Sleep Paralaysis ve Karabasanlar

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
d€rVish

d€rVish

Üye
Sleep Paralaysis ve Karabasanlar
SLEEP PARALAYSIS
Sleep Paralaysis: Uyku uyusuklugu (veya felci); Derin uyku ve uyku uyusuklugunun anormal bir seklidir.Hasta birkac dakika hareket edemez. Umumiyetle uykuya dalarken veya uykudan kalkarken bu uykulu hali ile birtakim sesler duydugunu veya sekiller gordugunu sanir kestirme yaparken veya uykuya baslarken .Bu durum baska sebeplerle de ortaya cikabilir.Ses duyma ve sekil gormeler ayni anda olabilir.

Karabasan olayini uyku felci olarak niteleyen yorumlardan bazilari.

Yasadiklarinin bir aciklamasi var .Karabasanin iki temel nedeni var.1-Kan dolasimindaki duzensizsizlikler 2-Psikolojik gerginlikler. Sanirim seninki 2 nolu maddi....psikolojik olarak huzursuz oldugun donemlerde uyku evresinde sinirlerindeki elektriklenme nedeni ile beyin sinirlere hukmedemez hale geliyor. Yani bir araba dusun ama direksiyonu calismiyor.Bunun nedeni dedigim gibi psikolojik.
Uyku ile gelen ve halk arasinda karabasasan diye tabir edilen olay aslinda hic te sanildigi gibi uhrevi bir olay degil.Tamamen psikolojik olarak yasanan bu olaya bilim ,Uyku Felci seklinde bir aciklama getiriyor.Ben de sizin kadar olmasa da bu olayi yasadim ve inanin hic korkmadan gecmesini bekledim.Arada bir bana da gelirler ancak bilincli oldugum icin en ufak bir korkum olmaz.
Korkma o senin yastiga basini koyma seklinden kaynaklaniyor.Eger basini duzgun bir sekilde koyarsan kan basinci normal olur .Yani beynine gereginden fazla kan gitmez boylece karabasan gormezsin.
........ben bir eczacilik ogrencisi olarak bunun beyin cortexine gerekli uyarilarin gitmemesinden ileri gelebilecegini dusunuyorum. Yani extremite dedigimiz kol, bacak vb organlarin harekinten sorumlu kaslara yeterli uyarilma gitmiyor uyanma emri tam verilemiyor olabilir.Bu da beyin bolumleri arasinda uyumsuzluga neden oluyor ama boyle dusunecek olursak , goz kapaklarim nasil kipirdiyor, nasil goruyorum, isigi ya da odanin kapisini. Sonucta goz kapaklari da hukumle calisan kaslar en sonunda aileme anlattim en kisa zamanda norologa gidecegimizi soylediler.
Bu anlattiginiz olayin bilimsel adi Rapid Eye Movement dir.(REM) Insanin uykusu birkac evreden olusur .REM doneminde hizli goz hareketleri vardir ve beyin aktivasyonu durur. Ama bazi insanlarda beyin a ktivasyonu zaman zaman ya da surekli durmaz . Vucudu kontrol edemezsiniz ama bilincli ya da bilincsiz cevreyi gorebilirsiniz. Bu korkutucu bir durum cocukluktan beri karabasan karabasan diye anlatilan hikayeler bilincaltinda daha da buyuk korkular yaratiyor.Bir daha yasarsaniz bilinciniz yerinizde ise bu bir saglik problemi ve uyanmaliyim diye dusunun ve odaklanin.Uyanacaksiniz.Umarim bir daha karabasmaz.
Buna benzer bir durum yasayan bir yakinim olmustu. Kendisi inler cinler oldugu icin kimselere soyleyememis.Aslinda bu cok ciddi norolojik bir durummus.Ozellikle uykudan uyanma asamasinda beynin uyanmamasi ya da kismi acilmasi gibi bir durum.
Yasadigin olayi uzun sure ben de yasamistim . Hic uyumuyordum neredeyse butun gece oturuyordum olayi yasamamak icin. Neyseki ailem durumu farketti ve beni bir psikiyatriste goturdu. Bunun bilimsel olarak cok basit bir aciklamasi varmis cok basit aciklamak gerekirse 'uykudan uyandigin anda beyin uyaniyor ama vucut uyanmiyor' Ikisi arasinda bir baglanti var vucut bu sinyali alip gerceklestiremiyor hemen . Bu genellden stresten yorgunluktan vs.olarak aciklaniyor . Herseyin bilimsel bir aciklamasi oldugunu unutmamak, gerekirse bir uzmana danismak lazim yoksa paranormal olaylara takili kalmak insani akil hastahanesine goturur sadece.
Benzer olaylari 4-5 yil boyunca yasadim.O zamanlar cinlere ve perilere fazla ilgi gostermistik. Hala da nadiren de olsa yoklama oluyor.Eski bir Avrupa sampiyonu guresci bu durumun sebebini acikladi .(Adamin sporcu gecmisi bu tur fiziksel durumlar hakkinda fazla bilgisi olamasina sebep ) Dedi ki o bilge sporcu ; insanin gece yatis pozisyonu onemli sirt ustu yatarsan vucuttaki kan dolasimi cok kisa suren bir an ayni seviyede kalir veya durur , bu anda vucut bahsedilen sikintilari yasar. Ama sen bu durumdayken bi ufak hareket yapsan-bir parmak oynatsan mesela-kan yeniden vucutta dolasmaya baslar ve sikinti dagilir.Kendim icin bu durum dedigim gibi cikti, ben ne zaman sirt ustu duz yatsam karabasan olayi oluyor.(Bugun bile) ama yan yatinca vucudun sekli ayni kalmadigi icin olmuyor.


KARABASAN GERCEGI

Uyandiginiz halde yataktan kalkamamaniz, bir guc tarafindan hareketlerinizin engellenmesi, kipirdayamamaniz yada konusamamaniz, bagirmaya calistiginiz halde sesinizin tum cabalamalariniza ragmen cikmamasi, bu sure zarfinda cesitli sesler ve halusunasyonlar gormeniz yani, halk arasinda Karabasan diye tabir edilen olay.
19 yasindaydim. O zamana kadar karabasanin ne adini ne sanini duymustum. Ilk yillar sesli ve goruntulu yogun bir sekilde yasadim. Ailecek panik icerisindeydik. Caresizlikten herkezin verdigi akli uygulamaya koyulduk.Bu arada cok komik olaylar da yasadim. Dortyol agizlarina sekerli sular doktum, yatagimin altinda kuranla uyudum o olmadi bicakla uyudum o olmadi makasla uyudum o da olmadi hocaya gittik bana muska yazdi. O olaydan sonra yogunluk azaldiysa da tam olarak kesilmedi.Cahil insanlar da degiliz ama nedense o zamanlar hic aklimiza bir psikologa danismak gelmedi . Cunku birazdan anlatacagim seyler cok mistik doga ustu olaylardi.



Her olay sonrasinda yataga oturup '' Neden Ben?'' diye aglardim. Ne yapmistim acaba.Neden boyle korkunc olaylar beni bulmustu.Bu konuyu her ne kadar arastirdiysam da bir sonuca ulasamamistim. Gorduklerim ruya miydi acaba? Kendimi cok tahlil ettim .Her defasinda gozlerim acik bulundugum mekani cok iyi gorebiliyordum. Fakat bir turlu ne hareket ediyor ne de bagirabiliyordum.Hadi hareket edip bagiramiyorum tamam ama o anda duydugum sesler ya da gordugum goruntuler beni zivanadan cikariyordu . Yasadiklarimi arkadaslarima anlattigimda pek inanan olmadi.Benim gibi karabasanlar tarafindan basilanina da rastlayamamistim. Bulundugum mekani degistirirsem belki yarari olur deyip yurtdisina ciktim olmadi evlendim yine olmadi. Dindar bir teyzemize bu konuyu anlattim. Teyze bana Kuran dan bazi ayetler okudu. O gunden sonra olaylar kesildi.Arasira yine bu olayi yasasamda eskisi gibi degil artik..

Basimdan gecenleri bir internet sitesinde 4-5 satirla ozetledim.Bu konuda yuzlerce mesaj aldim.Bir kismi cinlerle ilintili oldugunu soylerken, diger kismi beyinsel fonksiyonlarla iniltili oldugundan bahsettiler. Buyuk cogunluk ise basindan bu tarz olaylar gecen insanlardan aldigim mesajlardi. Hepsi de benden bu konuda yardim istiyordu. Hal boyle olunca kayitsiz kalamadim ve bu siteyi yapmaya karar verdim.Benim yasadiklarim korkunctu hic bir yerde cevap bulamamistim daha da kotusu bu olayin yalnizca benim basima geldigini saniyordum.Ama simdi biliyorum ki bu olayi bir cok insan yasiyor .Turkiye'de bu konuyla ilgili ne bilimsel ne de dinsel bir bulguya rastlayamadim. Tahmin edersinizki bu olay yalnizca Turk insanin basina gelmiyor. Amerika'da bu olaya SLEEP PARALAYSIS adi verilmis.

Bir grup insan bu olayin cinler tarafindan yapildigini, diger bir grupsa bu konunun beyinle ilgili olup adinin uyku felci oldugunu savundular.Ben her iki grubun da aciklamalarina yer verecegim. Bu konuda bilgisi olanlarin bilgilerini bizimle paylasmalarini da isteyecegim.Ayrica basinizdan gecen deneyimlerinizi de bana yazabilirsiniz.Yalniz bildigimiz bir sey var ki her ne ise, Dunyanin her yerinde bu olayi insanlar yasiyorlar. Eger bu olaylar surekli basiniza geliyor ise benim size tavsiyem hastahanelerin neurology klinigine gidip bir beyin filmi cektirmeniz. Hepinize karabasansiz gunler dilerim.

Umarım işinize yarar:sarıl:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt