Windows 8 Ekosistemine Yakından Bakalım

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
papakudioflu

papakudioflu

Admin
    Konu Sahibi
Windows 8 Ekosistemine Yakından Bakalım
Sonbaharda Windows 8, Windows 8 RT, Windows Phone 8 ve Xbox 360 ile tüm dünyada iddialı bir çıkış yapmaya hazırlanan Microsoft, yepyeni bir ekosistemi hayatımıza getirecek.

Microsoft’un Windows 7 ile büyük başarı elde etmesi ve 600 milyonu aşkın satış rakamına ulaşması firmayı daha da büyük düşünmeye sevk etti.

Yeni işletim sistemi Windows 8’i Ekim ayında piyasaya sürecek olan şirket, sadece bilgisayar platformunda değil aynı zamanda tablet ve mobil cihaz tarafında da dersine iyi çalışmış görünüyor.

Bu sayede tam bir ekosistem kurmaya hazırlanan Microsoft, kullanıcıların Windows deneyimini her alanda yaşamasını istediği için bu sefer büyük oynuyor. Biz de bu yazımızda firmanın sonbaharda kullanıma sunacağı Windows 8 ile kuracağı ekosistemi masaya yatırıyoruz. O zaman Windows 8 ile başlayalım ve Windows 8 RT, Windows Phone 8 ve Xbox ile yazımıza devam edelim.

Yazı Başlıkları:

Hoş Geldin Dosya Gezgini ve Store

Windows 8 RT

Windows Phone 8

Xbox 360

Xbox Music ve Xbox Video

Windows 8


Microsoft, Windows 7 ile beraber oldukça verimli ve stabil çalışan bir işletim sistemini piyasaya sundu. Windows 7’nin aldığı geri bildirimler ve ulaştığı satış rakamları da bunu kanıtlıyor.

Windows 7’nin sadece bir konuda büyük başarısızlığı vardı, o da dokunmatik arayüze sahip cihazlarda etkileyici bir kullanıcı deneyimi sunamaması.

Fare – klavye kombinasyonu için tasarlanmış Windows arayüzü, dokunmatik cihazlarda kullanıcıları sıkıyordu. Windows 8’de karşılaşacağımız en büyük yenilik dokunmatik cihazlarda gelişmiş bir dokunma deneyimi sunan Metro arayüzü olacak. Windows 8 ile beraber hayatımızda başlat menüsü kalkacak. Artık Metro arayüzü başlat menüsü yerine geçecek.




Hoş Geldin Dosya Gezgini

Windows 8’de Windows Gezgini gidiyor, yerine dosya gezgini adı geliyor. Windows 8’in normal masaüstü görünümü, Windows 7’ye epey benzer. Fakat klasör detayları ve yukarıda bulunan araçlar, Office 2010 benzeri bir yapıda karşımıza çıkıyor. Microsoft, başarılı bir şekilde Metro arayüz ile Windows arayüzünü bir araya getiriyor.


Windows 8 ile beraber SkyDrive entegrasyonu üst seviyede olacak. Kişisel bulut alanınızda pek çok veriyi saklayabileceksiniz. Tabi Store’u yani online yazılım mağazasını unutmamak lazım. Artık Windows 8 ile beraber hayatımıza uygulama marketi de giriyor. Uygulama marketi sayesinde internetten uygulama aramamıza gerek kalmayacak.



Internet Explorer 10’u kullanacak olan Windows 8 ekosistemi, IE9 ile gelen hızı, daha kolay kullanımla harmanlayacak. IE10 oldukça basit ve yenilenmiş bir arayüzle karşımızda olacak. Tabi Live ve Bing senkronizasyonuyla. Facebook’ta mesajlaşmaya hepimiz alıştık, artık MSN’i az kullanıyoruz diyenler, Windows 8’den sonra Live Messenger’ı epey etkin olarak


Windows 8 ile hayatımıza gelecek olan en büyük yenilik, x86 platformuna göre her gün yükselen ARM işlemcilerinin desteklenecek olması. Windows 8 RT ile ARM tabanlı cihazlar desteklenecek. Peki Windows 8 RT’deki farklılıklar neler?

Windows 8 RT

Windows 8 RT, ARM destekli yazılım diye özetleyebiliriz. Tablet almak isteyenler fakat hala tabletlerin bilgisayarda yaptığım işleri yapamıyor diyenler için birebir gibi gözüküyor. Windows 8 RT, ARM sistemlerde PC deneyimi yaşamamızı vaad ediyor. Metro tasarımıyla yenilenmiş Office 2013 ile entegre olarak gelecek olan Windows 8 RT, gömülü olarak üreticilere satışı yapılacak.


Intel ve AMD işlemci kullanım zorunluluğu Windows 8 RT sayesinde kalkıyor. Artık akıllı telefon ve tabletlerdeki işlemcilerle de Windows keyfini yaşayabileceğiz. Görünüş olarak aralarında pek farklılık olmayacak sadece x86 için yazılan uygulamalar, ARM’da çalışmayacak. Bu uygulamaların ARM için yeniden derlenmesi gerekiyor. Microsoft, Visual Studio’da bunun için kolaylık sağlayacağını açıklamıştı.

Yeni işletim sisteminin belki en ilginç deneyimi tablet üzerinde olacak. Firmanın Surface adını verdiği yeni tableti ile ortaya çıkan görüntülere bakacak olursak çok farklı bir kullanım söz konusu. Aynen bilgisayarda olduğu gibi çalışma yapılabileceği için Windows 8, klasik tabletlerden farklı bir kullanım tarzı getiriyor. Bu da özellikle tableti ve bilgisayarı ayrı ayrı kullananların tek bir cihazla bütünsel işevlere kavuşacağı anlamına geliyor.



Microsoft’un en büyük değişimi yapacağı Windows Phone 8, belki Windows 8 ekosisteminin en kilit oyuncusu olacak.



Akıllı telefonlarda .NET, C ve C++ dillerine destek verecek olan Windows Phone 8, Windows 8’in NT çekirdeğini kullanacak. Yani bilgisayar alt yapısına sahip olacak.

Bu sayede geliştiriciler Windows 8 için geliştirdikleri uygulamaları ufak değişikliklerle Windows Phone 8’e de uyarlayabilecekler. Havoc fizik motoru başta olmak üzere pek çok oyun motorunun dahil edilebileceği Windows Phone 8, DirectX kodlarıyla Xbox ve PC oyunlarına benzer oyunları çalıştırabilecek.

Windows Phone 8, Windows 8’deki gibi HTML 5 destekli Internet Explorer 10 tarayıcısıyla geliyor. SkyDrive ve Xbox Companion senkronizasyonlarının yanında, Windows 8 ile arasında ActiveSync gibi devamlı bir senkronizasyon söz konusu olacak.

Microsoft’un geçtiğimiz yıl satın aldığı Skype uygulaması, Windows Phone 8’de doğal istemci olarak çalışacak. Diğer Skype yüklü cihazlarla da senkronize olacak.

Microsoft mobil veri kullanımına da el atacak. Windows Phone 8 ve Windows 8’de kullanılacak olan IE 10, yüzde 30’daha az veri kullanımı gerçekleştirecek. Ayrıca veri paketinize göre kota koyabileceksiniz.

Microsoft'un masaüstü sistemlerde kullandığı 128 bit tam disk şifreleme özelliği, Windows Phone 8'de de olacak. Ayrıca Bitlocker şifreleme desteği Windows Phone 8’de olacak.

Windows Phone 8'de kullanılacak olan güvenlik duvarı, işletme sahiplerinin kendi özel programları ile beraber güncellenebilir yapıda olacak. Böylece iş dünyasına göz kırpan Windows Phone 8, Microsoft Exchange başta olmak üzere pek çok uygulamasıyla diğer mobil işletim sistemlerinin, iş dünyasında da önüne geçecek



XBOX 360

Microsoft’un ilk olarak 2001 yılında piyasaya çıkardığı Xbox oyun konsolu, 2005’te piyasaya çıkan ve halen de değişmeye, gelişmeye devam eden Xbox 360 ile birlikte oyun konsolu takısını da atıyor. Microsoft, bir yandan yeni bir Xbox projesinin üzerinde çalışıyor ancak Xbox 360’ın da yaklaşık 2 sene daha piyasada olacağını belirtiyor. Bu yüzden hazırladığı Windows 8 ve Windows Phone 8 ekosisteminin içerisinde Xbox 360 da bulunuyor



Xbox 360, Microsoft sisteminin televizyon ayağını oluşturuyor. Evlerdeki televizyonları akıllı hale getirmeyi amaçlayan Xbox 360, 2011’in sonlarında arayüzünü de tıpkı Windows 8 gibi Metro arayüzüne uygun hale getirdi. Kinect ile tam uyumlu bu arayüzü elle yönetmek mümkün. Ayrıca bir uygulama mağazası da Xbox 360’a gelenlerden.

Xbox ile gelen Metro Arayüzü

Konsolu televizyonunuza bağladığınız zaman (artık Kinect ile birlikte satıldığı için Kinect’i de sayıyoruz) televizyonunuz bir anda uygulama mağazasına, son model oyun makinesine ve elle kontrol edilebilen hareket algılayıcılı bir cihaza dönüşüyor.

Xbox 360 üzerinden YouTube ve DailyMotion videoları izlemek, film kiralama servislerinden film kiralamak, istenilen müziği dinlemek mümkün. Windows 8 döneminde yayımlanacak güncelleme ile birlikte tam Windows 8 ve Windows Phone 8 uyumu da geliyor. Böylece SmartGlass özelliği sayesinde Windows 8 tablet veya telefondan Xbox 360’ı komple kontrol etmek de mümkün olacak. Koltukta otururken telefon veya tabletiniz kumanda görevi görebilecek. Yine tabletinizden izlediğiniz filmi ilerletmek geri almak mümkün.

Daha da ötesi Xbox’da izlediğiniz filmi tabletinize wireless ile gönderip kaldığınız yerden tabletten izlemeniz ya da tam tersi tabletten izlediğiniz filmi eve gelince Xbox’a gönderip kaldığınız yerden devam etmeniz de mümkün olacak. Kısacası Microsoft’un kurduğu ekosistem içerisinde Xbox’ın yeri oldukça büyük.



Xbox Music ve Xbox Video

Eski adıyla Zune artık tarihe karışıyor, yerine ise Xbox adıyla Xbox Music ve Xbox Video isimli iki yeni sistem geliyor. Microsoft, Xbox adını eğlence hizmetlerinin genel adı olarak belirlemiş. Yani oyun, müzik, film gibi tüm eğlence hizmetleri Xbox ismi adı altında toplanıyor.



Xbox Ekosistemi

Geliştirilmiş Xbox Music artık bilgisayar, tablet, telefon ve konsolda (dolayısıyla televizyonda) uygulama olarak yer alacak. Aylık ödeme sistemiyle belli bir ücret karşılığı (Zune’da bu 9.99 dolardı) tüm müziklere erişmek ve indirip dinlemek ya da stream yaparak dinlemek mümkün olacak. Bu da aslında tüm müziklere erişildiğini düşünürsek oldukça makul bir ücret.

Zune’un sahip olduğu film kısmı da Xbox Video olarak ayrılıyor. Xbox Video üzerinden Microsoft’un arşivindeki filmleri kiralayıp izlemek mümkün.

Xbox Music ve Video ile paylaşım kısmı da geliştirilmiş. Artık arkadaşlarınızın o an veya geçmişte neler dinlediğini / izlediğini görmek ve yorum yapmak mümkün olacak. Kısacası Microsoft, tıpkı iTunes Store gibi, hatta daha geliştirilmiş haliyle paket bir eğlence sistemini de ürünleriyle entegre olarak kullanıcılara sunacak.

Microsoft servislerinin, özellikle Xbox 360 geldikten sonra Live’ın ülkemize açılacağını biliyoruz. Ancak müzik ve film servisi için telif konusunda anlaşmalar gerekiyor. O konu şimdilik ülkemiz için pek net gözükmüyor.

Görünen o ki Microsoft sonbaharda büyük umutlarla hazırladığı Windows 8 eko sistemini piyasaya sürecek. Bu sayede bilgisayar, tablet, telefon ve oyun konsolu ayağındaki bütün eksiklerini tamamlayan şirket kullanıcılarına kesintisiz bir Windows 8 deneyimi sunacak.





Alinti: sdn
 
  • Beğen
Tepkiler: Esendağlı, man20 ve Cihanî Sultan


doctorrr

doctorrr

Üye
:tşk:
 
erdgnblt

erdgnblt

Üye
mükemmel bir alıntı, teşekkürler :)
 
Türe

Türe

Üye
Pc'de muhteşem fakat telefonu bilmem :)

- - - Eklendi - - -

Win8 kullanıyorum şahsen :pro:
 
papakudioflu

papakudioflu

Admin
    Konu Sahibi

bişey degil:)


- - - Eklendi - - -

mükemmel bir alıntı, teşekkürler :)

telefondan bu kadarini yapabildim:D
Rica ederim.


- - - Eklendi - - -

Pc'de muhteşem fakat telefonu bilmem :)

- - - Eklendi - - -

Win8 kullanıyorum şahsen :pro:
pc'ye de bir dokunmatik ekran varsa daha guzel olur. Telefonda mevcut halinden daha fazla kullanim kolayligi verecegine gore telefonda da superdir:D
 
Cezzbedici3

Cezzbedici3

Üye
Microsofttan indirip DVD ye iso olarak yazdırdım ama boot ekranında logodan sonraki ekrana geçemiyor kurulumda ikinci ekranda kalıyor :vur:
 
Türe

Türe

Üye
Microsofttan indirip DVD ye iso olarak yazdırdım ama boot ekranında logodan sonraki ekrana geçemiyor kurulumda ikinci ekranda kalıyor :vur:

Karsim dvd ye yazmak yerine daemon tools a goster oyle yukle ;)
 
MrCommanDTr

MrCommanDTr

Emekli Yönetici
Harika yazı olmuş ya hiç sıkılmadan okudum Ali abi surface alma vakti gelmiş yahu ;)
 
Cezzbedici3

Cezzbedici3

Üye
indirdiğin linki verirmisin?
 
Türe

Türe

Üye
İnsallah :tebessüm:
 
  • Beğen
Tepkiler: Cezzbedici3
kullanıcıadları

kullanıcıadları

Üye
Teşekkürler çok güzel bir yazı.
 
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
Bu ekosisteme ancak şapka çıkarılır ve el ovuşturulur... :eller:
 
  • Beğen
Tepkiler: Esendağlı
Esendağlı

Esendağlı

Üye
Teşekkürler bu güzel haber için alikemal..Sevdim bu eko sistemi,birde wp8 li cihazlar ekonomik olursa yaşadık o zaman:)
 
  • Beğen
Tepkiler: OttomaN TigeR
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt