Nihayet dün gece "aptal" karma değeri hatasını aşarak telefonu Windows Phone 8.1'e geri döndürmeyi başarıp Windows 10 Mobile Insider Preview Yapı 10549.4 derlemesini Lumia 930'a yüklemeyi başardım. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ben bir önceki Yapı 10536'da da pek bir sorun yaşamamıştım. (bu yönden şanslılar arasındayım

)
Bugün biraz kurcalama fırsatım oldu. Genel olarak başarılı olmuş. Bir Preview sürümü için iyi diyebilirim. Şarj konusuna pek girmek istemiyorum çünkü henüz daha çok yeni ama gece 00:30'dan sabah
@bulutsuzgece ile konuştuğum saat 10:50'ye kadar bekleme modunda (arkaplanda mağaza güncellemeleri yapılıyordu) sadece %2 şarj kullanmış ve şarjım %98'deydi.
Beğendiğim noktalardan başlarsam: Dpi ayarı harika bir çözüm olmuş. Bu sayede dördüncü kolon canlı karo, eylem merkezinde ekstra hızlı ayar butonları ve görev yöneticisindeki o harika görüntü tüm cihazlara verilmiş oldu. Yoksa her cihaz için ayrı ayrı özellikler verilmesi gerekecekti. Dpi ayarının manuel olarak kullanıcıya bırakılması önemli bir sorunu sessiz sedasız çözmüş oldu. Manuel Dpi ayarı ile elde edilen menü görüntülerine aşağıdaki ekran görüntülerinden göz atabilirsiniz.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Bir diğer güzel değişiklik ise Ayarlar menüsünde yapılmış. Ayarlar menüsüne ilk girdiğinizde pek bir değişiklik göze çarpmıyor. Fakat telefonu yan çevirdiğinizde menü aynı Windows 10 PC sürümünde olduğu gibi değişiyor. Aslında bu görünüm daha önceki yapılarda da vardı fakat artık tablet görünümü gibi solda ayar menüleri listesi ve sağdaki pencerede, seçilen menünün detaylı görünümü hoş olmuş.
Bu arada dikkatimi çeken bir ayrıntıyı da paylaşayım. Bildiğiniz üzere Windows 10 Mobile mağaza güncellemesi yaparken uygulamanın tamamını indiriyordu. Fakat aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz üzere 4.0MB olan uygulama için sadece 0.4MB indirme olduğu gözüküyor. Bu durumda uygulamalar için sadece güncelleme boyutu kadar indirme özelliğinin de gelmiş olabileceğini düşünüyorum.
Genel olarak değerlendirirsem, uygulama geçişleri, Başlat menüsü, Kilit ekranı, eylem merkezi ve bildirimler gibi menülerde bir önceki yapıya göre ciddi oranda akıcılık sağlanmış. Fakat arayüzde kozmetik bazı hatalar hala devam ediyor. Sanırım bu hataların giderilmesi için de (özellikle Türkçe hataları) sistemin final güncellemesi için Microsoft Türkiye ekibinin elinden geçmesini bekleyeceğiz.
Windows 10 Mobile Insider Preview Yapı 10549.4 derlemesinin mevcut haliyle kullanıcıların beklentilerini karşılayacağını düşünmüyorum. O yüzden Windows Insider kullanıcıları bu yapıda da "tamam bu sefer olmuş" demeyeceklerdir. Zira manuel Dpi ayarı dışında yenilik olarak herhangi bir gelişme yok. Beklenen özellikler ki özellikle Split Screen ve Kilit Ekranı uygulaması ve kişiselleştirmesinin kullanıcılara ne zaman sunulacağı bu yapıda da en çok sorulan soru olmaya devam edecek gibi görünüyor.