Tarihte Bugün

Sponsorlu Bağlantılar

jöly

Üye
    Konu Sahibi
02 Nisan
1924 ABD'li sinema oyuncusu Marlon Brando doğdu. Brando Amerikan yerlilerinin uğradıkları soykırım ve ayrımcılığı protesto etmek için 1972 yılında kazandığı Oscar ödülünü reddetmişti.

1930. Kadınlara, seçme ve seçilme hakkı tanıyan Yeni Belediye Yasası 3 Nisan 1930 günü alkışlarla kabul edildi.
1951. Bursa Cezaevi'nde bulunan şair Nazım Hikmet'in affı için tanınmış sanatçı ve düşünce insanları bir dilekçeyle İsmet İnönü'ye başvurdu.

1952. Radyo ücreti ödeme süresi sona erdi. 3 Nisan 1952 gününden sonra başvuranlar 2 lira fazlasıyla 12 lira ödeyeceklerdi. İstanbul'da radyo sayısının 157 000'I bulduğunu söyledi.

Yeşilırmak'ın taşması üzerine Amasya sular altında kaldı. 50 kadar ev yıkıldı, binlerce hayvan da telef oldu.

1960. Moskova'da Bolşoy Tiyatrosu'nda sahneye çıkan opera sanatçısı Leyla Gencer, Verdi'nin La Traviata adlı yapıtında büyük başarı kazandı.

1961 ABD'li siyah komedyen Eddie Murphy doğdu.

1963. 30 Mart'ta Kayseri Cezaevi'nde açlık grevine başlayan eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar grevi bıraktı.

27 Mayıs, "Hürriyet ve Anayasa Bayramı" ilan edildi. Adalet Partisi Genel Başkanı Ragıp Gümüşpala, "oy vermekle 27 Mayısçıları tasvip etmedik. 27 Mayıs ilkelerini kabul ettik" dedi.

1967. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Başkan Johnson'un davetlisi olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Sunay'ın gezisinin ilk gecesinde Washington'daki Türk Elçilik binasına bomba atıldı.
1968. 308 üniversite öğretim üyesi Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü (NATO) ile ilişkilerin yeniden ele alınmasını istedi.
İzmir'de bir köpeğe 33 yıl önce kalp nakli ameliyatı yapıldı; köpek ameliyattan kısa bir süre sonra öldü.
1971. Bülent Ecevit ve arkadaşlarının muhalefetine rağmen Cumhuriyet Halk Partisi, Erim hükümetine güvenoyu verme kararı aldı.
Ankara Sıkıyönetim Komutanı Semih Sancar, sıkıyönetim savcılarını eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi'ne 3 Nisan 1972 günü cevap verdi. Sancar, sıkıyönetim savcılarının aşırı sağın temsilcileri oldukları suçlamalarını reddetti.
1975. 23 yaşındaki Sovyetler Birliği yurttaşı Anatoli Karpov dünya santranç şampiyonu oldu.

1981. İstanbul Sıkıyönetim Askeri Savcılığı, DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve 149 arkadaşı hakkında "işçileri siyasi mahiyette yasadışı greve teşvik ettikleri ve Sıkıyönetim Komutanlığı'nın emirlerini dinlemedikleri" gerekçesiyle dava açtı.

1984. Çankırı'da ayetli bayrakla karşılanan Başbakan Turgut Özal hakkında açılan soruşturma düştü.

1990. Siirt'in Batman ilçesinde 15 bin esnafın katıldığı kepenk kapatma eylemine güvenlik güçleri müdahale etti. Kepenkleri balyozlarla açtı.

1992. Gazeteci, yazar ve şair Necdet Evliyagil öldü.

1997. Aydın Doğan Roman Ödülü'nü Romantik Bir Viyana Yazı adlı eseriyle Adalet Ağaoğlu kazandı.
 


jöly

Üye
    Konu Sahibi
03 Nisan
1929. İstanbul'da düzenlenen "Yerli Malı Kullanma ve Koruma" toplantısında gençlik yerli malı kullanmaya yemin etti.

1936.
Polis, tek tek evleri dolaşarak, halktan soyadı almakta acele edilmesini istedi.

1949.
12 ülke Washington'da Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü'nü yani NATO'yu kuran anlaşmayı imzaladı.

1950.
Türkiye'ye Marshall yardımıyla 30 milyon dolar değerinde tarım makineleri geldi.

1951.
İstanbul bir kumarhanede yakalanan Büyük Doğu dergisinin sahibi Necip Fazıl Kısakürek 30 lira para cezasına çarptırıldı.

1953.
Çanakkale açıklarında bir gemiyle çarpışan Dumlupınar denizaltısı battı. "Dumlupınar faciası" adıyla anılan kazada 81 denizci öldü.

1958.
3 bin nükleer karşıtı protestocu 43 yıl önce bugün Londra'dan Atom Silahları Araştırma Kuruluşu'na doğru yürüyüşe başladı.

1966.
35 yıl önce bugün, Başbakan Süleyman Demirel, "Türkiye'de Amerikan üssü yoktur, tesisi vardır" dedi.

1968.
Amerikalı sivil haklar savunucusu Martin Luther King öldürüldü.

1972.
Anayasa Mahkemesi raportörleri Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarıyla ilgili itirazı reddetti. İtirazı Cumhuriyet Halk Partisi yapmıştı.

1973.
Paris'teki Türkiye Büyükelçiliği ile THY bürosu Ermeni oldukları ileri sürülen iki grubun saldırısına uğradı.

1976.
TRT, Eurovizyon Şarkı Yarışmasında Yunanlı şarkıcının gösterimini sansürledi. Şarkıcı sahneye çıktığında TRT yayını kesti, "Memleketim " şarkısını çalmaya başladı.

1979.
Pakistan devrik Başbakanı Zülfikar Ali Butto idam edildi.

1984. Türk Milli Futbol Takımı Macaristan'la 28 yıl sonra maç yaptı: Türkiye 6-0 yenildi. Aynı gün ithal sigaralar piyasaya çıktı.

1988. Bodrum Belediye Başkanı Cevat Bilkiç "Artık yerli turist Bodrum'a gelmesin" dedi.
Açılışı yapılan 7. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde iki filmin gösterilmesi müstehcenlik ve İslam'a aykırılık iddiasıyla yasaklandı.

1991. Özel üniversitelere şartlı izin çıktı.

1993. Rusya'daki havuzundan ikinci kez kaçan beyaz balina, Karadenizlilerin verdiği adıyla "Aydın", 4 Nisan

1993 tarihinde Akçakoca açıklarında görüldü.

1997. Dört yıl önce bugün Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş Ankara'da öldü.

Politikaya atılan kadınları desteklemek amacıyla bir grup kadının öncülüğünde "Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği" (KADER) kuruldu.

Aynı gün İçişleri Bakanı Meral Akşener gece yarısı Emniyet Genel Müdürlüğü'nü basarak Hakkari Valisi Kemal Çelik'i genel müdürlük koltuğuna oturttu.

2000. Avrupa Konseyi üyesi Arnavutluk, ölüm cezasını kaldıran protokolü geçen yıl bugün imzaladı. Böylece Avrupa'da idam cezasını kaldırmayan tek ülke Türkiye kaldı.
 

jöly

Üye
    Konu Sahibi
4 Nisan

BİA -
1929.
İstanbul'da Darülfünun Konferans Salonunda yapılan "Yerli Malı Kullanma ve Koruma" toplantısında gençlik yerli malı kullanmaya yemin etti.

Aynı gün Ceza Mahkemeleri Usulü Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Yeni Kanun Alman Ceza Mahkemeleri Usulü Kanunu temel alınarak hazırlandı. Kamu karşısında sanığın hukukunu güçlendiren yeni düzenlemeler getirildi. Vali, kaymakam ve nahiye müdürleri hakkında kovuşturma yapılmasının Memurin Muhakematı Kanunu'na tabi olmasına ilişkin eski hüküm bu kanunda da korundu. Amir durumunda olan polis ve jandarma mensupları hakkında işlem yapılması öngörüldü. Yeni kanunda hukuk terimleri mümkün olduğunca Türkçeleştirildi.

1936. Polis, evleri tek tek dolaşarak, halktan soyadı almakta acele edilmesini istedi.

1948. Şeref Stadı'nda oynanan Beşiktaş-Fenerbahçe futbol maçı ülke sporuna leke sürecek bir olay nedeniyle yarıda kaldı. Maçı Fenerbahçe 3-2 önde götürüyordu. Maçın bitimine 6 dakika
kalmıştı ki bir Beşiktaş'lı idareci hakemin üzerine yürüdü, bir diğeri de hakemi tokatladı. Taraftarın sahaya girmesi ve az sayıdaki güvenlik gücünün olaylara seyirci kalması nedeniyle kavga büyüdü, maç yarıda kesildi.

1949. 12 ülke Washington'da Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü'nü yani NATO'yu kuran anlaşmayı imzaladı.

1950. Türkiye'ye Marshall yardımından 30 milyon dolarlık tarım aracı verildi.

1951. İstanbul Beyoğlu'ndaki bir kumarhanede oyun oynarken yakalanan Büyük Doğu dergisinin sahibi Necip Fazıl Kısakürek 30 lira para cezasına çarptırıldı.

1953. Çanakkale Naraburnu açıklarında İsveç bandıralı Naboland adlı gemiyle çarpışan Dumlupınar denizaltısı battı. Denizcilik tarihimize "Dumlupınar Faciası" olarak geçen kazada 81 denizci hayatını kaybetti.

1955. Türk-Lübnan resmi görüşmeleri sona erdi.Yayımlanan ortak bildiride Ortadoğu'da barış ve istikrarın sağlanabilmesi için Türk-Arap işbirliğinin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

1956. Yazar Ernest Hemingway'in oğlu Patrick İstanbul'a geldi ve İstanbul'da yakalayacağı büyük bir balığı "İhtiyar Adam ve Deniz" filminde kullanacağını açıkladı.

1958. 3 bin nükleer karşıtı protestocu Londra'dan Aldermaston'daki Atom Silahları Araştırma Kuruluşu'na doğru yürümeye başladı.

1959. Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Fahri Korutürk, NATO'nun Karadeniz'deki herhangi bir savaşın yönetimi ve sorumluluğunu Türkiye'ye verdiğini açıkladı.

1962. Fakir Baykurt'un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan "Yılanların Öcü" adlı film Mart 1962'de Sansür Kurulu tarafından muzır propaganda yapıldığı gerekçesiyle yasaklanmıştı. Yapımcı karara itiraz etti ,İçişleri Bakanı Ahmet Topaloğlu da kuruldan filmi bir defa daha incelemesini istedi. Filmi ikinci defa inceleyen Sansür Kurulu hiçbir değişiklik yapılmadan oynatılmasına karar verdi.

1964. Makarios 1960 Zürich ve Londra antlaşmalarını tek yanlı olarak feshetti. Ankara, Makarios'un tek yanlı fesih kararını tanımadığını açıklarken, antlaşmaların taraftarları İngiltere ve Yunanistan'a birer nota verdi.

1967. Başbakan Süleyman Demirel, "Türkiye'de Amerikan üssü yoktur, tesisi vardır" dedi.

1968.
Amerikalı sivil haklar savunucusu Martin Luther King öldürüldü.

1969. Hazine partilere yardımı kesti. Bunun üzerine Cumhuriyet Halk Partisi "Halktan Yardım" kampanyası açtı. İsmet İnönü CHP'ye 5 bin lira verdi.

1972. Anayasa Mahkemesi raportörleri Cumhuriyet Halk Partisi'nin idamlarla ilgili itirazının reddini istedi.

1973. Paris'teki Türkiye Konsolosluğu ile THY bürosu Ermeni oldukları ileri sürülen iki grubun saldırısına uğradı.

Aynı gün Cumhuriyet Halk Partisi'nde Ecevit'le anlaşmazlığa düşen Kamil Kırıkoğlu'nun istifasıyla boşalan genel sekreterliğe Orhan Eyüboğlu getirildi.

1976. TRT, Eurovizyon Şarkı Yarışmasında Yunanlı şarkıcının gösterimini sansürledi. Yunan şarkıcı sahneye çıktığında TRT yayını keserek, Rüçhan Çamay'ın söylediği " Memleketim " adlı şarkıyı dinletti.

1979. Pakistan devrik Başbakanı Zülfikar Ali Butto asıldı.

1981. Ortadoğu gazetesi yazarı İsmail Gerçeköz İstanbul'da öldürüldü.

1981. Görev süresi biten Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk veda mesajı yayımladı ve Çankaya Köşkü'nden törenle ayrıldı.

1984. Türk Milli Futbol Takımı Macaristan'la 28 yıl sonra maç yaptı: Macaristan 6 - Türkiye 0.

Aynı gün ithal sigaralar piyasaya çıktı.

1985. Balıkesir'de F-104 tipi bir askeri uçak Marangozlar Sitesi Lokali'nin üzerine düştü.Pilotla birlikte 14 kişi öldü.

1988. Bodrum Belediye Başkanı Cevat Bilkiç "Artık yerli turist Bodrum'a gelmesin" dedi.

1988 7. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde iki filmin gösterilmesi müstehcenlik ve İslam'a aykırılık nedeniyle yasaklandı.

1991. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) yasasında yapılan değişiklikle özel üniversitelere şartlı izin verildi.

1993. Rusya'daki havuzundan ikinci kez kaçan beyaz balina "aydın", Akçakoca açıklarında görüldü.

1997. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş bir kalp krizi sonucu Ankara'da öldü.

Aynı gün politikaya atılan kadınları desteklemek amacıyla bir grup kadının öncülüğünde "Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği" (KADER) kuruldu.

Aynı gün İçişleri Bakanı Meral Akşener gece yarısı Emniyet Genel Müdürlüğü'nü basarak Hakkari Valisi Kemal Çelik'i genel müdürlük koltuğuna oturttu.

2000. Avrupa Konseyi üyesi Arnavutluk, ölüm cezasını kaldıran protokolü imzaladı. Böylece Avrupa'da idam cezasını kaldırmayan tek ülke Türkiye kaldı.

 

thebora

Üye
5 NİSAN

1925. Şeker fabrikalarının kurulmasına ilişkin kanun çıktı.

1930. Hindistan'da 300 millik yürüyüşünü tamamlayan Mahatma Gandhi, Dandi sahiline ulaştı.

1951. Amerika Birleşik Devletleri'nde, atom bombası sırlarını Sovyetler Birliği'ne verdikleri iddiasıyla Julius ve Ethel Rosenberg ölüm cezasına çarptırıldı. Yargılama boyunca suçsuzluklarını tekrarlayan Rosenbergler 19 Haziran 1953'de elektrikli sandalyede idam edildiler.

1956. Amerikalı sanayici Earl Bunting, Türkiye'yi, "Dolar vermezseniz komünist olurum demeyen memleket," olarak tarif etti.

1968. Süleymancılar, Adana müftüsü, daha sonra Kara Ses adıyla tanınan Cemallettin Kaplan'ı ölümle tehdit etti.

1971. Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) eylemcilerinin kaçırdığı iş adamı Mete Has 400 bin lira fidye karşılığı serbest bırakıldı.

1983. Cumhuriyet Halk Partisi'nin eski genel başkanı Bülent Ecevit'e nihayet yurtdışına çıkış izni verildi. Böylece, Ecevit Sosyalist Enternasyonal toplantısı için Portekiz'e gidebildi.

1984. Cidde-Şam seferini yapan bir yolcu uçağı Suriye uyruklu bir hava korsanı tarafından kaçırılarak Yeşilköy'e indirildi.

1987. 12 Eylül 1980'den 1987'ye kadar 14 bin kişinin yurttaşlıktan çıkarıldığı açıklandı. Yurttaşlık haklarını yitirmemek için 26 bin kişiye de yurda dön çağrısı yapıldı.

1991. İstanbul'da Irak Konsolosluğu önünde protesto gösterisi yapan gruba binadan ateş açıldı. 2 gösterici öldü.

Aynı gün Irak sınırına yığılan 250.000 Kürt sığınmacı Türkiye topraklarına geçti.

1993. Başbakan Süleyman Demirel, "Türkiye'ye trilyonu ben getirdim, şimdi de katrilyonu hediye ediyorum" dedi.

1994. Türk lirası yüzde 38,8 oranında devalüe edildi.. Dolar 32 bin 53 lira oldu.

2000. Leeds United takımı UEFA kupası için Galatasaray'la karşılaşmak üzere İstanbul'da. Galatasaray taraftarları, kız arkadaşlarına laf attığı gerekçesiyle Leeds United taraftarlara saldırdı. Olayda iki İngiliz öldü.



Bugün Doğanlar:

1588. İngiliz filozof Thomas Hobbes.

1900. Amerikalı sinema oyuncusu Spencer Tracy.


Bugün Ölenler:

1794. Fransız devrimi önderlerinden Georges Jacques Danton, idam edilerek.

1994. Amerikalı pop şarıkıcısı, şarkı sözü yazarı ve gitarcı Kurt Cobain, intihar ederek.

1976. Tayvan Lideri Çan Kay-şek. Çin'de Mao'nun liderliğindeki Çin Komünist Partisi'ne karşı mücadele etmiş Komünistler kazanınca Tayvan'a kaçarak burada bir sürgün hükümeti kurmuştu.

1997. Amerikalı yazar Allen Ginsberg
 

thebora

Üye
6 NİSAN

1600. Divan şairi Baki öldü.

1827. İngiliz kimyager John Walker'in icadı olan kibrit İngiltere'de piyasaya sürüldü.

1947. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kuruldu.

1955. Devlet Bakanı Mükerrem Sarol'a hakaretten yargılanan Akis dergisi sahibi ve başyazarı Metin Toker 9 ay hapse mahküm oldu.

1960. İsmet İnönü'nün Kayseri'de karşılaştığı engelleme nedeniyle 7 Nisan 1960'da bazı subaylar ordudan istifa etti. Subaylar, istifa dilekçelerinde, "İstisnai haller dışında emniyet ve zabıta kuvvetleri yerine ordunun kullanılması hukuken mümkün olmamasına rağmen, İnönü'nün Kayseri gezisinde, emir ve komuta ettiğim birlikleri bu hukuki sınırlar dışında kullanmaya zorlandım" dediler.

1962. İdam edilen eski Başbakan Adnan Menderes'in eşi Berrin Menderes, 1962 yılında bugün Başbakan İsmet İnönü'yle görüştü. İnönü, "Bayan Menderes dertli bir hanım. Dertlerini dinlemek görevim," dedi.

1966. Orhan Kemal cezaevinde. Dostları 30. sanat yılı jübilesini yaptı.

1967. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Bülent Ecevit 7 Nisan 1967'de Yozgat'ta konuştu: "Özel sektör eliyle kalkınma mümkün değildir. Özel sektör halkın sırtından geçinmeye alışmıştır. Gelip de Yozgat'ta bira fabrikası kurar mı? "

1969. İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçıları "hak yürüyüşü" yaptı.
MHP'nin yan örgütü Ülkü Ocakları Birliğine bağlı "komandolar" Hacettepe Üniversitesi'nde düzenlenen uluslararası doğum kontrol seminerini bastı.

1970. İktidardaki Adalet Partisi hükümeti, siyasi görüşleri nedeniyle Almanya'da okuyan bazı öğrencilerin burslarını kesti. Berlin Üniversitesi Rektörü, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'dan durumun düzeltilmesini rica etti.

1971. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Richard Nixon, yıl sonuna kadar 100.000 Amerikan askerinin Vietnam'dan çekileceğini açıkladı.

1974. Demokratik Parti (DP) Genel Başkanı Ferruh Bozbeyli, TCK 141. ve 142. maddelerinin af kapsamına almasını kınadı. Cumhuriyet Halk Partili (CHP) ve Milli Selamet Partilileri (MSP) eleştirerek, " Siz komünistleri affetseniz de onlar sizi affetmez" dedi.

1976. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emin Alpkaya rüşvet aldığı iddiasıyla yargılanmaya başladı.

1978. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Server Tanilli silahlı saldırıya uğradı. Aldığı kurşunlardan omuriliği zedelenen Tanilli felç oldu. Server Tanilli 12 Mart darbesi sonrası üniversiteden uzaklaştırılmıştı. Uygarlık Tarihi kitabı nedeniyle yargılanan Tanilli beraat etmiş, üniversiteye dönmüştü. Tanilli, şimdi Fransa'da yaşıyor.

1979. Türkiye Emekçi Partisi (TEP) Genel Başkanı Mihri Belli'ye silahlı saldırı yapıldı. Ağır yaralanan Belli, kendisini vuran kişinin sağ eylemci Cengiz Ayhan olduğunu söyledi. Saldırıyı, Türkçü İntikam Tugayı'na bağlı Esir Türkleri Kurtarma Ordusu üstlendi.

1980. Tiyatro sanatçısı Mehmet Karaca İstanbul'da öldü.

1987. Altı yıl süren Milliyetçi Hareket Partisi davası bitti. MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş çete kurmak ve yönetmekten 11 yıl hapse mahkum oldu. Partinin Genel İdare Kurulu'nun tüm üyeleri beraat ederken, 5 kişi idama, 9 kişi ömür boyu hapse, 219 kişi 5-13 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. 150 sanık beraat etti.

1991. 12 Mart 1971 askeri müdahalesi sırasında İstanbul'da Ziverbey'deki işkenceli "kontr-gerilla" sorgularını yöneten Emekli Tümgeneral Memduh Ünlütürk 10 yıl önce bugün Dev-Sol örgütü tarafından öldürüldü.

1994. Almanya, sivil halka karşı kullanıldığı gerekçesiyle Türkiye'ye silah ambargosu koydu.

1995. Kitap imzalamak için Konya'ya giden Aziz Nesin'i taksiciler arabalarına almadı, oteller kabul etmedi.
 

thebora

Üye
7 NİSAN

1827. İngiliz kimyager John Walker'in icadı olan kibrit İngiltere'de piyasaya sürüldü.

1947. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kuruldu.

1955. Devlet Bakanı Mükerrem Sarol'a hakaretten yargılanan Akis dergisi sahibi ve başyazarı Metin Toker 9 ay hapse mahküm oldu.

1960. İsmet İnönü'nün Kayseri'de karşılaştığı engelleme nedeniyle 7 Nisan 1960'da bazı subaylar ordudan istifa etti. Subaylar, istifa dilekçelerinde, "İstisnai haller dışında emniyet ve zabıta kuvvetleri yerine ordunun kullanılması hukuken mümkün olmamasına rağmen, İnönü'nün Kayseri gezisinde, emir ve komuta ettiğim birlikleri bu hukuki sınırlar dışında kullanmaya zorlandım" dediler.

1962. İdam edilen eski Başbakan Adnan Menderes'in eşi Berrin Menderes, 1962 yılında bugün Başbakan İsmet İnönü'yle görüştü. İnönü, "Bayan Menderes dertli bir hanım. Dertlerini dinlemek görevim," dedi.

1963. Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu.

1966. Orhan Kemal cezaevinde. Dostları 30. sanat yılı jübilesini yaptı.

1967. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Bülent Ecevit 7 Nisan 1967'de Yozgat'ta konuştu: "Özel sektör eliyle kalkınma mümkün değildir. Özel sektör halkın sırtından geçinmeye alışmıştır. Gelip de Yozgat'ta bira fabrikası kurar mı? "

1969. İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçıları "hak yürüyüşü" yaptı.
MHP'nin yan örgütü Ülkü Ocakları Birliğine bağlı "komandolar" Hacettepe Üniversitesi'nde düzenlenen uluslararası doğum kontrol seminerini bastı.

1970. İktidardaki Adalet Partisi hükümeti, siyasi görüşleri nedeniyle Almanya'da okuyan bazı öğrencilerin burslarını kesti. Berlin Üniversitesi Rektörü, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'dan durumun düzeltilmesini rica etti.

1971. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Richard Nixon, yıl sonuna kadar 100.000 Amerikan askerinin Vietnam'dan çekileceğini açıkladı.

1974. Demokratik Parti (DP) Genel Başkanı Ferruh Bozbeyli, TCK 141. ve 142. maddelerinin af kapsamına almasını kınadı. Cumhuriyet Halk Partili (CHP) ve Milli Selamet Partilileri (MSP) eleştirerek, " Siz komünistleri affetseniz de onlar sizi affetmez" dedi.

1976. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emin Alpkaya rüşvet aldığı iddiasıyla yargılanmaya başladı.

1978. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Server Tanilli silahlı saldırıya uğradı. Aldığı kurşunlardan omuriliği zedelenen Tanilli felç oldu. Server Tanilli 12 Mart darbesi sonrası üniversiteden uzaklaştırılmıştı. Uygarlık Tarihi kitabı nedeniyle yargılanan Tanilli beraat etmiş, üniversiteye dönmüştü. Tanilli, şimdi Fransa'da yaşıyor.

1979. Türkiye Emekçi Partisi (TEP) Genel Başkanı Mihri Belli'ye silahlı saldırı yapıldı. Ağır yaralanan Belli, kendisini vuran kişinin sağ eylemci Cengiz Ayhan olduğunu söyledi. Saldırıyı, Türkçü İntikam Tugayı'na bağlı Esir Türkleri Kurtarma Ordusu üstlendi.

1987. Altı yıl süren Milliyetçi Hareket Partisi davası bitti. MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş çete kurmak ve yönetmekten 11 yıl hapse mahkum oldu. Partinin Genel İdare Kurulu'nun tüm üyeleri beraat ederken, 5 kişi idama, 9 kişi ömür boyu hapse, 219 kişi 5-13 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. 150 sanık beraat etti.

1991. 12 Mart 1971 askeri müdahalesi sırasında İstanbul'da Ziverbey'deki işkenceli "kontr-gerilla" sorgularını yöneten Emekli Tümgeneral Memduh Ünlütürk Dev-Sol örgütü tarafından öldürüldü.

1994. Almanya, sivil halka karşı kullanıldığı gerekçesiyle Türkiye'ye silah ambargosu koydu.

1995. Kitap imzalamak için Konya'ya giden Aziz Nesin'i taksiciler arabalarına almadı, oteller kabul etmedi.



Bugün Doğanlar:

1770. İngiliz şair William Wordsworth.


Bugün Ölenler:

1600. Divan şairi Baki öldü.

1980. Tiyatro sanatçısı Mehmet Karaca İstanbul'da öldü
 

thebora

Üye
8 NİSAN

1924. Şeriye Mahkemeleri kaldırıldı.

1933. Almanya'da ari ırktan olmadığı düşünülen memurlar emekli edildi.

1949. Piyanist Feyzi Aslangil konyak içti, beğenmedi. Konyakla ilgili olarak Tekel hakkında konuşunca, "hükümetin manevi şahsiyetini tahkir" iddiasıyla tutuklandı. Aslangil, 52 yıl önce bugün bugün beraat etti.

1953. Kenya bağımsızlık hareketinin önderi Jomo Kenyatta Mau Mau ayaklanması gerekçe gösterilerek İngiliz sömürge yönetimince tutuklandı.

1955. İstanbul'da hane başına 100 gram kahve dağıtımına başlandı. Kahve alanlar, muhtarların hazırladığı listeleri imzaladı.

1956. Başbakan Adnan Menderes , muhalefeti, "Siyasi sapıklık, sahte ihtilalcilik, inkarcılık, adi ve alçak iftiracılık, sahte hürriyetçilik ve tedhişçilik"le suçladı.

1960. İstanbul'a 10 saat çamur yağdı .

1964. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Başbakan İsmet İnönü'ye Kıbrıs'ta gerilen ilişkiler nedeniyle, bir mesaj gönderdi. Mesajda, Kıbrıs sorununun birlikte çözülmesini önerdi.

Aynı gün, İstanbul'da Türkiye Milli Talebe Federasyonu Amerikan 6. Filosunu protesto etti. "Bütün ezilmiş uluslar, bir gün ezenleri yok edecektir" yazılı bir çelenk Dolmabahçe'den denize atıldı.

1968. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde öğrenciler rektörlük binasını işgal etti.

1970. Ulvi Uraz Tiyatrosu'nun Elazığ'da sahnelediği Nina adlı oyun nedeniyle olaylar çıktı; oyuncular çarşaf giydirilerek kaçırıldı .
İsrail Mısır'ı bombaladı. 30 Mısırlı çocuk öldü.

1981. Eski Cumhuriyet Halk Parti Genel Başkanı Bülent Ecevit, Arayış dergisinde yayımlanan "İşkence" başlıklı yazısından ifade verdi.

1987.Amerika Birleşik Devletleri'nde Ronald Reagan yönetiminin "İnsan Hakları Raporu"nda Kürtlere geniş yer verilmesi Ankara'da rahatsızlık yarattı. Amerika Birleşik Devletleri uyarıldı.

1982. Dokuz yıl önce bugün Uluslararası Atatürk Barış Ödülü'nün Güney Afrikalı lider Nelson Mandela' ya verilmesi kararlaştırıldı. Mandela, Türk hükümetine yönelik insan hakları ihlali suçlamaları nedeniyle ödülü kabul etmedi .

1995. 20 Mart'ta Kuzey Irak'ta düzenlenen Çelik Harekatı adlı operasyon,altı yıl önce bugün sona erdi. Operasyon sırasında 369 PKK'lı ve 36 askerin öldüğü açıklandı.

1990. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Altan Öymen Diyarbakır'da "Halkla Birlikte Çözüm" toplantısı yaptı. Genel af istedi, Kürtçe TV ve Kürt Enstitüsü kurulmasını önerdi.


Bugün Doğanlar:

İ. Ö. 563. Budizmin kurucusu Guatama Buda.

Bugün Ölenler:

1972. İspanyol ressam, kübizmin öncüsü Pablo Picasso 91 yaşında, Paris'te. İspanya İç Savaşı sırasında Paris'te yaşayan Picasso, savaşı savaş muhabiri Dora Maar'dan dinlemişti. En sert, en öfkeli, en etkileyici tablosu böyle ortaya çıktı: Guernica.
 

thebora

Üye
9 NİSAN

1933. İlk kadın yargıç Mürüvvet Hanım Adana'da göreve başladı.

1940. II. Dünya Savaşı'nda Almanya Norveç'i istila etti. Kuzey Denizi kıyısında stratejik noktaları ele geçirdi.

1947. Türkiye'de yerli ampul üretimi başladı.

1952. Şehir Tiyatroları müdürlüğüne, İstanbul Emniyet 3. şube müdürü Orhan Hançerlioğlu getirildi.

1953. Maliye Bakanı Hasan Polatkan, döviz açığının 553 milyon dolar olduğunu açıkladı.

1954. Belçika'da yapılan Dünya Ordulararası Futbol Şampiyonası'nda Türk Ordu Takımı Amerika Birleşik Devletleri'ni 10-0 yendi.

1958. CHP'nin yayın organı Ulus gazetesi üçüncü kez kapatıldı. Kapatmaya, Ankara Milletvekili Bülent Ecevit'in bir yazısı yol açtı. Gazetenin sorumlu müdürü Ülkü Arman 1 yıl, karikatürcü Halim Büyükbulut da 1 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

1962. İş bulmak için Doğu'dan Ankara'ya gelen 100 işsiz Başbakanlık önünde, "Para istemiyoruz, iş gösterin," dediler. Bir kahvede iş bekleyen 300 işçi de 5 liralık iş için birbirine girdi. Olay yerine gelen polislere işçiler, "Açlık bizi öldürmeden siz bizi öldürün " dediler.

1966. Başbakan Süleyman Demirel, İzmir'de Atatürk heykeline yapılan baltalı saldırıyı "bu bir zabıta vakasıdır" diye yorumladı.

1969. Ankara'da halk gecekondu yıkımına karşı öğrencilerden yardım istedi.

1978. İş ve İşçi Bulma Kurumu genel müdürü, "nüfus artışı böyle sürerse, işsiz sayısı 2000 yılında 13-14 milyona ulaşabilir, " dedi.

1979. Türkiye'de ilk kez bir hastanın kulağına kıkırdak nakli yapıldı.
Silifke'de kurulması kararlaştırılan nükleer santral ile ilgili bakanlar kurulu kararının iptali için bir vatandaş Danıştay'a dava açtı.

1981. Milli Güvenlik Konseyi'ne verilen raporda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde silah yüklü 63 TIR'ın kaybolduğu belirtildi.

1985. Kapatılan Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş, 4,5 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

1990. Bakanlar Kurulu'nun çıkarttığı kararnameye göre, Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge valisi basını sansür etme, grev ve lokavtları engelleme, gerekli gördüğü kişileri bölge dışına çıkarma yetkisine sahip oluyor.

1991. Gürcistan'da yapılan halk oylamasıyla SSCB'den bağımsızlık kararı alındı.

1994. İşadamları Vehbi Koç ve Sakıp Sabancı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den olağanüstü hal ilan edip ekonomiye el koymasını istedi



Bugün Doğanlar:


1821. Fransız şair Charles Baudelaire.

1898. Siyah Amerikalı oyuncu, şarkıcı, sporcu ve siyasal eylemci Paul Robeson. Paul Robeson, olağanüstü sesiyle ünlü kıldığı Ol' Man River şarkısını yorumlayışıyla olduğu kadar, sosyalist inancını tavizsiz savunmasıyla da biliniyordu. Nazım Hikmet "Korkuyorlar" adlı şiirini "inci dişli zenci kardeşim" dediği Robeson'a adamıştı.

1933. Fransız sinema oyuncusu Jean Paul Belmondo.

Bugün Ölenler:

1588. Mimar Sinan 98 yaşında iken. Edirne'de Selimiye, İstanbul'da Süleymaniye ve Şehzade camileri Sinan'ın eserleri arasında.

1985. Tiyatronun ilk kadın oyuncularından Şaziye Moral İstanbul'da. Moral, Mütareke yıllarında Kırık Kalp adlı oyunda rol alınca, "Müslüman kadın sahneye çıkamaz" diye eleştirilmişti.
 

jöly

Üye
    Konu Sahibi
10 Nisan
1919. Meksikalı devrimci köylü lideri Emiliano Zapata hükümet güçlerince tuzağa düşürülerek öldürüldü.

1925. İstanbul'da oynanan milli futbol maçında Türkiye Bulgaristan'ı 2-1 yendi.

1926.
Binalara numara ve sokaklara isim verilmesine başlandı.

1928.
İsmet (İnönü) Paşa ve 120 arkadaşının teklifi üzerine "Türkiye Devletinin dini, din-i islamdır" cümlesi Anayasa metninden çıkarıldı. Milletvekilleri ve cumhurbaşkanı yemin ederken "vallahi" yerine "namusum üzerine söz veririm" diyecek.

1950.
30 Mart'ta Bursa Cezaevi'nde açlık grevine başlayan Nazım Hikmet, sağlık durumu bozulunca gizlice İstanbul'a getirildi. Şair açlık grevini erteledi.

1955.
İstanbul'un otobüs ihtiyacı günden güne artıyor. 122 belediye otobüsünden 42'sinin kullanılamaz halde olduğu açıklandı. Bozuk otobüsler yedek parça bulunamadığı için tamir edilemiyor.

1958.
İstanbul Belediyesi, kadınların uzun süren hamam sefalarının su israfına neden olduğu gerekçesiyle, yıkanma süresini 1 saatle sınırlandırdı. Hamamcılar kararı sevinçle karşıladı.

1961.
Hamallar Cemiyeti, İstanbul Belediyesi'nin emekli subayları hamal kahyası yapmasını protesto etti.

1969.
Milliyetçi Parti Lideri Osman Bölükbaşı, "Komünizm Demirel sayesinde gelişti" dedi.

1972.
İran'da, 7 şiddetinde bir deprem meydan geldi. 5 bin kişinin öldüğü depremde Firuzabat ve Cehrum şehirlerinde binalar yerle bir oldu. Deprem sırasında erkekler tarlada çalıştığından kırsal bölgede ölenlerin çoğu kadınlar ve çocuklar.

1974.
Genel af yasa önerisi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.

1977.
Cumhuriyet Halk Partisi lideri Bülent Ecevit "Allahın izniyle iktidara geleceğiz. Komünizm Demirel'le gelir" dedi.

1979.
Yılmaz Güney'in Ağıt filmi TRT Genel Müdürü Cengiz Taşer'in emriyle yayından kaldırıldı.

1982.
Eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit bir Norveç gazetesine verdiği demeci nedeniyle Ankara'da gözaltına alındı.

1992.
Başbakan Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a hakaretten 10 milyon lira tazminat ödemeye mahkum oldu.

1997.
Emniyet Genel Müdürlüğü telefonların dinlendiğini doğruladı ve "Bu sayede 5, 440 olayı aydınlattık" dedi

Aynı gün Birinci Uluslararası Sağırlar Sanat ve Kültür Festivali dört yıl önce bugün İstanbul'da başladı.



Bugün Ölenler:

1931. Arap şair, düşünür Halil Cibran.

1966. İngiliz yazar Evelyn Waugh.
Bugün Doğanlar:
1932. "Arabistanlı Lawrance", "Dr. Jivago" filmlerinin ünlü oyuncusu Mısır asıllı aktör Omar Şerif.
 

jöly

Üye
    Konu Sahibi
11 Nisan

1919. Uluslararası Çalışma Örgütü, kuruldu.

1930. Sultanahmet'te büyük kadın mitingi yapıldı. Türk Kadınlar Birliği'nin düzenlediği mitingde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması kutlandı. Adı kadın olan mitinge katılanların çoğu erkekti .

1941
. Hırvatistan bağımsızlığını ilan etti. Yugoslavya'yı işgal eden İtalyan faşist ve Alman Nazi orduları Hırvatistan'da kurdukları kukla rejimi Yugoslavya'dan ayırdılar.

1956. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Kasım Gülek, ütüsüz eski bir pantolon ve yırtık ayakkabılarla halkın karşısına çıktı. Gülek, Başbakan Adnan Menderes'i eleştirdi. "Barajların temellerinde çok haram para var. Açılışlara harcanan parayla en az 80 köy ilkokulu yapılırdı" dedi.

1957. Halk gazetesi sahibi Ratip Tahir Burak, bir karikatürü nedeniyle tutuklandı. İngiltere, Singapur'a bağımsızlığını tanıdı.

1965 . Time dergisi Atatürk'ü küçük düşürdüğü iddia edilen yazıları nedeniyle toplatıldı.

1967. "Kadınlar I-ıh derse" adlı oyun İstanbul'da yasaklandı. başrol oyuncusu Lale Oraloğlu açlık grevine başladı .

1968. Yazar Şule Yüksel Şenler, "Kocaların karılarını dövmesi caizdir; yalnız yüzüne vurulmaz" dedi.

1969. İstanbul'da 15 bin öğrenci boykota başladı.

1971. Ankara'da Korgeneral Atıf Erçıkan'ın evine tahrip gücü yüksek bomba atıldı.

1972.
Kasım 1967'den sonra B-52'ler Vietnam'ı ilk kez yeniden bombalamaya başladı.

1973. Diyanet İşleri Başkanı at ve eşek kesmenin günah olmadığını açıkladı.

1980. Yazar Ümit Kaftancıoğlu İstanbul'da öldürüldü. Kaftancıoğlu, İstanbul Radyosu Eğitim-Kültür Yayınları'nda programcıydı. Romanlarında, Doğu Anadolu bölgesini anlatan yazar insanın insanla ve doğayla mücadelesine önem verdi. Alevilikteki dedelik kurumunu sorguladığı "Hakullah" röportajıyla Milliyet- Karacan Armağanı'nı kazandı.

1984. Sağmalcılar ve Metris cezaevinde solcu tutuklular açlık grevine başladı.

1995. Aylık çalışma süreleri 65 saatten 80 saate çıkarılan Türk Hava Yolları pilotları sefere çıkmadı.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında
Fırat nehrinin suyu Harran Ovası'na verilmeye başlandı.

2000. Pulitzer Edebiyat Ödülü'nü Londra doğumlu Hintli kadın yazar Jhumpa Lahiri aldı. Ödüle hak kazandığı "Dert Yorumcusu" adlı öykü yazarın ilk kitabıydı.

2001. Ankara'da ekonomik krizi protesto eden 70 bin esnaf polisle çatıştı,araçlar ve binalar tahrip edildi.Ankara'da gösteriler 6 ay süreyle yasaklandı.

Aynı gün ölüm orucu eylemcileri Nergis Gülmez (TKP/ML davası tutuklusu) , Fatma Ersoy (DHKP-C davası tutuklusu) ve Tuncay Günel (TİKB davası tutuklusu) yaşamını yitirdi.F tipi cezaevi uygulamasını protesto için devam eden ölüm oruçlarında yedi kişi yaşamını kaybetti.

Aynı gün Güney Afrika'da bir futbol maçında taraftarlar arasında arbede çıktı; 43 kişi öldü, 100 kişi yaralandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde de silahsız bir siyah beyaz polisler tarafından öldürüldü. Cincinnati kentinde siyahlar sokağa döküldü,isyan çıktı. Kentte son altı yılda polis 15 siyah insanı öldürdü.

İran'daysa 150'den fazla milletvekili, devrim mahkemesinin tutukladığı muhaliflere yönelik kötü muameleyi protesto etti.

2002. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) kuruluşu onaylandı. Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail çıkarlarına uygun bulmadıkları için anlaşmaya katılmadı.Türkiye,Avrupa Konseyi'nde tüzüğü onaylamayan tek ülke. Mahkeme 1 Temmuz'da resmen göreve başlayacak.

2003. İsrail askerleri Gazze Şeridi'nde Filistinli çocuklara ateş açtı. Uluslararası Dayanışma Hareketi üyesi Britanyalı Tom Handoll'u öldürdü.

Aynı gün Küba'da, 2 Nisan'da bir yolcu gemisini kaçırarak Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmeye zorlamaktan hüküm giyen üç kişi idam edildi. Uluslararası Af Örgütü idamları protesto etti.

Bugün Ölenler:

1983. Ord.Prof.Aziz Kansu. Ankara Üniversitesi'nin ilk rektörüydü.

2003. Şair,yazar Gültekin Samancı. 76 yaşında ölen Samancı Basın İlan Kurumu'nun 30 yıllık genel müdürüydü.
 

jöly

Üye
    Konu Sahibi

Tarihte Bugün
12 Nisan
1861. Amerikan iç savaşı başladı.

1945. İktisat Bakanlığı, bütün illerde yurttaşların giyim ihtiyacını için basma ve kaputbezi dağıtılma kararı aldı.

1956. İstanbul'da Nalbantlar Kongresi yapıldı. Kongreden sonra üyelere nal mıhı dağıtıldı.

1961. Sovyetler Birliği uzaya ilk insanlı uyduyu gönderdi, kozmonot Yuri Alekseyeviç Gagarin uzayda 108 dakika kaldı.

1963. Martin Luther King Alabama'da sivil haklar yürüyüşüne öncülük ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

1968. Danıştay kararıyla oynatılan "Devri Süleyman" oyununu seyreden 200 kadar üniformalı subay oyuncuları ayakta alkışladı. 12 Nisan 1968'de subaylar hakkında soruşturma açıldı.

Nazım Hikmet'in "Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim" adlı kitabını yayımladığı için hakkında soruşturma açılan Mehmet Ali Ermiş sorgu sırasında öldü.

1969. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Mehmet Ali Aybar, "Cumhuriyet Halk Partisi gibi dümen değişikliği değil, düzen değişikliği istiyoruz" dedi.

1975. Süleyman Demirel başkanlığındaki 1. Milliyetçi Cephe hükümeti güvenoyu aldı. Oylama sonunda Meclis'te kavga çıktı, tabancalar çekildi. 30 üyeli hükümet Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi, Cumhuriyetçi Güven Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nden oluşuyor.

1979. Haydarpaşa Hastanesi Göğüs Cerrahi Kliniği'nde bir hastaya ilk kez yardımcı kalp takıldı.

1982. İki gün gözaltında kalan eski Cumhuriyet Halk Partisi genel Başkanı Ecevit serbest Ecevit, bir başka demecinden dolayı tekrar gözaltına alındı.

1987. Türkiye'de 6680 sanatçı, yazar, hukukçu ve bilim insanının pasaport alamadığı açıklandı.

1989. 15.000 Tekel işçisi İstanbul'da eylem yaptı.

1991. Terörle Mücadele Kanunu kabul edildi. Yeni kanuna göre 141, 142 ve 163. maddeler kaldırıldı. Cezaevinde bu maddelerden yatmakta olanlara koşullu af getirildi.

Aynı gün, İstanbul genelevi işletmecilerinden Matild Manukyan İstanbul vergi rekortmeni oldu.

1995. "Sürgünde Kürt Parlamentosu" Lahey'de kuruldu. Hükümet, Hollanda'ya tepki olarak, Büyükelçi Zeki Çelikkol'u Ankara'ya geri çağırdı.

1999. İngiltere'de kamyoncular dizel yakıta uygulanan verginin yükseltilmesini protesto ettiler. Başkent Londra ile yedi büyük kentin merkezini işgal ettiler.

2001. F tipi cezaevlerine karşı süren ölüm oruçlarında,28 yaşındaki Celal Alpay (TKP/ML davası tutuklusu) ile 26 yaşındaki Abdullah Bozdağ (DHKP-C davası tutuklusu) 176. günde yaşamlarını yitirdiler.

Aynı gün Murat Karayalçın,Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) istifa etti. Karayalçın feshedilen Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin (SHP) eski genelbaşkanlarındandı.

2002. Venezüella'da Devlet Başkanı Hugo Chavez ordu komutanlarının baskısı altında istifa etti. Chavez Küba ve Irak ile yakın ilişki kurduğu için Amerika Birleşik Devletleri'nin öfkesini çekmişti.

2005. Yeşillerin inisiyatifiyle Avrupa Parlamentosu'nda "Ermeni Konferansı" düzenlendi.Ermeni diasporası temsilcilerinden Laurent Leylekyan, Etyen Mahcupyan ve Hrant Dink'i "Türkiye'nin rehineleri" olarak tanımladı.Hrant Dink,"Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız.Böyle algılarız böyle davranırız. Dışarıdakiler içeridekilerin hamisi kesilirse devlet ve toplum da azınlıkları dışarının uzantısı olarak görür" dedi.

2006. İran parlamentosu kürtajı kabul etti.Ancak yasa sadece annenin ya da ceninin hayatı tehlikedeyse kürtaj izni veriyor.Tecavüz sonucu hamilelikte ise kürtaj izni yok.

Aynı gün, "Kürt Demokrasi Forumu" Genel Başkanı Feridun Yazar,"Bir dernek olarak silahlı kuvvetlere çok şey söyleme şansımız yok. Ama PKK'ya bir çağrımız var.PKK'nın bir daha patlamamak üzere silahları susturması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Aynı gün Çorlu'da da 420 gündür İleri Deri fabrikasında direnişte olan işçiler greve çıktı. Polis müdahale etti. 33 işçi gözaltında.

Bugün doğanlar:

1971. Amerikalı aktör Nicholas Brendon.

1972. Müzisyen,Rock yıldızı Şebnem Ferah.

Bugün ölenler:

1937 Şair,yazar Abdülhak Hamid Tarhan. Makber en bilinen eseridir.

1962 Besteci, kuramcı Dr. Mehmet Suphi Ezgi.
 

jöly

Üye
    Konu Sahibi
13 Nisan
1925. Ankara İstiklal Mahkemesi, Terakkiperver Cumhuriyet Fıkrası ileri gelenlerinin evlerini arattı.

1933.
Yüksek Mühendislik Mektebi'ni yani bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi'ni bitiren Sabiha ve Melek Hanımlar diplomalarını aldılar. Her iki kadın mühendis de, kura sonucu Ankara ve Bursa Nafıa (Bayındırlık) İdaresi'ne atandılar.

Aynı gün, Ankara Yahudileri Türkçe konuşmaya karar verdiler.

1949.
Türk Kadınlar Birliği kuruldu. Derneğin onursal başkanı Mevhibe İnönü'ydü. Birliğin amacı, kadınlara tanınan hakları korumak, kadınların kültür alanında gelişmelerini sağlamaktı.

1954.
Marsilya'da, Türk binicileri 2 birincilik, 5 ikincilik, 4 üçüncülük kazandı.

1971.
İstanbul'da kapıcılar İş Kanunu kapsamına alındı.

1975.
4 Hıristiyan Falanjiste karşılık 27 Filistinlinin öldürülmesiyle Lübnan İç Savaşı başladı.

1979.
İlk halı müzesi, Sultanahmet Camii hünkar kasrında açıldı.

1982.
Eski sosyal güvenlik bakanlarından Hilmi İşgüzar, yolsuzluk iddialarıyla Yüce Divan'da 9 yıl 8 ay hapse mahkum oldu.

1983
Amerika Birleşik Devletleri Kongresi, Türkiye'ye yapılacak yardımı azaltırken, Yunanistan'a yapılacak yardımı artırdı.

1987.
Profesör Doktor Ekrem Akurgal, Aziz Nesin, Profesör Rona Aybay, Panayot Abacı ve Oğuz Aral Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği'ni kurdular.

1994. Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan "Refah Partisi'ne geçiş dönemi kanlı mı olacak tatlı mı olacak, buna 60 milyon karar verecek" dedi.

1998. PKK'nın iki numaralı adamı Şemdin Sakık ile kardeşi Arif Sakık yakalanıp Türkiye'ye getirildi.

1999. Yugoslavya ordusu ilk kez Arnavutluk sınırını geçerek köylere saldırdı.

2000. Aralıksız 220 saat yayın yaparak dünya rekorunu kırmaya çalışan Değişim Radyo'dan DJ Özgür Barış, hedefine ulaşmasına 7 saat 30 dakika kala, mikrofon başında uyuya kaldı.

2001. Devlet Bakanı Kemal Derviş yeni ekonomik programı Şubat krizinden tam 52 gün sonra açıkladı.Bugün için programın sosyal adaleti sağlayamadığını; yarın sağlayacağını söyledi.

2002. Venezüella'da askeri darbeyle devrilen Devlet Başkanı Hugo Chavez'in yerine sağcı işadamı Pedro Carmona getirildi. Yeni başkan parlamentoyu feshetti. Ekomomide devlet kontrolünü arttıran 49 yasayı iptal etti. Amerika Birleşik Devletleri darbeden memnun.

2002. İsrail ordusu Filistin mimarisinin en güzel örneklerinden Sakakini Kültür Merkezi'ne girdi ve tahrip etti.

2003. Samsun Tekkeköy ilçesinde toplanan 20 bin kişi mobil santralı protesto etti.Çevre ve insana zarar verdiği gerekçesiyle santralın kaldırılmasını istedi.

2004. Katolikler,13 Nisan 1204'te İstanbul'a düzenledikleri Haçlı seferi için 800 yıl sonra Ortodokslardan özür diledi.

2006. Berlin'e bağlı Neukölln'de "namus" nedeniyle kardeşi Hatun Sürücü'yü öldüren Ayhan,bugün 9 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.Berlin Eyalet Senatosu, bu cinayet sonrası kadınların zorla evlendirilmelerini yasakladı.

Aynı gün, Almanya Birlik 90/Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth,hem Türkiye hükümetinin hem de PKK'nın silah bırakmasını istedi.

Bugün Doğanlar:

1906. Türkiye'de de pek çok kez sahneye konulan "Godo'yu Beklerken" adlı oyunun yazarı, Nobel ödülü sahibi İngiliz yazar Samuel Beckett

Bugün Ölenler:

1695. Fablleriyle ünlü Fransız şair Jean de La Fontaine.

1992. Fizikçi Feza Gürsey
 

jöly

Üye
    Konu Sahibi
14 Nisan

1865
. ABD Cumhurbaşkanı Abraham Lincoln öldürüldü. Güney ve Kuzey arasındaki iç savaşta Güneylilerin teslim olmasından beş gün sonra, Güney sempatizanı tiyatro oyuncusu [SIZE=-1]John Wilkes Booth, Lincoln'ı Washington'daki [SIZE=-1]Ford[/SIZE][/SIZE][SIZE=-1] Tiyatrosu'nda oyun izlerken tabancayla vurdu.[/SIZE] 1912. Titanik transatlantiği buzdağına çarptı. Kuzey Atlantik'te gece yarısından önce buzdağına çarpan gemi batmaya başladı.
1935. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden bir grup müzisyen Ankara'ya geldi. Konuk sanatçılar arasında besteci Dimitriy Şostakoviç, kemancı David Oyştrah, piyanist Lev Oborin de yer alıyordu.

1944. İngiltere ve ABD, Türkiye'ye nota vererek, Almanya'ya krom ihracının durdurulmasını istedi.

1957. Güreşçi Yaşar Doğu Avrupa Şampiyonu oldu. Türk Milli Güreş Takımı Avrupa üçüncülüğü kazandı.

1956. Ankara'da oynanan Galatasaray-Vasco da Gama maçında kavga çıktı. Galatasaraylı futbolcu Coşkun rakibi Pingo'ya yumruk attı. Brezilyalı futbolcunun çene kemiği kırıldı.

1957. İçişleri Bakanı Namık Gedik, Fener Ortodoks Patriğiyle görüştü. Görüşme sonrası yayımladığı bildiride Patrikhane, "Vatana sadakatle bağlıyız. Kıbrıs siyasi bir meseledir" dedi. Bildiri yetersiz bulundu.

1959. 102 üniversite öğrencisi, Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu'na çektikleri telgraflarda "İstanbul'da yüksek tahsilde bulunan Kürt gençleri" imzasını kullandılar. Kürtçülük konusunda derhal yayım yasağı getirildi.

1968. Seçim kampanyasını başlatan Cumhuriyet Halk Partisi lideri İsmet İnönü, "Başlıca rakibimiz Türkiye İşçi Partisi'dir" dedi.

1971. Başbakan Yardımcısı Atilla Karaosmanoğlu, "Ortak Pazar seviyesine ulaşmamız için 2359 yıl geçmesi gerekiyor" dedi.

1978. Samsun sigarası karaborsaya düştü.

1979. 3. Balkan Film Festivali İstanbul'da başladı.

1980. Bütün dünyada silah tüccarı olarak tanınan Suudi Arabistanlı Adnan Kaşıkçı Başbakan Süleyman Demirel'le görüştü.

1981. Ses sanatçısı Bülent Ersoy ameliyatla cinsiyet değiştirdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü şarkıcının sahneye çıkmasını yasakladı. Aynı yasak, bütün eşcinsel sanatçılara uygulandı.

Aynı gün, Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılmak üzere yurt dışına çıkmak isteyen eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit'e izin verilmedi.

1983. Kürtaj Kanunu kabul edildi.

1986.Amerikan yurttaşlarına ve askeri birliklerine karşı saldırıları desteklediği gerekçesiyle Libya'ya hava saldırısına girişti.br>
1987. Tek tip öğrenci derneğini hedefleyen Öğrenci Dernekleri tasarısını protesto eylemleri yapıldı. Öğrenciler Ankara'ya doğru yürüyüşe geçtiler. İki gün sonra Anavatan Partisi tasarıyı geri çekmek zorunda kaldı.

Aynı gün Türkiye, Avrupa Ekonomik Topluluğu'na tam üyelik için başvurdu.

1997. Tutuklu bulunan Genel Başkan Murat Bozlak'la birlikte Halkın Demokrasi Partisi'nden (HADEP) 13 yönetici tahliye edildiler.

Aynı gün, Yargıtay,Jandarma Asayiş Bölge eski Komutanı emekli Korgeneral Hulusi Sayın'ı öldürmek suçundan yargılanan ve idama mahkum edilen Erol Özpolat'ın kararını onayladı.

1999. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın HADEP'in 18 Nisan seçimlerine katılmasının ve faaliyetinin yasaklanması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı ikinci başvuru da reddedildi.HADEP'in seçimlere katılması kesinleşmiş oldu. Vural Savaş,'HADEP seçime girerse,yüzlerce terörist milletvekili ve belediye başkanı seçilir.'demişti.

2001. Susurluk sanıklarından eski Terörle Mücadele Daire Başkanı İbrahim Şahin kayıp silahlar nedeniyle 1 yıl hapis cezası aldı.

Aynı gün Rusya'da tek bağımsız televizyon kanalı NTV'nin yayınlarına ve yönetimine el kondu.

Aynı gün Emek Platformu 55 ilde "Yoksulluğu ve Yolsuzluğa Hayır" mitingi düzenledi. Eyleme 50 bin kişinin katıldığı Gaziantep'te esnaf kepenk kapattı.Platformun sözcüsü 'Yüzbinler hükümetten hesap soruyor' dedi.

F tipi cezaevlerine karşı süren ölüm orucu eyleminde Murat Çoban (DHKP-C davası tutuklusu) eyleminin 177. gününde yaşamını kaybetti.

2002. Venezüella'da 48 saatte iki darbe gerçekleşti.Başkan Hugo Chavez iki gün tutsak edildikten sonra bugün göreve geri döndü.

Aynı gün Doğu Timor'da Nobel barış ödüllü eski gerilla lideri Xanana Gusmao devlet başkanı oldu.

İsrail Anayasa Mahkemesi de aynı gün, Cenin Kampında öldürülen Filistinlilerin teslim edilmesini koşullu kabul etti: Filistinliler ölülerini hemen gömmezse bunu İsrail askerleri yapacak.

2003. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 'Manisalı Gençlere İşkence Davası'nda verilen mahkumiyet kararına itiraz eden 6 polisin taleplerini reddetti. Dosyalar infaz için Manisa'ya gönderildi.

2004. KKTC'de 'Bu Memleket Bizim Platformu' Lefkoşa'da 'Referanduma Evet' mitingi düzenledi.

Aynı gün "Birgün" gazetesi yayın hayatına başladı.

İşgal güçleri de Irak'ta Şii lider Mukteda Sadr'ın bulunduğu Necef'i aynı gün kuşattı.

Gene Irak'ta "Yeşil Tugay" adlı İslami örgüt kaçırdıkları dört İtalyan rehineden birini öldürdü. İtalyan askerleri Irak'tan çekilmezse diğer rehineleride öldüreceklerini söyledi.

2005. Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı El-Hurriye TV'de çalışan gazeteci Fadıl Hazım Fadıl ve kameraman Ali İbrahim Aissa Bağdat'ın güneyinde bomba patlamasıyla öldü.

2006. Diyarbakır'da çatışmaları izlerken polisin açtığı ateşle 30 Mart'ta ağır yaralanan İlyas Aktaş öldü. İlyas Aktaş 15 günde bir yayımlanan "Devrimci Demokrasi" gazetesi için gönüllü muhabirlik yapıyordu.

Aynı gün "Sosyal Güvenlik Reformu" paketinin ilk bölümü olan Sosyal Güvenlik Kurumu Yasa Tasarısı,Türkiye Büyük Millet Meclis'inde kabul edildi.

Bugün Doğanlar:

1932. Psycho filmindeki performansıyla ünlenen Amerikalı sinema oyuncusu Anthony Perkins.

Bugün Ölenler:

1759. Alman besteci George Friederich Handel.

1930. Sovyet şair Vladimir Mayakovskiy.

1986. Feminizmin öncülerinden Fransız yazar Simone de Beauvoir( okunuşu: Simon dö Bövuar).

2002. Dublaj, tiyatro ve sinema sanatçısı Abdurrahman Palay.

2005. Gazeteci Esen Ünür.

 

jöly

Üye
    Konu Sahibi
15 Nisan

1865. Bir gün önce suikastte tabancayla vurulan ABD Cumhurbaşkanı Abraham Lincoln öldü. 1929. İstanbul'da terzilik mektebi açıldı.

Ankara Etnografya Müzesi'nde Birinci Genç Ressamlar Sergisi açıldı. Nurullah (Berk), Cevat (Dereli), Refik Fazıl (Epikman) gibi sanatçıların eserleri sergilendi.

1933.
Ankara-İstanbul tarifeli uçak seferleri başladı. Hükümet, aynı gün, Samsun-Çarşamba demiryolu hattını satın aldı.

1945.
Zeytinyağının karneyle satılmasına karar verildi.

1946 .
Şair Necip Fazıl Kısakürek , Sümerbank'a hakaret ettiği gerekçesiyle üç buçuk ay hapis, 115 lira para cezasına çarptırıldı.

1956.
Türkiye milli takımı Macaristan'ı serbest güreşte 8-0 yendi.

1967.
New York ve San Fransisco'da, 200 bin kişi Vietnam Savaşı'nı protesto etti.

1969.
İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçıları ve çalışanları greve gitti.

1970.
İlk elektronik hesap makinesini Japonlar buldu.

1972.
136 yaşındaki Mehmet İnce ilk kez hastalandı.

1973.
Duruşmalara başörtülü giren kadın avukatın Ankara Barosu'ndan kaydı silindi.

1978.
Koşucu Veli Ballı, Hollanda'da yapılan 9. Uluslararası Westland Maratonunda birinci oldu.

1981.
İstanbul'da, Dr. Rahmi Duman'ın 15 yaşındaki oğlu Hakan Duman, kısa adı THKO olan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu eylemcileri tarafından kaçırıldı.

Aynı gün 58 TÖB-DER yöneticisi öğretmen hakkında dava açıldı.
80 sanıklı Türkiye İşçi Partisi davası İstanbul'da başladı.

1982.
64 idam istemli ve 689 sanıklı Yeni Çeltek Devrimci Yol davası Amasya'da başladı.

1980.
Fransız düşünür ve yazar Jean Paul Sartre öldü.

1983.
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı vatandaşlıktan çıkarılan Yılmaz Güney ve Cem Karaca'ya ait her türlü eserin basım, yayım, dağıtım ve bulundurulmasını yasakladı .

1986.
Başbakan Turgut Özal hükümeti, IMF ve Dünya Bankası'na Türkiye'nin büyüme hızının düşeceği güvencesi verdi.

1989.
Radikal Yeşiller çevre kirliliğinde büyük rol oynayan "pet şişe"ye karşı bir kampanya başlattı.

1994.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin seçim sonrası ilk toplantısı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fatiha okumasıyla başladı.

1997.
Resim ve seramik sanatçısı Seniye Fenmen'i kaybettik.

2000.
Siyanürlü altına karşı çıkan Bergamalı köylülere, "Yaşadıkları çevreyi korumak için onurlu başkaldırıları" nedeniyle Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından özel ödül verildi.

Bugün Doğanlar:

1452.
Rönesans'ın öncülerinden İtalyan, ressam, mimar, bilimci, mucit Leonardo da Vinci.

1858. Fransız sosyolog Emile Durkheim.


Bugün Ölenler:


1980.
Fransız düşünür, yazar, varoluşçuluk akımının öncüsü Jean-Paul Sartre.

1986.
Fransız yazar Jean Genet.

1990.
Efsanevi sinema oyuncusu Greta Garbo öldü.
1998. Kamboçya'nın eski lideri Pol Pot, Kızıl Kmer tarafından çarptırıldığı müebbet hapis cezasını çekerken.
 

jöly

Üye
    Konu Sahibi
17 Nisan

1924.
İtalya'da genel seçimleri Benito Mussolini'nin Faşist Parti'si kazandı.

1925. Tanin gazetesi sahibi ve başyazarı Hüseyin Cahit Bey (Yalçın) tutuklandı.

1940. Köy Enstitüleri'nin kurulması yasalaştı.

1941
II. Dünya Savaşı'nda Yugoslavya Nazi Almanyası'na teslim oldu.

1953.
Ev kiralarına yüzde 100, dükkan kiralarına yüzde 150 zam yapıldı.

1961. Sosyalist Küba'nın kuzeybatısındaki Domuzlar Körfezi'ne çıkartma yapan Amerika Birleşik Devletleri'nce silahlandırılmış eski düzen yanlısı Kübalı mülteciler etkisiz hale getirildi.

1969 Çekoslovakya'nın "liberal" başbakanı Aleksandr Dubçek Sovyet askeri müdahalesinin ardından istifa etti. Yerine Gustav Husak atandı.

1970. 1895'de inşa edilen tarihi Tepebaşı Tiyatrosu yandı.

1972. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Nixon yönetiminin 1972 seçimlerinde siyasal rakiplerini yasadışı dinleme faaliyetleri açığa çıkarıldı. "Watergate" adıyla anılan olaya adı karışan üç danışman ve bir savcı 28 yıl önce bugün istifa etti.

1974. Sol yayınlarından çıkan "Halk Savaşı, Halk Ordusu" adlı kitapta komünizm propagandası yapıldığı iddiasıyla yayınevi yönetmeni Muzaffer Erdost 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Aynı gün Madaralı Roman Ödülü'nü "Demirciler Çarşısı Cinayeti" adlı eseriyle Yaşar Kemal aldı.

1976. İstanbul Barosu'nun, "Kan Dökmeye Son" mitingine 1000 kadar avukat katıldı.

1992. Devrimci-Sol örgütüne yönelik operasyonlarda 6'sı kadın 11 kişi öldürüldü. Öldürülenler arasında örgütün Merkez Komite üyesi Sinan Kukul ve lideri Dursun Karataş'ın eşi Sabahat Karataş da bulunuyordu.

1993.
Türkiye Cumhuriyeti'nin sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

2000.
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, "Bodrum'da da gece saat 24.00'ten sonra müzik susacak," dedi. Turizmciler açıklamayı öfkeyle karşıladı.



Bugün
Doğanlar:

1894. Stalin'den sonra SSCB'nin liderliğine geçen Nikita Kruşçev.

1916. Srilanka'nın kadın başbakanı Sirimavo Bandaranaika.


Bugün ölenler:

1981. Klasik Türk müziği bestecisi Şekip Ayhan Özışık.

1790.
Amerikalı yazar, özgürlük savaşçısı, bilim insanı, ve diplomat Benjamin Franklin.
 

jöly

Üye
    Konu Sahibi
19 Nisan

1775.
Amerikan Devrimi başladı. Sömürgeci İngiliz birlikleri ile bağımsızlık savaşçıları Massachussets eyaletinin Lexington kentinde devrimin ilk çatışmasına girdiler.

1925.
Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim'in Milli Bayram olması yasalaştı.

1947. Atlet Şevki Koru, 50. Boston Maratonu'nda yedinci oldu.

1943
. Nazilerce istila edilen Polonya başkenti Varşova'daki Yahudilere yönelik temizlik harekatına karşı, Varşova Gettosu Ayaklanması başladı. 1948. Amerika Birleşik Devletleri, yeni bir atom silahını Marshall adasında denedi.

1953. Napoli'deki Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda Türk milli takımı 6. oldu.

1961. 27 Mayıs'tan sonra ilk basın mahkumiyeti
. Ahmet Emin Yalman 25 lira ağır para cezasına çarptırıldı.

1965. Fener Patrikhanesi başta olmak üzere, bütün azınlık kurumlarının denetlenmesine karar verildi.

1966. 79 gündür devam eden Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası grevi "halk sağlığını tehlikeye düşürdüğü" gerekçesiyle bir ay ertelendi.

1969. Şair Nazım Hikmet'in oğlu Mehmet Hikmet Ran 32 yıl önce bugün Türkiye'ye gelmek için müracaat etti.

Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Alparslan Türkeş, "Doğum kontrolü suikasttır" dedi.

1980. Şarkıcı Ajda Pekkan, Eurovision Şarkı Yarışması'nda Şanar Yurdatapan'ın düzenlediği "Petrol" adlı şarkıyla 16 yarışmacı arasında 15. oldu.

1983. Başrolünü Cüneyt Arkın'ın oynadığı "Yıkılmayan Adam" adlı filmi hakkında komünizm propagandası iddiasıyla dava açıldı.

1984. Avni Dilligil Tiyatro Ödülü'nü Dostlar Tiyatrosu "Galile Galile" oyunuyla aldı. Yıldız Kenter "en iyi kadın oyuncu", Müşfik Kenter "en iyi erkek oyuncu" seçildi.

1995. ABD'nin Oklahoma kentinde bir resmi binaya koyulan bombanın patlaması sonucunda 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. Bombayı eski bir asker olan 28 yaşındaki Timothy McVeigh'in yerleştirdiği ortaya çıkarıldı.

Bugün Doğanlar:

1943. Amerikalı caz şarkıcısı Eve Graham.


Bugün Ölenler:

1882.
Evrim teorisinin yaratıcısı, İngiliz biyolog Charles Darwin.

1964.
Doktor Hafız Cemal 99 yaşında. "Lokman Hekim" adıyla anılan Dr. Hafız Cemal ömrünce halk sağlığı için çalışmış, gazetelerde sürekli makaleler yazmış, sağlık dergileri çıkartmıştı.

1982. Şair, öykücü ve oyun yazarı Sabahattin Kudret Aksal. Pek çok edebiyat ödülünün sahibi olan Aksal'ın en tanınmış yapıtları arasında "Gazoz Ağacı" ve "Yaralı Hayvan" da var.

1999. Mizah yazarı ve karikatürist Tekin Aral . Tekin Aral Ağabeyi Oğuz Aral ile birlikte Türkiye'nin en çok okunan ve tirajları günlük gazetelerinkini geçen Gırgır ve Fırt dergilerini çıkartmış, yeni bir karikatürcüler kuşağının doğuşuna katkıda bulunmuştu.
 

jöly

Üye
    Konu Sahibi
20 Nisan

1841
. İlk dedektif romanı "Morg Sokağı Cinayeti" yayımlandı. Edgar Allen Poe'nun Graham's Lady's and Gentleman's Dergisi'nde yayımlanan eseri Parisli Bay C. Auguste Dupin'in seri cinayetleri ortaya çıkarmadaki çözümleyici zekasını betimliyordu. Sonraları ün kazanan Şerlok Holmes öykülerinde olduğu gibi burada da olaylar kahramanın mesai arkadaşının ağzından anlatılıyordu.

1902. Marie ve Pierre Curie Paris'teki laboratuarlarında radyoaktif radyum tuzlarını ayrıştırmayı başardılar.

1939. Nazi lider Adolf Hitler doğum günü kutlaması için Almanya'ya gelen Türk heyetini kabul etti. Heyette Ali Fuat Cebesoy, Falih Rıfkı Atay, Orgeneral Asım Gündüz, Yunus Nadi vardı.

1942. Kız öğrencilerin ipek çorap, topuklu ayakkabı ve kısa etek giymesi ve saçlarını kıvırması yasaklandı. Aynı gün Anadolu Ajansı'nda çalışan Yahudilerin işlerine son verildi.

1962. Dolandırıcılığı ile ünlü "Sülün Osman" cezaevinde "alınteri ile yaşamak" konulu bir konferans verdi.

1965. John Steinbeck'in Bitmeyen Kavga adlı romanın Türkçe çevirisi toplatıldı.

1970. ABD Başkanı Richard Nixonsavaşı Vietnalaştırma süreci" kapsamında Vietnam'dan 150 bin kişilik bir Amerikan gücünün daha geri çekileceğini açıkladı.

" 1973. Cumhuriyet Halk Partisi cumhuriyetin 50. yılı nedeniyle hazırladığı genel af teklifini Meclis'e verdi.

1978. Kore Hava Yolları uçağı Sovyetler Birliği üzerinde uçarken inişe zorlandı. Murmansk'ın 300 km doğusunda donmuş bir göle yapılan zorunlu iniş sırasında iki kişi öldü ve pek çok kişi yaralandı.

Aynı gün, Kızıl Tugaylar örgütü 16 Mart'ta kaçırdıkları İtalya'nın eski başbakanı Aldo Moro'yu tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmaması halinde öldüreceklerini bildirdi.

1979. Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi'nin "Ben Kürdüm, Doğu'da Kürtler vardır" demesi Ankara'da sorun yarattı.

1984. "Kürt devleti kurma" girişiminde bulundukları iddiasıyla yargılanan Nurettin Yılmaz ile Şerafettin Elçi beraat etti.

1992. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Kürtçe televizyon önerisine Başbakan Süleyman Demirel ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) yetkilileri karşı

çıktı. 1995. Yaşam koşullarını protesto eden kamu çalışanları bütün Türkiye'de iş bıraktılar.

2000. Galatasaray İngiltere'de oynanan arşılaşmada Leeds United futbol takımıyla 2-2 berabere kalarak UEFA Kupası'nda finale çıkan Türkiye'nin ilk takımı oldu.



Bugün Doğanlar:

1889. ABD'li komedyen Harold Lloyd.

1889.
Nazi Almanyası'nın lideri Adolf Hitler.

1893.
İspanyol sürrealist ressam Joan Miro.


Bugün Ölenler:

1998. Meksikalı yazar Octavio Paz.
 

jöly

Üye
    Konu Sahibi
21 Nisan
1927. İstanbul'da son üç buçuk ayda 180 kişinin intihar ettiği açıklandı.

1939. Hatay, Türk gümrük tarifesine dahil oldu.

1953. Birleşmiş Milletlere ve Kore'ye ait savaş esirlerinin değiş tokuş edilmesi konusunda anlaşmaya varıldı; Türkiye kökenli 7 asker geri alındı.

1954. Nice Konkurhipikleri'nde Yüzbaşı Salih Koç, Başak adlı atıyla şampiyon oldu.

1957. İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın başına Muhsin Ertuğrul getirildi.

1964. Fener Rum Patriği Vekili Emilyanos ve Metropolit Canavaris Türk uyruğundan çıkarılarak sınır dışı edildi. Yunanistan, Kıbrıs'taki askeri birliğini, Birleşmiş Milletler Barış Gücü emrine vermeyi kabul etti.

1966. İstanbul Teknik Üniversitesi gününe katılan Başbakan Demirel'i yuhalayan öğrenciler Adalet Partililer tarafından taşlandı.

1967.
Yunanistan'da askeri darbe. Yorgo Papadopulos komutasında ABD tarafından desteklenen "Albaylar Cuntası" yönetime el koydu.

1975. Nobel ilaç fabrikasında, 6'sı kadın 10 işçi ölüm orucuna başladı.

Aynı gün Merkez Bankası'ndaki net döviz rezervlerinin tükendiği açıklandı.

1978. Malatya'da içme suyuna zehir karıştırıldığına ilişkin asılsız söylentinin Milliyetçi Hareket Partisi il başkanına ait özel hastaneden çıktığı anlaşıldı.

1980. Sağmalcılar Cezaevi'ndeki
23 tutuklu , cezaevi aracından kaçtı.

1981. Uluslararası Af Örgütü heyeti, eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit'le görüştü.

1982. Boğaz'dan geçişte kılavuz kaptan alma zorunluluğu getirildi.

1983. Budapeşte'de yapılan Avrupa Serbest Güreş
Şampiyonası'nda, Reşit Karabacak 82 kiloda şampiyon oldu, 11 yıl aradan sonra, Türkiye'ye altın madalya kazandırdı.

1984. İşkence yaparak bir öğrencinin ölümüne neden olan iki polis, İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından 6'şar yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

1989. Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) liderleri Haydar Kutlu ve Nihat Sargın'ın Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde görülen davasında, duruşmayı izlemeye gelenler, polis tarafından cop ve tekmeyle dağıtıldı.

1990. Anayasa Mahkemesi hükümeti uyardı. Çok sayıda kanun hükmünde kararname çıkartılmasının parlamentonun işlerliğini engelleyebileceği bildirdi.



Bugün Doğanlar:

1816.
İngiliz yazar Charlotte Bronte.

1828.
Fransız tarihçi Hippolyte Taine.
Bugün Ölenler:

1900. "Tom Sawyer", "Huckleberry Finn" adlı öykülerin yazarı Amerikalı yazar Mark Twain öldü.

1946.
Amerikalı matematikçi ve iktisatçı John Maynard Keynes.

1973.
Yazar Kemal Tahir
. Sanatçı "Yorgun Savaşçı" adlı romanıyla kitabıyla Yunus Nadi, "Devlet Ana" kitabıyla Türk Dil Kurumu ödüllerini almıştı.

 

jöly

Üye
    Konu Sahibi
3 Nisan
1929.
İlk defa 23 Nisan günü, Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

1936. Hokkabaz Zati Sungur Kuzey Amerika'dan Türkiye'ye geldi.

1938. Fransa'nın Nice şehrinde yapılan yarışmalarda, Ordu Süvari Ekibi birinci oldu.

1948. II. Dünya Savaşı'ndan beri kapalı tutulan Topkapı Sarayı Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi, törenle halka açıldı.

1953. Kore'de savaşan Türkiyeli subaylara, törenle Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın bronz yıldız madalyası verildi.

1961.İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi binası müze haline getirildi.
Aynı gün yerli yapım "27 Mayıs Treni" ilk seferini yaptı.

1962. Ankara'da Yılanların Öcü filminin gösterildiği sinemada olaylar çıktı. Bir grup, film bittikten sonra, sinemaya maddi zarar verip "kahrolsun komünistler" diye bağırdı.

1969. Robert Kennedy'nin katili Sirhan Bişara Sirhan ölüm cezasına çarptırıldı.

1969. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, "Menfi kişiler ve anarşistler huzuru bozuyor" dedi.

1970. İş Bankası, Ticaret Bakanlığı'na gizli bir rapor verdi. Raporda, devalüasyon halinde bankalarla ihracatçıların korunması isteniyordu.

1972. Eyüp Emniyet Amirliği'nde copla ölüm iddiası için İçişleri Bakanlığı soruşturma açtı.

1975. Sıkıyönetim Komutanlığı, ünlü Rus yazar Maksim Gorki'nin "Ana" adlı romanından uyarlanan aynı adlı oyunu sahneleyen Ankara Sanat Tiyatrosu'nu (AST) kapattı.

1976. İran Hava Yolları'nın İstanbul bürosunda bir patlama oldu. 1'i çocuk 4 kişi yaralandı.

1978. Iğdır'da ülkücüler Cumhuriyet Halk Partililere ait ev ve işyerlerine saldırıp tahrip etti. Türk Hava Yolları'nda Hava-İş sendikasına üye işçiler greve başladı.

1981. Milli Güvenlik Konseyi, eski Gümrük Ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı'nın Yüce Divan'a sevkine karar verdi.

1982. Karısını öldürmekten hükümlü Sabri Altay, Adapazarı'nda idam edildi.

1984. AIDS'e neden olan virüsün bulunduğu bildirildi.

1984. Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) Genel Başkanı Erdal İnönü Turgut Özal'ın hayat felsefesinin dar olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen, yabancıların Türkiye'de mülk edinmesine olanak sağlayan yasa, 1986 yılında bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.

1987. Atatürk Barış Ödülü'ne Federal Almanya Cumhurbaşkanı Richard von Weizsaecker değer görüldü.

1988. Trablusşam'da bir pazar yerine, patlayıcı yüklü bir kamyon infilak etti. 66 kişi öldü, 125 kişi yaralandı.

1992. Sağlık kontrolü için Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a, prostat kanseri teşhisi kondu.

1992. Meksika'nın Guadalajara şehrinde kanalizasyon sisteminde biriken metan gazının patlaması sonucu 190 kişi öldü, en az 600kişi yaralandı.

1995. Sürgünde Kürt Parlamentosu'na izin veren Hollanda'yı protesto için yurtdışında çalışan 70 bin kadar Türk işçi Lahey'de yürüyüş yaptı.

1996. Çeçenistan'ın Devlet Başkanı Cahar Dudayev'in bir Rus füze saldırısında öldüğü bildirildi.
Bugün Ölenler:

1936. Ortaoyuncu Küçük Kemal.

Bugün Doğanlar:

1564. İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare.

1873. Rus müzisyen, piyanist, besteci Sergey Rahmaninoff.

 

thebora

Üye
26 Nisan
1929 İstanbul Mecidiyeköy'de likör fabrikası açıldı.

1937. Naziler İspanya İç Savaşı sırasında yeni kurdukları hava gücü Lutwaffe'yi İspanya'nın kuzeyindeki Cumhuriyetçi Bask kenti Guernica'yı bombalayarak denemeye başladı.

1940. İlk "kira ihtikarı" davası, İstanbul'da, kiracısından Milli Korunma Kanunu'na aykırı olarak fazla zam isteyen Dragomis Komandorof hakkında açıldı.

1941. Alman orduları Atina'yı ele geçirdi.

1951. İstanbul Edirnekapı'da bir mezarlıkta ayin yapan 26 nakşibendi yakalandı.

1964. Girne Başparmak Dağları'na saldırıya geçen Rumlar 4 Türk'ü öldürdüler, Rum güçleri Girne Geçidi'ne 8 kilometre yaklaştılar. Aynı gün, Lefkoşa'da yürüyüş yapan 5000 Türk kadın, Bierleşmiş Milletler Barış Gücü komutanını yuhalayarak taşladı ve "Türk Ordu'su Kıbrıs'a" diye bağırdı.

1967. Picasso'nun bir tablosu yaşayan bir sanatçı için o güne kadarki en yüksek fiyattan, 532.000 dolara satıldı.

1970. İzmir'de yapılan Türkiye İşçi Partisi Kongresi'nde "sosyalist devrimciler" ile "proleter devrimciler" arasında kavga çıktı.

1971. 11 ilde sıkıyönetim ilan edildi. Adalet Bakanı İsmail Arar, gazetecilerin "Bir isyan mı var ?" sorusunu cevapsız bıraktı. Bir ay süreyle sıkıyönetim ilan edilen iller şunlar: Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, Kocaeli, Sakarya ,Siirt, Zonguldak.

Aynı gün Türkiyedeki bütün radyolar Ankara'ya bağlandı.

1972. Yazar Sevgi Soysal 1 yıl hapse mahkum oldu.

1973. Ferit Melen Hükümeti'nin istifasından sonra, hükümeti kurmakla görevlendirilen Naim Talu yeni bakanlar kurulunu açıkladı. Naim Talu Hükümeti Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokratik Parti'nin ret oylarına rağmen Meclisten güvenoyu aldı.

1975. Portekiz'de Kurucu Meclis seçimlerini Mario Soareş'in liderliğindeki Sosyalist Parti kazandı.

1977. Cumhuriyet Halk Partisi lideri Bülent Ecevit'in seçim otobüsü Niksar'da kurşunlandı. Saldırıda 10 kişi yaralandı.

1979. İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Mayıs kutlamalarını yasakladığını bildirdi.

1982. 10 Nisan'dan beri cezaevinde olan Bülent Ecevit hakkında bir tutuklama kararı daha verildi.

1984. İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi, işkence yaparak bir öğrenciyi öldürdükleri iddiasıyla yargılanan 2 polisi 6'şar yıl 8'er ay ağır hapis cezasına çarptırdı.

1985. Bolu yakınlarında uçuruma yuvarlanan bir yolcu otobüsündeki 40 kişiden 20'si öldü.

1986. Rusya'da Çernobil nükleer santralinde patlama oldu; yayılan radyoaktif sızıntı bulutlar aracılığıyla İskandinav ülkeleri, Doğu Avrupa ve Karadeniz!e kıyısı olan ülkeleri, bu arada Türkiye'nin Trakya ve Karadeniz bölgelerini etkiledi.

Aynı gün DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit Libya'nın Ankara Büyükelçiliğini ziyaret ederek Amerika Birleşik Devletleri'nin Libya'yı 15 Nisan günü bombalaması nedeniyle "geçmiş olsun" dileğini iletti.

1987. Türk-İş'in Samsun'da düzenlediği "Demokrasi Mitingi"ne 10 bin işçi katıldı.

1988. Tıp Etik Kurulu Dr. Ziya Özel'in kanserli hastaların tedavisinde kullandığı zakkum ekstresinin ilaç olmadığına karar verdi.

Aynı gün İstanbul Kartal'da 1500 gecekondu yıkıldı.

1991.İstanbul Çavuşoğlu Lisesi Dünya Liselerarası Basketbol Şampiyonu oldu.

1993. Silahlı Kuvvetler İç Hizmet Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle er ve erbaşlar artık saçlarını üstte altı, yanlarda ise iki santimetre daha uzatabilecekler.

1994. Güney Afrika'da ilk çok ırklı seçimler yapıldı. 22 milyon Güney Afrikalının oy kullandığı parlamento genel seçimlerinde ırkçılığa karşı mücadelenin önderi Nelson Mandela oyların büyük çoğunluğunu alarak Güney Afrika'nın ilk siyah başkanı olmaya hak kazandı.

1995. 31 Mart'ta PKK militanları tarafından kaçırılan Reuters muhabiri Fatih Sarıbaş ile Ajans France Press muhabiri Kadri Gürsel serbest bırakıldı.

Aynı gün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, artık Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki gazeteciler de iç tüzükte belirtilen giyim kurallarına göre giyinecekler.

Türkiye'nin ilk kadın kaymakamları Elif Arslan ile Özlem Bozkurt görevlerine başladılar.

1997. İlk Kürtçe dil kursu Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı (Kürt-Kav) tarafından açıldı.

Aynı gün, 128 Alevi vakıf ve dernek yöneticisinin bir araya geldiği "1. Ehlibeyt Kurultayı" İstanbul'da toplandı.

Aynı gün Sanayi Bakanı Yalım Erez ve Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna görevlerinden istifa ettiler.

2000. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 13 kişi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı'na başvurdu. Ancak daha sonra Fazilet Partili Vecdi Gönül adaylıktan istifa etti. Aday sayısı 12'ye indi.


Bugün Doğanlar:

1798. Fransız romantik Ressam Eugene Delacroix.

1859. İngiliz yazar Daniel DeFoe.

1889. Avusturyalı-İngiliz felsefeci Ludwig Wittgenstein.

1914. ABDli yazar Bernard Malamud.


Bugün Ölenler:

1936. Romancı ve hikayeci Samipaşazade Sezai, İstanbul'da.

1943. Tiyatromuzun büyük oyuncularından Naşit Özcan. Tuluat tarzının en yetkin oyuncusu sayılan Özcan tuluatın İbiş'ine kişilik kazandırmasıyla biliniyordu. Özcan sinema ve tiyatromuzun ünlü isimlerinden Adile Naşit ve Selim Naşit'in babasıydı.

1971.Tiyatro sanatçısı Celal Sururi İstanbul'da.

1984. ABDli caz piyanisti Count Basie.

1989. ABDli sinema oyuncusu Lucille Ball.
 

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
208
Selim Baltaci
Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
268
Selim Baltaci
Selim Baltaci
Cevap
2
Görüntüleme
369
Selim Baltaci
Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
228
Selim Baltaci
Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
314
Selim Baltaci


Üst Alt