Windows Phone Sistem Yedeği Alma Nasıl Yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

humanhunter

humanhunter

Üye
    Konu Sahibi
Windows Phone Sistem Yedeği Alma Nasıl Yapılır?
Bilindiği üzere windows mobile 10 kararlı sürüm dağıtımları yapıldı fakat 1.Nesil dediğimiz eski model telefonlar güncellemeyi alamadı. Kararlı sürüm dediğimiz sürüm aslında insider üzerinde ki son sürüm ile aynıdır(10.0.10586.164) 1.nesil cihazların bu sürüme yükseltme yapabilmesi şuan da insider sistemi ile mümkün fakat ileri de bu sistemin ne olacağı da belli değil. İleri zamanlar da insider sistemi kapanabilir ve bu cihazların WM10 yükleme şansları olmayabilir. Biz de bu durum karşısında şimdiden önlemimizi alalım elimizde ki WM10 sistemini yedekleyelim.

Yedekleme işlemi için Bootloader Unlock dediğimiz bootloader kilidini açmamız gerekmekte
Bu işlem için temiz bir windows 7(32Bit) pc kullanırsak sorunsuz bir şekilde halledebiliriz diğer sürümler driver konusunda sorun çıkartmakta! (Sanal Makina'da kullanabilirsiniz)
bootloader unlock işlemini şu konu üzerinden yapalım (konudaki 1 numaralı işlem) - WP Bootloader Unlock, Sistem Dosyaları Düzenleme ve Daha'sı

Bootloader kilidini açtıktan sonra yine wpinternals programını kullanarak backup(yedekleme) işlemini gerçekleştireceğiz.


Backup bölümün de iki kısım mevcut

Alt alan da ki kısım da
* MainOs : İşletim Sistemi Ana Bölüm
* EFIESP : Önyükleme Bölümü
* Data : Sistem ve Kullanıcı Tarafından Oluşturulan Veriler Bölümü

Üst alan da ki kısım ise bütün bölümleri kapsamaktadır (3 bölümün tek bir dosyada zip şeklinde birleştirilmesi)
Yedekleme de MainOs ve EFIESP bölümleri gerekli, data bölümü ise isteğe bağlıdır.
Data bölümüne değinecek olursak telefon boş da olsa dolu da olsa telefon hafıza boyutu ne ise alınan yedek de o boyutta olur. Örneğin benim telefonum 32GB Lumia920 kullanılabilir alan ortalama 29GB. Data yedeklemesi yaptığım zaman 29GB büyüklüğünde bir yedek oluşturuyor ve saatler süren bir işlem oluyor(zip şeklinde alınırsa ortalama 6GB boyutunda oluyor ama winrar vb programlar bazen bu dosyayı bozabiliyor birkaç kez başıma geldi).Data yedeği almanın avantajı da telefon en son ne durumda ise kaldığı yerden devam etmesidir hiç bir kayıp yaşamadan. Uzun bir işlem olması nedeni ile ben data yedeği almıyorum gerekli datalarımı el ile yedekliyorum.Resimler, müzikler, videolar gibi verileri yedeklemek zaten basit bir iş, oyun ve uygulama verilerini yedeklemeyi de yukarı da linkini verdiğim konuda uygulama verileri kısmından faydalanarak bilgisayara aktarma yapabiliriz(örnek bir oyunun kayıtlarını sistem içerisinden alıp daha sonra tekrar aynı yere atarak oyunda kaldığımız yerden devam edebiliriz)
Yedekleme işlemine Alt kısımdan MainOs ve EFIESP yedeklemesi yaparak devam edeceğim data yedeği de almak isteyenler direkt üst kısımı da kullanabilirler.

Program da Backup kısmına girip alt bölümden EFIESP ve MainOS seçeneklerini sırayla seçip dosyaların nereye kayıt edileceğini seçelim



Seçimleri yaptık "Backup Phone" tıklatarak devam edelim telefon önce flash moda daha sonra mass storage moda(telefon siyah ekranda) geçiş yaptı ve yedekleme işlemi başladı


Yedekleme işlemi başarıyla tamamlandı (ben de yaklaşık 1,5 dakika sürdü)


Elde ettiğimiz "bin" uzantılı yedek dosyaları


Yedekleme işlemi bu kadar, Ses kısma + Güç tuşlarına basılı tutarak telefonu mass moddan çıkarabiliriz.

Telefon da ki mevcut sürümü bu şekilde yedeklemiş olduk şimdi bir de bu yedeği telefona geri yüklemeye bakalım.

Geri yükleme işleminde ise wpinternals programın da "flash" bölümünü kullanacağız.
Flash bölümünde 3 kısım mevcut

Üst kısım : zip şeklinde alınan full backup(data dahil olan yedek) için kullanılmakta
Orta kısım : ffu uzantılı rom yükleme için kullanılmakta (konu dışı not: windows device recovery ile sorun yaşayan flash atamayan arkadaşlar, device recovery yerine bu kısmı kullanabilirsiniz bootloader veya başka bir işlem gerektirmez)
Alt kısım : bölümler halinde flashlama için kullanılmakta

Burada bize gerekli olan alt kısıma gelelim daha önceden yedeklediğimiz EFIESP ve MainOS dosyalarını seçelim ve Flash partition diyerek devam edelim


Telefon "flash" moda geçiş yaptı ve flashlama işlemi başladı



Flashlama işlemi başarılı bir şekilde sonlandı (yaklaşık 3 dk sürdü)


Telefonda 8.1 (8.10.15148.160) versiyon kurulu iken daha önceden yedeklediğim 10.0.10586.164 versiyon numaralı sistemi yüklemiş oldum.
Ok dedikten sonra telefon normal moda geçiş yapmaya çalışacak fakat sürekli kendini yeniden başlatacaktır sebebi ise telefonum da ki dataların 8.1'e ait olmasıydı.
Not: 8.1 yerine eski bir W10 sürümü olsaydı onun üzerine 586.164 yükleseydim data'lar sorun çıkarırmıydı bunu henüz denemedim ama tahminim sorun olurdu.

Telefon kendini sürekli resetlerken ilk açılışını yakalayıp ses kısma tuşu ile (!) ünlem işaretinin olduğu ekrana alalım.
Sırasıyla ses açma - ses kısma - güç - ses kısma tuşlarına basarak hard reset işlemi gerçekleştirelim.Hard reset telefonda ki kurulu sisteme göre verileri yeniden oluşturmuş olacak.

Data yedeklemeyip işlemlerden sonra hard reset atmak daha basit olur diye düşünüyorum ayrıca zaten başlamadan önce bana gerekli olan verileri el ile yedekleme yapıyorum.

Bu yedekleme ve geri yükleme işlemleri herhangi bir versiyonda yapılabilir, bootloader kilidi açık olması şartı ile.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: manialog, Rock Ve Roll ve atakanakata


DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Faydalı Gibi Ama Zaten Ayarları Buluta Atmıyormu?
 
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye

Benzer Konular



Üst Alt