Windows Phone 8'in Çalışma Prensibi Nasıl..?

Sponsorlu Bağlantılar

Dtn

Üye

Multitask sınırı. :( Maalesef en fazla 8 uygulama açabilirsiniz. 8'den sonra ilk açtığınız uygulama otomatik kapanır.

Hmm :hmmm neyse şimdiye kadar o kadar uygulama çalıştırmam hiç gerekmedi, sıkıntılı bi sınır değil sanırım

PureFood

PureFood

Üye
8 gayet yeterli bence, sonuçta telefondan gemi yönetmiyoruz ya da ihracat yapmıyoruz :D

• Beğen
Tepkiler: Dtn
kaltintop

kaltintop

Üye
telefonun neden bu kadar az ram tükettiğini merak eden arkadaşlara ithafen;

native kod yapısı,
doğru bellek yönetimi,
multitask yönetimi

diyorum. yani stabilitenin anahtarları

• Beğen
Tepkiler: Zafer Arslan
savaronajointed

savaronajointed

Üye
Ben lumia 920 kullanıyordum daha evvel android ve iOS ta kullandım ve hepsinde donma oluyordu lumia Allah için hiç donmadı ve reset istemedi

erdgnblt

erdgnblt

Üye
Windows işletim sistemi dünyada ONLARCA yıldır, en çok kullanılan işletim sistemidir. Microsoft işletim sistemiyle her geçen gün kendini hep daha fazla geliştirmiş ve muhteşem tecrübelere imza atmıştır. (bkz: Xp - Vista | Vista - 7 | 7 - 8 )

Diğer taraftan ise Google. Dünyanın en büyük arama motoru, geliştirdiği diğer yan uygulamalar ile kullanıcılarına kolaylık sağlamış her zaman bir arama motorundan daha fazlasını bizlere katmıştır. Bunların içinde çığır açan yan uygulamalar göz önüne çıkmaya başlayınca da Google'da herkesin yapması gerektiği gibi o projeye daha iyi ve yoğun destek vermiştir. (bkz: Gmail, Android, YouTube)

Windows büyük tecrübe ve işletim sistemi bilgisi ve tecrübesiyle tamamen kendi kararları (tetikleyen bir faktör olmadan) Windows Phone işletim sistemini çıkarmıştır. Aslında Windows Metro arayüzünün Microsoft'a çığır açacağını daha piyasaya sürülmeden Microsoft zaten biliyordu. Bu sefer her zamankinden daha büyük bir adım atılacaktı. Peki ya bu adım daha fazla büyük nasıl olabilirdi? Windows Phone.

Windows Phone, özellikle Windows Phone 8 ve üstü Windows 8 mantığıyla çalışır. Windows işletim sistemi stabileteyi korumak amacıyla gereksiz gördüğü ram alanını çalışırken arkaplanda maximum ama işlemciyi kasmayacak kadar büyük bir hızla boşaltır. (Kaydedilen veriler anında harddiske, gereksizler anında çöpe mantığı). Ayrıca uygulamaların çoğunun kendi dilinde olması, arada farklı bir motor olmadan çalıştırması nedeniyle uygulamalar son derece hızlı, sisteme entegre çalışmaktadır. (bkz: c# ve .NET 'e bağlı diğer programlama dilleri)

Ayrıca Windows Phone işletim sistemi yazımda da sürekli belirttiğim 'tecrübe' kelimesindende anlaşılacağı gibi, son derece temiz, düzgün bir kodlamaya, doğru bir algoritmaya sahiptir. Hata yok denecek kadar az, belkide yoktur.

Android platformuna gelince; android Linux çekirdeği üzerinde çalışan bir işletim sistemidir. Açık kaynaklıdır ve Windows tabanından biraz daha farklı çalışır. Aslında normalde Windows 'tan iyi çalışmaktadır. (bkz: Pardus, Ubuntu, Backtrack...)
Hatta bu yüzden serverlarda Windows Server (2003, 2008, 2012....) 'den daha fazla Linux işletim sistemi(en çok CentOS) kullanılmaktadır. Hatta diyebilirizki; server bakımından Linux, Windows'dan 2-3 kat daha fazla hızlı sonuçlar vermektedir.

Linux'ta da Windows gibi bir mantık var. Linux işletim sistemi çekirdeğidir. Bu çekirdeğin üstüne işletim sistemi (ekstra ve daha fazla / yada üstüne geliştirilen motorlar ve grafiksel arayüzler eklenerek veya değiştirilerek) yazılır. Mesela Pardus, mesela Ubuntu, mesela CentOS; aslında işletim sistemi bunlar Linux bir motordur. (Windows işletim sistemlerinde Windows motor XP, Vista, 7, 8 ise işletim sistemidir. Ancak motorun adı Windows NT 'dir.)

Ancak android; yukardaki gibi çalışmamaktadır. Linux'un üstünde sade bir Linux'a bağlı işletim sistemi, onun üzerinde ise android çalışmaktadır. Ve android, linux çekirdeğinin dışında farklı motorlar çalıştırmaktadır. (bkz: Java)
Ayrıca android çok hızlı geliştiğinden işletim sistemi ve algoritması temiz ve düzgün değildir. Varolanı düzeltip gerekiyorsa ekleme mantığıyla değil, üstüne yazma metoduyla geliştirilmiştir :)

Örnek vercek olursak (SALLIYORUM): diyelimki bir tane tuş var ve bu her telefonda mutlaka olsun. bunu ilk başta menüye yönlendirmişlerdir ancak sonradan Görev yöneticisine bağlamak istediklerinde bunu varolanı değiştirerek değil üstüne yazarak yapmışlardır. (baştada belirttiğim gibi örnek vermek için salladım mantık budur.)

İşte bu nedenlerden dolayı android daha fazla donanıma ihtiyaç görür.

Suçu Linux'ta aramayın. Meego işletim sistemine bakın, Nokia geliştirmekteydi. Son derece hızlı stabil ve bana göre Windows'dan daha güzeldi. Ancak geliştirilmeden bırakıldı.
Eğer android kadar reklam yapılsaydı inanın meego androidden daha fazla kullanılıyo olurdu ve inanın destek gelseydi Windows Phone değil Meego kullanırdım. Bir sistem bu kadar rahat hızlı ve stabil çalışabilirdi ve onuda yapmışlardı.

• Beğen
Tepkiler: Zafer Arslan
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
Bence bu kadar abartmayın ben bir tür swap alanı olduğunu düşünüyorum sadece son kullanılan program ön bellekte kalıyor diğerleri swapa gidiyordur yoksa okadar uygulama açacaksın okadar ram kalacak? Mantıklı mı bu sizce

tapatalk

tapatalk

Üye
Size androidin en büyük sorunlar ini soyleyim. Javayla kodlanmis dalvik ve firmalarin kendi ara yüzleri . nexus4 niye bu kadar hizli diye düşündünüz mu hic? Firmalarin özel romlari sisiyo ve bellek kullanimi artiyo. Normalde 1gb ramde en az 500 MB RAM kalir. Romlarda 570 civari ve bu ram project butterin ayrilmis kismi. Saf android kasmaz. İstediğin kadar uygulama ac ama uygulama b*ktansa actigin zaman telefon kafayi bozar. Kernel değişimiyle 512 RAM tek çekirdekli arkadaslarin cihazlari evrim geçirecek ve project bitter v2 gelicek. Ayrica gerçek zamanki multitasking yapabilen uygulamalar hiç de az değildir androidde

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
Project bitter v2 ne zaman nasıl gelecek?

IVI-Elia

Üye
tapatalk

tapatalk

Üye
nova 3 10 mb ramle filan mı çalışıyo? bide terminal filan bişey var mı nasıl görüyosunuz?

MCR Killjoy

MCR Killjoy

Üye
Öyle değil aça oyunu arka plana atınca Multi olarak çalışmıyor o kadar abartmayalım

Bunu bilerek söyledim zaten. Bizdeki multitask olayı farklı. Abartılacak bişi yok ortada.

Windows Phone cihazlarda açtığınız uygulamayı daha doğrusu oyunu arka plana atarsanız oyun kapanır. Ama multitask ekranında görüntüsü gözükür. Oyuna girmek istediğinizde multitask ekranından kapanmış oyunu seçersiniz, karşınıza sürdürülüyor yazısı gelir ve ardından oyun ilk defa açılıyormuş gibi olur. Loading ekranını beklersiniz.. Fakat bütün bunlara rağmen oyuna baştan değil kaldığınız yerden devam edersiniz. Güya arka planda olan uygulama neredeyse 1 mb ram harcar bu yüzden. Fakat kimse WP'da bir oyun açıkken ne kadar ram yediğini göremez. Bunun için telefonun Multi Window desteklemesi gerekir.

*Her oyun için aynı değildir.

IVI-Elia

Üye

Bunu bilerek söyledim zaten. Bizdeki multitask olayı farklı. Abartılacak bişi yok ortada.

Windows Phone cihazlarda açtığınız uygulamayı daha doğrusu oyunu arka plana atarsanız oyun kapanır. Ama multitask ekranında görüntüsü gözükür. Oyuna girmek istediğinizde multitask ekranından kapanmış oyunu seçersiniz, karşınıza sürdürülüyor yazısı gelir ve ardından oyun ilk defa açılıyormuş gibi olur. Loading ekranını beklersiniz.. Fakat bütün bunlara rağmen oyuna baştan değil kaldığınız yerden devam edersiniz. Güya arka planda olan uygulama neredeyse 1 mb ram harcar bu yüzden. Fakat kimse WP'da bir oyun açıkken ne kadar ram yediğini göremez. Bunun için telefonun Multi Window desteklemesi gerekir.

*Her oyun için aynı değildir.

O bazı uyg. öyle ancak bazı oyunlarda tıklayınca direk açılıyor.Onlar tam kapanmıyor sanırsam.Onlar Bi yerde bekletiliyor.

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
uygulama ayarlarindan arkaplanda calişan uygulamalara girdiginizde aşagida "gelişmiş" diye bir buton var. Ona tiklarsaniz acilan listede arkaplanda calişan uygulama ve oyunlardan fazlasini gorursunuz ve en ustte bir uyari olur: bazı uygulamaların arkaplanda calişmasini engelleyemezsiniz.

Üst Alt