Pardus Kurulumu

Sponsorlu Bağlantılar

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Pardus Kurulumu
1. Pardus'un son sürümünü temin edin


  • Pardus'un son güncel sürümünün kurulum dosyasını indirebilirsiniz.

2. İndirdiğiniz dosyayı USB belleğe yazdırın

Unofficial Pardus USB Creator yazılımını indirip kurun. USB belleği bilgisayarınıza takın, Pardus ISO kalıbını masaüstüne getirin. Kalıbın doğruluk kontrolünü yapın. Bu basit kontrol sizi kurulum hataları ile uğraşmaktan kurtaracaktır. Doğruluk kontrolü için nı kullanabilirsiniz.



Programın arayüzünde sol üst tarafta bulunan gözat düğmesine tıklayarak, yazılacak Pardus ISO kalıbının yolunu gösterin. Sağ taraftan (resimde [F] yazan yerden) hedef USB belleğinizin yerini belirtin.



"Create" düğmesine tıkladığımızda ISO kalıbını hedef aygıta (USB belleğe) yazdırma işlemi başlayacaktır.



Yazdırma işlemi takriben 5 dk kadar sürer.


3. Kurulum

Hazırladığınız kurulum DVD'sini (ya da USB belleği) bilgisayarınıza takıp bilgisayarı yeniden başlatın. Bilgisayarın sabit disk yerine DVD ya da USB bellekten açılmasını sağlamak için BIOS ayarları üzerinden açılış önceliğini o meydaya vermeniz gerekektedir. Bunun için pek çok bilgisayarda bilgisayarın açılışındaki BIOS ekranındayken ESC tuşu, F8 tuşu ya da F12 tuşu kullanılarak açılış önceliğini belirleme ekranına ulaşılabilmektedir. BIOS ayarları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz belgesine bakınız.
Dil seçimi

1. Önyükleme

Burada kısacası yapmanız gereken, F2 menüsünden dil seçimini (Türkçe) yapıp en üstteki seçenek olan Pardus 20111 seçeneğini kullanara kuruluma başlamaktır.
Bu ekranda yer alan tüm seçeneklerin açıklamaları söyledir:

  • Pardus 2011: Pardus kurulumunu başlatır. Parantez içerisinde yazan bilgi işlemci mimarisidir. "i686" yazıyorsa 32bit, "x86_64" yazıyorsa 64bit Pardus kurulumudur.
  • Sistemi Kurtar: Bilgisayarınıza Pardus kurduktan sonra karşılaşılabilecek açılış sorunlarının çözümü için GRUB'u tekrar kurar. Bakınız, . (Not:Bu özellik Pardus 2011.1 ve sonraki sürümde bulunmaktadır.)
  • Sistemi Sabit Diskten Aç: Eğer kuruluma başlamak yerine bilgisayarı yeniden başlatarak sistemi sabit diskten açmaya yarar.
  • Bellek testi: Bilgisayarınızda bulunan RAM belleği test etmeniz ve muhtemel hataları görmenizi sağlar (uzun sürebilir)
  • Donanım Bilgisi: Bilgisayarınızdaki donanımlar hakkında detaylı bilgi verir.
Bunun yanı sıra açılış ekranının alt kısmında da fonksiyon tuşlarıyla kullanılabilen açılış seçenekleri vardır. Bunların ne olduğunu ve ne işe yaradığını aşağıdaki listede görebilirsiniz:
Önyükleme ayarları

  • Açılış seçenekleri (Eğer gerekliyse aşağıdaki özel yükleme parametrelerini yazarak açılış yapmak için kullanılır)
    • vga=0x315 (800x600 Çözünürlük ile açılış yapılmasını sağlar)
    • nomodeset (Eski Nvidia kartlarda üreticinin sağladığı sürücünün kullanılması için gerekli olabilir.)
    • blacklist=nouveau (Açık kaynaklı Nvidia ekran kartı sürücüsünün kullanılmaması istenirse kullanılır.)
    • yali=nolvm (Otomatik disk bölümlendirmesi ekranında LVM kullanılmamasını sağlar - Pardus 2011.1 ve sonrası)
  • F1 (Yardım): Açılış yöneticisi ( ) ile ilgili yardım almanızı sağlar.
  • F2 Dil seçimi (Pardus'un kurulum ve kullanım dilini seçebilirsiniz)
  • F4 Grafik Ekran (Ekran kartı sorunlarında kullanılabilecek seçenekler)
    • Öntanımlı (Ekran kartına özel bir ayarlama yapılmamasını sağlar)
    • Güvenli Kip (Ekran kartına özel sürücünün yüklenmemesini sağlar, çözünürlük ve başarım düşük olabilir)
    • Tekrar Sorgula (Kurulum için etkisiz bir ayardır, Öntanımlı gibi işlev görür)
    • Kapalı (Kurulumu başlatmaz, yönetici konsolunu açar, ileri düzey kullanıcılar içindir)
  • F5 Çekirdek (Donanıma özel ayarlamalar yapılmasını sağlar)
    • Öntanımlı (Özel bir ayarlama yapılmamasını sağlar)
    • Güvenli Ayarlar ()
    • ACPI Kapalı (Güç yönetimi özelliklerini kapatır)
    • Yerel APIC Kapalı (CPU'daki APIC'i kapatır, sistem hızını olumsuz etkiler.)
    • debug (Hata çıktılarını görüntüler)

2. Pardus kurmaya hazır olun


Pardus kurulum sisteminin adı, özgün bir Pardus teknolojisi olan 'dır. Kurulum işlemi için YALI öncelikle bilgisayarınıza ve yapılandırmanıza ilişkin bilgileri sizden alır ve daha sonra kurulum aşamasına geçer.
Eğer kurulumun herhangi bir aşamasında kurulumu iptal etmek isterseniz, bilgisayarı yeniden başlatmak isterseniz sol alt köşede bulunan düğme yardımıyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu düğme YALI'yı yeniden başlatmanıza imkan vermektedir.
Ayrıca unutmayın, kurulum sırasında herhangi bir aşama hakkında yardım almaya ihtiyaç duyarsanız ekranın üstünde başlığın yanındaki soru işareti düğmesine tıklayara yardım alabilirsiniz.
Kurulumun ilk adımı lisans onaylamasıdır. Pardus, özgür bir lisans olan kullanmaktadır. Bu lisans kullanıcıya pek çok hak vermektedir. Çoğu insan lisansları okumadan onaylar ve ilerler. Ama size ufak bir tavsiye; kısa bir zaman ayırarak bu lisansı okuyunuz. Böylece Pardus'un size katacağı bazı avantajları ilk etapta fark edebilirsiniz.

3. Kurulum ortamınızı kontrol edin


Bu aşamada DVD'deki verilerin kontrolü yapılabilir. Böylece kurulum sırasında DVD'den çıkabilecek sorunlar engellenebilir. Bu kontrol zorunlu olmamakla birlikte tavsiye edilmektedir.

DVD kontrolü sonunda ekranda "Geçerlilik Denetimi Başarılı" ibaresi varsa bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

4. Klavye düzeni seçin


Bu aşamada kullandığınız klavyeyi seçiniz. (Türkçe Q ve ya Türkçe F gibi). İsterseniz seçtiğiniz klavye tipine göre klavyenizin doğru çalışıp çalışmadığını da bu aşama da test edebilirsiniz.

5. Saat ve tarihi ayarlayın


Saat ayarları otomatik olarak yapıldığından bu aşamada normal şartlarda bu herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek olmayacaktır. Eğer bilgisayarınızın saati hatalıysa onu bu ekrandan düzeltebilirsiniz. Yaptığınız ayarlar donanım saatinizin ayarlarını da güncelleyecektir.

6. Bölümleme yöntemini seçin


Şimdi sırada çok önemli bir adım var. Disk bölümlendirmesi, tüm Pardus kurulumu esnasındaki en hayati bölümdür. Eğer burada en ufak bir hata bile yapılırsa, sizin için çok önemli olan verilerinizi kaybetme olasılığınız vardır. Bu yüzden, eğer önemli bir veriniz varsa mutlaka yedeğini almanız gerekmektedir.
YALI, bu aşamada size dört yöntem sunar. İlk ikisi otomatik bölümlendirme seçenekleridir:
(1) Diskin tamamını kullan: Mevcut diskinizin içindeki her şey silinerek, diskin tamamına Pardus kurulur. Sistem dosyaları, kullanıcılar, açılış ve takas dosyaları için dört ayrı disk bölümü oluşturur.(2) Kullanılan sistemi küçült: Mevcut verilerinize zarar vermeden, diskte Pardus için yeterli büyüklükte bölüm açar ve Pardus bu bölüme kurulur.(3) Boş alanı kullan: Pardus kurulumu için diskteki boş bölüm kullanılır.(4) Kendi düzenini yarat: Disk bölümlendirmesini elle yapıladırmanıza izin verir.İlk üç seçenek basit bir kullanım sağlar. Ama daha detaylı bir biçimlendirme ya da zaten hazır olan bir disk bölümünü biçimlendirmek istiyorsanız dördüncü seçeneği, yani "Kendi düzenini yarat" seçeneğini seçmelisiniz.

7. Diski elle bölümlendirmek


Eğer önceki aşamada disk bölümlendirme için dördüncü seçeneği kullandıysanız İleri tuşuna bastığınızda sizi resimdeki gibi bir disk tablosu karşılayacaktır. Bu disk tablosunda tüm diskleriniz ve tüm disk bölümleriniz yer almaktadır. Bu ekranda işlem yaparken kazayla yanlış bölümü biçimlendirebilirsiniz. Bu yüzden biraz daha dikkatli davranmalısınız.

  • Pardus'u kuracağınız bölümü konumlandırmak için seçtiğiniz bölümü / olarak kullanın. Eğer home bölümünü ayrı bir bölüm olarak konumlandıracaksanız bu bölümün boyutu için 10-20GB yeterlidir. /home bölümünü ayırmayacaksanız kullanıcı dosyaları için gerekli olacak miktarı bunun üzerine ekleyerek ihtiyacınızı hesaplayın.
  • Kullanıcı dosyalarını konumlandırmak için ayrı bir bölüm oluşturmak isterseniz bu bölümü /home olarak kullanın. Kullanıcıların kişisel dosya ve ayarları bu bölümde bulunacağından boyutunu ihtiyacınıza göre tespit edin.
  • Takas alanını konumlandırmak için seçtiğiniz bölümü swap olarak biçimlendirmeyi seçin. Bu bölüm RAM bellek gibi kullanılacağından boyutunu ihtiyacınıza göre belirleyin.
  • Önyükleme dosyalarını konumlandırmak için seçtiğiniz bölümü /boot olarak kullanın. Bu bölümün boyutu için 75-150 MB arası bir büyüklük yeterlidir.
  • Pardus'u bir LVM bölümü içinde kurmak isterseniz önyükleme dosyaları için (/boot) LVM dışında standart bir bölüm kullanmanız gereklidir. LVM ve RAID hakkında bilgi almak isterseniz belgesinden faydalanabilirsiniz.
Gerekli bölümlendirme işlemini ayarladıktan sonra OK düğmesine tıkladığınızda o disk bölümü için yapılmasını istediğiniz işlemler kaydedilir ama henüz uygulanmamıştır. Eğer bölümlendirmeyi beğenmezseniz ya da hata yaptığınızı düşünürseniz Sıfırla diyerek diskiniz üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan önceki tabloya geri dönebilirsiniz bu sayede. İşlemleri bitirdikten sonra İleriye basarak disk tablosundan çıkabilirsiniz. Ama hâla değişiklikler diskinize uygulanmamıştır. Sadece neler yapılacağı belirlenmiştir. Tüm bu yaptıınız işlemlerin hepsi kurulum başlayınca uygulanacaktır.

8. Önyükleyiciyi yapılandırın


Ön tanımlı ayarların seçilmesi tavsiye edilir. Bu aşamada açılış yöneticisinin ( ) nereye kurulacağı belirlenir.

  • Sisteminizde fiziksel olarak iki ayrı sabit disk varsa gelişmiş ayarları seçerek ilk sektör olarak sistemin açılış yaptığı diski belirleyin.
  • Harici sabit disk gibi harici bir aygıta kurulum yapıyorsanız gelişmiş ayarları seçerek ilk sektör olarak harici aygıtı belirleyin. (Genellikle sda değildir.)
Bu arada bu aşamada yanlış bir seçim yaparsanız bu hatayı daha sonra Pardus DVD'sinin sistem kurtarma özelliği sayesinde düzeltebilirsiniz. Bunun için belgesinden yararlanabilirsiniz.

9. Kurulum özeti


Ve nihayetinde kurulum özeti karşımızda. Bu özet, ayarladığımız tüm ayarlar ve disk bölümlendirmelerinin bize kontrol etmemiz için gösterilmektedir. Eğer yanlış bir şey olmadığına eminseniz "Kurulumu Başlat" düğmesine tıklayarak kurulum işlemini başlatabilirsiniz.

10. Pardus kuruluyor


Yaklaşık 20 dakika süren kurulum süresince size Pardus hakkında küçük bilgilendirmeler gösterilecektir. Bu esnada da paketleriniz bilgisayara kurulacaktır.
Kurulum ekranında iken fonksiyon tuşlarını (F6, F7) biraz kurcalarsanız, Pardus geliştiricilerinin sizi 20 dakikalık da olsa sıkıntıdan kurtarmak için koyduğu ufak sürprizi görebilirsiniz ;).

11. Kurulumun tamamlandı


Kurulum tamamlandı. Tüm bu işlemler bittikten sonra İleri düğmesine son bir kez tıkladığınızda Pardus DVD'niz kendiliğinden çıkacaktır.

DVD'yi yuvadan çıkarttıktan sonra "Yeniden Başlat" düğmesine tıklayarak bilgisayarınızı yeniden başlatınız. Eğer Pardus DVD'sini yuvasından çıkarmazsanız yeniden başlatma sonrasında yeniden kurulum ekranı ile karşılaşmanız normaldir.
Kurulum Sonrası İlk Çalıştırma

Açılış ekranı


Hoş geldiniz ekranı



Kullanıcı hesabı oluşturma



Yönetici parolası oluşturma



Özet



Her şey tamam





 
  • Beğen
Tepkiler: Oğuzhan, Dede ve CABBAR


x-scarface

x-scarface

Üye
Emeğine sağlık hakanım.
 
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
bişey değil hacım :sarıl:
 
CABBAR

CABBAR

Üye
Gaza geliyorum bilgisayara kurasım geliyor flaş bellek yetmiyor artık ya hayırlısı :ehe
Şu terminali çözeyim sonra direk hdd'ye kuracağım :oke:
 
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Hadi bakalim :)
 
KayraBey

KayraBey

Üye
Sağolasın Hakan :good:
 
KayraBey

KayraBey

Üye
Tekrar deniyorum :eller:

Benim dvd mort olmuş zorla okuyor ya :zzz:
 
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Abi al bi usb bellek kurtul :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Dede
MaxiHan

MaxiHan

Üye
Abi nasil desteklemez ya. Pardus anka yi dene bir de istersen
 
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Usb desteklemeyen pc mi vay be :D abi valla ugras ugras bulucan artik bi yol
 
  • Beğen
Tepkiler: Dede
MaxiHan

MaxiHan

Üye
Usb desteklemeyen pc mi vay be :D abi valla ugras ugras bulucan artik bi yol

Bendede var bi tane resmini atmistim :D Ahmet abiye bios'u guncelle diyecem ama simdi tumden halletmesin pcyi sonra sonsuz ban yerim mazallah :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Dede
KayraBey

KayraBey

Üye
Çalıştı çalıştı sakin olun :ehe

Krulumu yaptım.Pardus'u e'ye kurdum.Kurulum bitti.Yeniden başlatman lazım hacı abi dedi.Kırmadım başlattım ama açılışta sadece windows ve linux mint seçenekleri vardı.Yani sistem yüklü ama açılışta gösteremedim.Demek ki yine biryerleri atladım.Ayrıca şu hdd bölüm seçme kısmını çözdüm ordan yırttım ama bu sefer sisteme 3 farklı sistemi göstermede sorun yaşıyorum.Ne sorunlu adamım ya :p
 
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
kurdun en sonunda oda bişey :D hayırlı olsun
 
MaxiHan

MaxiHan

Üye
Çalıştı çalıştı sakin olun :ehe

Krulumu yaptım.Pardus'u e'ye kurdum.Kurulum bitti.Yeniden başlatman lazım hacı abi dedi.Kırmadım başlattım ama açılışta sadece windows ve linux mint seçenekleri vardı.Yani sistem yüklü ama açılışta gösteremedim.Demek ki yine biryerleri atladım.Ayrıca şu hdd bölüm seçme kısmını çözdüm ordan yırttım ama bu sefer sisteme 3 farklı sistemi göstermede sorun yaşıyorum.Ne sorunlu adamım ya :p

Nasil memnun musun abi
 
  • Beğen
Tepkiler: Dede
KayraBey

KayraBey

Üye


Nasil memnun musun abi

Mint'ten memnunum :aha:

Pardus görsel olarak güzel gerçekten.Kde mi işte onu indirdiydimdi :ehe Ama pc'den açamıyorum o yüzden şimdilik mint ile idare edeceğim.Sıkılırsam hepsinin dvd'si var.Önce Ubuntu 13 sonra pardus 2013 yükleyeceğim.
 
MaxiHan

MaxiHan

Üye
Fedora onermek isterdim ama kurulumu cok karisik ilerde mutlaka fedoraya gec abi
 
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
abi cd çoğaltıp kargo parasına yolla millete :D
 
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
aslında iyi akıl ettim :hmmm
 


Üst Alt