Sahur sonrası mide yanması ile ilgili genel bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Sahur sonrası mide yanması ile ilgili genel bilgiler
Ramazan ayında oruç tutarken midede ağrı, yanma ve kabızlık en sık görülen şikayetlerdir. Sahura kalkmadan oruç tutmak, iftarda hızlı ve çok yemek, bayram ikramlarının cazibesine kapılmak bu dönemde mide rahatsızlıklarını tetiklemektedir.

Memorial Hizmet Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Uzmanları, Ramazan`da ve bayramda sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.

Uzun süren açlık mideyi vurabilir
Oruç tutarken uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda birden ve uzun miktarda yemek-içmek midenin gerilmesine, mide içi basıncının artmasına neden olur. Bu dönem reflü yakınması olan ve mide girişinde kapak işlev bozukluğu olan kişilerde asitli mide sıvısının yemek borusuna kaçmasını tetikleyerek gögüs ve karın üst bölümde yanma yakınmasını ortaya çıkmasını sağlar. Ayrıca bu dönem ülser (onikiparmak büyümesi) olanlarda uzun süre aç kalmak yanma yakınmasının ortaya çıkmasına neden olur.

İftarda yemeğinizi ara vererek yiyin
Orucunuzu açtığınızda yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Bol su içmek altın kural
Vücudun susuz kalması Ramazan ayında bağırsaklarında tembelleşmesine neden olur. İftar ve sahurda sulu yumuşak gıdaların ve suyun bol tüketilmesi, yeterli sebze meyve yenilmesi ve ağır yiyeceklerden kaçınılması bağırsak sorununu en aza indirecektir.

Tatlı seçiminde dikkatli olun
Akşam atıştırmalarında sütlü ve meyveli tatlılar, taze meyveler veya kuru meyveler ile birlikte az miktarda kuru yemiş, hem besleyici hem de yağlı hamur işlerine göre çok daha hafiftir. Bu dönemde sık sık su içmeyi unutmayın. Yatmadan önceki son iki saat bir şey yemeyin. Böylece mideniz biraz boşalır, gece reflü ve sindirim sıkıntıları yaşamazsınız.

İftarda asitli içecek tüketirken dikkatli olun!
Asitli (gazlı) içecekler içildiğinde kişi bol miktarda tuz içeren karbonat almaktadır. Karbonat bileşiği midede su ve karbonmonoksit gazına dönüşür. Midede biriken karbonmonoksit geğirme yolu ile dışarı atılırken, bazı kişilerde mide sıvısının da yemek borusuna kaçmasını tetikler. Bu da reflü ile ilgili yanma yakınmasına yol açar. Ayrıca gazlı içeceklerde bulunan sodyum tuzu, vücuttaki tuz miktarının azalmasına neden olur. Bu durum özellikle kalp yetmezliği veya böbrek yetmezliği olan hastalarda mevcut hastalığın kötüleşmesine yol açabilir.

Sigara ile oruç açmayın
Sigara mide asit salınımın artmasına, ince bağırsağın içeriğinin mideye, mide içeriğinin de yemek borusuna geri kaçışını tetiklemektedir. Bu nedenle sigara alışkanlığı olan kişilerde sindirim ile ilgili oluşan yakınma (midede yanma, ekşime vb.) ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır. Sigara içiminin kısıtlanması yerine mümkünse hiç içilmemesi daha sağlıklıdır.

İftar sonrası kısa bir yürüyüş yapın
Yemekten iki saat sonra zamanınız ve hava koşulları uygunsa yarım saatlik bir yürüyüş daha zinde ve enerjik hissetmenizi sağlar. İftarın ağırlığını ve beyninizdeki yemek yeme dürtüsünü üzerinizden alır.

Yemek yiyip yatmak yerine sahura kalkmayı seçin
Gece bolca yiyip yatmak ve sahura kalkmadan oruç tutmak sık yapılan bir hatadır. Yatmadan hemen önce aldığınız gıdalar sizin için kolayca alınacak kilolar demektir. Ayrıca sağlıksız bir uyku, reflü, midede yanma, ağrı, hazımsızlık, gaz yakınmalarını da beraberinde getirir. Dahası gün içinde sizi idame edecek desteği de sağlamaz.

Sahurda kahvaltı etmek tok ve sağlıklı tutar
Ekmek, peynir, taze yeşillikler, haşlanmış yumurta (haftada iki gün), reçel, bal veya pekmez ile yapılan kahvaltı yeni gün için sağlıklı bir enerji verir ve acıkmanızı geciktirir. Sahurda su, süt, açık çay veya ıhlamur olarak bol sıvı almaya çalışın.

İftar ve sahur alışverişinizi tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

Bayramda Yemeklere Dikkat
Oruç sonrası normal beslenme alışkanlığına geçiş başlangıçta yadırganabilir. Bu da bazen düzensiz bazen de aşırı yemek yemeye neden olur. Bayram ikramlarının çoğunlukla şeker, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek olan tatlı ve hamur işleri olduğu düşünülürse dengeli beslenme daha da zorlaşabilir. Sindirim sistemi sorunlarının bayramlarda daha sıklaştığı unutulmamalıdır. Bir diğer sıkıntı da bayram ertesi farkına varacağınız fazla kilolardır!

Sabah Kahvaltısı Alışkanlığına Geri Dönülmeli
Sağlıklı bir sabah kahvaltısı en değerli öğündür. Oruç günlerinden kalan alışkanlıkla sabah kahvaltısını atlamayın. Böylelikle yeni güne daha canlı başlarsınız ve daha geç bir saatte daha çok miktarda yemek istemezsiniz. Bayramda öğünlerinizin düzenli olmasına dikkat edin, ama porsiyonlarınız çok büyük olmasın.

Bayram ikramlarının cazibesine kapılıp ölçüyü kaçırmayın
Bayram lezzetlerinin tadına bakmak önemlidir ancak bir gün içerisinde yiyeceğiniz miktarı sınırlamak gerekir. Özellikle arka arkaya yapılan bayram ziyaretlerinde sunulan her şeyi bitirmek zorunda hissetmeyin. Çay, kahve, konsantre ve gazlı içecekleri de ölçülü tüketmek gerekir. Bol su içmeyi ihmal etmeyin.Oruç yorgunluğunu üzerinizden atmak için bayramda bol bol dinlenin. Bayram hazırlıklarında aşırıya kaçarak kendinizi hırpalamayın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Murat Alper ve Bahadir_fb


03-ŞAHİN

03-ŞAHİN

Üye
Sayın yönetmen faydalı bir konu ellerinize sağlık
 
Bahadir_fb

Bahadir_fb

Üye
:tşk:
 

Karavelaa

Üye
Teşekkürler.
 
Murat Alper

Murat Alper

Moderator
Teşekkürler
 

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
6
Görüntüleme
647
fk555897
Doğuş Pertez
Cevap
4
Görüntüleme
1K
Hasan Enes
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
393
Doğuş Pertez


Üst Alt