Variola Majör Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Variola Majör Nedir?
Variola Major, çiçek hastalığının daha yaygın döküntü ve yüksek ateş ile seyreden ağır ve en sık rastlanılan tipidir.

Variola Major´un dört tipi vardır.

1) Alışılagelen Tip – en sık görülen tip, vakaların %90´ından fazlası

2) Modifiye Tip – hafif ve daha önce aşılanmış olanlarda görülen tip

3) Düz Tip – nadir ve ağır seyirli tip

4) Hemorajik Tip – nadir ve ağır seyirli tip

Varola major´ün nadir görülen düz ve hemorajik formları genellikle ölümcül seyreder ve tüm Varicella Major olgularında ölüm oranı %30´dur. Variola Minör çiçek hastalığının daha az görülen ve daha hafif seyreden formu olup, ölüm oranı %1 veya daha altındadır.

Çiçek hastalığı salgınları dünyada binlerce yıl boyunca sürmüştür, Ancak tüm dünyada uygulanan başarılı aşı kampanyaları sayesinde hastalık yeryüzünden silinmiştir. Amerika´da en son çiçek vakası 1949 yılında görülmüştür. Dünyadaki son vaka ise 1977 yılında Somali´de görülmüştür. Tüm bu aşı kampanyalarının başarısı ve hastalığın artık görülmemesi nedeni ile dünyada çiçek aşısı uygulanması durdurulmuştur. Ülkemizde ise 1976 yılından itibaren çiçek aşısı uygulaması yapılmamaktadır.

Variola virüsünün neden olduğu çiçek hastalığı binlerce yıl önce insanları tehdit etmiştir. Laboratuar stokları dışında variola virüsü yeryüzünden silinmiştir. 2001 yılının Eylül ayında yaşanan acı tecrübeler, virüsün bir terör aracı olarak kullanılabileceği kuşkusunu yaratmıştır. Bu nedenle ABD´de çiçek hastalığı salgılarının görülebileceği ihtimaline karşı bir dizi önlem alınmıştır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt