programlar geliştirip, onlara pozitif ayrımcılık tanıyacağız"

KAYNAK:ensonhaber.com

• Beğen
Tepkiler: FatoŞ

FatoŞ

FatoŞ

Üye
Mardin Artuklu Liseside Geçmiş ..

yavuzkaraca

yavuzkaraca

Üye
    Konu Sahibi
anlamadım fatoş .

yavuzkaraca

yavuzkaraca

Üye
    Konu Sahibi
:) :) alemsin fatoş

• Beğen
Tepkiler: FatoŞ
yavuzkaraca

yavuzkaraca

Üye
    Konu Sahibi
Tmm :) :)

greenmile

greenmile

Üye
bir ülkeyi bölmek için dilinden başlarsın genellikle.

• Beğen
Tepkiler: Amaru Shady
doctorrr

doctorrr

Üye
dilden başlar sonra kültür hepsi çorap söküğü gibi...

handci04

handci04

Üye
  • Beğen
Tepkiler: Amaru Shady
greenmile

greenmile

Üye
haklısın o yüzden ingilizce eğitim veren kurslar vs heryer kapatılmalı yoksa ülke bölünür ya

ingilizce evrensel bir dildir kardeşim sen kürtçeyi evrensel bir dil olarak mı görüyorsun? Hangi uluslararası resmi bir yazışmayı kürtçe olarak yapacaksın? Yada çerkezce,boşnakça,zazaca,lazca ya da eyalet sistemi mi gelmeli?

lgkg300

lgkg300

Üye
ülkeyi bölmekle dilin ne alakası var kardeşim anlam veremiyorum ki kaldı ki bu dilin konusucuları bu ülkenin evlatları kendi vatanını niye bölsün ki

Kurtulun artik bu düşüncelerden bu düşüncelerle birbirimizi yeterince kırmadık mi değerli arkadaşlar

El~PisToLeRo

El~PisToLeRo

Üye
Dil ile bölmenin yada mandacılık yapmanın çok alakası var.Fransası,İngilteresi,İspayası vs. isgal ettikleri mandası altına aldıkları bölgelere dillerini götürmüstür.Ne kadar çok dil olursa toplumlar arası fark ve anlasmazlıklar o kadar artar.
Herkesin anladıgı dilde egitim almaya hakkı vardır ama burdaki amaç farklılık çıkarmak ve düpedüz bölücülük yapmak..

>Pessimistic.

>Pessimistic.

Üye
bi tek kürtler bunu yapiyo lazlarinda dili var cerkezlerinde romanlarinda var bir tek KÜRTler yapiyor bir tek savas ciksa ilk bunlardan baslayacam kuralsizca

- - - Eklendi - - -

bi tek kürtler bunu yapiyo lazlarinda dili var cerkezlerinde romanlarinda var bir tek KÜRTler yapiyor bir tek savas ciksa ilk bunlardan baslayacam kuralsizca

El~PisToLeRo

El~PisToLeRo

Üye

Çünkü; yanlıs anlasılmasın ama dogu halkı çok cahil ve kandırılmaya müsait ürkek yapida.
Devletin de hataları var araziden dolayı olsa gerek hiç yatırım yapilmadı oralara.Biz burda 2012 yasarken oraları 1950 gibi.
Simdi yatırımlar olmaya basladı ama is isten geçti artık halk bile istemiyo (onların deyimiyle) T.C'yi düsman gibi görüyolar yapilan insaatı yıkarlar gönderilen ögretmeni kaçırırlar doktoru tehdit ederler.Halkı korkutup kandırmıslar kısaca.
Çok sevdigim bi söz var,'sen çocuguna bakmazsan,bakan bulunur'
Dogu da aynı öyle oldu devlet ogluna sahip çıkamadı unuttu,gerek isteyerek gerek istemeyerek bilemeyiz.
Ülkenin en zayıf halkası orasıydı ve kirli amaçları olanlar ele geçirdiler.

HaqperesT

HaqperesT

Üye
Kendi ana dilini yasaklamak zalimliktir bu türkçe olur kürtçe olur farketmez. Bölünme korkusu yaşayanlar ortak dili artık kürtçe yapın korkunuzdan kurtulursunuz. Kendi ana dilimi kullanarak bir makale bile okumakta yada yazmakta zorlanmama sebeb olanları Allah iflah etmesin.
Zamanında kürtçe kasedlerim vardı annem ben yokken toprağa gömmüştü korkusundan. Irkçı kafalar bunları serbest yapmayın ülke bölünür diyorlardı serbest oldu da ülke mi bölündü?!

El~PisToLeRo

El~PisToLeRo

Üye
Kendi ana dilini yasaklamak zalimliktir bu türkçe olur kürtçe olur farketmez. Bölünme korkusu yaşayanlar ortak dili artık kürtçe yapın korkunuzdan kurtulursunuz. Kendi ana dilimi kullanarak bir makale bile okumakta yada yazmakta zorlanmama sebeb olanları Allah iflah etmesin.
Zamanında kürtçe kasedlerim vardı annem ben yokken toprağa gömmüştü korkusundan. Irkçı kafalar bunları serbest yapmayın ülke bölünür diyorlardı serbest oldu da ülke mi bölündü?!

Sen bu hakkı gerçek anlamda isteyenlerdensin :good:Evet çok haklısın ecdadımız gittigi hiçbir yere dilini götürmemistir özgür kılmıstır.
Dilini dayatsa illa Osmanlıca konusulcak dese toplumlar bu kadar Osmanlıya baglı kalmaz ve o Cihan devleti 20.yy'a kadar dayanmazdı.
Ama kirli amaçları olanlar bu açıgı kullanıyor ülkemizde.Kürt halkının egitimleri onların pek tabi umurlarında degil.
Tek düsünceleri doguyu batıyı kuzeyi faklılastırmak..

>Pessimistic.

>Pessimistic.

Üye
ya lazlar cerkezler romanlar niye istemiyor o zaman bana bunu soyleyin onlarinda kendi konustuklari dili var niye onlar haksizliga ugramiyoz demiyolar kürtler lazdan cerkezden dahami eski bizim topraklarimizda ermenin ulan neyse ya kime anlatiyozki simdi fasist ilan ediliriz 9 koyden kovuluruz simdi anasini satayim ya

HaqperesT

HaqperesT

Üye
Sen bu hakkı gerçek anlamda isteyenlerdensin :good:Evet çok haklısın ecdadımız gittigi hiçbir yere dilini götürmemistir özgür kılmıstır.
Dilini dayatsa illa Osmanlıca konusulcak dese toplumlar bu kadar Osmanlıya baglı kalmaz ve o Cihan devleti 20.yy'a kadar dayanmazdı.
Ama kirli amaçları olanlar bu açıgı kullanıyor ülkemizde.Kürt halkının egitimleri onların pek tabi umurlarında degil.
Tek düsünceleri doguyu batıyı kuzeyi faklılastırmak..

eli kanlı terörist bir örgüt var diye tüm dünyada kabul görmüş bir hakkı hala yasaklamaya çalışmak bölünmeye daha fazla malzeme sunar. Çarşı pazarda evde vs kürtçe konuşuyoruz bir şey olmuyorda okulda konuşulunca mı bölünür. Sanal korkular ile milletlerin kültürlerine zülmedilmez. Balkanlarda yaşayan Türkler nasıl kendi okullarında eğitim hakları varsa Türkiyedeki Kürtlerinde o hakları vardır. Türkiye gibi güçlü bir ülkenin eğitim hakkıyla bölünür demek devleti küçümsemek demektir.

- - - Eklendi - - -

ya lazlar cerkezler romanlar niye istemiyor o zaman bana bunu soyleyin onlarinda kendi konustuklari dili var niye onlar haksizliga ugramiyoz demiyolar kürtler lazdan cerkezden dahami eski bizim topraklarimizda ermenin ulan neyse ya kime anlatiyozki simdi fasist ilan ediliriz 9 koyden kovuluruz simdi anasini satayim ya

istemek yada istememekle haklar yok olmaz. Kimin ne hakkı varsa istenmeden verilmeli aslolan budur.

greenmile

greenmile

Üye
Türkiye'nin resmi dili Türkçe'dir ve bu ülkeye vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes türk olarak kabul edilir.Yerel dillerin eğitimini verebilirsin ancak yarın kamusal alanda da bu dili kullanmak istersen ne olacak?

• Beğen
Tepkiler: By_GaBLiN ve El~PisToLeRo
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...