Türkiye, Güneş Tutulmasını Izleyecek

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Türkiye, Güneş Tutulmasını Izleyecek
Türkiye 29 Mart’ta meydana gelecek Güneş tutulmasını gözlemyecek en şanslı ülkelerden. Bunu kaçıranlar bir sonraki tutulma için 2060’ı beklemek durumundalar.
<div align="center"></div>
AA
Güncelleme: 10:56 TSİ 15 Şubat 2006 ÇarşambaAKSARAY - Türkiye&#8217;nin birçok bölgesinden izlenebilecek 29 Mart&#8217;taki Güneş tutulması, Konya&#8217;da 3 dakika 35 saniye, Aksaray&#8217;da 3 dakika 32 saniye ve Tokat&#8217;ta 3 dakika 31 saniye boyunca gözlemlenebilecek. Orta Anadolu, tutulmayı izlemek açısından Türkiye&#8217;nin en şanslı bölümü.

Güneş tutulması dünyada, Brezilya&#8217;nın doğu kıyısında güneşin doğuşuyla başlayacak ve Atlas Okyanusu boyunca ilerleyecek. Tutulma gölgesi Gana&#8217;dan Afrika Kıtası&#8217;na geçerek, Nijerya ve Libya boyunca Sahra Çölü&#8217;nü geçerek Akdeniz&#8217;e ulaşacak.

Antalya kıyısından Türkiye&#8217;ye girecek olan tutulma gölgesi, saatte yaklaşık 3 bin 250 kilometre hızla Ordu&#8217;ya kadar uzanan 165 kilometre genişliğindeki bir hat üzerinde yoluna devam edecek. Buradan Karadeniz&#8217;e geçecek olan tutulma, Gürcistan&#8217;da yeniden karaya çıkarak Hazar Denizi&#8217;nin kuzeyi ve Kazakistan&#8217;dan geçerek günbatımında Moğolistan&#8217;da sona erecek.

GÜNEŞ TUTULMASI GÖZLEM TAKVİMİ
29 Mart günü Türkiye&#8217;de parçalı tutulmanın başlangıcı saat 12.34&#8217;te Muğla&#8217;dan başlayacak ve saat ülkenin doğusunda 15.29&#8217;da Iğdır&#8217;da son bulacak. Türkiye&#8217;de tam Güneş tutulması, Antalya, Konya, Aksaray, Nevşehir gibi orta Anadolu hattı boyunca görülebilecek.

Tam güneş tutulması en uzun süreyle Konya&#8217;da 3 dakika 35 saniye gözlemlenebilecek. Güneş tutulması, Aksaray&#8217;da 3 dakika 32 saniye, Tokat&#8217;ta 3 dakika 31 saniye, Ordu&#8217;da 3 dakika 30 saniye, Kırşehir&#8217;de 3 dakika 15 saniye, Yozgat&#8217;ta 2 dakika 29 saniye, Sivas&#8217;ta 2 dakika 20 saniye, Kırşehir ve Nevşehir&#8217;de 3 dakika 15 saniye, Kayseri 1 dakika 56 saniye, Karaman&#8217;da 1 dakika 39 saniye, Giresun&#8217;da 3 dakika 17 saniye ve Antalya&#8217;da 3 dakika 10 saniye boyunca izlenebilecek.

BİR SONRAKİ TUTULMA 2060&#8217;TA
Türkiye&#8217;de bundan sonraki en yakın tam güneş tutulması, 30 Nisan 2060 tarihinde Batı Akdeniz ve Doğu Anadolu&#8217;da, diğeri ise 3 Eylül 2081&#8217;de meydana gelecek. En son izlenebilen Güneş tutulması 11 Ağustos 1999&#8217;da gerçekleşmişti.

HuMuRGaN

HuMuRGaN

Üye
sabırsızlık la bekliyorum. acaba rize de nekardar sürecek

van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
1999&#39;dakini izlemiştim inşallah bunuda izlerim..

Yanlız geçen bir yazı okumuştum güneş tutulmalarından sonra deprem olma riski %45&#39;miş..

mAd_girL

mAd_girL

Üye
"Yapılan istatistiksel araştırma sonucunda, gerek Güneş gerekse Ay tutulmaları ile depremler arasında belirgin bir ilişki olmadığı görülmüştür". Ancak bir açık kapı da bırakmak gerekmektedir. Öncelikle konunun kuramsal açıdan da araştırılması gerektiği açıktır. Ayrıca, varsayalım ki bazı tutulmalarda depremler bir şekilde tetikleniyor olsun . Ancak tüm depremler üzerinden bakıldığında, Güneş ya da Ay tutulmaları civarında deprem korkusu yaşamaya hiç gerek yoktur. Çünkü bir tutulmanın bir depremi tetiklemesi mümkün olsa bile, bunun gerçekleşme olasılığı endişeye kapılmaya yol açmayacak kadar düşüktür.&#39; diye bi açıklama okumuştum ama

----------------------------------------

haberci verdigin bilgiler için saol

van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
ende tam tersi bi yazı okumuştum ama..

Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
<div class='quotetop'>(van_hoijdonk &#064; Feb 16 2006, 12&#58;30 PM) [post=279875]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
1999&#39;dakini izlemiştim inşallah bunuda izlerim..

Yanlız geçen bir yazı okumuştum güneş tutulmalarından sonra deprem olma riski %45&#39;miş..
[/b][/quote]

Güneş tutulmasının bir depremi tetiklemesi mümkün olsa bile, bunun gerçekleşme olasılığı endişeye kapılmaya yol açmayacak kadar düşüktür.

İnşallah o tarihte ben bir aksilik çıkmazsa Haber için Antalya da olacağım.

jöly

Üye
umarım bakmayı unutmam
teşekkürler haberci

slayer

Üye
kameraya nasıl çekecez_??? lense zarar vermezmi_??

Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
<div class='quotetop'>(slayer &#064; Feb 16 2006, 04&#58;11 PM) [post=280028]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
kameraya nasıl çekecez_??? lense zarar vermezmi_??
[/b][/quote]
Sen gözlerine dikkat et Lense zarar vermez
Bunun da önüne geçmek için lensin önüne hani o bildiğimiz renkli mika camlar var ya onlardan kullan sorun hallolmuş, izlemiş ve kayıt etmiş olursun.
Çocukların renkli gözlükleri var ya mikadan onlar bile olur...

Silinen Üye 153

Silinen Üye 153

Kapalı Hesap
Haberci + 1

Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Bu yıl iki güneş, iki ay tutulması var

Gökyüzünde bu yıl biri tam olmak üzere iki güneş, iki ay tutulması gerçekleşecek. Peki Türkiyeden biz bu tutulmaladan hangilerini görebileceğiz, diyorsanız işte yanıtı:

20 Şubat 2006 16:54

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tarafından yayınlanan &#39;&#39;2006 Gök Olayları Yıllığı&#39;&#39;nda yer alan bilgilere göre, bu yıl dünya iki güneş, iki de ay tutulmasına şahitlik edecek.

29 Mart&#39;ta tam tutulma evresi 4 dakika sürecek olan güneş tutulması gerçekleşecek.

Tutulma, gözlem koşullarının uygun olması halinde Türkiye&#39;de Doğu Karadeniz&#39;den Batı Akdeniz&#39;e uzanan yaklaşık 165 kilometre genişliğinde bir kuşak üzerinde gözlenebilecek.

Bilimadamlarının &#39;&#39;Bir insan yaşadığı yeri terk etmezse ömründe bir defa tam güneş tutulması görme şansı vardır&#39;&#39; sözünün aksine 11 Ağustos 1999&#39;daki tam güneş tutulmasından sonra Amasya, Tokat ve Sivas&#39;ta yaşayanlar 7 yıl arayla ikinci kez tam güneş tutulmasına tanıklık edecekler.

İkinci güneş tutulması, 22 Eylül&#39;de halkalı tutulma olarak gerçekleşecek. Bu tutulma, bazı Güney Amerika ülkeleri ve Atlas Okyanusu&#39;ndan gözlenecek, ancak Türkiye&#39;den görülemeyecek.

Bu yılın ay tutulmaları 14-15 Mart gecesi ve 7 Eylül&#39;de meydana gelecek. 14-15 Mart&#39;taki tutulma, yarıgölge ay tutulması olacak.

Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Güneşe gözlüksüz bakmayın

Güneş tutulması sırasında güneşe direk olarak bakılmasının ciddi görme kayıplarına neden olabileceği bildirildi.

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç, güneşin yaydığı ultraviyole ışınların, göz sağlığı için çok zararlı olduğunu söyledi.

Normal zamanlarda güneş ışığının şiddeti nedeniyle güneşe uzun süre direk olarak bakmanın mümkün olmadığını, ancak güneş tutulması sırasında ışık şiddeti azaldığı için güneşe direk olarak daha kolay bakılabileceğini belirten Prof. Dr. Erkılıç, bu durumun ciddi göz sağlığı sorunlarına davetiye çıkaracağını vurguladı.

29 Martta gerçekleşecek ve bütün dünyanın merakla beklediği güneş tutulmasının, bilinçsizlik nedeniyle ciddi görme kayıplarına yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Erkılıç, şu bilgileri verdi: &#39;&#39;Güneş ışığı içinde, gözümüzün göremediği ultraviyole ışınlar vardır.

Tutulma sırasında ışık şiddeti azaldığı için güneşe direk olarak bakabilmek mümkündür. Ancak direk olarak güneşe bakmak, gözün ultraviyole ışınlara maruz kalmasına neden olur. Bu ışınlar, insan
gözündeki sarı benek olarak adlandırılan &#39;makula&#39;daki fovea bölgesinde
yanıklara yol açar. Bu yanıkla birlikte kısa sürede bu bölgede su toplanır. Bunun sonucunda birkaç saat içinde tedavisi mümkün olmayan ciddi görme kayıpları meydana gelebilir.&#39;

RİSK GRUPLARI
Güneş ışığını artırarak göze gelmesini sağlayan alet, cihaz ve çeşitli merceklerin ultraviyole ışınların gözdeki tahribatını
artıracağına dikkati çeken Prof. Dr. Erkılıç, bu nedenle tutulma sırasında dürbün, fotoğraf makinalarında uzun odaklı objektifler veya
kalın mercekler kullanılmasının tehlikenin boyutlarını daha da büyüteceğini ifade etti.

Güneş ışınlarının zararlarından korunması gereken risk gruplarının, güneşe direk olarak bakma konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini bildiren Prof. Dr. Erkılıç, şöyle devam etti: &#39;&#39;Toplayıcı özelliği olan kalın mercekli gözlük kullanan hipermetrop hastaları için, risk daha fazladır. Çünkü bu gözlük mercekleri, ışık miktarını artırarak göze daha çok ışık girmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra çocuklar ve yaşlılarda da risk daha fazladır. Çocuklar gelişim çağında oldukları için, yaşlılarda da göz yapısının ileri yaşa bağlı olarak zayıflaması nedeniyle gözün sarı benek bölgesi daha hassastır. Bu kişilerde, güneş tutulması sırasında
güneşe direk olarak bakılması daha ciddi görme kayıplarına neden olabilir.&#39;&#39;

Güneş tutulması sırasında güneşe bakılırken, islendirilmiş cam, röntgen filmi veya buna benzer bazı malzemeler kullanılmasının kısmen etkili olabileceğini belirten Prof. Dr. Erkılıç, bu yöntemlerin güvenli olmayacağını söyledi. Prof. Dr. Erkılıç, tutulma sırasında
güneşe bakmak isteyenler için en güvenilir yolun, ultraviyole ışınları engelleme özelliği bulunan camların kullanıldığı özel gözlük takılması olduğunu sözlerine ekledi.
Ultraviyole ışınları, insan gözündeki sarı benek olarak adlandırılan &#39;makula&#39;daki fovea bölgesinde yanıklara yol açar.

23.03.2006 10:47

impavidus

impavidus

Üye
Reklam olmasın ama 28 Mart Salı günü Milliyet gazetesi yanında ücretsiz güneş tutulması izleme gözlüğü veriyormuş bilginize

Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Güneş tutulması nasıl fotoğraflanır?

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) Genel Sekreteri Turgay Bilge, güneş tutulmasının fotoğrafını çekerken, metal görünümlü folyo, renkli şeffaf jelatin kağıt ve röntgen filmi parçalarının, objektif önü filtresi olarak kullanılabileceğini söyledi.

Bilge, 29 Marttaki güneş tutulmasının Türkiye&#39;de, Antalya (Side), Konya, Aksaray, Kırşehir, Tokat ve Ordu&#39;da tam olarak ve en uzun süreyle izlenebileceğini belirtti.
Fotoğraf sanatçıları gibi amatör fotoğraf meraklılarının da bu ilginç doğa olayını fotoğraf sanatı açısından görsel güzelliğe dönüştürebilmek için sabırsızlandığını vurgulayan Bilge, şunları kaydetti:
&#39;&#39;Tutulma anını fotoğraflamak isteyecek olan fotoğrafçılara, bazı teknik önerilerimiz var. Öncelikle tam tutulma anı öncesinde objektif önünde isli cam, koyu renkli cam, renk faktörlü filtreler kullanımı, hem görüntü kalitesi açısından hem de göz sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Bunun dışında, çiçekçilerin kullandığı metal görünümlü folyolar, renkli şeffaf jelatin kağıtlar ve homojen dağılımlı röntgen filmi parçaları objektif önü filtresi olarak kullanılabilir.&#39;&#39; Tam tutulma anında ise ışık miktarı azalacağı için herhangi bir koruyucu ya da efekt filtresi kullanımına gerek olmadığını belirten Bilge, &#39;&#39;Tam tutulma anına 20-30 saniye kala filtreyi kaldırmak yeterli olacaktır. Göz sağlığı ve özellikle dijital makinelerin zarar görmemesi için, parçalı tutulmaya geçildiğinde filtre yeniden kullanılmalıdır&#39;&#39; diye konuştu.

TELE KULLANILMALI
Sarsıntıyı engellemek için çekimlerde üçayak, tercihen 200 milimetre ve daha yüksek odak uzaklıklı objektif kullanımının bir zorunluluk olarak düşünülebileceğini ifade eden Bilge, şöyle dedi:
&#39;&#39;En güzel tutulma görüntüsü, tele olarak tabir edilen, 500-1000 milimetre odak uzaklıklı objektiflerle elde edilebilecektir.

Fotoğraf çekerken, deklanşöre kablo kullanarak basılıp, fotoğraf makinesinin hafif şekilde sarsılması bile önlenmelidir. Aksi halde uzun poz süresi verdiğinizde görüntünüz net olmayabilir. Tutulmanın fotoğrafını çekerken vereceğimiz pozlama süresi (enstantane), hiçbir zaman 550 değerinin üzerine çıkmamalıdır.&#39;&#39; Bilge, yaklaşık 4 dakikalık sürenin en verimli şekilde değerlendirilmesi, hızlı ve net sonuç elde edebilmek için, 200-400 ASA&#39;lık filmler kullanılması, dijital fotoğraf makinelerinde ise ASA&#39;nın bu değerlere yaklaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

26.03.2006 - 14:00

D3N1Z

D3N1Z

Üye
<div align="left">Benim anlamadıgım nokta her gunes tutulmasından sonra dıyorlar kı ıste 2060 2090 yıllı nı beklıyecez aradan 5 yıl gecıyor gene tutuluyor iyi hatırlıyorum gene bir tutulmustu sanırım yıl 1999 du ya da o civarlar fransa&#39;daydım ve gerçekten çok etkili olmuştu dergiler gazeteler hep gözlük dağıtmıstı o zamanda çok ileriki bir tarih verildi hatta ben demiştim ne kadar şanslıyız artık oglumuz gorur ben goremem
al 1 de burdan yak gene var anlamadım gitti</div>

pskolojik maynağ

pskolojik maynağ

Üye
bende böyle birseyler duydum
hatta geçengün insan ömründe 1 defa görebilir falan diyordu
yoksa kanalların abartmasımı bilmiyorum

crazy_amigo06

crazy_amigo06

Üye
bugun guneş tutulcak oleyyyyyyyyyy

darkred

darkred

Üye
<div class='quotetop'>(D3N1Z &#064; Mar 26 2006, 03&#58;48 PM) [post=304682]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
<div align="left">Benim anlamadıgım nokta her gunes tutulmasından sonra dıyorlar kı ıste 2060 2090 yıllı nı beklıyecez aradan 5 yıl gecıyor gene tutuluyor iyi hatırlıyorum gene bir tutulmustu sanırım yıl 1999 du ya da o civarlar fransa&#39;daydım ve gerçekten çok etkili olmuştu dergiler gazeteler hep gözlük dağıtmıstı o zamanda çok ileriki bir tarih verildi hatta ben demiştim ne kadar şanslıyız artık oglumuz gorur ben goremem
al 1 de burdan yak gene var anlamadım gitti</div>

[/b][/quote]

walla bende aynı şeyi demiştim ben göremem oğlum görür diye bak ikinciye görüyoz

PcM@STéR

PcM@STéR

Üye
tam güneş tutulması için o uzun tarihler veriliyor

pskolojik maynağ

pskolojik maynağ

Üye
çok etkileyiciydi hoşuma gitti
kenarlarından ışık olmasa tamamen kapanacakdı heralde
25 dakka izledim 3 dakka falan sürdü karanlık

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt