nokia'da özellikle n8, 5800 xm gibi modellerde ses netliği çok iyi frekanslarda kayıp yok. bunu gsmarena'nın gayet profesyonelce yaptığı testlerde de görebiliriz. tek sorun kullanıcıların çok daha yüksek seviyede ses talep etmesi. çok uzun yıllar önce sony ericsson w800 aldığımda bunu özellikle telefon ederek se türkiye'den araştırmıştım. söyledikleri gerekçe bana gerçekçi geldi. gerekçeleri sokakta kulağında çok yüksek bir ses ile dış dünyadan tamamen koparak gezen bir kişinin çevresinde uyarı niteliği olacak korna, patlama, cam kırılması vs sesleri duyamayarak tehlike altında olabilme ihtimali. sonuçta hiç kimse de sony ericsson, nokia gibi firmaların yüksek ses veremeyecek bir cihaz yapmayı beceremeyeceğini düşünmüyordur, en uyduruk firmalar bile bunu yapabilir ama sonuçta uymaları gereken bazı standartlar var, bunlara da uymalarını gerektirecek bir takım kurallar koyan kurumlar var. bana göre samsung markası ses netliğinde apayrı bir konu, samsung diğer markaların en azından ekolayzer koyduğu yıllarda pek çok telefonunda sadece ses açıp kapayabilme özelliği ile yetinmesi ile müşterilerini ayarlanabilir bir netlikten mahrum bırakmıştır. illa ekolayzer istiyorsan pahalı telefon alacaksın diretmesi beni samsungdan en çok soğutan şeylerin başında gelir. yani koskoca samsung e250 gibi, corby gibi çok satan cihazlarına ekolayzer koyamaz mıydı elbette koyardı ama nasıl olsa satıyoruz, yetmeyen başka samsung daha alsın zihniyeti ile hareket etti. sonuç olarak söylemek istediğim nokia'nın ses çipi mi dersiniz, ses ayarları mı bilmem ama verdiği sesin frekansı olarak çok yeterli, sadece seviyesi bir mp3 çalara göre düşük, bunun da böyle olmasını gerektiren sebepler var.