Özürlü / Engelli araç alımında rapor oranı kaç olmalı?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Özürlü / Engelli araç alımında rapor oranı kaç olmalı?
Özürlü ve engelli araç alımı için gerekli rapor oranı kaçtır merak ediliyor. Bizde bu makalemizde sizlere engelli araç alımında rapor oranı kaç olmalı hakkında bilgiler sunduk.

Kanuni standartlara göre engelli bireyler, araç alımlarında ÖTV olarak bilinen özel tüketim vergisini ödememektedirler. Fakat bunun oluşabilmesi için iki farklı durumun gerçekleşmesi gerekir.

1-) Sakatlık Oranının % 90 ve Üzerinde Olması
Sakatlık oranı % 90 ve üzerinde olan engelli bireyler, almış oldukları araçlarını kendi başlarına kullanamayacak durumda oldukları için ÖTV’den tamamen muaf tutulmuşlardır. Şayet, engel oranı % 90 ve üzerinde olmasına rağmen aracı kendi kullanacak engelliler, alacakları aracı engeline göre düzenletmelidirler. Buna göre belirtilen oranda özrü bulunan engelli vatandaşlar bunu belgeleyerek ÖTV ödemeksizin araç sahibi olabilirler.

Ayrıca sakatlık oranının % 90 ve üzerinde olan kişiler üzerinden de araç alımı mümkündür. Yine aynı şekilde bu yolla alınan araçtan ÖTV alınmamaktadır. Fakat bunun için engellinin yakını veya çalışanı olmak zorunludur. Engelli raporu ile alınan aracı kullanacak kişi, söz konusu engelli kişinin şoförlüğünü yapmak koşulu ile ÖTV’den muaf olmaktadır.

2-) Sakatlık Oranının % 90’ın Altında Olması
Sakatlık oranı % 90’ın altında olan bireyler alacakları otomobilde engellerine yönelik herhangi bir düzenleme yapmazlarsa ÖTV muafiyetinden yararlanamamaktadırlar. Aynı şekilde engelli raporu ile satın alınan aracın bir başkası tarafından kullanılması durumunda da ÖTV muafiyeti olmamaktadır.

Fakat engelli kişi kendisi kullanmak sureti ile aracı alır ve engeline uygun düzenleme yaptırırsa ÖTV’den muaf olabilir. Bu haktan yararlanmak için ilgili engelli kişi hastaneden “H sınıfı ehliyet alır, özel donanımlı araç kullanır.” ibaresinin bulunduğu bir rapor almalıdır. Ayrıca yalnızca sol bacaktan engeli bulunan engelliler ise “H sınıfı ehliyet alır, otomatik vitesli araç kullanır.” ibareli rapor almak zorundadırlar. Bu raporların kullanılması ise alınan araçları söz konusu engelli kişi dışında bir başkası kullanıyorsa ÖTV muafiyeti ortadan kalkar ve cezai işlem uygulanır.

ÖTV İndirimi İçin Özür Oranı Kaç Olmalıdır?
ÖTV muafiyeti olmaksızın ÖTV indiriminde yararlanabilmek için herhangi bir özür oranı bulunmamaktadır. Engelli bireyler, engel oranı önemli olmaksızın bir araç aldıklarında ÖTV indirimi almaya hak kazanırlar.

Yukarıda belirttiğimiz yüzde 90 üstü ve yüzde doksan altı durumu alınacak aracı kimin kullanacağıyla ilgili bir durumdur.
 
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Tşkler
 


Üst Alt