YGS ve LYS Hakkında Öneriler-İpuçları-Tecrübeler-Kaynaklar

Sponsorlu Bağlantılar

Aziz™

Aziz™

Üye
YGS ve LYS Hakkında Öneriler-İpuçları-Tecrübeler-Kaynaklar
Tüm YGS ve LYS ye hazırlanan arkadaşlarıma selamlar...
Önünüzde sizi bekleyen zorlu ve bir o kadar da heyecanlı bir yol sizi bekliyor demiyeceğim. Çünkü korku,heyecan ve zorlu bir sınavı bekleyenlerin sınav hakkında pek bilgisi olmadığı için böyle düşünüğünü biliyorum. Şimdi size sınav hakkında ilgili tanımlamaları yapıp, püf noktaları verip ve ideal kaynakları sizinle paylaşmayı düşünüyorum.

YGS ve LYS nedir?
YGS : Yükseköğretime geçiş sınavı
LYS : Lisans yetiştirme sınavı
Aslında isimleri bizi pek fazla ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren sınavların mantığıdır.
YGS= 40 Türkçe 40 Sosyal 40 Matematik1 ve 40 Fen Bilimleri1 olmak üzere 160 soru ve 160 dakikadan ibaret 1. sınavınızdır. Bu sınav sizin(LYS ye girecek arkadaşların) toplamda alacağınız puanın %40 ını oluşturur.
Peki bu sınavın mantığı nedir?
Şöyle söyleyebilirim size; eski sistemde 1 bölümü denen 120 soruluk yer vardı. YGS onun yerini almış konular tamamen aynı yalnızca süreyi azaltıp soru sayısına denk gelecek süreyi size vermişler.
Yani bildiğimiz şeyler ekstra bir şey yok. O yüzden panik yapmaya gerek de yok
İyi güzel de nasıl çalışabiliriz YGS ye
Birinci bölümü çok iyi bilmeden ikinci bölüme dalmayın derim. Okullar açılır dersane dönemi başlar ve çoğu öğrenci birinci bölümü bilmeden ikinci bölüme atlarlar. Bu KESİNLİKLE YANLIŞ bir davranıştır.Önce adam gibi YGS ye hazırlanmanız lazım. Sonra LYS yi düşünün.
Gel gelelim nasıl çalışılır. Bence Ocak ayına kadar tamamen YGS ye odaklanın ve bildiğiniz konuların üzerinde fazla durmayın. Kendimden de bildiğim bir şey var öğrencinin en çok sevdiği ders en iyi bildiği derstir Bu da kesinlikle yanlış bir çalışma örneğidir. Çünkü sınavda bu bildğin sorular çıkarsa zaten yaparsın daha niye tekrar çalışıyorsun ki ? Tamamen vakit kaybıdır arkadaşlar.
Bilmediğiniz konuların üzerinde durun. Mümkün oldukça günlük çalışıp tekrar ettikten sonra haftalık ve aylık olmak üzere birer kere daha tekrar edin ki Yıllık tekrar yapmak zorunda kalmayın.
Programı nasıl yapabilirim?
Ben genel öğrenci programının dışına çıkın. Herkes genelde günün hangi saati hangi dersi kaç saat çalışacağını planlar ve genelde bu tür programların ömrü 3-4 gün olur . Size tavsiyem programınızı olabildiğince esnek yapmanızdır. Günün hangi vakti ne çalışacağım yerine kendinize konular ile ilgili bir listeyi çıkarıp 1 Hafta içinde ne çalışacağınızı not almanızdır.

' Ben bu hafta doğal ve tam sayıları, basit makineleri, madde ve özelliklerini, hücreyi, ilk çağ medeniyetlerini ve bölgeleri bitireceğim.' derseniz inanın o programı %80 yaparsınız. (%20 de azminize bağlıdır.) Ve uzun süreli programınız olur.
Ocak ayı bitti mi 15 gün boyunca eski sistemin 30X30 setlerini edinmeye bakının. Ve 15 gün boyunca o denemeleri çözün.( Türkçe, Sosyal Bilgiler1,Matematik1 ve Fen 1)
Kesinlikle her bölüm için 4-5 kitap almayın çünkü gözünüz korkar ve vazgeçmenize sebep olur. Kitabınızı bitirirseniz yenisini alın.
Benim tercihlerim :
Türkçe - Birey yayınları YGS ye hazırlık
Tarih/Coğrafya/Felsefe - Güvender yayınları
Matematik/Geometri - FEM yayınları YGS ye hazırlık (Şu simetri setinden bahsetmiyorum. Çünkü pek fazla tavsiye etmiyorum.)
Biyoloji - Birey yayınları YGS ve LYS ye hazırlık
Fizik - Final yayıncılık (Eski sistemde mor kaplı fizik kitabı var Çok iyi kitaptır. )
Kimya - Pi analitik YGS ve LYS ye hazırlık.

ama soru bakımından kültür yayınları gerçekten iyi öğrenciyi kasmayacak şekilde hazırlanmış

Geriye Şubat-Mart-Nisan-Mayıs- Haziran olmak üzere koca 4,5 ayınız yani 140-150 gününüz var ve önünüzde yalnızca İkinci bölüm kalmıştır.

LYS ye geldik çattık
Arkadaşlar öncelikle şunu söyleyeyim ben bir sayısal öğrencisi olarak yalnızca sayısal 2 alanından bilgi verebilirim. Eğer Eşit ağırlık ve Sözel den hazırlanan arkadaşlarımız varsa bana yardımcı olup paylaşırlarsa konuya ekleyebilirim.çünkü LYS ye daha çok var :)

LYS Matematik ve Geometri sınavı :
Öncelikle matematik geometri sınavı tek oturumdan olup 135 dakika sürecektir.
Nasıl yapacaklar?
Önce size Matematik sınav kitapçığını verecekler. 50 sorudan oluşup 75 dakika süresi vardır. Sınav süresi bittikten sonra 30 souruluk geometri kitapçığı verilecek ve süresi 45 dakikadır.
Herkes şunu sanıyor. ' LYS Yalnızca ikinci bölümlerden oluşur. '
Yine yanlış bir düşünce çünkü birinci ve ikinci bölüm karışık çıkar LYS de. Yani ne demek oluyor? YGS bölümü sağlam olmayan LYS den de gümler. Onun için diyorum YGS yi sağlam tutun temeliniz olsun.
LYS ye hazırlanırken YGS den de soru çözmeyi ihmal etmeyelim.
Hangi kaynaklar daha iyi?
Bence matematik ve geometri de en iyi konu anlatım yayıncılık FEM dir.
Geometri soru bankası olarak da Final soru bankasını alın.
Matematik soru bankası olarak da eğer iyi iseniz matematikte Şiddetle MEF yayıncılığı eğer yeni başlıyorsanız İlk adım Matematik soru bankası (FEM yayıncılık) var onu edinin.

LYS Fen Sınavı :
Arkadaşlar LYS Fen sınavı Haziranın son ayında olup 30 fizik 30 kimya 30 biyoloji olmak üzere toplamda 90 soru olup 135 dakikadır sınavın süresi. Tek oturum olacaktır.
Önce fizik kitapçığı verilecek 30 sorudan olan bu kitapçığın süresi 45 Dk dır.
Fizik bittikten sonra kitapçıklar toplanıp yerine kimya kitapçığı verilecektir.Kimya kitapçığı da 30 soru olup 45 Dk dır.
Kimya bittikten sonra finali Biyoloji kitapçığı ile bitirecekler o da diğerleri gibi 30 soru olup 45 Dk dır.
Tekrar dediğim gibi bu bölümlerde de Birinci - İkinci bölüm karışık sorulacaktır.
Nasıl çalışabiliriz?
Fizik genelde sayısal öğrencilerinin sıkıntılı olduğu bölümdür. Aslında fizik genelde sevilmediği için yapılamıyor. Halbuki günlük haftalık ve aylık tekrar ile çok rahat halledilebilir. Tavsiyem akşamları fizik çözmeyin çünkü beynin yorgun olduğu vakitte fizik hiç çekilmez. Siz bilinçli öğrencilersiniz erken kalkıp beyin zinde iken çalışın zaten sorularını çözerseniz seversiniz bu bölümü
Kimya genelde ezbere dayalıdır. Formülüdür , organik kimyasıdır ezberlenmeden yapamazsınız ama ezberi bence en kolay bölüm kimyadır. Çünkü hemen hemen tüm konularını kodlayabiliriz. Peki kodlama neye yarar? Beyinde yüzde % 85 i kalıcı oluyor bence.
Mesela 'kimya gazlarda ( P.V=n.R.T) diye bir formül vardır. Bu formülü gördükten 1 ay sonra unutursunuz. Ama kimya öğretmenimiz bir şey öğretti inanıyorum bir ömür boyu unutmam.
Demişti bu basit bir formüldür. Neymiş ( PezeVenk NuReTtin ) Sizlerden özür diliyorum ama bu böyle. Kodlar işinize çok yarar ve inanıyorum sittin sene unutulmaz.
Biyolojiyi de kimya gibi kodlamak gerek. Aslında bence sayısal için nimet gibidir. Bonus puan gibilerdir. Genelde sayısalcılar yapamaz ama siz tekrar dediğim gibi bilinçli insanlar olduğunuz için fark atacağınız bölüm
Nasıl çalşabilirim?
Aslında pek fazla denecek bir şey yok. Boş vaktinizde biyoloji çalışın yeter. Çünkü hergün boş vaktiniz olur ve biyoloji için bol vaktiniz var demektir Çalışırken yalnızca okumayın! Kesinlikle yazın yazın çizin. İnanın böyle yaparsanız Biyoloji de hallolur.
Peki hangi kaynaklardan çalışabiliriz?
Fizik - Pi analitik / FDD
Kimya - FEM yayıncılık/ Organik kimya için ESEn yayınları ( Kimse demesin ESEN zordur, kazıktır. Size konu anlatımını alın derim ve çok güzel müfredatı almış )
Biyoloji : Birey yayıncılık/ Fem yayıncılık.


Arkadaşlar çalışırken kesinlikle kazanmamayı dert etmeyin. Sizden değerli değildir sınav. Sonuçta tekrar girebilirsiniz ama sağlınızı bozmaya değmez. Ben bir denedim olmadı ikinci kez deneyecem. Şimdi çoğunuz der ' Bu kadar vakidi nerden bulacağız? ' Arkadaşlar kusura bakmayın ama biz öğrenci adamlarız vakitten çok ne var bizim için. Haftada 3 gün Playstation ya da internet cafe ye gideceğinize 1 kere gidin. Günde 3-4 saat internete gireceğiniz yere 1 saat girin. Haftada 3-4 dizi ve maç izleyeceğinize birer tane izleyin ve hafta da bir sinema cafe vs. oturun izleyin . Yalnızca ders çalışmak da ters tepki yapar. Yapmaz demeyin ismini vermeyeceğim bir sayısalcı arkadaşım vardı. İlk sene say2 den 342 almıştı. Bu yıl tekrar girdi 336 aldı. Onun gibi olmayın rahat ve sistemli olun derim...

alıntıdır...


 
  • Beğen
Tepkiler: TheSims, Revengeful ve alialp9502


oliantes

Üye
:)
tesekkür ettim
 
Aziz™

Aziz™

Üye
rica ederim:)
 

myxomaxil

Üye
Birader insan en azından bir alıntı yaptım der.
Konu sahibi benim forumtr den, yaptığınız etik değil.

Birde teşekkür etmeyi ihmal etmeyin(o kadar uğraştık yaw :d::ehe ) yazmışsın ayıptır bu .


Buyrun konunun açıldığı tarihe de bakabilirsiniz.
 
Aziz™

Aziz™

Üye
k.bakma kardeşim yazmayı unutmuşum:s
 
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
PezeVenk NuReTtin
Yaw nurettin benim amcamın adı yawww töbe töbe :D
 
Aziz™

Aziz™

Üye
:kop::ehe
 
anemik

anemik

Üye
:kop: saol paylaşım için. Pazar günü sınaw war hadi hayırlısı naapcaz bakalım..

Sınawa gircekler warmı burdan ? YGS zaman denemelerinde 95-100 yapıorum Fen hariç. inş yeter.
 
Aziz™

Aziz™

Üye
zaten bu sınavda kazanma diye birşey yok.barajı aştınmı geçiyorsun diğer sınava.bu sınavda önemli olan tek şey olabildiğince yüksek puan alabilmek.çünkü LYS sınavının %40'lık puanını bu sınavdan alacağımız puan oluşturacak
 
anemik

anemik

Üye
bnce önemli yani.Bu sınavda çoğu kişi yüksek yapıcak ama bi o kdrda kötü yapıcaklar war. gerci 90 ile 100 net arasında puan farkı %40 a göre bakıldıgında cok az oluyor ama neden bi adım önde olmayalım ki.

430-440 puan fln ypsak ygs 5 den yeter. inş oLur.
 
Aziz™

Aziz™

Üye
inşallah olur kardeşim inşallah:)
 
anemik

anemik

Üye
zor gibi ama inş... :)
 
Aziz™

Aziz™

Üye
olur kardeşim.eğer gerçekten çalıştığımıza inanıyorsak ve elimizden geleni yapmışsak Allaha tevekkül edip sınava gireceğiz.en hayırlısı neyse o olur inşallah:)
 
arslansem

arslansem

Üye
Sonu S ile biten herşeyden nefret ediyorum :ehe
 
Aziz™

Aziz™

Üye
bende Semih bende:D
 

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
16
Görüntüleme
536
Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
499
Murdoc Massaka
Cevap
47
Görüntüleme
2K


Üst Alt