Nokia: Android'i ucuzdan da ucuz akıllı telefonlarımızla vuracağız!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ANIL

ANIL

Admin
    Konu Sahibi
Nokia: Android'i ucuzdan da ucuz akıllı telefonlarımızla vuracağız!
Nokia CEO'su Stephen Elop, Android ile olan mücadelelerinde nasıl başarıya ulaşacaklarını açıkladı.

Nokia'nın bugün gerçekleştirdiği yatırımcılar toplantısında konuşan Elop, Microsoft Windows Phone platformuna olan bağlılıklarını koruyacaklarını vurgulayarak, Android ile olan rekabeti kendi lehlerine çevirmek için stratejiler geliştirmeye devam ettiklerini dile getirdi.

İşte Elop'a göre bu stratejilerden birisi de, olabildiğince saldırgan yani rekabetçi bir fiyatlandırma politikası sergilemekten geçiyor.

Başarıya erişmenin kilit noktasına giriş seviyesindeki rekabetten galip ayrılmayı yerleştiren Elop, bu bağlamda önümüzdeki dönemde satışa sunacakları modellerin Lumia 610'dan bile daha ucuz olacağının altını çiziyor.

Ucuzluğun önemli bir faktör olduğuna tabii ki şüphe yok. Özellikle Nokia ve Microsoft'un Çin pazarına yönelik planlarını göz önüne aldığımız vakit maliyet odaklılık daha da büyük önem kazanıyor ancak tek kıstas da bu değil haliyle.

Çünkü halihazırda 256MB RAM ile gelen Lumia 610 kesinlikle bir fiyat/performans telefonu değil. Bunun sebebi bildiğimiz gibi RAM'de gidilen kısıntıdan ötürü modeli pek çok kritik uygulamayı çalıştıramaması.

Ki kritik derken PES 2012 yahut Angry Birds gibi oyunları da geçtik, Skype ve ya Tango gibi WP platformunun en popüler ve gerekli uygulamalarından bahsediyoruz.

Haliyle burada sorulması gereken asıl soru şu:

Bahsedilen bu 'daha da ucuz' modeller, Lumia 610'dan bile daha mı düşük konfigürasyonla gelecek?

Çünkü eğer böyle olacaksa -ki doğal akış bunu gösteriyor- bizce Nokia akıllı telefon pazarında da normal cep telefonu pazarında tutan stratejisini korumayı düşünüyor.

Biz son kullanıcılar için hava hoş tabii neticede alternatifimiz bol ama eğer Nokia'nın kafasında böyle bir plan varsa tutması kesinlikle imkansız.

Neden mi?

Aşağıdaki eleştirimiz biraz sert olacak belki ama yapılması gerekli:

-Yaşı tutan okurlarımızın çok iyi hatırlayacağı üzere Nokia yıllar boyunca -yani 1990'ların ortasından ta ki iPhone 2007 yılında çıkana dek- hep aynı telefonları temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp önümüze koydu.

-Yani ya sadece kapağını değiştirdi, ya radyoyu çıkarıp Bluetooth ekledi veya yeşil ekranı beyazla onu da mavisiyle değiştirdi vs. ve sanki yeni modelmiş gibi satıp durdu.

-O zaman hem rakibi olmadığı için hem de cep telefonlarında en azından bugünkü anlamda işletim sistemi bulunmadığından ve tabii günümüzün en kritik satın alım tercih sebebi olan uygulamalar olmadığından bu plan tuttu.

-Fakat artık şartlar değişti. Bugün artık akıllı telefon demek uygulama demek, ekran demek, oyun demek, kararlılık demek vs vs.

-Kısacası akıllı telefon 'keyifli ve baş ağrıtmayan bir kullanım' demek. Bunu yapmanın yolu ise (en azından görece) güçlü donanım bileşenlerinden geçiyor.

Velhasıl Nokia eğer Android platformu ile savaşı kazanmak için Elop'un söylediği gibi işe giriş seviyesinden başlayacak ve burada da fiyata oynayacaksa kesinlikle tutmaz bu girişim.

Çünkü normal cep telefonu kullanıcı kitlesinden farklı biçimde, akıllı telefon kullanıcıları için, sadece ucuz olması kesinlikle bir satın alım tercih sebebi değil.

En kötü ihtimalle 'fiyat yoğun' bir fiyat/performans kriteri' baz alınıyor ki bunu Lumia 610 bile sunamazken, onun küçük kardeşleri bakalım nasıl sunacak?

• Beğen
Tepkiler: Elektr0, Cihanî Sultan, Silinen Üye 94869 ve 1 kişi daha

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
Zte ve huawei cin ve hindistan gibi dunyanin en buyuk pazarlarinda devlet subvansiyonu alarak 80-150$ araliginda androidli telefon satabilirken nasil rekabet edecek merak ettim simdi!!!

• Beğen
Tepkiler: Cihanî Sultan
Polymath

Polymath

Üye
Nokia'nın işi çok zor. Ama hep kendi kendine etti. Sandı ki beni kimse yerimden edemez :)

• Beğen
Tepkiler: Elektr0 ve MasteLaa
Matador03

Matador03

Üye
O biraz sıkar diyeceğim ama böyle giderse androidlerde 10 çekirdeği göreceğiz sanırım da bu androidin sonu demektir :hmmm şu Linero adlı grup bir an önce custom rom çıkarsa bari :hmmm

MasteLaa

MasteLaa

Üye
Ah Nokia diyorum kendi kendime..Bunu dememin en basit örneği de MeeGo nun arkasında durulmaması..Yazık yazık cidden yazık..Androidle başa çıkamaz Nokia bunu kendileri bile kabul etmiştir artık..Bir an önce fiyat azaltma politikası yerine düzgün uygulama artırma politisı yapması lazım..Yoksa işi Android ile çok zor Nokia nın ki Android hedef kitleyi IOS ile yarışma olarak koymuş ve bu rekabet acayip meyve veriyor..Kısacası harekete geç Nokia ve şunu da belirtiyim Lumialar için çok geç kalındı maalesef :(

PixelWolf

Üye
yazık..

theposies

theposies

Üye
"E=MasteLaa;4828299]Ah Nokia diyorum kendi kendime..Bunu dememin en basit örneği de MeeGo nun arkasında durulmaması..Yazık yazık cidden yazık..Androidle başa çıkamaz Nokia bunu kendileri bile kabul etmiştir artık..Bir an önce fiyat azaltma politikası yerine düzgün uygulama artırma politisı yapması lazım..Yoksa işi Android ile çok zor Nokia nın ki Android hedef kitleyi IOS ile yarışma olarak koymuş ve bu rekabet acayip meyve veriyor..Kısacası harekete geç Nokia ve şunu da belirtiyim Lumialar için çok geç kalındı maalesef :([/QUOTE]

"markete günde 300 civarı uygulama geliyor . Ama yinede haklısın

• Beğen
Tepkiler: MasteLaa
MasteLaa

MasteLaa

Üye
"E=MasteLaa;4828299]Ah Nokia diyorum kendi kendime..Bunu dememin en basit örneği de MeeGo nun arkasında durulmaması..Yazık yazık cidden yazık..Androidle başa çıkamaz Nokia bunu kendileri bile kabul etmiştir artık..Bir an önce fiyat azaltma politikası yerine düzgün uygulama artırma politisı yapması lazım..Yoksa işi Android ile çok zor Nokia nın ki Android hedef kitleyi IOS ile yarışma olarak koymuş ve bu rekabet acayip meyve veriyor..Kısacası harekete geç Nokia ve şunu da belirtiyim Lumialar için çok geç kalındı maalesef :(

"markete günde 300 civarı uygulama geliyor . Ama yinede haklısın[/QUOTE]

Aslında günde kaç uygulama geldiğinden çok Nokia nın sözlerinin arkasında durmaması.. Bir işletim sistemini çıkarıp bırakmak ne kadar mantıklı olabilir ki.. Adam akıllı çıkar onunla yoluna devam et..Ben buna kızıyorum..

theposies

theposies

Üye

"markete günde 300 civarı uygulama geliyor . Ama yinede haklısın

Aslında günde kaç uygulama geldiğinden çok Nokia nın sözlerinin arkasında durmaması.. Bir işletim sistemini çıkarıp bırakmak ne kadar mantıklı olabilir ki.. Adam akıllı çıkar onunla yoluna devam et..Ben buna kızıyorum..
[/QUOTE]

son derece haklısın ama bence bunu nokianın içinde olmadn bilemeyiz .

Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
Elop denen herif ne değişik düşünüyormuş öyle :D

• Beğen
61semih

61semih

Üye
nokianın stratejisini bilemem fakat altında yazan yorum ve tespitler çok doğru.
keşke nokia android ile baş edebilse android li telefonların fiyatı ucuzlar android kullanıcılarının ios iphone den başka alternatifide olur tüketici adına ortalık güllük gülüstanlık olur.
şahsi düşüncem nokia eskisi gibi olamıyacağı yönünde umarım yanılırım.

El~PisToLeRo

El~PisToLeRo

Üye
Önüne gelen android cihaz çıkarıyo biraz zor vururlar.Önceden piyasada bi agırlık vardı simdi telefon karsılastırmalarına bi bakıyosun elin çinli doliası tridenti android cihaz çıkarmıs bedava peynir ekmek gibi dagıtılan bi sistemi yakalamak zor olur hele hele tekelci microsoft gibi bir yandasız varsa.

Silinen Üye 737108

Silinen Üye 737108

Kapalı Hesap
Elop'u tebrik ediyorum haberde de dendiği gibi Lumia 610 bile basit şeyleri yapamazken daha düşük versiyonu zaten Java sistemden farklı olmaz ki. 610'da 512 mb ram olsaydı 800 mhz yerine 1 ghz işlemci olsaydı o zaman tamamdı. En düşük Android'li telefon GTA 3'ü kasa kasa da olsa açabiliyorsa bana rekabetten bahsetmesin kimse, telefonda herşey oyun değil tabi ki ancak 610'un Skype'ı bile açamayacak güçte olması düşündürüyor gene de önyargılı olmamak lazım belki işe yarayabilir donanım 610'un 512 mb ramlli versiyonları olabilir bu da en azından Skype Pes 2012 falan açtırabilir. Ancak nolursa olsun bu Elop denen akılsız adamı atsınlar arkadaş ya da azcık delikanlıysa kendi istifa etsin defolsun gitsin içine etti firmanın ya. Nokia nerden bulaştıysa bunlara gittikçe dibe çekiyorlar Nokia'yı, en azından eskiden gene satış grafiği fena değildi şimdi daha da çöküşte. 2016'da Symbian değil (hoş zaten 2012'de bitti ya ayrı bi konu) yanında WP da biter bu gidişle beraber kapatırlar seneyi olmadı bu ortaklık olmadı :)

• Beğen
Tepkiler: Cihanî Sultan ve MasteLaa
Dexter Morgan

Dexter Morgan

Üye
Peh

Cihanî Sultan

Cihanî Sultan

Üye
Elop'u tebrik ediyorum haberde de dendiği gibi Lumia 610 bile basit şeyleri yapamazken daha düşük versiyonu zaten Java sistemden farklı olmaz ki. 610'da 512 mb ram olsaydı 800 mhz yerine 1 ghz işlemci olsaydı o zaman tamamdı. En düşük Android'li telefon GTA 3'ü kasa kasa da olsa açabiliyorsa bana rekabetten bahsetmesin kimse, telefonda herşey oyun değil tabi ki ancak 610'un Skype'ı bile açamayacak güçte olması düşündürüyor gene de önyargılı olmamak lazım belki işe yarayabilir donanım 610'un 512 mb ramlli versiyonları olabilir bu da en azından Skype Pes 2012 falan açtırabilir. Ancak nolursa olsun bu Elop denen akılsız adamı atsınlar arkadaş ya da azcık delikanlıysa kendi istifa etsin defolsun gitsin içine etti firmanın ya. Nokia nerden bulaştıysa bunlara gittikçe dibe çekiyorlar Nokia'yı, en azından eskiden gene satış grafiği fena değildi şimdi daha da çöküşte. 2016'da Symbian değil (hoş zaten 2012'de bitti ya ayrı bi konu) yanında WP da biter bu gidişle beraber kapatırlar seneyi olmadı bu ortaklık olmadı :)

Yok canım o kadar da değil.:D

• Beğen
Tepkiler: MasteLaa
DaNq3rB0y

DaNq3rB0y

Üye
ulan elop :) beyin yaşın kaç senin :)

pRime.

pRime.

Üye
Yorumu yapan saçmalamış ama nokia windows phone ile rekabeti çok bekler. :oke:

mesut1979

Üye
  • Beğen
Elektr0

Elektr0

Üye
Nokıa nın sadece x2 modelini kullandım oda 2 ay felan sürdü... Nokıa bu şekilde giderse kendi açısından kötü olacak gibi yazık Nokıaya

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt