Türk işletim sistemi

Sponsorlu Bağlantılar

hknhan

hknhan

Üye
    Konu Sahibi
Türk işletim sistemi
Arkadaşlar merhaba bu konuyu açmamın sebebi dünya bilmine ve ilmine doğrudan ya da dolaylı olarak bir çok bilgi ortaya çıkarmış, sunmuş, öğretmiş, uygulamış bir millet olarak neden hala bir işletim sistemimizin olmadığıdır.

iŞTE BEN BUGÜN BU KONUYU TARTIŞMAYA VE PAYLAŞMAYA AÇIYORUM LÜTFEN AMA LÜTFEN GERÇEKTEN DÜŞÜNCELERİMİZİ YAZALIM VE PAYLAŞALIM
DÜŞÜNSENİZE MİKROİŞLEMCİ YAZILIM DİLİNDEN TUTUNDA BUGÜNKÜ TÜM İHTİYAÇLARIMIZI
KARŞILAYABİLEN YÜZ de YÜZ TÜRKÇE İŞLETİM SİSTEMİ OLSA FENA MI OLURDU.
NERDEN BAŞLAMALI ?
NASIL YAPILMALI ?
KİMLER BU ÇALIŞMAYA DESTEK OLMALI ?,
GERÇEKTEN ÇOK İYİ BİR SİSTEM GELİŞTİRİLSE BÜTÜN DÜNYADA KABUL GÖRÜR MÜ ?

• Beğen
Tepkiler: emrekekil, turkıshpower66, ottoman0303 ve 7 diğerleri

Doğan

Üye
konu süper kardesim haklısın bencede kesnlikle TÜRKÇE İŞLETİM SİSTEMİ olmalı bence bu konuda meslek liseelerinin pc bölümlerine yeterli bilgi destekk imkan verilmeli ve lise 2 den ünv e kadar bu eğitim devm etmeli bence böyle olabilir...

• Beğen
Tepkiler: emrekekil
anl_tr

anl_tr

Emekli Yönetici
Arkadaşlar Türkiyede AR-Ge araştırmalarına ödenek ayrılmıyor başataki büyüklerimiz ar-ge yi gereksiz gördükleri için ödenek ayrırmıyorlar(ödenekler fener derneklerine:islik)
Bu yuzden Türkiye gibi mehteşem zeki insanların bulundugu dünyanın sayılı hackerlarının bulundugu bir ülkede işetim sisteminden tutunda bir çok teknolojiden uzaktayız.
Halbuki yukarıda arkadaşımızın dedigi gibi teknik liseleri çok iyi geliştirseler ödenek verseler
Tubitakı serbest bırakıp ödenegi artırsalar vs vs.. gibi yenilikler yapılsa çok iyi yarın lar bu ülkede olur.
Atatürk zamanında uçak fabrikası kuruluyo ve Atatürkle ilgli bir diyalog geçiyor;

Atatürk'e diyorlarki paşam amerika ve ingiltere bizden daha ucuza uçak üretiyorlar onlardan alalım biz 10liraya üretiyoruz onlar 5 liraya üretiyorlar diyor.
Atatürk bunun üzerine;
"Evet bizden ucuza üretebilirler, belkide daha iyi üretirler ama bu demek degildirki bizimden onlardan iyi onlardan ucuza üretemiyecegimiz anlamına gelmez.Bizden yavaş yavaş teknolojimizi ve sermeyamizi geliştirerek elbette onları geçebiliriz.Bugun 10 liraya üretitiriz, 1 yıl sonra 8 liraya, 2 yıl sonra 6 liraya , 3 yıl sonra 4 liraya :Yani Kendimizi ne kadar geliştirirsek okadar ucuza ve iyiye uçak üretebiliriz. En önemlisi bu ülke için En güzel iş imkanları ve Dünya çapında markalaşma yapabilriz."""

Arkadaşlar bunu dış ticaret dersi alırken prof. anlatmıştı eksik veya hatırlayamadıgm bir yer olabilir af ola
diyecegim oki bizi yurt dışına bagımlı yaptılar Atatürk bile kaç yıl öncesinden görmüş ve fabrika kurdurmuş ama ondan sonra gelenler yabancı devletler daha ucuza veriyorlar diye onlardan almış alıncada bizim şuanda ne uçak fabrikamız ne bilgisayar ne otomobil ne...... hiç birşeyimiz yok
olmamayada devam ediyor.

Devletin başındakiler Türkiyeyi sömürüp madenleri ve petrolleri yurt dışındaki patronlarına sattıkları için ülke sömürülüyor.
İşte bunların hepsini düşündügünüzde türkiyede ne bir dogru dürüst marka var nede senin dedin gibi bir işletim sitemi

Not:(Arkadaşlar ben konu ile ilgili yazılar yazdım şuanki baştaki hükümetten yazdıklarımdan dolayı rahatsız olan varsa burda cvp yazmasın lütfen konuyu dagıtmasın. pm atsın:@)

• Beğen
Tepkiler: emrekekil
hknhan

hknhan

Üye
    Konu Sahibi
Evet Arkadaşlar... bu konuda yorum yaparken yönetimin eleştirilmesi çok normal fakat yorumları sisyasi yönden algılayıp alınanlar olmasın çünki hepimizi iyi biliyoruz bizim dedelerimizde babalarımızda şu an ki gençlikten daha çok batının oyunlarına kanmışlar ve birbirlerini yemişler bu yüzden birilerini savunmanın bi anlamı yok biz burada önemli olan çıkacak sonuç ve fikir alışverişi :) Neyse Yorum yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum. gerçekten kısaca özetlemişler sorunun ne olduğunu bende biraz değinmek istiyorum.
Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonraki ilk 10 yılda yapılan teknolojik açıdan devrimlerin zerre kadarı şimdi yapılamıyor. o günlerde sadece Atatürk değil bir çok insanın fikrine emeğine başvurulmuş ve ortaya adım adım değil sıçrayan bir ülke portresi çizilmiş. Bence yine o günkü ruh yaratılarak teknoloji ve bilime daha çok öenm verilmesi lazım Tamam Uçak, Gemi, Tank, Denizaltı, Füze yapalım ama bunların çalışmasını sağlıyan çipleri ve içindeki yazılımları israilden aldıktan sonra hiçbir silahlı gücümüzün olmadığı bir endişeye kapılıyorum. Ama bu konuda aselsanın son yıllardaki yazılım alanındaki gelişmesini izlemekte biraz içimi rahatlatıyor.

excelance333

excelance333

Üye
şu an türk işletim sistemi var PARDUS diye ama bazı exe dosyalarını açmıyo bazı resimleri açmıyo grafikleri çok çocukca hiç bir ana karta uyum sağlamıyo tek iyi kısmı pardus üstüne yazılmış virüs yok :) istiyen varsa bana özelden ulaşsın ama benim tavsiyem windows xp home

hknhan

hknhan

Üye
    Konu Sahibi
excelance333 arkadasimiz saol ama zaten herkez biliyor pardusun turk yazilimi oldugunu ama pardusun yazildigi dil de sonucta yabanci ben makine dilinden yazilim gelistirme dillerine kadar 100 de yuz bir isletim sisteminden bahsediyorum.

enver1989

Üye
ya arkadaslar daha tam turklere ait kendi markamız olan bi cep telefonu bile yokken bence işletim sistemi bi hayal...bizim devlet buyuklerimiz ancak kendilerine 60.000 dolarlık jet ucak almayı bilirler:@ ne teknoloji yatırımı yaparlar ne pc yatırımı yaparlar arkadaslar o yuzden bu turkiyede bulunan ve yurtdısında calısın dunyanın en iyi bilim adamlarını doktorlarını turkiyede tutmayı bilsinler bence

redragonn

redragonn

Üye
bence tüm bunlar türk lerin batı özentisi biraz kendi osa biraz türk olsa dilini bayrağını unutmasa bunlar olmazdı adam yazılım yapıyo dili ingilizce böle şey olurmu yabancılar yapınca dilini türkçe mi yapıyo

Nisroc

Nisroc

Üye
eskiden ßeri oLan ßatıcıLık özentisinden doLayı ßöle herşey..

SlashGun

SlashGun

Üye
Aslında çok güzel bir konu ama Sonuçsuz olduğunu görmek acı veriyor ..
Ne diyebilirimki ..!

hknhan

hknhan

Üye
    Konu Sahibi
Merhaba arkadaşlar uzun süredir yazamıyordum . Özür Diliyorum

Arkadaşlar Türkiyede öyle imkanlar var ki biz üretime, yeni buluşa imza atma gereği bile duymuyoruz.
Çünkü zaten büyük patronlar alıp satmaktan yeterince para kazanıyorlar. Üretim, yeni fikirler onlara sadece boşa zaman ve para harcama süreci gibi geliyor. Devlet bile araba üretimini desteklemiyor çünkü yeni araba alan biri bile aldığı arabanın değeri kadar bir meblayı devlete ötv ve kdv vergisi adı altında veriyor. Devletimizin petrol gibi ya da ağır silah sanayi ya da enerji alanında çok büyük atılımı olmadığı için mecburen parayı vatandaştan vergi adı altında alıyor. Yani şunu demek istiyorum. Biz hazır yemeğe alışmışız ve bu şekilde eğitiliyoruz Büyütülüyoruz Uyutuluyoruz. Şu an dünyanın en güçlü devletleri teknolojiye, bilime ve eğitime en çok önem veren devletlerdir. Bence Bir Devlet Bilgisayar Elektronik, Nano Teknoloji ya da şöyle söyliyim İÇİNDEN ELEKTRİK GEÇEN HER NE VARSA :) Bu konuda bağımsız olmalı ve buna yatırım yapmalı. Türkiyede saçma sapan bir sürü kurs açılıyor. Çocuklarımız internet kafelerde oyun manyağı olup çıkıyorlar bunların yerine matematik ve yazılım mantığı adına merkezler kurulsa ve buraya gençler çocuklar seçilse ve onlara klasik öğretim teknikleri yerine merak uyandıran, soru sormalarına ve araştırmalarına imkan saylayacak tekniklerle kurs verilse; tamamen Türkçe olarak Bu gün çok farklı bir Gelecek nesil sahip olurduk. Hepimiz lise yıllarında mantık dersi görmüşüzdür. Bir yazılım Matematik ve Mantığı Görselleştirmedir. Ama biz bunu kendi ana dilimizde görmediğimiz için bize olağanüstü bir olay gibi geliyor. ve bu yüzden uygulamaya geçilemiyor. Sizin de bu konudaki Düşüncelerinizi yazmanızı beklerim. Çünki Bu Tartışma Ne kadar çok insana ulaşırsa o kadar bilgi alışverişi olmuş olur .
Teşekkür Ederim

djserkan37

djserkan37

Üye
konu süper kardesim haklısın bencede kesnlikle türkçe işletim sistemi olmalı bence bu konuda meslek liseelerinin pc bölümlerine yeterli bilgi destekk imkan verilmeli ve lise 2 den ünv e kadar bu eğitim devm etmeli bence böyle olabilir...
çok doğru söylüyorsun arkadaşım.

mami24

mami24

Üye
güzel bi konuya değinmişşin teşekkürlerimi ilettim sana
gerçekten böyle bi işletim işletim sistemi olsa paraya kıyar gider alırım... bence buna ülkemizin sayılı büyüklerinin ve zenginlerinin katkısı olmalıdır
sabancı
koç
vs...

TradeMark

Üye
Arkadaşlar duygular düşünceler çok güzel fakat şöyle birşey. Kaç tane babayiğit C veya C++ gibi bir programlama dili yaratabilir. Bilişim İngilizceyi çoktan kabullenmişken ve İnglizce artık bir esperanto olmuşken, Türkçe programlama dili yazbilir. Kimsenin fikrini kötülemiyorum ya da devletin bu işlere harcayacak parası yok diyenlerden de değilim. Ama yazdığınız dil makinelerde ya da bu konuda standart koyan kurumlarca kabul edilmedikçe yazmış olduğunuz dil neye yarayacak. Mikroişlemci üretelim. Tamam üretelim. Makine dilinin Türkçe olmas diye birşey zaten yoktur. Makine dili 0,1 le çalışır. İşlemci mimarisine göre assembly düzenlersiniz bu da bir standarttır. Donanım konusunda bilgim çok yoktur fakat işlemciler dahası donanımlar assembly tabanlıdır. Szi programı yazarsınız derleyici assembly olarak makineye hükemedecek dosyalar çıkartır. Dolayısıyla assembly'de de Türkçeyi unutun. Artı işletim sistemi, bilgisayarın düğmasine bas açılsın, hoşgeldiniz yazsın masaüstü gelsin tarzı birşey değildir. Bunun uygulamaları var. Hangi uygulama sizin yazdığınız dilin ve o dille yazdığınız uygulamanın üzerinde çalışacak. Yazdığını çekirdek, üzerinde çalışacak uygulamaları donanım bağımsız olarak çalıştırmak zorundadır. Daha oyunlar bile Microsofttan başka sistemde çalışmıyor. Arkadaşlar, şu saatten sonra yazabileceğiniz Türkçe diller ki oda 100% olmaz, ancak yorumlanan diller olabilir. Nedir efendim, bir PHP, bir Python, bir PERL gibi diller. Bu arada pardus exe çalıştırmıo diyen arkadaş muhtemelen Linux'u görünce bunlalanlardan. Kızma ama araştırma ihtiyacı hissetmemişsin. Wine gayette güzel exe çalıştırıo. Hatta directX desteğim olsa Call of 4 oynıcaktım ben Pardusta. Bu kadar hafife almayın pardusu. Winenin tek dezavantajı, Windows Installer'ın yeni sürümüne uyarlı progrmları çalıştıramaması. Bunun içinde PlayOnLinux var. Yanılmıosam çalıştırıodu. Bu arada mikroişlemci üretmek istiosanız, SunSPARC işlemcilerinin dökümantasyonu açık. Buyrun alın, üretin. İsterseniz mimari de Türkçeleştirme yapabilirsiniz. Tabi çalışırsa. Bir yarışın geriye düşebilirsiniz. Ama şöyle bir şey vardır ki, yarışı bitirme süresi belliyse, siz o süreyi aşmayıp aynı süreyi yapsanızda kazanırsınız. Var olan dilleri en iyi şekilde kullanıp yarış kazanılabilir. Çünkü yarış kuralları da programlama dilleri gibi standarttır. Aynı kurallarla 1. gelebilmek varken, kendi başına olimpiyat düzenlemenin pek de bir anlamı yoktur. Umarım açıklaycı olabilmişimdir.

gcetex

gcetex

Üye
Kardeşim bende çok yapmayı hedeflediğim şey katılıyorum eminimki meslek liselerinde hala 98 nasıl atılır öğretiliyordur bilge adam diye bir yer MSCE sertifikası veriyor Allahını seversen şimdi belediyeler veriyor o kursu makine dilinden yazamayız bence şuan herkes visual basiz php phyton java vs.. öğrenmeye çalışıyor .....ASsembly .... anca şöle olabilir makine dili değiştrilcek onu da yapıcak adam nerde onuda geçtim dünyanın en büyük buluşunu (BÜYÜK PATLAMA) yapanlardan birisi TV den bilgisayar yapmış düşün böle adamlar var....Ben daha motordan robot yapımına yeni başladım yani 100 yıl geriden geliyoruz..... :D

franklinda

franklinda

Üye
Tübitak bünyesinde başlatılan pardus projesi ile zaman içerisinde yüzde yüz türkçe bir sistem için ilk adım atılmış ve kısa bir süre sonrada tamamen tğürk yapımı olacaktır. yanlız hiçbir altyapı yokken ve 100 yıl öncesini öğretip öğreniyorken kim sana bu yeni teknolojiyi bahşedipte öğretecek veya hazır sunacak. Pardus projesinin amacı başlamak ve halk desteği ile zaman içerisinede yayarak kademeli olarak tamamen tükleştirmek. 10 yıl sonra belkide pardusun herşeyi türk elinden çıkacak. Proje altyapısı destek ekibi ve geliştirici ekibi %100 türk olunca sistemde yüzde yüz türkleşecektir. En büyük sorun türk eleman ve türk geliştirici konusunda yaşanıyor. adresine girip destek için başvurabilirsiniz. Dünyanın sayılı hacker leri var deniyorda giripte yardımda edilmiyor ki gelişsin ve türkleşsin. PARDUS'un ana sıloganı halk ile birlikte hergeçen gelişen ve her geçen gün daha çok türkleşen bir işletim sistemi idi. Ama destek sınırlı kalıyor. Destek verirsek neden olmasın.Yönetiminde lusal gelişim projeleri için ayrı bir kaynak yaratması gerekiyor.

Mr.Crunch

Mr.Crunch

Üye
Selamlar,
Tüm konuyu okudum diyemem, şöyle bir göz gezdirdim sadece.
Açıkçası herkes "evet süpeeer Türk işletim sistemi olsuun" diye feryat figan bağırmasına rağmen kimseden bir icraat göremiyoruz.

En temel sebebi biz ulusça tembeliz. Hangimiz itiraz edebiliriz buna? Ancak TÜBİTAK bir şeyler yapıyor onda da biliyorsunuz kernel linux kullanıyor yani temeli Türk değil.

Açıkçası Türk işletim sistemi için "mutlaka olmalı" diyemeyeceğim. Nasıl olsa yığınla işletim sistemi var. Windows türevleri, *nix türevleri, keza diğerleri. Yani Amerika'yı bir daha keşfetmek niye?

Ama dünyaya faydalı olacak (Misal Photoshop) yazılımlar üretmek bu sektördeki gücümüzü artırabilir diye düşünüyorum. Ancak bu başlıktaki çoğu kişinin dediği "aman Türkçe olsun mutlaka" demek yine bizim daha yükselmeden çökmemize sebep olacaktır. Küreselleşen Dünya'da bildiğiniz üzere global dil İngilizce, haliyle oluşturulacak programda Türkçe'nin yanında İngilizce mutlaka bulunmalı.
Tabi bu Türkçe'nin doğru kullanılması gerekli. Misal Türkçe Photoshop (evet Adobe bunu yapmış, isterseniz Türkçe kurabiliyorsunuz) kullanmak durumunda kaldığım zaman işkence çektiğimi biliyorum.

Tabi bu bahsettiğim durum PC ortamında geçerli. Başka platformlar için işletim sistemleri yazılması ülkemiz adına çok faydalı olabilir. Zira şu anda savaş uçaklarımızın çalıştırdığı işletim sistemine kesinlikle erişimimiz yok ve tabiri caizse olası savaş durumunda yarı yolda kalmamış işten bile değil.

Neyse efendim, özetle Türk işletim sistemi diye yırtınmak yerine bu sektörde adımızı duyurmamız çok daha hayırlı olacak bence.

anl_tr

anl_tr

Emekli Yönetici
Selamlar,
Tüm konuyu okudum diyemem, şöyle bir göz gezdirdim sadece.
Açıkçası herkes "evet süpeeer Türk işletim sistemi olsuun" diye feryat figan bağırmasına rağmen kimseden bir icraat göremiyoruz.

En temel sebebi biz ulusça tembeliz. Hangimiz itiraz edebiliriz buna? Ancak TÜBİTAK bir şeyler yapıyor onda da biliyorsunuz kernel linux kullanıyor yani temeli Türk değil.

Açıkçası Türk işletim sistemi için "mutlaka olmalı" diyemeyeceğim. Nasıl olsa yığınla işletim sistemi var. Windows türevleri, *nix türevleri, keza diğerleri. Yani Amerika'yı bir daha keşfetmek niye?

Ama dünyaya faydalı olacak (Misal Photoshop) yazılımlar üretmek bu sektördeki gücümüzü artırabilir diye düşünüyorum. Ancak bu başlıktaki çoğu kişinin dediği "aman Türkçe olsun mutlaka" demek yine bizim daha yükselmeden çökmemize sebep olacaktır. Küreselleşen Dünya'da bildiğiniz üzere global dil İngilizce, haliyle oluşturulacak programda Türkçe'nin yanında İngilizce mutlaka bulunmalı.
Tabi bu Türkçe'nin doğru kullanılması gerekli. Misal Türkçe Photoshop (evet Adobe bunu yapmış, isterseniz Türkçe kurabiliyorsunuz) kullanmak durumunda kaldığım zaman işkence çektiğimi biliyorum.

Tabi bu bahsettiğim durum PC ortamında geçerli. Başka platformlar için işletim sistemleri yazılması ülkemiz adına çok faydalı olabilir. Zira şu anda savaş uçaklarımızın çalıştırdığı işletim sistemine kesinlikle erişimimiz yok ve tabiri caizse olası savaş durumunda yarı yolda kalmamış işten bile değil.

Neyse efendim, özetle Türk işletim sistemi diye yırtınmak yerine bu sektörde adımızı duyurmamız çok daha hayırlı olacak bence.
Burak'cım dediklerine katılıyorum ama
bir yerde yanılıyorsun.Uçaklara ve Askeri savunma araçlarına bizim ordumuzun yaptıgı sistemler yerleştiriliyor.
Örnegin senin dedigin gibi bir savaş çıksa Allah korusun Öle Abd bizim uçakları durdurma gibi bir yetkisi yok çünkü biziuçakları alırken (aynı Free Dos) işletim sistemsiz alıp aselsan vb savunma şirketlerine %100 türk yapımı yazılımlar yapıyoruz.
Bunlardan biride Benim Ankarada Ar-gede çalışan elektronik mühendisi arkadaşım.O Bana anlatmıştı Ordan biliyorum.onlar bu tür yazılımlarla sabahtan akşama kadar ugraşıyorlar o yazılımların şifreleme tekniklerinin patentine ABD talip ama vermiyoruz çünkü sınıfının en iyisi.Bakmayın biz medyada veya dışarda bu konuda kötü görünüyor olabiliriz ancak , gerçekte ve arka planda çok iyiyizdir.
Bunun haricindeki konualrd haklısın.
Windows zaten tekelleşti.Diger firmalarda bunu zaten destekliyor.İletim sistemi yerine Dedigin gibi güzel ve Alternatif yazılımlar üretsek daha başarılı ve gelecegi güzel bir ülke olacagımızdan eminim.
Tabikide yazılım dili ingilizce olcak çünkü seninde dedigin gibi İngilizce glaobal bir dil herkezin uydugu bir dil.Ayrıyeten Türkçede koyabilirsin Yazılımına..:evet:

Mr.Crunch

Mr.Crunch

Üye
Doğrudur Anıl senin dediğin gibi olabilir. Bilmiyorum açıkçası detayları. Benim duyduğum sadece "genel dedikodu".
Uçakları durdurma değilde uçakların ekranında beliren IFF tanımlamalarını devre dışı bırakabilir diye biliyorum. Yani uçak radarında kim dost kim düşman bilmeden uçurma imkanı var bizi ABD'nin.
Yoksa ASELSAN'ın yüz akımız olduğunu biliyorum.

franklinda

franklinda

Üye
Bu şekilde verilmek istenmeyen bir iki model için yapılan anlaşmalar durduruldu bir ara. Bu şekil bir şeye müsaade edilmeyeceği ve hernevi patent ve kullanım hakkı saklı olmak kaydıyla türkiyeye ait olmalı dendi açıkça. Bazı ülkelerin aldıklarında yazılım yükleselerde ABD nin alt sistemde çalışan bir küçük yazılımı mevcut oluyor. Bu gibi bir duruma engel oldu türkiye ve o modeli almayıp başka bir işe girdi.Şu avrupa birliği ile nato kapsamında yapılan projeye. Biz öyle bir işe girmeyiz ama gireni çok. Bu yazılımın o işi yaptığınıda kesin kanıtlar bir durumda yok ayrıca.Kanıtlanmamış bir durum.

Takipçi Satın Al

Üst Alt