sayın symbian gelişticisi günlerdir senin gibi birini arıyorum nerelerdeydin c++ java flash as3 c biliyorum yaklaşık 7-8 senedir symbian kullanıyorum bitirme tezi olarak oyun yazdım 3d hobi olarak flash oyunlar geliştiriyorum artık mobile a el atmak istiyorum görüşelimHangi programlama dilini biliyorsun? Ben de bir Symbian Geliştiricisiym de.
valla qt uygulamalarını yaparsın birde python uygulamaları yaparsın ama öyle kolay işler değil yani başını pc'den kaldırmayıp öğrenmen lazım harfi harfine..
valla qt uygulamalarını yaparsın birde python uygulamaları yaparsın ama öyle kolay işler değil yani başını pc'den kaldırmayıp öğrenmen lazım harfi harfine..
Daha basite indirgenmiş bir yolu yok mu? C++ bilmiyorum malesef..

sayın symbian gelişticisi günlerdir senin gibi birini arıyorum nerelerdeydin c++ java flash as3 c biliyorum yaklaşık 7-8 senedir symbian kullanıyorum bitirme tezi olarak oyun yazdım 3d hobi olarak flash oyunlar geliştiriyorum artık mobile a el atmak istiyorum görüşelim

En basiti Flowella. Giriş seviyesi geliştirici yardımcı aracıdır. Aslında pek geliştirici aracı gibi değil. WGZ formatındaki uygulamları hazırlarsın. Sabit sayfaları resim olarak kayıt eder, bağlantı bırakır ve bağlatıya dokununca diğer sabit sayfalara geçilmesini sağlar
Ondan sonra da AS öğrenip Flash ile çalışırsın.
----------Eklendi @ 18:20:10 ---------- Yazıldı @ 18:17:06 ----------
C++ Biliyorsan sana önerim Qt. Symbian ve MeeGo akıllı telefonlar için en gelişmiş ve en güzel araçlara sahip IDE. developer.nokia.com adresinden Qt SDK'i indirip kur, daha sonra da Qt Creator ile uygulamanı yaz veya drag n drop yöntemiyle arayüzünü oluştur. Tek dezavantajı Qt, Symbian'ın ana kodu değil; yani uygulamalar yavaş çalışır.
Carbide.C++ ile yaparsan, Symbianın ana kodu C olduğundan (Aslında herşeyin ana kodu Assembly ama Symbian C ile programlanmış) o tür uygulamalar daha hızlı çalışır. Dezavantajı ise, drag n drop teknolojisinin ve gelişmiş bir UI'inin olmaması.![]()
iyide öyle olsa herkes program yazardı benim bahsettiğim widget tarzı uygulamalar değil ovi mağazadaki uyg tarzı demiyorum c++ programlarını kastediyorumYoo, ben hobi olarak geliştiricilik yapıyorum; başımı PC'den ayırmama gerek yok. Ayrıca tanıdığım çoğu geliştirci de böyle değil.
eminmisin dostum qt programlar süper çalışıyor ayrıca belle nin de qt ile yazıldığını hatırlatırım sana

iyide öyle olsa herkes program yazardı benim bahsettiğim widget tarzı uygulamalar değil ovi mağazadaki uyg tarzı demiyorum c++ programlarını kastediyorum
iyi hoşta telefondada ben kullanıyorum hoş 5800 da kı qt arayüzleri görmedin mi hem symbianı degil arayüz ü qt yaptılar ve örnek olarak camerapro nasıl çalışıyor cameraplus nasıl çalışıyor hız farkını çok rahat gördüm
----------Eklendi @ 18:33:36 ---------- Yazıldı @ 18:32:12 ----------
adam kendi yazdı nasıl bilmesin windows komutlarını acaba illa ki güncelleme ile gelenleride öğrenmiştir ancs vista ile win7 ninkileri bilmez

İddiasına girelim mi istersen? Nokia Developer'daki ana geliştiricler bile (Nokia geliştiricileri) C++'nin daha hızlı çalıştığını söylüyorlar. Bilmeden gelip konuşma lütfen.
Aynı zamanda bir sistem tamamen Qt ile yazılamaz. Arayüz Qt ile programlandı. Bizim yazdığımız kodların 010101010101 şeklinde telefona iletilmesi için en gelişmiş dil C'dir ve C direk Assembly'ye dönüşür. Assembly'nin ne olduğunu biliyorsundur sanırım
----------Eklendi @ 18:30:20 ---------- Yazıldı @ 18:28:58 ----------
Ben neden bahsediyorum sence? O şekildeki Nerd'ler bir grup olarak çalışırlarsa Gameloft'u tahtından ederler. Tek başına öyle bir geliştirici hiçbir işe yaramaz. Aynı zamanda, Dünya üzerinde Bill Gates'in bile tüm komutları bildiğini sanmıyorum.
ben bu ovideki klasik uygulamaları yapanları bedava sitelerden alınan hostlarla yapılan sitelere benzetiyorum çünkü adamlar programlama dili bilmeden kalıp uygulamalar yapıyorlar.widgetlerde dahil..grup olarak çalışırsan telefon bile yaparsın öyle düşünürsen.symbian programlar konusuna gir her programın bir firması var ki o firmalarda çalışanlarında c++ programlama dili bildiklerinden eminim.bilinmeyenlerin çıkardığı programlar bir elin parmağını geçmez.
ovinin tanıttığı uygulama sanırım oydu uygulama geliştirmek için sadece qt.qt ile yazılmış güzel uygulamalr var yalnız sınırlı çoğu qt uygulamalrıda bir işe yaramayan uygulamalarZaten ben geliştirici forumlarında Symbian C, Java, Action Script dersleri veriyorum. Bir aralar Qt kullanımını da gösterdim sanırım :/ Herneyse, Klasik uygulama derken Ovi Appwizard'dan mı bahsediyorsun?
Aynı zamanda telefon'da gelişticilik PC için geliştiricilikten en az 3 kat daha zorlu bir iş. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de Aynı platformda çalışan neredeyse her türlü özelliği farklı (çözünürlük gibi, UI gibi) akıllı telefonlar ve yetersiz bütçe.
Canım arkadaşım, Native Code'un tamını bilirsen zaten Symbian C ile Qt arasındaki farklı bilirdin. Sanırım Native Code'un ne olduğunu bile bilmiyorsun.
Arayüz, User Interface olarak tanımlanır. Kısaca, bizim gördüğümüz menü dizaynı, widgetlar falan onunla programlandı. Uygulamaları açmak içinse UI'nin altındaki servislerden yararlanılır. Onlar da C++ ile yazıldı. Symbian Kernel'ı C ile yazıldıktan sonra geriye kalan herşey Qt ile programlanmış olsun hiç birşey fark etmez.
Aynı zamanda bana birkaç tane S60v5 altında düzgün çalışan Qt oyunu söyle. Olanlar da QtWebKit kullanırlar.
----------Eklendi @ 18:36:17 ---------- Yazıldı @ 18:35:51 ----------
Programlama dünyası yalnızca Windows'tan mı oluşuyor zannediyorsun?![]()
sadece windowsdan oluştuğunu söylemedim ki dediklerinin farkındayım arayüz qt alt taban symbian C hala zaten öyle yazılmış sistemi tamamen tekrar yazman gerekir ki bunu nokia başaramaz ayrıca burda symbianın en dandik sürümü s60v5 ten bahsetme S^3 bölğmğndesin cihazlar resmen qt için yapılmış ki madem çok iyi biliyorsun s60v5 in en fazla qt 4.6 kullandığını ama S^3 ün qt 4.7.3 kullandığını ve qt 5 desteği oldunuğunuda unutma ki iphone dan portlanan oyunlar var bu sayede hatırlatıyım ios da qt 4.6 çekirdeği bulunmakta ki qt çoğu platformda bulunmakta misal pc işletim sistemi olan pardusta yani daha doğrusu kde de qt 4.6 kullanıyor ki maşallah ı var bu konuda hiç sorunda yapmıyor gayet akıcı bir şekilde çoşturuyor sistem k symiban kernel,ne yani mikro kernele b linux gibi davranmak saçma linux nerde symbian nerde değil mi
Birşey daha söyleyeceğim. Qt'nin bir IDE olduğunu ve programlama için kullanıldığı; bir dil olmadığının da farkındasındır sanırım. Qt geliştiricileri de C kullanıyorlar. Qt'nin sunduğu şeyler farklı kütüphaneleri kullanabilme. Fakat Symbian'ın Native Code'u Symbian C++.
Linux'un kernel'ının bir bölümünü Microsoft, bir bölümünü Linus Torvalds bir bölümünü de bağımsız geliştiricler yazdı. Hatta Linux kernel'ının bazı kısımları UNIX'ten alınma. Bu nedenle Symbian Kernel'ı istese de istemese de bunlardan parça taşımalı. Kaldı ki Symbian'ın Kernel'ına Mikrokernel diyemezsin. Ayrıntılı bilgi için İngilizce Wikipedi Sayfasında Symbian'ı arat. Orada bile yazıyor 

Wikipedi' Alıntı:The inclusion of device drivers means the kernel is not a true microkernel.