Windows Phone için 4 çekirdek gerekli mi?

Sponsorlu Bağlantılar

papakudioflu

papakudioflu

Admin
    Konu Sahibi
Windows Phone için 4 çekirdek gerekli mi?


Windows Phone işletim sistemini kullanan cihazlar özellikle de Nokia Lumia serisi hep donanımları nedeniyle eleştirildi.

Neden quad core chipsetler varken dual core chipsetler kullanıldı,1GB 2GB RAM yerine neden bir cok cihazda 512MB RAM var gibi serzenişler ve eleştiriler oldu. Peki gerçekte bu yüksek donanımlar gerekli miydi????

Windows Phone çıktığından beri önemli bir şeye sahipti.

En düşük modelleri bile geçişleri kolaylıkla halledebiliyordu.Uygulamalardan ana ekrana çıkarken,gezinirken yada her ne yapıyorsanız gayet hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz.Çok nadir bir şekilde takılan yada geciken bir form yapısına sahip.Android cihazların aksine zararlı yazılım bulaşmış gibi ya da herhangi bir sorunu varmış gibi durmuyor.

Windows phone bu yolda Apple ile benzerlikler taşıyor.Apple'ın iPhone'ları yada iPad'leri bu işlerin daha fazlasını daha az şeye ihtiyaç duyarak yapıyor.Apple bu güne kadar daha doğrusu 6 ay öncesine kadar iPhone 5 hariç hiçbir cihazına gigabyte'larca ram koymamıştı.iPhone 4 tek çekirdekli olmasına rağmen piyasadaki çift çekirdekli akıllı telefonlarla aynı pazardaydı.Bütün bunlara rağmen iOS hızlı ve düzgün kalmayı başardı.

Daha azıyla Daha çok​

Windows Phone mantık olarak bu yolda ilerliyor.Piyasada 4 çekirdekli hatta sekiz çekirdekli cihazları görmeniz mümkün.iPhone'lar sorunları çözmek için 4 çekirdeklilerden uzak durdu.Ama windows Phone bu kervana katılacak mı?Bence katılmamalı fakat katılmak zorunda kalacak ve bunun sebeplerini yazımızın devamında göreceksiniz.

iPhone bu mantığı paylaşıyor ve bu sayede daha fazla ilgi görüyor.Ancak Windows Phone, mağazasına olan ilgiyi arttırmak için bu hataya düşüyor.Öyle görünüyor ki Windows Phone işletim sistemleri dört çekirdeklli işlemcilere doğru gidiyor ve ne yazık ki bu yanlış bir seçim.

Basit Hesap​

Bir müşteri Akıllı telefon almak için mağazaya girer.Hangi akıllı telefonu sorabilir?
Satıcı: "Buradaki telefon 4 çekirdekli, ve buradaki ise iki çekirdekli.

Müşteri: Çekirdek ne diye sorar.

Satıcı: İşlemci kabaca telefonun hızını belirler.

Müşteri: Yani 4 olan 2 olandan daha mı hızlı?

Daha fazlasını istersiniz!!!

Tamam o zaman"Eğer Wndows Phone bunu görmezden gelirse Bu konuşmalar dünyanın her yerinde döner durur.Ve işte en önemli bölüm.Belki gerçekten 4 çekirdeğe ihtiyaç yok ancak günün sonunda 4 hep 2'den daha fazladır.

Evet bu alışılmadık bir senaryo ancak bununla yüzleşmelisiniz.Eğer bunu okuyorsanız burada büyük değişiklikler var.Sizi kastetmiyorum.
Neyse, ben 10 milyonlardan bahsediyorum.Bu sene bu müşteri gibi akıllı cihaz alanlardan bahsediyorum.Kimisi ilk kez alıyor,kimisi de yükseltiyor.İşletim sistemleri buna göz atmalılar.4 her zaman 2den daha büyüktür.(ve tabi ki daha iyidir.)

Pil Ömrü Tartışmaları​

Her zaman iyi pil performansı tartışılır:"Daha fazla çekirdek daha iyi pil ömrü sunar çünkü daha fazla çekirdek işi daha hızlı yapar"

Teknoloji dünyası bu konuda ikiye bölünüyor.
Bir telefonun birşeyleri yapması gerekiyor.Ve daha fazla çekirdek telefonun bu şeyleri daha hızlı yapmasını sağlıyor.Bu mantıklı görünüyor.Ancak bunun matıklı olup olmadığını anlamak için bu yeterli olmuyor.

Daha fazla Güç!​

Ağır görevler söz konusu olabilir.Bunlardan biri de Microsoft Office uyumluluğu ve verimliliğiyle Windows Phone bunu çocuk oyuncağına çevirebilir.Ancak bazen bu verimlilik işlemciler için büyük sıkkıntılar yaşatabiliyor.Özellikle PowerPoint grafiklerle,animasyonlarla ve seslerle işlemcinize kötü bir gün yaşatabilir.

Oyunlar;şimdi ve kuşkusuz gelecekte daha fazla ağır grafikleriyle geliyorlar.Şimdilik iki çekirdekli çoğu cihazda oyunlar oynanabiliyor.Peki ya gelecekte?Bununla da yüzleşmeliyiz.Günün sonunda elimizdeki cihazların basit bir iletişim cihazından daha fazla olduğunu görüyoruz.Müşteriyi hatırlayın!

Windows Phone'un kendine bir yer edinmesi gerekiyor."Bu asansörü kaçırdım, bir dahakine artık" deme lüksü yok.Windows Phone işletim sisteminin gerçekten meşhur rakiplerine ayak uydurması ve güncel kalması gerekiyor.

Dünya'da gerçekten Windows Phone almanız için 4'ten başka bir neden görüyor musunuz?

Gerçekten 4 2'den büyük müdür?

Fikirlerinizi bu konu altında bizimle paylaşır mısınız?
 
  • Beğen
Tepkiler: YasirTaHazal, nanotex, ardacumhur ve 2 diğerleri


___kaptan___

___kaptan___

Üye
gerçekten süper bi yazı dizisi olmuş emeğinize sağlık, 4 her daim 2'den büyüktür ve yazıda da değinildiği gibi 4 çekirdekli bir cihaz daha hızlı ve atik olacaktır, şöyle ki windows phone'un piyasada yerini iyice alması adına rakiplerine nazaran 4 çekirdekli cihazlara merhaba demesi gerekiyor; amaç 4 çekirdekli cihaz çıkarıp her cihazdan üstün olması değil, tamamen cihazla paralel çalışacak herhangi bir hataya mahal vermeyecek bir çalışma olmalı bu 4 çekirdek olayı, maksat Nokia'nın ... Cihazı var 4 çekirdekli ... Hızında vb bir tabir kullanılması ve müşterinin beğenisinin alınması,,

şahsen; ilerde Android platformuna geçicem ama oyun uygulama vb konularda Nokia ve WP gerekli atağı en ama en hızlı şekilde atıp bu geride kalmış olduğu kulvardaki rakipleri arasındaki farkı kapatması durumunda, yazıda da belirtildiği gibi daha fazla kaliteli ve ağır oyun/uygulamalar gelecektir, bu yüzden WP Apple'ın izlediği yolu kendisine yol edinmesi biraz saçma gibi!!

Şöyle ki; WP cihazların bir Android cihaz gibi beğeni alması için 2 çekirdek fazla olsun ister sistem kullansın ister kullanmasın ama 4 çekirdekli bir WP seçeneği olsun, bu 4 çekirdekli cihazlar, şu cihazla yapamadıklarınızı yapabilme olanağınız var denilsin mesela, ama WP'un 4 çekirdekli bir cihaz duyurması iyi bir adım olurdu açıkcası :bilmm: :tebessüm:
 
Duran.Y

Duran.Y

Üye
Harika bir yazı olmuş, klavyene ve düşüncelerine sağlık:)
 
serinaga

serinaga

Üye
Harika bir konu ve Harika bir dokunuş olmuş Ali Kemal, eline koluna ve emeğine sağlık ...
Şimdi benim düşüncelerime gelince ;
DEMEK ki halen telefon alırken gerçek özelliklerine değil, üstünlüğüne bakılıyor. Bu aynı bilgisayar piyasasını andırıyor, kaç çekirdek ? kaç RAM vs. O vakit wp mutlak 4 çekirdeği çıkartmalı. 4=4 statüsünde o müşterilerin en azından yarısına ortak olmuş olur. Aksi halde öyle bir izlenim yaratmalı ki iphone gibi fanatikleşmeli ki 4 çekirdek olmasa da 4>2 dir ama WP'dir demeli ki müşteri sanal olarak 2'de olsa 4'ten daha üstün olduğu kanaatine varmalıdır.
İşin özü zaten birkaç yıla kalmaz 4 bilemedin 8 çekirdekler CİRİT atıyor olacak telefon piyasasında ...

 
BrahimOkumus

BrahimOkumus

Üye
Güzel olmuş :)
ellerine sağlık.
 
tanercoskun

tanercoskun

Üye
Maalesef her ne kadar şuanlık ihtiyaç olmasada diğer rakipler ile yarışmak adına mutlaka olmalı.
Sırf çekirdek sayısı için tercih yapanlarıda görüyoruz :)
 
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
Eline sağlık dostum, güzel bir konu.
Maalesef sayıların egemen olduğu bir dünyada yaşıyoruz, gerekli-gereksiz olayı ayrı bir konu elbette ama en azından sayısal, görsel yönden de rakiplerinin gerisinde kalmaması gerekiyor Nokia&Microsoft ikilisinin.
 
DeEenzameMan

DeEenzameMan

Üye
Abi madem insanlar sayiya bakiyor microsoft ve nokia'da sayi yapacak yapamazlar mi sanki?
ne gerek var donanim cimrisi olup kaybetmeye?
 
dilmenibrahim

dilmenibrahim

Üye
Kesinlikle dört çekirdekli olmalı hatta daha fazla bile olabilir
 
FeRhAt0152

FeRhAt0152

Üye
Ben gördüğüme inanırım ve mc4 oynarken adphalt 7 oynarken de oyun tek tuşumla yarım kalıyor ve sıfır kasma ile ana ekrana dönüyor bu arada telefonum 2 çekirdekli. 4 çekirdekli s3 te var mı bu?
 
H.TOGAN

H.TOGAN

Üye
Ben gördüğüme inanırım ve mc4 oynarken adphalt 7 oynarken de oyun tek tuşumla yarım kalıyor ve sıfır kasma ile ana ekrana dönüyor bu arada telefonum 2 çekirdekli. 4 çekirdekli s3 te var mı bu?

Evet var...
 
FeRhAt0152

FeRhAt0152

Üye
bence androidin 4 çekirdeği ile Windows Phone un 2 çekirdeği kapıştırılmamalı android bu hızı 16 çekirdekle sağlıyosa 16 çekirdek kullanmalı demek istediğim işletim sistemlerini hepsi aynı performansı verir olarak düşünmemeliyiz symbian dungeon hunter 2 deki grafiği yanlış bilmiyorsam 256 mb 680mhz ile sağlıyodu her sistemin donanımı kendine.

- - - Eklendi - - -


Bi video koy madem öyle anında mı çıkıyor yoksa bekletiyo mu
 
H.TOGAN

H.TOGAN

Üye
bence androidin 4 çekirdeği ile Windows Phone un 2 çekirdeği kapıştırılmamalı android bu hızı 16 çekirdekle sağlıyosa 16 çekirdek kullanmalı demek istediğim işletim sistemlerini hepsi aynı performansı verir olarak düşünmemeliyiz symbian dungeon hunter 2 deki grafiği yanlış bilmiyorsam 256 mb 680mhz ile sağlıyodu her sistemin donanımı kendine.

- - - Eklendi - - -



Bi video koy madem öyle anında mı çıkıyor yoksa bekletiyo mu

Video koymama gerek yok kardeşim ; çevrende s3 kullanan birisi var ise , dediklerimi yapıp canlı canlı görürsün:oke: birincisi bu tip muktitaskink durumlarının işlemci ile alakası olmaz ram ile alakalıdır. S3 de ram de Lmk sistemi bulunur ; eğer arkadaşın bahsettigi gibi ram e ağır yük bindiren işlemler de , yapılan islemden sonra ekran menüsünde takılma yada ikonların gec yuklenmesini istemiyorsanız yapmanız gereken arka plan islemlerini standart tan çıkartıp 2 işlem yada 4 işlemde bırakmaktır. Bunun için cihazın rot lu olmasına da gerek yoktur , ayarlar kısmından yapabilirsiniz. Ve evet symbiandaki multitaskink , android sistemindeki multitaskink ten çok daha iyidir. 256 mb ram li n8 ile 40 yakın program açarım ; banamısın demez ; 1 gb ram i bulunan s3 ile en fazla 19 program açarım , 20. Programı acmaya kalktığında biri muhakkak kapanır. Oyunların kaldığı yerden devam etmeside yapımcılar ın oyunu nasıl optimize ettiğine bağlıdır. Yeri gelir dandik bir oyunu arkaya atarsınız tekrar girmek istediginde bastan başlatır ; yeri gelir ram e cok fazla yuk bindiren bir oyunda kaldığınız yerden başlatır. . Umarım açıklamam sizi tatmin etmiştir :oke:
 
  • Beğen
Tepkiler: YasirTaHazal
phasan

phasan

Üye
Çok teşekkürler ne uzun olmuş nede karısık olmuş herkesın anlayacagı gıbı olmuş cok guzel
 
papakudioflu

papakudioflu

Admin
    Konu Sahibi
bence bu yıl Eylül ayındaki Nokia World etkinliginde snapdragon600 quad core chipsetli bir veya bir kac tane wp8 telefon Nokia'dan gelebilir. o tarihten önce dört çekirdek işlemcili windows phone telefon beklemiyorum.
 
DeEenzameMan

DeEenzameMan

Üye
bence bu yıl Eylül ayındaki Nokia World etkinliginde snapdragon600 quad core chipsetli bir veya bir kac tane wp8 telefon Nokia'dan gelebilir. o tarihten önce dört çekirdek işlemcili windows phone telefon beklemiyorum.

Abi ben hiç beklemiyorum...
Samsung, HTC donanimi koyup satiyor valla hele Samsung zaten lider suanda ve oylede olacak gibi gorunuyor
 

IVI-Elia

Üye


Abi ben hiç beklemiyorum...
Samsung, HTC donanimi koyup satiyor valla hele Samsung zaten lider suanda ve oylede olacak gibi gorunuyor

Eee noluyor sonra bana s4 ün veya one'ın performans üstünlüğünü gösterin
 
DeEenzameMan

DeEenzameMan

Üye
Eee noluyor sonra bana s4 ün veya one'ın performans üstünlüğünü gösterin

Yapma yaa tamam wp stabil çokta hizli tamam
Ama One'in donanimi nerde l920'nin donanimu nerdee
Note2'yi söylemiyorum bile zaten nokia symbian'da da donanim cimriliği yapiyordu ondan kaybetmedi mi?
Symbian gül gibi sistemdi üstünde durmadi nokia...
Tamam bunlar eski konular ama yazdan beridir bi facebook uygulamasi bekliyor wp kullanicilari bende dahil'dim
Artik sabir, bekle bekle nereye kadar?


Ben 1500tl bi telefona veriyosam birakta bi adam akilli facebook olsun icinde instgram olsun yada en basitinden tango, gelistirilmis whatsapp olsuun!!
 


Üst Alt