Yüz Ağrısı

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Yüz Ağrısı
Pek çok kişi yaşamının bir döneminde yüzünde bir sancı veya bir ağrı hisseder. Yüz ağrısı, sebebine bağlı olarak, devamlı bir sızı veya keskin, kuvvetli bir spazm şeklinde görülebilir. Basit ev tedavileri çoğu zaman fayda sağlar, ancak temporal arter iltihaplanması gibi bazı ağrı sebeplerinin ciddi olma potansiyeli yüksektir ve tıbbi tedavi gerektirir.


Yüzünüzdeki ağnnın nedenini bilirseniz ona uygun bir tedavi yöntemi bulabilirsiniz. Olası nedenler arasında ağız ve diş sorunları, migren, sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonları veya kabakulak sayılabilir. Bir diş sorunu, stres, yanlış duruş veya hasar kaynaklı çene eklemi rahatsızlıkları (temporomandibular eklem disfonksiyonları) da ağrıya neden olabilir.


Temporal arterde ödem oluşunca şakakların birinde veya her ikisinde de devamlı bir ağrı olur (temporal artrit). Bu ciddi rahatsızlık genellikle 50 yaşın üstündeki kişilerde görülür ve acil tedavi gerektirir. Yine yaşlılarda rastlanan trigeminal sinirin zedelenmesi de (trigeminal nevralji) yüzde kısa süreli şiddetli ağrıya neden olur.


Zona diye bilinen ve varicella zoster virüsünün neden olduğu yüz sinirlerinin iltihabı da yüzün etkilenen tarafında rahatsızlık ve hassasiyete neden olur. Zonada birkaç gün içinde kabarcıklar halinde bir döküntü ortaya çıkar. Ağrı bunlar geçtikten sonra da bir süre devam edebilir.


Dişlerinize iyi bakarak, stresinizi azaltarak ve herhangi bir enfeksiyonu zamanında tedavi ederek yüz ağrılarını önleyin.




Belirtiler & Olası Nedenler


Alın, burun, kulaklar, elmacık kemikleri veya göz diplerinde ağrı: Sinüzit
Yanaklarda ağrı: Stres kaynaklı gerginlik
Yüzün tek tarafının üst yarısında ağrı ve kabarcıklar: Zona
Çene ve ağızda ağrı: Diş sorunları
Sonrasında ağrıyla seyreden, yüzün tek tarafında ve belki tek gözde hassasiyet: Migren
Tek tarafta, çoğunlukla hafif dokununca bile şiddetlenen çok kuvvetli ve keskin bir ağrı: Trigeminal nevralji
Şakakta şişlik ve hassasiyet, muhtemelen baş ağrısı ve en kötü durumda görme bozukluğu: Temporal artrit
Sert ve çatırtılı çene eklemi ve çene kaslarında sızı veya ağrı: Çene eklemi rahatsızıkları
Tedavi


Evde uygulayacağınız tedaviler ağrıyı dindirebilir, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve ağrının sebebini oluşturan veya uzun süre ağrı çekmekten kaynaklanan stresle başa çıkmanıza yardımcı olur.


Sıcak veya soğuk: Ağrılı bölgenin üzerine termofor veya soğudukça değiştirdiğiniz sıcak ve nemli bir bez koyun. Soğuk kompres sizi daha çok rahatlatıyorsa soğuk suya batırıp sıktığınız bir bez kullanın.


Masaj: Masaj, doğal ağn kesici olan endorfinlerin salgılanmasını sağlar, yüze yapılan yumuşak masaj aynı zamanda kaslardaki gerginliği de giderir. Kendi kendinize masaj yapabilir veya bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz (yukandaki resme bakınız). Masaj için iki çorba kaşığı tatlı badem yağı veya diğer bir soğuk baskı bitkisel yağa beş damla lavanta veya nane yağı katın. Ağrı yüzünüze dokunulmasına dayanamayacağınız kadar şiddetli ise ayaklarınızın büyük parmaklan üzerine masaj yapın. Refleksologlar buna hipofiz etkisi der; hipofiz bezleri vücudun birçok bölgesini etkilemektedir.


Akupresür: Başparmak ile işaret parmağı arasında bulunan ve soğuk algınlığının tedavisinde kullanılan KB 4 noktası yüz ağrılarının giderilmesinde de yarar sağlar. Her iki elinizde de bu noktaya birkaç kez bastırın. Hamileyseniz bu noktayı kullanmayın ve bunun yerine her iki başparmağınızla ense köküne ortadan başlayarak dışa doğru dairesel hareketlerle bastırın.


Bağışıklık artırıcı ilaçlar: Bağışıklığı artırmak sinüzit ve zona gibi hastalıkların tedavisinde fayda sağlayabilir. Ayrıca, günde beş porsiyon sebze ve meyve yiyerek sağlıklı beslenin. Yiyeceklerinize taze sanmsak veya sarımsak kapsülleri ekleyin. B, C vitaminleri ve flavonoid kompleksleri de alabilirsiniz. Ekinazya, hidrastis ve meyankökü karışımından çay hazırlayın ve bundan günde üç bardak için. Bunun yerine ekinazya ve geven hapı veya tentürü de alabilirsiniz.


Stres yönetimi: Devamlı stres ağrıyı azdırır ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Stres yönetimi tekniklerini kullanın.


Çene eklemi rahatsızlıkları için: Yumuşak yiyecekler çenenizi yormaz. Çene kaslannızı gevşek tutun. Masa başında çalışıyorsanız vücudunuzun duruşuna dikkat edin ve öne doğru eğilmeyin. Ellerinizle çenenize dayanmayın veya telefonu omzunuzla çeneniz arasında tutup konuşmayın. Ağır omuz çantası taşımayın; onun verine sırt çantası kullanın.


Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?


Aynı zamanda kulak, göz, baş veya diş ağrısı veya yüzde kabarcıklar veya bir döküntü olursa.
Ağrı çok şiddetliyse.
Ağrı bir haftadan fazla sürer veya bir-iki gün içinde giderek artarsa.
Acil Durumlar


Başınızdan yaralanmışsanız.
Şakaklarınız zonklar, görmeniz bozulur veya gözünüze yakın bir kızarıklık veya döküntü olursa
 


Üst Alt