Özürlü / Engelli raporuyla alınan arabanın satışı nasıl yapılır

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Özürlü / Engelli raporuyla alınan arabanın satışı nasıl yapılır
Özürlü ve engelli raporu kullanarak alınan arabanın satışının yapılması için gerekli şartlar merak ediliyor. Özürlü ile engelli raporuyla alınan arabanın satışı bakın nasıl yapılır?

Engelliler için ülke genelinde verilen birçok hizmette çeşitli indirimler ve fırsatlar bulunmaktadır. Bunlar bazen faturalarda indirim hakkı olabilirken bazen de özel kurumların sağlamış oldukları hizmetlerdeki avantajları kapsar.

Engellilere Verilen Maaşlar
1-) Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından % 50’nin üzerinde özür oranına sahip engelliler evde bakım maaşı alabilirler. Buna göre kendi bakımını gerçekleştiremeyen ve bir kişiye ihtiyaç duyan engelliler “ağır özürlü” raporunu alarak ilgili kuruma başvuruda bulunabilirler. Ödeme her ay olmak sureti ile ortalama asgari ücret civarındadır.

2-) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, % 40 ve üzerinde engel oranına sahip vatandaşlara 2022 maaşı vermektedir. Verilen ödenek 3 ayda bir yapılır. % 40 ile % 70 arası özür oranı ve % 70 üzeri özür oranı olmak üzere 2 farklı maaş ödemesi gerçekleştirilir.

3-) Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen muhtaç aylığı % 40 ve üzerinde özür oranına sahip engelleri bireylere verilir. Muhtaç aylığı yardımını alabilmek için ilgili engelli bireyin bu aylığın üzerinde herhangi bir gelirinin bulunmaması gerekir. Verilen ödenek aylık ortalama 400 TL civarındadır.

Engelli maaşı olup da kredi ihtiyacı olanlar için hazırladığımız şu haberimizi incelemek isteyebilirsiniz: ”Engelli Maaşına Kredi Çekilir mi”

Engelliler İçin Vergi İndirimleri ve Muafiyetleri
1-) Gelir Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenmekte olup belirlenen oranlarda özrü bulunan kişiler gelir vergisinde sakatlık indirimi alırlar. Herhangi bir mesleği olup düzenli gelir elde edenlerin maaşlarındaki gelir vergisi kesintisi daha az olarak maaşın net olarak daha yüksek olması sağlanır.

2-) Araç sahibi olan ve sahip olduğu aracı özrüne göre dizayn ettiren engelli vatandaşlardan özel tüketim vergisi alınmamaktadır. Bu haktan yararlanan engelli bireyler her beş yılda bir defaya mahsus olmak sureti ile ÖTV’den muaf olmaktadırlar.

3-) Özür oranı ve engel türü ne olursa olsun bütün engelli bireyler, engellerine yönelik özel araç ve gereç alımlarında KDV ödememektedirler.

Engelli araç alımı hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili konumuzu inceleyebilirsiniz: ”Engelli Özürlü Raporu İle Araç Nasıl Alınır”

4-) Engellerin ev satın alımlarında evin metrekaresi maksimum 200 olmak ve tek meskenli olmak koşulu ile engelli bireyler emlak vergisinden muaf olmaktadırlar. Bu vergiden yararlanılabilmesi için ilgili engellenin o evi mesken olarak kullanması gerekmektedir. Dönemsel olarak kullanılacak evler buna tabi tutulamaz.

5-) İthal edilen araç ve gereçler engelli kişisinin engelini kaldırmaya yönelik ise bu araçlardan gümrük vergisi alınmamaktadır.

Engelliler İçin İndirimler ve Çeşitli Haklar
1-) Türkiye’de bulunan bütün şehirlerde engellilere yönelik belediyeler tarafından sağlanan çeşitli hizmetler bulunmaktadır. Bunlar şehirden şehire değişiklik göstermekte olup en yaygın olanı şehir içi ulaşımın engelli bireyler için ücretsiz olmasıdır.

2-) % 40 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurarak özürlü kimlik kartı çıkarttırabilirler. Bu kart ile engelli indirimlerinden ve çeşitli haklardan yararlanmak daha kolay olmaktadır.

3-) TCDD, engelleri bireylere tüm seyahat biletlerini % 50 indirimli sunmaktadır. Ayrıca bunlara yüksek hızlı tren biletleri de dahildir. Engeli % 50’nin üzerinde olan bireylerin yanında bulunan refakatçisi de bu haktan yararlanabilmektedir.

4-) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, engelli bireylerin maddi durumlarının yeterli olmaması dahilinde engeline yönelik tekerli sandalye, protez bacak vb. araç ve gereçleri ücretsiz olarak karşılamaktadır. Ayrıca bunlara ek olarak kurum gıda, giyinme ve nakit para yardımı da yapmaktadır.

5-) % 40 ve üzeri engeli bulunan vatandaşların KYK tarafından gerçekleştirilen yurt, burs ve öğrenim kredi başvurularında engelli bireylere öncelik tanınmaktadır. Ayrıca özründe “çalışamaz” ibaresi bulunan bireylerin borçları tamamen silinmektedir. Normal engelli bireylerin geri ödemesinde uygulanan faizde ise % 50 indirim yapılmaktadır.

6-) Şehirlerde bulunan Devlet Tiyatroları sahnelerinde oynanan tüm oyunlar engelli bireylere ücretsizdir.

7-) Müze ve ören yerlerine giriş tüm engelli vatandaşlara ücretsizdir. Ayrıca engelli bireyin yanında bulunan refakatçisi de yine bu haktan yararlanabilmektedir.

8 ) Milli parklara ve tabiat parklarına giriş engelli bireyler için ücretsizdir. Ayrıca bunun gibi yerlerde konaklama için çadır ve karavan yerlerinden alınan ücret ise engellilere % 50 indirimlidir.

Engelliler için Özel Kurumlar Tarafından Sunulan İndirimler
1-) Şehirlerarası otobüs yolculuğunda bütün firmalardan alınacak olan biletler engelli bireylere % 30 indirimlidir. Engelliler herhangi bir kısıtlama olmaksızın bu haktan sınırsız faydalanabilirler. Bu indirimin kanuni bir geçerliliği bulunduğundan herhangi bir otobüs firması tarafından reddi söz konusu olamaz.

2-) Turkcell, Avea ve Vodafone tarafından çıkarılan tarife ve paketler, engelli bireyler için indirimli olmaktadır.

3-) THY, iç hat seferlerinde % 40 ve üzerinde engeli bulunan bireylere bilet fiyatlarında % 25 indirim uygulamaktadır. Bu indirim internet alışverişlerinde geçerli olmayıp yalnızca gişeden alımlarda uygulanır. Ayrıca 24 saat öncesinden haber verilmesi halinde engelli birey için tekerlekli sandalye de temin edilebilmektedir.

4-) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenlenen ibareye göre ülke sınırları içerisinde internet sağlayıcısı tüm firmalar % 40 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlara internet paket fiyatlarında % 25 indirim yapmak zorundadır.

Engelli Bireyler İçin İş Fırsatları
1-) Engelli bireyler, ÖSYM tarafından her yıl yapılan Özürlü Memur Seçme Sınavı’na katılarak kamuda personel olarak çalışmaya başlayabilirler. Her engel grubu için ayrı bir sınav düzenlenmektedir. Bu sınava girebilmek için bir ortaöğretim veya yükseköğretim kurumundan mezun olmuş olmak gerekmektedir. Bu kurumların son sınıfında okuyan engelli bireyler de sınava katılabilirler. Bireyler sınava başvurmadan önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl veya İlçe Müdürlüğü’nden özürlerine dair onaylanmış bir belge almak zorundadır. Bu belgenin alınması ile ÖSYM’nin ilgili sınav merkezlerinden başvuru yapılabilir.

2-) 50 ve daha fazla sigortalı çalışanı bulunan özel şirketler, en az % 3 oranında engelli birey çalıştırmak zorundadırlar. Daha fazla oranda engelli birey çalıştıran şirketlerin sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.

Engelliler İçin Eğitim ve Spor Hakları
1-) Engelliler için birçok şehirde özel eğitim okulları bulunmaktadır. Bu okullar, engelli bireylere özel olarak dizayn edilmiş ve engelli bireylerin engellerine yönelik özel bir eğitim sistemi ile kurulmuşlardır. Ayrıca bu okullarda bulunan eğitmenler de alanında uzman ve eğitimli kişilerdir. Bu okullarda eğitim görebilmek için öncelikle Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından söz konusu kişinin özel eğitime ihtiyacı olup olmadığı belirlenir. Bu kurumdan alınan belgenin özel eğitim için uygun görülmesi halinde kayıt yaptırılabilir. Ayrıca bu okullarda okuyan engelli bireylerin bu okullara getirilip götürülmesi de ücretsiz olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.

2-) ÖSYM, gerçekleştirmiş olduğu sınavlarda engellilere yönelik birçok tedbir almakta ve bu ölçüde düzenlemeler yapmaktadır. Ayrıca engelli bireylere sınavlarda ek süre verilmekte ve sınav sonuçlarına ek puan eklenmektedir.

3-) Halk eğitim merkezleri, KOSGEB, Türkiye İş Bankası gibi kurumlar tarafından açılan meslek edindirme kursları, engelli bireylere yönelik de düzenlenmektedir. Ayrıca bu kursları tamamlayıp belge alan engelli vatandaşların iş bulmasında da öncelik tanınmaktadır.

4-) İşitme engelliler, işitme engelliler için yapılan meslek liselerine herhangi bir sınava girmeksizin kayıt olabilmektedirler.

5-) Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı, engellilerin spor yapabilmesi için özel spor federasyonları kurmuştur. Ayrıca engellilere yönelik spor salonları da düzenlenmiştir. Buna göre spor yapmak isteyen bireyler, herhangi bir koşul bulunmaksızın bu alanlarda spor yapabilme haklarına sahiptirler.
 
arabanakit

arabanakit

Üye
Herkese Merhaba. Oldukça başarılı yazı olmuş teşekkürler. Araçlarını satmak isteyen engelli araç sahiplerine, Engelli Araba Satışı Nasıl Yapılır ? sayfamıza göz atmalarını tavsiye eder ve engelli araçlarını hemen Nakit paraya çevirerek ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. 5 yıl dolmasına gerek kalmadan aracınızın ÖTV sini sizin adınıza ödeyerek aracınızı satın alıyoruz.
 


Üst Alt