Tema Parkın inşaatına 2011 sonunda başlıyoruz

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Tema Parkın inşaatına 2011 sonunda başlıyoruz
Türkiye’nin Disneyland’ı olarak lanse edilen Temapark’ta inşaat yıl sonunda başlıyor. Yabancı ve yerli firmalardan stratejik ortaklık ve proje teklifi aldıklarını belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu, bu arada bankaların da büyük ilgi gösterdiğini belirtti

Türkiye’nin en büyük projesi olarak nitelendirilen İstanbul Halkalı’daki Temapark, giderek netlik kazananıyor. Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) projeyi gerçekleştirebilmek için 405 milyon 275 bin TL önererek ihaleyi kazanan Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş İş Ortaklığı, 1.500 dönüm üzerinde gerçekleştirilecek projede önceliği çöplük sahasının rehabilitesini ayıracak. Bu arada netlik kazanan bir diğer konu da projeye yeni isim bulmak için yarışma düzenleneceği yönünde. Konuyla ilgili açıklama yapan Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, yaklaşık 2 milyar TL’lik yatırım bütçesi ayırdıkları projede Halkalı çöplüğü olarak bilinen arazinin rehabilitasyonu için 80 milyon dolarlık kaynak belirlediklerini ifade etti.

Temapark çerçevesinde 23 milyonluk insan hareketinin hesaplandığını vurgulayan Boysanoğlu, bu nedenle projeye ulaşım için şimdiden detaylı bir planlama yapılarak İBB ve yerel yönetimlerle ilişkiye girildiğini kaydetti. Bu projenin 40 yıllık birikimlerinin bir yansıması da olacağını belirten Boysanoğlu, beş farklı konseptin bir arada işleneceği Temapark’ta hayata geçireceklerini şu sözlerle anlattı: “Türkiye’de yapılmayan konuları ilk kez burada gerçekleştireceğiz. 1500 dönüm üzerinde brüt 900 bin metrekare inşaat yapacağız.”

Projenin gördüğü ilgiye dikkat çeken Boysanoğlu, yabancı ve yerli isimlerden stratejik ortaklık ve proje teklifi geldiğini belirterek, her hafta görüşme yaptıkları firma sayısının üç-beş arasında değiştiğini kaydetti. Boysanoğlu, projeye bankaların da büyük ilgi gösterdiğini belirtti.

İnşaat 4-5 yıl sürecek

Mesa Mesken Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ahmet Can Aynagöz ise, şu anda Ar-Ge safhasında oldukları için kesin rakamlar veremeyeceklerini belirterek, fizibilite çalışmalarının üç-beş ay kadar daha süreceğini belirtti. Aynagöz İstanbul’un ciddi bir fuar alanı açığı olduğuna değinerek sözlerini bitirdi.

Eğlencede stratejik ortaklık

Kantur-Akdaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, dönüşen kentte yıllık 23 milyon insanının hareketini sorunsuz olarak yönlendirebilmek için çalıştıklarını vurguladı. Alanın yaklaşık 15 yıl öncesine kadar çöp alanı olarak kullanıldığını hatırlatan Kantur, “Bir arazinin çöplerini kaldırırak imara uygun hale getirilmesinde dünyada sayılı iki-üç firmadan birisiyiz. Burasının nasıl dönüştürüleceği bilgisi, kullanılacak makineleri tasarlama ve üretme kabiliyetine de sahibiz. Bizim için asla sorun değil. Bütçede sadece bu konuya 80 milyon dolar rakam ayırdık” dedi.
Diğer yandan fuar, eğlence merkezi ve kongre yapılanmalarını üzerinde pek çalışmadıkları konular olarak gösteren Kantur, bu nedenle dünyadan stratejik ortaklıkları düşündüklerini kaydetti.

İstanbul’da beş tane eğlence merkezine ihtiyaç varken hiç merkez bulunmadığına dikkat çeken Kantur, “Stratejik ortaklık düşünüyoruz. Eğlence merkezi dendiğinde tüm adreslerin gösterdiği Amerikalı firmalar ile temas halindeyiz” diye konuştu.

KONUT TARİHİNİ TALEP BELİRLEYECEK

- Proje için ilk kazma sene sonunda vurulacak.
- İnşaatına başlanacak ilk alanlar Temaparkı ve fuar alanı olacak.
- Ticari alanlar en son bitirilecek alanlar olacak.
- Konut sayısını 3 bin olarak planlayan şirket, tarihi ise talebe göre belirleyecek.

Hititlerin başkentinde dönüşüm

TOKİ, dönüşüm projelerine Çorum’u ekledi. İlk etabı 18 ayda tamamlanacak proje kapsamında 440 konut ile kentin çehresinde değişiklik yapılacak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye genelinde uyguladığı kentsel dönüşüm projelerine Çorum’u da ekledi. ‘Çorum Merkez Kentsel Yenileme’ isimli proje kapsamında gecekonduların yıkımına başlandığı ve kentin çehresinin değiştirilmesinin hedef olarak belirlendiği projede bu doğrultuda kent merkezindeki gecekondu görünümünün ortadan kaldırılması ve modern konutların yapılandırılması planlandı.

Devane, Farabi ve Arasta bölgelerinde yapılacak olan dönüşüm çalışmalarında ilk nokta olarak Devane bölgesi belirlendi.

Yıkım sonrası ilk etapta bölgeye 440 konut yapılması planlanıyor.
Projenin devamında belediye hizmet binası, alışveriş merkezleri, eğitim alanları ile alt ve üstyapısı tamamlanmış modern mahalleler kuralacak. Konut büyüklükleri ise 80, 120 ve 130 metrekare olarak belirlenmiş durumda.

‘Prestij alanları oluyor’

İlk etabı 18 ayda tamamlanacak olan proje hakkında konuşan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Çorum’un 4 bin yıl önce Anadolu’da hakimiyet kuran Hitit uygarlığının başkenti olduğunu vurgulayarak, bu proyle kentin köy görünümlü mahallelerden kurtulacağını kaydetti.
Kent merkezine yakın bir yerde bulunmasına rağmen yıllardır kentleşme açısından çirkin bir görüntü oluşturan Devane’de yapacakları çalışmaya dikkat çeken Bayraktar, burada modern bir yaşam alanı kurmak için Çorum Belediyesi ile anlaşma imzaladıklarını söyledi. Bayraktar, “Çorum’a köy görüntüsü veren kerpiç, ahşap ve salaş yapılar oluşan, sokaklarına itfaiye ve ambulansın bile giremediği mahalleler TOKİ ve belediye işbirliğiyle tarihe karışacak” diyerek Çorum’un kazancına dikkat çekti.

53 bin 379 konutluk dönüşüm tam gaz

TOKİ, dönüşüm çalışmalarında önceliği, gecekondu yoğunluğunun yüksek olduğu şehirlere vermiş durumda. Başta İstanbul, Ankara, Bursa, Denizli, Adana, Erzincan, Eskişehir, İzmir, Gaziantep, Trabzon olmak üzere Türkiye genelinde 124 bölgede 53 bin 379 konutluk gecekondu dönüşümü başlatan TOKİ, ihale ve proje aşamasındakilerle birlikte 188 bin 681 konutluk 241 projeyi hayata geçirmiş olacak.

2B’de işler bitti artık söz hükümette.

Türkiye’de yüz binlerce insanın ikamet ettiği konutları ve işyerlerini yakından ilgilendiren 2B statüsündeki arazilerle ilgili olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 160 bin hektarlık alanda tespit ve tescil işlemlerini bitirdi. Bilgilerin tapuya kayıtlarının yapıldığını belirten Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bundan sonra yapılacak işlemlerin hükümetin ve meclisin işi olduğunu kaydetti.

2B arazileriyle ilgili bir açıklama yapan Bakan Demir, 160 bin hektarlık bir alanda tapuya kayıtların yapılarak Milli Emlak’a aktarıldığını kaydederek, “2B ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Bu, satış işlemleri yönünden Maliye Bakanlığı, tespit ve tescil yönüyle bizim bakanlığımız, orman vasfını kaybetmiş olmaları nedeniyle de Çevre ve Orman Bakanlığını ilgilendiren bir konudur” diye konuştu. Bakan Demir, “Bundan sonrası tamamen hükümetin ve Meclisin verecek olduğu karardır” dedi.

Salıpazarı’nda imar iptali onaylandı

İBB tarafından hazırlanan ve Kadıköy Kuşdili Çayırı’nda (Salıpazarı) imar planları ile gerçekleştirilecek projenin iptaline ilişkin İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nce verilen karar, Danıştay tarafından onandı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’den yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi: “3. derece doğal sit alanı olan ve tarihi öneme sahip Salıpazarı olarak bilinen Kadıköy Kuşdili Çayırı’nda gerçekleştirilmek istenen proje kamuoyuna ‘rekreasyon alanı’ olarak tanıtıldı.

Fakat planlama sürecinde doğal sit alanının gerekliliklerine zıt plan kararları hazırlandı. İBB burasının mülk değerini artırarak sattı. Ancak müdahilliğimiz ile kamunun hakkı kamuda kaldı.”

Dönüşümün ilk etabında sona geldi
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile yaptıkları anlaşmalarla geçen yıl 18 Ağustos’ta temeli atılan deprem odaklı kentsel dönüşüm projesinin ilk etabında sona yaklaştıklarını açıkladı. Yerinde çözümü esas alarak başlattıkları projenin tamamlanmasıyla Zeytinburnu’nun büyük bir değer kazanacağını ifade eden Aydın, Sümer Mahallesi’nde başlatılan projenin hazırlık çalışmasının iki yıl sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:
“Bu dönem içinde ben ve KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım evlerde toplantılar düzenleyerek projeyi vatandaşlara bizzat anlattık. Biz her zaman yerinde çözümden yana olduk.”

‘Sümer Mahallesi Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm Projesi’ doğrultusunda gerçekleştirdikleri çalışmalara dikkat çeken Aydın, “171 bin metrekarelik konut alanı ve 46 bin 500 metrekarelik dükkan alanını kapsayan proje kapsamında mahalle dokusunun korunduğunu vurguladı. Toplam 1280 konut ve işyeri yapıldığını dile getiren Aydın, ilk etabının 400 milyon TL’ye mal olduğu projeyi şu sözlerle anlattı:

Tüm modern ihtiyaçları karşılıyor

“Projenin içinde tüm sosyal ihtiyaçlar karşılanacak. İlk etapta iki yıl içinde 642 konut ve 22 işyeri tamamlanacak. Projenin gerçekleştirilmesi için yüzde 75 ‘kat karşılığı anlaşma modeli’ benimsendi.” Bu model doğrultusunda 100 metrekarelik konutu olan vatandaşa 75 metrekare daire ile 25 metrekare otopark alanının bedelsiz verildiğini belirten Aydın, “Metrekare farklarında banka kredileri ve KİPTAŞ devreye giriyor. Önce evler yapılacak ve teslim edilecek” dedi.

Dönüşüm reçetesi:

1- Yerel yönetimlerin işbirliği ile örnek dönüşüm projeleri gerçekleştirilebilir.

2- Vatandaş devlet anlaşması ve uzlaşması kesin olarak sağlanmalı.

3- Fikir ayrılıkları karşılıklı fedakârlıklarla giderilmeli.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
388
bydexer
Cevap
2
Görüntüleme
450
fullwar
hikmet366
Cevap
2
Görüntüleme
328


Üst Alt