Silinen Dosyalarınızı Kurtarma (Resim Anlatımlı)

Sponsorlu Bağlantılar

Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Silinen Dosyalarınızı Kurtarma (Resim Anlatımlı)
Bilgisayar kullanıcıların en kötü kabusu önem verdikleri dosyaların silinip gitmesidir. Hemen herkesin başına gelen bu sorunun aslında teknoloji bir çözümü de var.

Günlük hayatımızın önemli bir parçası haline gelen bilgisayarları hem iş yerlerimizde hem de evlerimizde kullanıyoruz. Haliyle bu da, en hayatı bilgilerimizi bu makinelerimize emanet etmemize neden oluyor. İnsan yapımı her şey gibi, bilgisayarlara da veri saklama konusunda pek güvenmemek gerekiyor.

Biz hiç fark etmesek de, milyarlık projeleriniz ve ailenize ait bilgiler her gün binlerce kez silinme tehlikesi geçiriyor. Virüsler başta olmak üzere, birçok sorun insan kaynaklı sorun bu verileri kaybetmenize neden olabilir. En kötüsü ise dalgınlık nedeniyle bir dosyayı shift+delete kısa yoluyla komple silebilirsiniz.



Yine de üzülmeyin, çünkü sabit disklerin çalışma prensibi sizi dertlerinizden kurtarabilir. Aslında bu verileri bilgisayarınızdan bilmiyorsunuz, sadece hard disk'iniz ufak bir işlemle o verileri tekrar yazılabilir hale getiriyor. Örnek vermek gerekirse, kasetlerin üzerine yeni şarkı kayıt etmek gibi, sabit diskinizde eski verilerin üzerine yeni dosyalar yazıyor.

Veri kurtarma programları ise, diskinizin temel emirleri üzerinde biraz oynama yapıp eski dosyaları geri getirebiliyor. Bazı durumlarda bu kurtuluş düşük bir ihtimal olsa da, genelde eski verilerinizi ölümden döndürmek mümkün. Bu hafta sizin için bu sorundan kurtulmanızı sağlayacak bir programı adım adım anlattık.

Programa nasıl ulaşırsınız?


Recuva, verdiği hizmete rağmen lisansız çalışan bir program. Ücretsiz olan yazılımı kendi sitesinden indirebilirsiniz. Yine yaptığı işleme karşın sadece 5-6 MB'lık bir yer istemesi sizi birçok dertten kurtaracak.



Geçtiğimiz ayın başında çıkan v1.36.479 versiyonu sayesinde, program Windows 7 için daha uygun hale getirildi. Recuva hem 32BIT hem de 64 BIT tabanlı işletim sistemlerini destekliyor. Ayrıca USB sürücüler için de özel bir versiyonu bulunuyor.

Kurulum

Birçok ufak programın aksine Recuva'da Türkçe dil desteği de bulunuyor. Kurulum sırasında istediğiniz dili seçebiliyorsunuz. Bir sonraki adımda ise klasik olarak yazılımı hangi diske kurmak istediğinizi size soruyor.



Recuva'nın daha performanslı çalışması için programı Windows'un yüklü olduğu sürücüye kurmanızı tavsiye ediyoruz. Kurulum bittikten sonra ise, anti virüs programlarındakini andıran ufak bir taramayla bilgisayarınızdaki silinmiş verilere göz atabilirsiniz.

Recuva Sihirbazı adlı bu ufak taramanın daha performanslı çalışması için esas aradığınız dosyanın içeriğini karşınıza gelen ekranda işaretleyin. Örnek olarak sadece silinen Resim'leri tara derseniz program bu konuda daha başarılı olacaktır.

Recuva sihirbazı nasıl kullanılır?

Belirli bir konuyu seçtikten sonra sihirbaz, daha iyi sonuçlar vermek için size hangi kayıt alanı üzerinde tarama yapmak istediğinizi soracak. Bu ekranda, USB ve medya kartları üzerinde tarama yap, sadece belgelerim klasörünü hedefle, geri dönüşüm kutusunu ara ve sadece şu klasörde araştırma yap seçenekleri bulunuyor.



Dosyanın nereden silindiğini doğru olarak belirtmeniz bu konuda çok önemli. Örneğin biz D sürücüsündeki, Steam klasörünü hedef gösterdik. Bu sayede, çok daha faydalı sonuçlara ulaşacaksınız. Eğer kaybolan dosyanın yerinden emin değilseniz, yerini bilmediğinizi belirten şıkkı işaretleyin.

Hızlı tarama ve derinlemesine tarama

Kayıp dosyaların aranacağı yerleri belirledikten sonra Recuva size, nasıl bir tarama yapması gerektiğini soracak. Programın iki türlü araştırma modu bulunuyor.

Anti virüs mantığından farksız olan bu taramalardan biri hızlıca bir silinmiş dosya araştırması yapıyor. Eğer kaybettiğiniz dosya kısa süre önce silindiyse bu seçenek işinize yarayacaktı.



Ancak, uzun bir süre önce silinen dosyanızı geri istiyorsanız uzun tarama metodunu seçin. Bu ikinci derinlemesine tarama, çok daha önce silinmiş bilgi katmanlarını bile bulabiliyor. Ancak derinlemesine taramanın diskinizin boyutuna göre 1 saaten fazla bile sürebileceğini unutmayın.
alıntıdır
 
  • Beğen
Tepkiler: Denetim_Masası, Revengeful, Tuba ve 3 diğerleri


e1b1

e1b1

Üye
saolasın
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim sende saol
 
cahatay

cahatay

Üye
sagol paylaşımın için bır gun lazım olur .....
 
Mertolozzi

Mertolozzi

Üye
Eline sağlık çok yararı olur :oke:
 

Burak

Üye
ooo çok sağol abi teşekkürler.
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
sende saol burak rica ederim
 

ahmetyunlu

Üye
kardeş video kurtardım ama acmıyo vidoyu geri npcaz
 
cngz68

cngz68

Üye
emeğine sağlık.bir çok pronun yapamadığını yapıyor.Türkçe oluşu ayrı avantaj.
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim evet türkçe olması dez avantaj işinize yaramasına sevindim
 
Tuba

Tuba

Üye
eline sağlık Mustafa :)
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim nur eyvallah
 
Kobra_FighterTR

Kobra_FighterTR

Üye
Biliyordum Bunu Ama Yinede :tşk:

Piriform Yazılımları Çok Kaliteli Oluyor ;)
 
.eRCaN.

.eRCaN.

Üye
Teşekkürler Mustafa abi :)
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Rica ederim beyler. Eyvallah
 
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
Sagol abi :oke:
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Sende saol mert eyvallah canım
 
Denetim_Masası

Denetim_Masası

Üye
güzel program teşekkürler ;)
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim bende teşekkür ederim
 


Üst Alt