Sigara Yasağı Delindi...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
_dumanist_

_dumanist_

Üye
    Konu Sahibi
Sigara Yasağı Delindi...
Ankamall alışveriş merkezinde kafeterya işletenler, yasak nedeniyle müşteri kapasitelerinin yüzde 50 düşmesinden yakınarak, ''öğle saatlerinde sigara içilmesine izin verdiklerini'' ifade ediyorlar.

Bir kafeteryanın işletmecisi Burak Aydemir, yasanın ''rekabete aykırı ve çifte standart'' olduğunu iddia ederek, AVM'deki restoran, kafeterya gibi işletmelerin müşteri bulmakta zorlandığını söyledi.

Yasak dolayısıyla sigara içen müşteriler tarafından tercih edilmediklerini ve ekonomik anlamda ''çöküntüye uğradıklarını'' ifade eden Aydemir, ''Özellikle öğle saatlerinde gelen müşterilerimize daha toleranslı davranıyor, o saatlerde sigara içmelerine izin veriyoruz. Yani belli bir süre için müsaade ediyoruz. Şu ana kadar ceza yemedik, kurallara uygun hareket etmek istiyoruz ancak müşterimizi de kaybetme korkusuyla mecburen izin veriyoruz'' diye konuştu.

Yasanın çıktığını, geri dönüşün olmayacağını belirten Aydemir, ''Hükümetten, AVM'lere uygulanan yasağın, diğer yerler için geçerli olan 2009 yılı Temmuz ayından itibaren geçerli olmasını istiyoruz. İş yerimde sigaranın yasak olduğuna ilişkin levham da bulunuyor'' dedi.

2,5 Ayda Bir İşletmeye 500 YTL'lik Ceza

AVM'deki ayak üstü tarzı kafeterya yetkilisi Akın Karabacak da yasa çıkmadan önce AVM'de kapsamlı hazırlık yapılması gerektiğini, Türkiye'nin uygulamaya hazır olmadığını öne sürerek, ''Rekabet eksikliği var. Birçok iş yeri bu nedenle kapanma noktasına geldi. Biz de ısrarcı müşterilere sigara içmeleri konusunda yasak getirmiyoruz. 2,5 ayda işletmemize 500 YTL'lik ceza geldi. Ayrıca belediye encümeni de tutanak tuttu. Yine ceza ödeyeceğiz. Diğer işletmeler arasında bin YTL ödeyenler var'' diye konuştu.

Kafeterya çalışanı Volkan Doğan da faaliyet gösterdikleri AVM'de 500 civarında mağaza bulunduğunu belirterek, merkeze gelenlerin birkaç mağaza gezdikten sonra dinlenmek ve yeme-içme ihtiyacı ile oturdukları kafelerde sigara içmek istediklerini söyledi.

İşletmelerin çoğunluğun bu konuda ''toleranslı davranarak göz yumduğunu'' ifade eden Doğan, 5 ay içinde AVM'lerdeki yiyecek sektörüne ilişkin işletmelerin çoğunluğunun, kapanacağı ve çalışanların işsiz kalacağı endişesi taşıdıklarını bildirdi.

Tiryaki Müşteriler Memnun

Yasağa rağmen ''ceza ödeme riskini göze alan'' kafe, restoran ve lokantalarda sigara içen tiryakilerin, durumdan bir hayli memnun oldukları gözleniyor.

AVM'deki bir kafeteryada sigara içen müşterilerden Melih Can Şahin, arkadaşları ile genelde sigara içilebilen işletmeleri tercih ettiklerini belirterek, ''izin verilmese burada oturmazdım ancak işletmeden izin var diye peş peşe sigara içerek istismar etmek de istemiyoruz'' dedi.
Mustafa Akgün de sigara yasağına AVM'lerin hazır olmadığına inandığını ifade ederek, yasak olduğunu bildiklerini ancak içmeden yapamadıklarını ifade etti. Akgün ayrıca başkalarının sağlığına zarar vermeyi ve çevrenin kirlenmesini de istemediğini söyledi.Melahat Atmaca ise AVM'lerin sigara yasağını delmesinden rahatsızlık duyduklarını ve yetkililerin gerekli cezai işlem yapmasını beklediklerini kaydetti.

Belediye Görüşü

Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her konuda olduğu gibi sağlık konusunda da öncü belediye olmayı sürdürdüklerini belirterek, 4207 sayılı Yasa gereğince iş yerlerini denetlediklerini ve kapalı mekanlarda sigara içilmesine izin veren toplam 8 iş yerine 500'er YTL ceza kesildiğini bildirdi.

İnsan sağlığına gereken önemi verdiklerini kaydeden Duyar, ''Halkımızın sağlığı için belediyenin tüm imkanlarını seferber ettik. Sağlık ihmale gelmez. Sağlıklı insan verimli insandır, dolayısıyla vatandaşlarımızın sağlıklı, eğitimli olması için de Yenimahalle'de çalışmalarımız devam edecektir'' dedi.

Cezanın Kapsamı

19 Mayıs 2008'den itibaren okul, dershane, hastane, iş yeri, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, şehir hatları vapurları ve taksilerde sigara tamamen yasaklanmıştı.

19 Temmuz 2009'da yasak daha da genişleyip, lokanta, kahvehane, kafeterya, bar, bilardo ve oyun salonlarını da kapsayacak.

Bu kapsamdaki cezaların bir kısmı şöyle:

-Sigara izmaritini yere atmak: 20 YTL
-Yasak yerde sigara içmek: 62 YTL
-Sigara içilmesine izin vermek: 500-5 bin YTL arası
-Sigara reklamı-tanıtımı: 50 bin-250 bin YTL arası
-Televizyonda sigara görüntüsü: bin -100 bin YTL arası
-18 yaşın altındakilere sigara satışı: 6 ay-1 yıl arası hapis

Bu arada, cezayı, mevcut belediye sınırları içinde belediye zabıtası veya polis kesebiliyor. Belediye sınırları dışında ise kolluk kuvvetleri ve jandarma, iş yerine ise belediye encümeni ceza kesebiliyor.

 


Calaissien

Üye
madem Türkiye'de sigara her yerde yasak satma yasağıda konulsun
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Türkiye'nin genel sorunu bu... Bir yasağı koyuyor! İyi güzel her şey, ama kontrol edemiyor! Etkinliği sağlayamıyor... Bu nedenle kayıt dışı ekonomimiz almış yürümüş durumda...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

x-scarface
Cevap
2
Görüntüleme
375
x-scarface
Haydar
Cevap
6
Görüntüleme
375
Haydar
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
494
Doğuş Pertez


Üst Alt