Namus Kavramından Ne Anlıyoruz?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

CannYFoX

Üye
Ellerina sağlık haberci cok güzel bi bilgi.. tsk.....

yitik savaşçı

Üye
Özellikle ablası ya da kız kardeşi olmayanların büyük bir bölümünde namus kavramı çoğunlukla gelişmez. Bu tip insanlar; genç kızları sadece cinsel obje olarak görürler, genç kızlara sürekli yan gözle bakarlar, sözle taciz etmeyi kendilerine hak olarak görürler, aşağılık muhabbetlerine konu yaparlar, iftira atarlar, adnı çıkarırlar...

Tecavüz suçları affa uğradığı sürece namus cinayetleri devam eder.

Daha geçen gün bir ana haber bülteninde "Genç bir öğretmen ve de annesine defalarca tecavüz eden, geç öğretmeni öldürüp, annesini öldürdüklerini sanarak ağır yaralayan" dört şerefsizden üçünün "çıkan aflar ve yeni yasa gereği" cezalarının çok çok indirime uğraması ile yakın bir zamanda serbest kalacakları, yaşı 18'den büyük olan şerefsizin de bunlardan birkaç sene sonra serbest kalacağı haberi verildi.

Her cinayet namus cinayeti değildir elbet. Sevdiğine kaçtı diye kimsenin canına kıyılmamalı. Ama tecavüzcülerin cezası idam olmalı.

Tecavüz edene idam ya da ömür boyu hapis cezası vermek gerek. Ya da cinsiyet değiştirme cezası verilebilir.

DeLmIrA

DeLmIrA

Üye
"mobiloyun"

kardeş sen şimdi öle bi laf etmişsinki "kızkardeşi ablası olmayan potansiyel sapıktır"sonucu çıkıo ben 19 yaşındayım kızkardeşimde yok ablamda ve daha kimse bi kıza sarktıgımı,laf attıgımı görmemiştir bunun ablayla kardeşle alakası yok tamamen yetişme tarzi ve çevreyle ilgili bi davranış bicimi yani

yitik savaşçı

Üye
Doğru söylüyorsun... Yetiştirilme tarzı ile alakalı bir konu. "Saldım çayıra mevlam kayıra" anlayışı ile çocuk getirilmez dünyaya...

swedeniz

swedeniz

Üye
konu dağılmaya başladı allah'ın verdiği canı allah'tan başka kimse alamaz hakkı yoktur suçu ne olursa
olsun bi insanın canına kıyılmaz!!!
kıyan olursa:
katil:Suçu adam öldürmek cehennemlik
kendi canına kıymak:gene aynı şeye geliyo
bunların hepsi kurandada yazıyor !!

depresif

Üye
swedeniz bakıyorum da fetva verecek derecede dini birikime sahipsiniz taktir ettim.Sadece şunu soracaktım fetvanızı neye dayanarak verdiniz ayet hadis???

swedeniz

swedeniz

Üye
<div class='quotetop'>(depresif &#064; Dec 12 2005, 07&#58;28 PM) [post=226040]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
swedeniz bakıyorum da fetva verecek derecede dini birikime sahipsiniz taktir ettim.Sadece şunu soracaktım fetvanızı neye dayanarak verdiniz ayet hadis???
[/b][/quote]
sevgili kardeşim bu herkezin bilebileceği birşey eğer müslümansan

yitik savaşçı

Üye
Bakara(*) Sûresinin 178 . Ayetinde

Ey iman edenler&#33; Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre karşı hür, köleye karşı köle, kadına karşı kadın kısas edilir. Ancak öldüren kimse, kardeşi (öldürülenin vârisi, velisi) tarafından affedilirse, aklın ve dinin gereklerine uygun yol izlemek ve güzellikle diyet ödemek gerekir. Bu, Rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir. Bundan sonra tecavüzde bulunana elem dolu bir azap vardır.

DİPNOT :
--------------------------------------------------------------------------------
Kısas, aynıyla karşılık vermek demektir. İslâm hukukunda ise, kasten ve haksız yere bir kimsenin canına kıyma ya da bedenine veya uzvuna zarar verme suçlarını işleyen kimselerin, verdikleri zararın aynıyla cezalandırılmaları demektir. Bu âyette kısas, “cana can” kuralını ifade etmektedir. Mâide sûresinin 45. âyeti, kısasa tabi suçları topluca belirtmektedir. İlgili şahsın vazgeçmesi halinde kısas diyete dönüşür. Hıristiyanlıkta adam öldürenin affedilmesi, Yahudilikte ise, mutlaka kısasa tabi tutulması esastı. İslâm, diyet uygulaması ile orta yolu getirmiş oldu.

Mâide(*) Sûresinin 45 . Ayetinde

Onda (Tevrat’ta) üzerlerine şunu da yazdık: Cana can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş kısas edilir. Yaralar da kısasa tabidir. Kim de bu hakkını bağışlar, sadakasına sayarsa o, kendisi için keffaret olur. Allah’ın indirdiği ile hükmetmeyenler zalimlerin ta kendileridir.

swedeniz

swedeniz

Üye
<div class='quotetop'>(mobiloyun &#064; Dec 12 2005, 07&#58;33 PM) [post=226046]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
Bakara(*) Sûresinin 178 . Ayetinde

Ey iman edenler&#33; Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre karşı hür, köleye karşı köle, kadına karşı kadın kısas edilir. Ancak öldüren kimse, kardeşi (öldürülenin vârisi, velisi) tarafından affedilirse, aklın ve dinin gereklerine uygun yol izlemek ve güzellikle diyet ödemek gerekir. Bu, Rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir. Bundan sonra tecavüzde bulunana elem dolu bir azap vardır.

DİPNOT :
--------------------------------------------------------------------------------
Kısas, aynıyla karşılık vermek demektir. İslâm hukukunda ise, kasten ve haksız yere bir kimsenin canına kıyma ya da bedenine veya uzvuna zarar verme suçlarını işleyen kimselerin, verdikleri zararın aynıyla cezalandırılmaları demektir. Bu âyette kısas, &#8220;cana can&#8221; kuralını ifade etmektedir. Mâide sûresinin 45. âyeti, kısasa tabi suçları topluca belirtmektedir. İlgili şahsın vazgeçmesi halinde kısas diyete dönüşür. Hıristiyanlıkta adam öldürenin affedilmesi, Yahudilikte ise, mutlaka kısasa tabi tutulması esastı. İslâm, diyet uygulaması ile orta yolu getirmiş oldu.

Onda (Tevrat&#8217;ta) üzerlerine şunu da yazdık: Cana can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş kısas edilir. Yaralar da kısasa tabidir. Kim de bu hakkını bağışlar, sadakasına sayarsa o, kendisi için keffaret olur. Allah&#8217;ın indirdiği ile hükmetmeyenler zalimlerin ta kendileridir.
[/b][/quote]
saol kardeş

Silinen Üye 153

Silinen Üye 153

Kapalı Hesap
<div class='quotetop'>(swedeniz &#064; Dec 12 2005, 06&#58;16 PM) [post=226034]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
konu dağılmaya başladı allah&#39;ın verdiği canı allah&#39;tan başka kimse alamaz hakkı yoktur suçu ne olursa
olsun bi insanın canına kıyılmaz&#33;&#33;&#33;
kıyan olursa:
katil:Suçu adam öldürmek cehennemlik
kendi canına kıymak:gene aynı şeye geliyo
bunların hepsi kurandada yazıyor &#33;&#33;
[/b][/quote]

+1
Güzel yazmışsın

mavizeybek

mavizeybek

Üye
<div class='quotetop'></div><div class='quotemain'>biz namusa leke getireni devletin adaletine değil şeriatın adaletiine teslim ederiz[/b][/quote]

bu sözler bana değil sana ait hocam
kendinle çelişme bence &#33;&#33;&#33;

<div class='quotetop'></div><div class='quotemain'>devlete baş kaldırmakmı bunu anca topsakallı uzun favorili sahıslar yapar zeybek efendı dediğimi anlamışsındır sen. biz kafamıza gore kural koymayız. gereken neyse onu yaparız.[/b][/quote]

ya inan bana kırıcı olmak istemiyorum tecavüz olayını destekliyorum imajı mı verdim ben size onu anlayamıyorum ama bu ne zihniyettir insanları şekillerine göre mi değerlendirirsiniz beyinlerine göre mi doğrusu anlayabilmiş değilim :S

onun dışında evet benim hem top sakalım war hemde faullerim uzun. lakin bununla ilgili bir bağlantı kuramadım konuyla alakalı olarak bana bir mantıklı açıklama yap ben bu ay boyunca sitede nickime senin istediğin bir hayvan ismi yazarak dolaşıcam. yapmazsam namerdim.

bu arada ibonline sana yakıştıramadım abim

-----------------------

<div class='quotetop'></div><div class='quotemain'>Bakara(*) Sûresinin 178 . Ayetinde

DİPNOT :
Kısas, aynıyla karşılık vermek demektir. İslâm hukukunda ise, kasten ve haksız yere bir kimsenin canına kıyma ya da bedenine veya uzvuna zarar verme suçlarını işleyen kimselerin, verdikleri zararın aynıyla cezalandırılmaları demektir. Bu âyette kısas, &#8220;cana can&#8221; kuralını ifade etmektedir. Mâide sûresinin 45. âyeti, kısasa tabi suçları topluca belirtmektedir. İlgili şahsın vazgeçmesi halinde kısas diyete dönüşür. Hıristiyanlıkta adam öldürenin affedilmesi, Yahudilikte ise, mutlaka kısasa tabi tutulması esastı. İslâm, diyet uygulaması ile orta yolu getirmiş oldu.

Onda (Tevrat&#8217;ta) üzerlerine şunu da yazdık: Cana can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş kısas edilir. Yaralar da kısasa tabidir. Kim de bu hakkını bağışlar, sadakasına sayarsa o, kendisi için keffaret olur. Allah&#8217;ın indirdiği ile hükmetmeyenler [/b][/quote]

sonuna kadar doğru lakin türkiye cumhuriyetinde şeriat kuralları hakim değil&#33;&#33;&#33;&#33;
ki bu bir geçerli norm değil insanların inançlarıyla alakalı bir durum inanmayan adama bunu ileri süremezsiniz

onun dışında şeriat kurallarının hakim olduğu bir ülkede bile bunu kendiniz yapamazsınız devlet cezayı kenndisi verir.

yitik savaşçı

Üye
Kimisi "Allah&#39;ın verdiği canı yalnız Allah alır" demiş. O yüzden ayet gösterdim. Kimse durduk yere can almak istemiyor burada. Suç işleyen cezasını çekmeli diyoruz. Sonuç olarak bizim devletten beklentimiz; tecavüzcülerin cezalarının affa ya da indirime uğramaması konusunda. Yoksa Atamızın ilkelerinden Laiklik&#39;i hepimiz savunuyoruz.

Yine reşit kızların kendi rızasıyla sevdiğine kaçmasından sonra "namus" kisvesi altında öldürülmesini de kimse doğal karşılamıyor. Bu cinayeti işleyenler de cezalarını çekmeli ve de affa uğramamalı.

Namus nedir biliyor musunuz; kişinin kendi sevdiği ile evlenebilmesidir, kızların okuyup kendi kararlarını verebilmesidir, ailenin koruyacağı namus kavramı işte bunlardır.

tofy

Üye
<span style="color:#33CC00">dinle ilgili tartışmalar olduğu ve karşılıklı hakaretleşmeler başladığı için kurallar gereği konu kapatılmıştır</span>

van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Forum Kuralları:

Madde 5:<span style="color:#FF0000"> &#8226; Politik ve dini konuların konuşulması, tartışılması yasaktır</span>

Sanırım http://www.maxicep.com/forums/index.php?act=boardrules buradaki kuralları okumayan arkadaşlar var... Dikkatli olalım bu madde konusunda en ufak bir tavizimiz olmayacaktır.. Bilginize...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt