Örf ve Adetleri Nasıl Buluyorsunuz ?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
'Lorelai

'Lorelai

Üye
    Konu Sahibi
Örf ve Adetleri Nasıl Buluyorsunuz ?
Soru yeterince açık. Az önce üyenin yazdığı yorumla bu konu aklıma geldi ve fikirlerinizi merak ettim. Örneğin; evlilikte kızın beline kırmızı kuşak bağlamak gibi. Bekareti temsil ediyormuş. Ben bunu gereksiz buluyorum . Sizin de bu tip gereksiz bulduğunuz ya da gerekli bulduğunuz örf ve adetler var mı ?

bydexer

bydexer

Üye
Soru yeterince açık. Az önce üyenin yazdığı yorumla bu konu aklıma geldi ve fikirlerinizi merak ettim. Örneğin; evlilikte kızın beline kırmızı kuşak bağlamak gibi. Bekareti temsil ediyormuş. Ben bunu gereksiz buluyorum . Sizin de bu tip gereksiz bulduğunuz ya da gerekli bulduğunuz örf ve ade<t>ler var mı ?

İmla hatası düzeltildi :good:

Amaru Shady

Amaru Shady

Üye
aslında böyle türk adetleri yok. Yani türk adeti var da böyle saçma şeyler yok. Ben bunlara adet veya örf demiyorum. Adet dediğimiz bayramda el öpmektir, hastaya ziyarete gitmektir vs.

• Beğen
Tepkiler: tragedie
Türe

Türe

Üye
kişiden kişiye değişir ama çoğu kültür açsından önemli

'Lorelai

'Lorelai

Üye
    Konu Sahibi
Genelde böyle adlandırıldığı için dedim. Başka bir ad bulamadım. Uygun bulduğunuz varsa düzeltelim.

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
aslında böyle türk adetleri yok. Yani türk adeti var da böyle saçma şeyler yok. Ben bunlara adet veya örf demiyorum. Adet dediğimiz bayramda el öpmektir, hastaya ziyarete gitmektir vs.
Bu bir Türk adetidir.Yok demek,yok saymak çok yanlış.Her toplumun,her kültürün kendisine ait bir takım geleneksel tavrı vardır.Savaşlarda,düğünlerde,eğlencelerde ve diğer birçok (ritüel) törensel faaliyetlerde bu geleneklerin birikimi uygulanır.Belki bunları günümüze göre saçma buluruz,belki hala bu geleneklerimize tarihi ve milli bir bilinçle sarılıp devam etmesini sağlarız ; ama asla yok sayamayız.Örnek olarak konu açan kişi Al Kuşak'tan bahsetmiş.Kırmızı yazma ya hut kuşak bekaretin simgesidir doğrudur.Bunu takan kişi en bekarım diye gerile gerile yürüyüp hava atıyor diye bir şey düşünürseniz yanlış yaparsınız.Bu sadece törene bir anlam katar.Bu yalnızca bizim toplumumuzda olan bir şey değildir.Bizlerin gavur,kafir,şu - bu diye beğenmediğimiz ülke insanları dahi kendi geleneklerine oldukça sahiptirler.Nasıl ki her gülün rengine bir anlam vermişsek,( Kırmızı -aşk ; beyaz-gelinlik-sarı ayrılık vs..) bu gibi renklere bezenmiş bireysel eşyalarımıza da bir anlam yüklemişiz işte.Siz hiç bir gelinin kardeşlerinin düğün sonrası gelinin belinden kuşak bağlamaları merasimini duymadınız mı ?Bu yalnızca bizim kız kardeşimiz bekardır ve biz bu yüzden kasıla kasıla burada duruyoruz anlamı içermez.Araştırırsanız birçok manası olduğunu görürsünüz.Hem bunu bir anlam taşıyor diye yapmanıza gerek yok,yalnızca bir gelenek getirisi-kültür aktarımı olarak da değerlendirebilirsiniz

• Beğen
Tepkiler: Türe
Türe

Türe

Üye

Bu bir Türk adetidir.Yok demek,yok saymak çok yanlış.Her toplumun,her kültürün kendisine ait bir takım geleneksel tavrı vardır.Savaşlarda,düğünlerde,eğlencelerde ve diğer birçok (ritüel) törensel faaliyetlerde bu geleneklerin birikimi uygulanır.Belki bunları günümüze göre saçma buluruz,belki hala bu geleneklerimize tarihi ve milli bir bilinçle sarılıp devam etmesini sağlarız ; ama asla yok sayamayız.Örnek olarak konu açan kişi Al Kuşak'tan bahsetmiş.Kırmızı yazma ya hut kuşak bekaretin simgesidir doğrudur.Bunu takan kişi en bekarım diye gerile gerile yürüyüp hava atıyor diye bir şey düşünürseniz yanlış yaparsınız.Bu sadece törene bir anlam katar.Bu yalnızca bizim toplumumuzda olan bir şey değildir.Bizlerin gavur,kafir,şu - bu diye beğenmediğimiz ülke insanları dahi kendi geleneklerine oldukça sahiptirler.Nasıl ki her gülün rengine bir anlam vermişsek,( Kırmızı -aşk ; beyaz-gelinlik-sarı ayrılık vs..) bu gibi renklere bezenmiş bireysel eşyalarımıza da bir anlam yüklemişiz işte.Siz hiç bir gelinin kardeşlerinin düğün sonrası gelinin belinden kuşak bağlamaları merasimini duymadınız mı ?Bu yalnızca bizim kız kardeşimiz bekardır ve biz bu yüzden kasıla kasıla burada duruyoruz anlamı içermez.Araştırırsanız birçok manası olduğunu görürsünüz.Hem bunu bir anlam taşıyor diye yapmanıza gerek yok,yalnızca bir gelenek getirisi-kültür aktarımı olarak da değerlendirebilirsiniz

+1 :oke:

Ateş Böceği :)

Ateş Böceği :)

Üye
Türk gelenek ve göreneklerine sahip çıkmalıyız...Unutulursa Türk kavramıda ortadan kalkar...Yozlaşmış,yabancılaşmış bir millet haline geliriz.
Düşüncene katılmıyorum.

• Beğen
Tepkiler: PhyscoDevil
HaqperesT

HaqperesT

Üye
zamana ve yere göre değişen örf ve adetler sakıncalı ve din ile çelişmedigi sürece topluma faydalı olgudurlar. Sevgi muhabbet yani toplumsal bağı güçlendirirler. Toplumsal yapıları (aile akrabalık vs) güçlendirirler.

'Lorelai

'Lorelai

Üye
    Konu Sahibi

Benim için anlam taşımıyorsa neden yapayım ? Gülün renkleri için verdiğin örnek , genel bir durum. Yani kişiye özel değil. Ama bekaret neden insanları ilgilendirsin ki ? Kişiye özel bir durum ve ben bunun gereksiz olduğunu düşünüyorum . Gereksiz derken ağır bir kelime olabilir, ama başka bir şey de bulamadım.

• Beğen
Tepkiler: minoo
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye

Benim için anlam taşımıyorsa neden yapayım ? Gülün renkleri için verdiğin örnek , genel bir durum. Yani kişiye özel değil. Ama bekaret neden insanları ilgilendirsin ki ? Kişiye özel bir durum ve ben bunun gereksiz olduğunu düşünüyorum . Gereksiz derken ağır bir kelime olabilir, ama başka bir şey de bulamadım.
Kırmızı kuşak bekaret simgesidir dedik.Bakir olmayan kızlara başka bir renk kuşak bağlarlar demedik ki.Dul bayanlar da ikinci evliliklerinde bu kuşağı takabiliyorlar.Bu artık törenselleşmiş bir şey.

'Lorelai

'Lorelai

Üye
    Konu Sahibi
Ben gelinliğin bembeyaz kalması taraftarıyım :ehe

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
Ben gelinliğin bembeyaz kalması taraftarıyım :ehe
Bak,gelinliğin beyaz olmasından bahsediyorsun.Bu da genelleşmiş bir gelenektir.Oysa gelinlik illa ki beyaz olacaktır diye bir kaide yoktur; o sadece saflığın ve temizliğin simgesidir.:)
Ek olarak konu başlığı tüm geleneklerden bahsediyor.Biz yalnızca benim örneklemiş olduğum bir geleneği tartışıyoruz.

'Lorelai

'Lorelai

Üye
    Konu Sahibi

Bak,gelinliğin beyaz olmasından bahsediyorsun.Bu da genelleşmiş bir gelenektir.Oysa gelinlik illa ki beyaz olacaktır diye bir kaide yoktur; o sadece saflığın ve temizliğin simgesidir.:)
Ek olarak konu başlığı tüm geleneklerden bahsediyor.Biz yalnızca benim örneklemiş olduğum bir geleneği tartışıyoruz.

Bak nasıl da sıkıştırıyor :d: Ağız alışkanlığı benim dediğim :d: Benim ki pembe de olabilir sorun değil :ehe
Ben örnek verdim , başka örnekler varsa tartışalım :D

• Beğen
Tepkiler: ' KalendeR '
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye

Bak nasıl da sıkıştırıyor :d: Ağız alışkanlığı benim dediğim :d: Benim ki pembe de olabilir sorun değil :ehe
Ben örnek verdim , başka örnekler varsa tartışalım :D
Yok yok kesinlikle başka tartışılacak bir şey yok:perde:

_SiyabeNd_

_SiyabeNd_

Üye
Örf ve adetler bence çok öenmlidir düğünlerde olsun bayramlarda olsun örf ve adetler bence önemli

minoo

minoo

Üye

Katılıyorum :oke:

Bazılarının amacı sıfır aslında. Ama bazıları da çok eğlenceli. Tabii ki batıl inanç ama gelin ayakkabısının altına genç kızlarının isimlerinin yazılması gibi. Kız isteme sırasında damadın kahvesine tuz koymak gibi vs. vs. Örnekler çoğaltılabilir.

Ama bir çoğu için saçma diyebilirim.

• Beğen
Tepkiler: 'Lorelai
MAFİA.

MAFİA.

Üye
Düşünceler(herkezin)sabit olmadığından,her kafandanda farklı ses çıkar. Kimisi ''a''der kimisi ''b'' inançları,ruh hali ve yapıları farklı olduğundan. Nasıl inandırmak istiyorsan o yönede çekebiliyorsun karşındaki'ni. Birilerin belirlediği kuralları yaşam biçimi yapıcaksak,ozaman hepimize bir el kitabı yeter. Aslında öyle olaylara gerek yok,evleniceğin insanın zaten içini dışını biliyorsun,onu ibreti-alem gösterince uzay'a yürüyerek mi çıkmış oluyorsun?

İnsanın boşuna kullanıcağı bir zekası yok. Yeri gelince onu da kullanmayı bilmesi lazım. Eylenmeye,hayatın devamına,gelecek için bir olayın içinde bulunurken tutupta;beline birşey bağlamak ile kahvesini tuzlamak ile vs vs olmuyor. Sen orda geliceğini kurmak veya karar almak yolunda ilerlerken tutupta birilerini ezerek yada dalga geçerek bu işler yürümez. Doğru ve güzel bir şekilde karar alan insan o yaptıklarının boşuna olduğunu da anlıyabilir.

greenmile

greenmile

Üye
Gerdeğin ertesinde çarşaf kontrolü de örf ve adetlere giriyor ancak herkes bunu uygulamiyor elbette.

Saçma gelenler tabiki var ancak kırmızı kurdele olayı bence mantıklı.Her erkek evleneceği kızın saf ve temiz olmasını bekler

y n s c n

y n s c n

Üye
Batılılaşmaya devam ettikçe örf ve adetlerimiz dahada saçma gelecek bizlere, gerçekten yazık.. Örf ve adetlerimize sahip çıkmalıyız diye düşünüyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt