Özürlü raporuyla araba nasıl alınır

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Özürlü raporuyla araba nasıl alınır
Engellilerin en çok merak ettiği sorular arasında ''Özürlü raporuyla araba nasıl alınır?'' yer alıyor. Engelli araba alımı şartlarıyla ilgili tüm bilgilere bu makalemizden erişebilirsiniz.

Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak, engelli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapılması, bir devlet politikasıdır. Engellilerin hayatlarını normal akışında sürdürebilmeleri için devlet tarafından desteklenmeleri gerekir. Devlet bu bağlamda, kanun ve yasalar koyar.

İşte engellilerin araba almalarını kolaylaştırmak amacıyla çıkarılan yasa da bunlardan biridir. Bu yasaya göre özürlü raporuyla araç alımı %45 ÖTV indirimine tabi tutulmuştur. Bu yasanın hangi hallerde, kimlere ne şekilde indirim yapacağı kanunlarla belirlenmiştir. Bu kanunlara ve konunun detayına yazının devamında ulaşabilirsiniz. Öncesinde şu haberimizi incelemeniz faydanıza olabilir:

Engelli Özürlü Raporu İle Araç Nasıl Alınır
Özürlü raporuyla otomobil alımıyla ilgili yasa:

Yasa 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7. maddesinin 2 numaralı bendinde açıklanmıştır. İlk defa araç alacaklara %40 vergi indirimiyle ilgili ayrıntılar yasa metninde anlatılmıştır.

(30.04.2014 Tarih ve ÖTV-2/2010-3 Sayılı Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması. Özel Tüketim Sirküleri/12)

Engelliler için ÖTV İndiriminden nasıl faydalanabilirsiniz.

Engelli Raporu %90 ise;
Özürlü raporuyla araç alımında iki önemli husus vardır. Birincisi sakatlık oranıdır. Eğer kişinin %90 ve üzerinde sakatlığı varsa bu araçlarda sorgusuz sualsiz ÖTV indirimi yapılıyor. Çünkü bu araçları kullanacak kişini aracı kullanması mümkün değil. Bu yüzden yakın akrabalarının (en fazla 3.derece) aracı engelli kişinin hizmeti için alması gerekiyor.

Araç alınırken Trafik tescili olarak belirli kişilerin aracı kullanabileceğine dair noterden kayıt yapılması gerekiyor. Bu tür araçlar için özel bir tertibat takılmasına gerek yoktur. Çünkü aracı engellinin abisi, kardeşi babası vb kullanacaktır. Bu tür bir tertibata ihtiyaç olmadığı için de sadece B sınıfı ehliyet yeterlidir.

Engelli Raporu %90’ın altında ise;
Yeri gelmişken belirtmek de fayda var. Eğer Engeliniz %40’ın altındaysa devlet size ÖTV indirimi yapmıyor. Ancak engeliniz %20 bile olsa doktordan sadece “H sınıfı ehliyet ile araç sürebilir” ibareli bir rapor aldıysanız o raporla ÖTV indiriminden faydalanabiliyorsunuz.

Sonuç: Ya %90 üzeri raporunuz olacak ya da “H sınıfı ehliyet ile araç kullanabilir’’ ibaresi geçen raporunuz olacak. İkinci seçenekte engelinizin yüzdesinin önemi yok. Ayrıntılı indirim hesaplaması için şu haberimizi okuyabilirsiniz:

Yakınımın adına engelli indirimli araç alabilir miyim?
Eğer yakınınız %90 ve üzerinde engele sahipse, evet alabilir ve kullanabilirsiniz. Ancak %90 altındaysa H sınıfı ehliyet ile kullanması gerekir. Bu durumda siz asla kullanamazsınız.

ÖTV İndiriminden faydalandım aracı satarken ne olacak?
Aracınızı satarken, 5 yıldan önce satarsanız engelliden engelliye satmanız gerekir. Aksi takdirde aradaki ÖTV miktarını devlete ödersiniz. 5 yılın sonunda ise ÖTV vergisi sizden istenmez, dilediğiniz gibi satabilirsiniz. Engelli arabasının satış işlemleriyle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için:

Engelli Özürlü Raporuyla Alınan Arabanın Satışı Nasıl Olur
Engelli raporuyla alınan araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemez:

Araç alırken ÖTV indiriminden yararlandığınız gibi bir de senede iki defa ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden de muaf oluyorsunuz. Bunu da indirim hesaplamasına eklediğimiz zaman, engelli vatandaşlarımızın araç alımı konusunda ne kadar büyük bir avantaja sahip olduklarını görebiliriz.
 


muhammed0124

Üye
ndan yararlanabilmek için hastaneden resmi bir engelli raporu almanız gerekmektedir. Bu raporun seviyesi aracı başkası için alabilmeniz adına oldukça önemli . Bu fiyatlardan yararlanmak için en az yüzde kırk rapor gerekirken yakınlarınızı faydalanabilmesi içinse en az yüzde seksen gerekmektedir.
 
PALA.

PALA.

Üye
Gerçekten engellileri gezdirenlere lafım yok, ancak engelliler için araba alanlara bakıyorumda %95 üzerinde kendisi biniyor. Ayda 1 bile belki engelliyi gezdirmiyorlar, böyle yapanlara 2 lafım var; 1 milyonluk arabayı 500 bine alacak kadar paran varsa, git kendine 500 binlik araba al, devlet sana daha iyi gez, hava at diye vermiyor bu imkanı. Hastana daha iyi bak, onunla ilgilen diye veriyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: muhammed0124
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Alsan Bile Araç Kullanan Sayısı Oluyor. Aynı Soy Adı Şart vs. Satmak Vsde Zor. Kısacası Aile Aracı Olarak Binilecekse Düzgün Uzun Vadede sorun Çıkartmayacak Birşey Düşünülebilir aslında.
 


Üst Alt