Soldier Of Fortune Payback Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Salih Baba™

Salih Baba™

Üye
Soldier Of Fortune Payback Hakkında
Künye
Platform: PC
Tür: Action
Multiplayer: Var
Yayıncı: Activision
Yapımcı: Activision
Çıkış Tarihi: 2007 Kasım

Min. Sistem:
Windows XP/Vista, Pentium 4 2.5 ya da eşdeğeri, 512 MB RAM, 256 MB Shader Model 2.0 destekli ekran kartı, 3.3 GB HDD Alanı


Oyun Hakkında
Oyun sınırsız "çatışma sahnesi"nden oluşuyor. Soldier of Fortune çıkıncaya kadar, en iyi "çatışma sahneleri" Half-Life Opposing Force'un bazı bölümlerinde vardı. Ancak SOF'un tamamı Opforce'daki en iyi çatışma sekanslarının arka arkaya eklenmesinden oluşmuş.

Çatışma sahnelerini gerçekçi kılan önemli bir unsur da kullandığınız silahlar ve üzerinize giydiğiniz "zırh"... Bıçağa ek olarak 9mm 18'lik tabanca, 44'lük Magnum, çifte, dürbünlü tüfek, hafif makinalı, susturuculu makinalı, fosfor bombası atan şeritli ağır makinalı, alev tüfeği, RPG ve gerçek dünyada yasaklanmış olan "mikrodalga" gibi silahlar... En etkileyicilerinden biri dürbünlü tüfek ki, çoğu oyunda kullanılmıştır, SOF yine şu ana dek yapılmış en başarılı dürbünlü tüfek simülasyonuna sahip. Çatışmalar sırasında duvarın arkasına saklanıp Thief ve System Shock 2'de olduğu gibi kafanızı uzatıp bakabiliyorsunuz.





Silahların kimi alternatif atış moduna sahip. 44'lük Magnum elinizdeyken duvarın kenarından sola doğru kafanızı uzatırsanız ve eğer silahınız sağ elinizdeyse, Mullins silahı sol eline alıyor.

Bir başka sürpriz ise, bir oyunda ilk defa silahlar, "güvenli" ve "güvensiz" olarak kategorize edilmiş olması. Güvenli silah sınıfına giren örneğin 18'lik tabanca, fazla ısınmıyor ve tepmiyor. Ancak alev tüfeğini arka arkaya kullanırsanız, adamımız Mullins'in eli yanıyor ve yaralanıyor. Ayrıca tepkili silahlar da geriye tepip Mullins'i yaralayabiliyor.

Düşmanlarınızın çoğu "zırh" giyiyor. Bu zırh tüm vücudu ya da sadece göğüs bölgesini koruyabiliyor. Eğer düşmanınız göğüs bölgesine zırh giydiyse düşmanı ayağından ya da kafasından vurmak gerekiyor. Düşmanınızın korunan bölgesine çifteyle ateş etseniz bile, gerçekte olduğu gibi saçmalar zırhın üzerinde yassılaşarak dağılıyor. Dolayısıyla her silah her düşmana karşı işlemiyor.

Bu silahları ve zırhları her görevin başında çıkan bir arabirim sayesinde seçip göreve öyle başlıyorsunuz. Düşmanlarınızın silahlarının tümünü alabiliyorsunuz.

Oyunda öyle ahım şahım bir müzik yok, belki de ihtiyaç hissedilmemiş. Müzik yerine genellikle sinir bozucu ve gerçekçi çevresel sesler kullanılmış. Örneğin, Kosova'daki görevi NATO bombardımanı esnasında oynuyorsunuz ve arka plandaki patlamalar, uzaktan gelen silah sesleri, top atışları vb. son derece gerçekçi ve başarılı. Silahların ses efekti de başarılı. Eğer 3D karta ve 5 parça hoparlöre sahipseniz, düşmanın nereden ve hatta ne kadar uzaklıktan geldiğini duyarak anlayabiliyorsunuz.
Doom'dan bu yana yapılan FPS'lerde bir gelenek vardır: Git, anahtar bul (kırmızı, sarı, mavi vb.) yok git kapıyı aç, kimi FPS'lerde ise, git kürek bul, toprak kaz vb. SOF'ta oyun doğrusal ilerliyor, çözmeniz gereken bir bulmaca vb. yok. Oyunda başarılı olmak için, doğru silah kullanıp, düşmanlarınızı en hızlı şekilde berteraf edip, olabildiğince sessiz olmanız gerekiyor.

Mouse+klavye kombinasyonuyla oynanmasını tavsiye edebileceğim SOF, internet üzerinde WON sunucu üzerinden multiplayer oyunlara imkan tanıyor. Assassin, capture the flag, deathmatch vb. tarzı multiplayer oyunları öncesinde oyuncular silahlarını seçerken, çeşitli kurallar konabiliyor. İnsan rakiplere karşı oynamayı denemedim, herhalde denesem, malum internet altyapımız nedeniyle yine sinir olacaktım. Ancak isterseniz oyunu LAN'da (local area network), örneğin bir internet cafe'de, oynama şansınız da var elbette.

Oyunun zorluk seviyeleri, "çabasız" dan "imkansız" a kadar değişiyor ve yine ilk defa bir bilgisayar oyununda "zorluk seviyeleri" bu kadar ayrıntısına kadar ayarlanabiliyor.

Özet: Standart FPS'lerin çıtasını yükselten Soldier of Fortune son derece gerçekçi çatışma sahneleri ve insan simülasyonuyla tam bir teknik harika, yenilikçi bir oyun. Ancak oyunun konusunun bazı özel kanallarımızda yılda 30-40 kere yayınlanan ucuz Holywood filmlerinden (herhalde kiloyla satılıyor bunlar!) hiç bir farklı yanı yok. Klasik bir Amerikan ucuz film senaryosu: aksesuar bir kahraman girer, görevi tamamlar. Kahramanlarımız genelde gayet "cool" adamlardır. Ortalıkta kötü adam bırakmazlar, acımazlar...
Grafik efekti, karakter animasyonu görmek ve gerçekçi bir atmosferde adam öldürmek istiyorsanız tavsiye edilir. Soldier of Fortune, bilgisayarda şiddetin en üst noktası, şiddete katlanamıyorsanız bu oyundan uzak durun. Eğer FPS ve grafik teknolojisine meraklıysanız bu oyunu kaçırmayın, çünkü oyun Quake 2 grafik motoru kullanılarak üretilmiş.

Önemli bir uyarı yapmak istiyorum: ÇOCUKLARINIZI KESİNLİKLE UZAK TUTUN!. Çünkü bu oyundaki şiddet ve kan fantazi değil, gerçeğe yakın...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt