Sultan Süleyman böyle bir hata yapar mıydı?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
Biraz önce Muhteşem Yüzyıl adlı diziyi izliyordum. Sultan Süleyman'la Hürrem arasında şöyle bir konuşma geçiyor:
-....
.
+Sen önce benim evlâtlarımla ilgilen.

Sultan Süleyman böyle bir Türkçe hatası yapar mıydı merak ettim doğrusu (!)

Not: Evlât, çocuklar demektir.
Neden sorunu yalnızca Evlat kelimesinde aradınız ? Eğer Sultan Süleyman'ın yaşadığı dönemin dil özellikleriyle birlikte bu dizi sunulmalıydı diyecekseniz şöyle demeniz daha doğru olurdu: '' Sultan Süleyman Sen önce benim evlatlarımla ilgilen demek yerine ; Sultan Süleyman Sen evvel benim evladlarıma alaka kıl ( eyle ) (et ). demeliydi .'' demeliydiniz

• Beğen
Tepkiler: |SEÇKiN|, 'Patron, OttomaN TigeR ve 2 diğerleri
viktoreznov

viktoreznov

Üye
    Konu Sahibi
zaten dizinin başında bu dizi tarihten esinlenerek çekilmiştir yazıyor. tarihte olmayan olayları eklemeseler emin olun bu dizi izlenmezdi.
çünkü eskiden hürrem sultan diye bi dizi vardı sadece tarihte geçen olayları yaptılar dizinin 11.bölümünde hürrem , süleyman felan hepsi öldü.. dizi bitti.
muhteşem yüzyılda ise olay yaratıyorlar ki dizi uzun sürsün.
ayrıca harem diye bir olay yok diyorsunuz da yanlış biliyorsunuz. hatta haremi kaldırtan da hürrem sultan.
sultan süleymanın 11 çocuğu var. hepsinin annesi ile evlendi mi ? hayır.
zaten süleymanın ilk ve son evliliği, nikahı hürrem sultan ile oldu. yani hürrem sultan ile evlenmeden önce 6 çocuğu vardı. 1 tanesi mahidevran ile. diğerleri ? harem yok mu ?333
dizide bir çok hata var doğrudur ama zaten tarih dizisi çekmek kolay bir şey değil.

ben dizinin konusuyla ilgili bir zorum yok zaten. Ben onlardan tarihi bire bir yansıtmalarını beklemiyorum. Benim sinir olduğum şey Sultan Süleyman'in "evlâtlar" diye bir kelime kullanması. Bir tarih dizisinin senaristleri en azından bir lise öğrencisi kadar Türkçe bilmeli...

----------Eklendi @ 19:02:06 ---------- Yazıldı @ 18:47:45 ----------

Neden sorunu yalnızca Evlat kelimesinde aradınız ? Eğer Sultan Süleyman'ın yaşadığı dönemin dil özellikleriyle birlikte bu dizi sunulmalıydı diyecekseniz şöyle demeniz daha doğru olurdu: '' Sultan Süleyman Sen önce benim evlatlarımla ilgilen demek yerine ; Sultan Süleyman Sen evvel benim evladlarıma alaka kıl ( eyle ) (et ). demeliydi .'' demeliydiniz

hayır ben öyle demiyorum. Ne dönemin dilini kullandıkları önemli değil. Orda yapılan dilin kullanıldığı dönemin yanlışlığı değil, hangi dönem olursa olsun "evlâtlar" demek bariz bir Türkçe hatasıdır.

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
Veled: Çocuk ; Evlad : Çocuklar
Veli : Tekil ; Evliya : Veliler
Nebi : Peygamber ; Enbiya : Peygamberler

Dolayısı ile Evliyalar,Evlatlar,Enbiyalar vs. gibi sözcük kullanımlarına biz Türkçede '' Galat-ı Meşhur '' deriz. Yani genel geçer hatalar.Artık Türkçemiz bunu sindirmiş durumda. Bir başka örnek: Çaydan-->Çay konulmak için gerekli edavad. Çaydan-lık ekine hiç gerek yoktur. Dan eki zaten bu görevi üstlenmiştir

• Beğen
Tepkiler: viktoreznov ve vapur dumanı
viktoreznov

viktoreznov

Üye
    Konu Sahibi
Veled: Çocuk ; Evlad : Çocuklar
Veli : Tekil ; Evliya : Veliler
Nebi : Peygamber ; Enbiya : Peygamberler

Dolayısı ile Evliyalar,Evlatlar,Enbiyalar vs. gibi sözcük kullanımlarına biz Türkçede '' Galat-ı Meşhur '' deriz. Yani genel geçer hatalar.Artık Türkçemiz bunu sindirmiş durumda. Bir başka örnek: Çaydan-->Çay konulmak için gerekli edavad. Çaydan-lık ekine hiç gerek yoktur. Dan eki zaten bu görevi üstlenmiştir

evliya ve enbiya olayını bilmiyordum. Öğrenmiş oldum saol :oke:

• Beğen
Tepkiler: ' KalendeR '
devran_34

devran_34

Üye
ooo ona bakarsanız sarayda kuzenleri yigenleri varmıs bayan olarak padisahdada gumus civi ile yapılmıs topuklu terlik varmıs o terliğin ayak sesleri gelince butun kızlar saklancak delik ararmıs :) yaa

vapur dumanı

vapur dumanı

Üye
Sultan süleyman çocuklarına düşkün değildiki zaten..Hatta sevmediği bile rivayet edilir..Ki oğlunun öldürülme emrini de kendisi vermiştir..

SHS

SHS

Üye
Sultan süleyman evlatlarına düşkün değildiki zaten..Hatta sevmediği bile rivayet edilir..Ki oğlunun öldürülme emrini de kendisi vermiştir..
çabuk değiştir o evlatlarına kısmını, yoksa kınanırsın:ehe

viktoreznov

viktoreznov

Üye
    Konu Sahibi
  • Beğen
Tepkiler: |SEÇKiN| ve vapur dumanı

Burak

Üye
sanırım diziyi ceken firma bu hatalar yuzune vurulsada umursamıyor

LuckyDALT0N

LuckyDALT0N

Üye
Dizi baştan sona hata,arada bi kaç kelime yanlış olmaz bence problem değil :ehe

• Beğen
Tepkiler: vapur dumanı

Lenneth

Üye
Niye yapmasin, Sultan Süleyman Tanri mi ?

viktoreznov

viktoreznov

Üye
    Konu Sahibi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...