Yıllardır cep telefonu kullanıyorum, bu kaçıcu telefonum inanın anımsamıyorum, fakat şu ana kadar N78 kadar kalitesiz ve sorunlu bir telefonum olmadı. Yaklaşık 3 ay oldu alalı ve ağzımdan burnumdan geldi. Daha ilk hafta içinde navigasyon tuşu soyuldu ve altından kötü beyaz bir plastik çıktı. İş yoğunluğumdan dolayı önemsemedim, ve kullanmaya devam ettim Bir süre sonra müzik çalar çalışmamaya başladı ve "genel sistem hatası", "işlem gerçekleştirilemiyor" gibi daha bir sürü hata mesajları vermeye başladı. Yine iş tempomun yoğun olması ve yedekte telefonum olmamasından dolayı sineye çektim, bir süre müzik dinlemeyiz dedim. Sonra handfree fonksiyonu gitti. Yani artık hoperlör dışarı ses vermez oldu. Sinirlerimi iyice geren bu durum üzerine biraz yerli ve yabancı sitelerde araştırma yapayım dedim, bir de baktım ki millet feryat figan ediyor, özellikle yabancı sitelerde şikayet çok fazla. Orada okuduğum bir mesajda, kullanıcı "benim sol hoperlör gitti, ses gelmiyo"r diyordu, baktım bende de sağ hoperlör gitmiş. Menüden farlı bir yolla ses dosyalarına ulaştığınızda ne gariptir ki ses dosyaları çalışıyor. O şekilde ses dosyalarını açtığımda stereo dosyaları bile tek hoperlerden veriyor, benim sağ hoperlör çalışmıyor yani. Bu arada multimedia tutuyla ya da Galleriden ulaştığınızda müzik dosyalarını açmıyor, sistem hatası veriyor. Konuşurken birden bire reset atıyor ve konuşmanız yarım kalıyor. Bazen stand-bye konumundayken de yapıyor. Son zamanlarda iyi agırlaştı ve donmalar kitlenmeler başladı. Hafıza kartını takıp çıkarmak, yenilemem işe yaramıyor. Ne Nokia Software updater ile ne GPRS ile ne de Wife ile üzerindeki 11.045 versiyon firmware güncellenmiyor. Her seferinde yenir bir güncelleme yok mesajı alıyorum. Makinem RM 235, Üstelik orjinal Finlandiya malı, Çin filan değil. Takılan sağ tuş ve yerine oturmayan tel maşa gibi duran arka kapağı heralde söylememe bile gerek yok.
Kısacası yılların Nokia kullanıcısı olarak tam bir hayal kırıklığına uğradım. Kuzenimle beraber aldık telefonları. O 5800 aldı. Bir kaç hafta sonra ekranı yukarıdan aşağı boydan boya geçen bir çizgi belirdi ve kaldı. Hemen servise götürdü, ekranı değiştirdiler ama haftalarca orda kaldı telefon. Şimdi ben de götüreceğim ve Allah bilir ne kadar kalacak.
Bunlar bir kaç kişide görülen sıradışı sorunlar değil. Anlaşılan o ki Nokia kalite çıktasını epeyce düşürmüş, eh bize de alternatif markalara yönelmek kalıyor. Zaten benim için samrtphone sayfası kapandı N78 ile. Bundan sonra artan gereksinimlerimi de gözönünde bulundurarak PDA - cep bilgisayarı tarzı bir ürüne yöneleceğim, ve bu kesinlikle Nokia olmayacak.