muhabbet kusu tuy dokme sorunu

Sponsorlu Bağlantılar

Kırklareli20

Kırklareli20

Üye
    Konu Sahibi
muhabbet kusu tuy dokme sorunu
Muhabbet kusum cok tuy dokuyor kanatlari ve kuyrugu cikmiyor o yuzden ucamiyor ne yaptiysam duzelmedi bildiginiz kesin duzelir dediginiz bir yontem yada ilac varmi yardimci olursaniz sevinirim
 


Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
asında en çok görüleni çok tüy dökmeleridir. Bu sorun hakkında muhabbet kuşu bakıcılarına bazı tavsiyeler vereceğiz. Tavsiyelerimizi uyguladığınızda kuşlarınızın doğal tüy değişimi dışında sürekli tüy dökmelerinden kurtulabilirsiniz. Böylece hem kuşlarınız hemde siz rahat edeceksiniz.

Muhabbet Kuşu Tüy Yapısı
Muhabbet kuşları diğer evcil kuş türleri gibi kalın tüy ve ince tüy olarak 2 farklı tüy yapısına sahiptirler. Bu ayrımı yapabilmek için kuş tüylerinden bir tanesini incelemek gerekir. Alttaki resimde bu ayrımın nasıl olduğunu görebilirsiniz. Diğer evcil kuşlardan farklı olarak muhabbet kuşları ve bazı papağan türlerinin tüyleri arasında kum taneleri olur. Bu taneler kuşların tüylerinin düzenlemesine ve derisinin havalanmasına yardımcı olur. Kuşlar tüylerini düzenlemek için gagalarıyla bu tanelerin yerlerini değiştirirler.

Tüy Değişimi
Normal şartlarda sağlıklı bir muhabbet kuşu yılda 1 yada 2 kez tüy değiştirir. Sanılanın aksine doğal tüy değişimi, kuşlarda bir sorun olduğunu değil, kuşların sağlıklı olduğunu gösterir. Tüy değişimi her kuş için gerekli bir olaydır. Tüy değiştirmek bir kuş için oldukça zor geçen bir dönemdir. Kuşlarda karın ağrısı ve halsizlik yapar. Bu sebeple tüy değişimine girecek kuş sağlıklı ve dirençli olmalıdır. Tüy değişimi normal şartlarda 10-12 gün sürer. Bu süreyi iyi geçiren bir evcil kuşun tüyleri daha canlı renklerde ve daha sağlam yapıda olur. Bu dönemi sağlıklı geçiremeyen bir kuşun yenilediği tüyler zayıf olur ve yıl boyunca bu tüyleri sık sık dökebilir. Doğru ve sağlıklı bir tüy değişimi dönemi için “Kuşlarda Tüy Değişim Dönemleri (Tüye Girme)” konusunu inceleyebilirsiniz. Tüy değişimi dönemi dışında kuşların sık sık tüy dökmeleri, bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

Tüy Dönemi Dışında Tüy Dökme
Muhabbet Kuşları tüy döneminde değil ve sık sık döküyorsa bunun birkaç nedeni olabilir. Öncelikle muhabbet kuşunun tüy değişimde olup olmadığını anlamalısınız. Bunu birkaç yöntem ile anlayabilirsiniz.

  • Kuşlar tüy döneminde halsiz olur ve normal zamana göre daha az öterler.
  • Çevreye olan ilgileri azalır, genelde kafesin sakin bir köşesinde dinlenmeyi tercih ederler. Bazen hafif bir sesle öterler.
  • Eşlerine olan ilgileri azalır. Dişi muhabbet kuşlarının cere rengi beyaz yada mavimsi olur.

Kuşların kafalarında ve gözleri üzerinde kalın tüy kökleri görünmeye başlar. Beyaz kafalı ve tamamen beyaz albino kuşlar dışında diğer muhabbet kuşlarında bu belirgin şekilde anlaşılır. Çünkü tüy kökleri tüm muhabbet kuşlarında beyaz olur. Normalde yüzü yada kafası sarı,siyah,lacivert gibi renklerde olan muhabbet kuşları tüye girdiklerinde bu bölgelerde beyaz tüy kökleri belirgin şekilde görünür. Yüzü ve kafası beyaz olan kuşlarda ise bunu anlamak için yakından bakmak gerekir. Eğer bu bölgelerde kalın ve parlak tüy kökleri görünüyor ise kuşunuz tüy dönemindedir.

Muhabbet Kuşlarınız tüy döneminde olmadığı halde sık sık tüy döküyorsa, bunun bazı nedenleri olabilir. Bu nedenleri şöyle sıralayabiliriz.

Tüy Değişim Dönemi Sağlıklı Geçmedi
Eğer muhabbet kuşları tüy değişim dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmedilerse, yenilenen tüyleri zayıf ve cansız olur. Bu nedenle bu tüyler dirençli olamaz ve sık sık dökülür. Tüy döneminde olmadığı halde kuşunuz tüy yeniler.

Kuşların Bulunduğu Ortamın Havası
Muhabbet kuşlarının kafesi eğer bir kapı, pencere yada klima yakınında ise. Sürekli farklı hava akımı ve cereyan nedeniyle kuşlarınız tüy dökebilir. Buna engel olmak için kuşlarınızın kafesini rüzgar almayacak bir yere koyun. Hava akımının sabit olduğu bir bölge seçin.

Ani Sıcaklık Değişimleri
Muhabbet Kuşlarını sık sık pencere önüne yada balkona bırakıyorsanız. Bu alanlardaki hava sıcaklığı değişimleri kuşlarınızı olumsuz etkiler ve tüy dökerler. Eğer bir klima, soğutucu, soba yada herhangi bir ısıtıcı yakınında bulunuyorlarsa, bu bölgelerde sıcaklık değişimleri ani ve yüksek değerlerde olur. Soba yakınında olan bir kuş gün boyu 24-25 derece sıcaklıkta olup, soba söndüğünde 13-14 derece sıcaklık ortamında kalırsa tüyleri dökülebilir. Aynı şekilde soğutucular için de bu geçerlidir.

Genel olarak muhabbet kuşlarının bulunduğu ortam ani sıcaklık değişimine maruz kalmamalı, rüzgar almamalı ve kuşlarınız tüy değişim dönemini sağlıklı geçirmeli. Bu şartların hepsi doğru olduğunda kuşların tüyleri oldukça sağlıklı olacak ve tüy dökmeleri sadece senede 1 yada 2 kez 10 günlük bir süreyle sınırlı kalacaktır.
 
Kırklareli20

Kırklareli20

Üye
    Konu Sahibi
Cok tesekkurler ama bir suru veterinlere gittim bir caresini bulamadilar hic bi halsizligi falanda yok aksine cok hareketli cok otuyor aldigimdan beri vitamin falan verince bir iki kanat ve kuyruk tuyu cikiyo ama hic bir zaman tuyleri tamamlanmadi
 
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
Mevsim geçişlerinde benimde kuşlarım bu sorunu yaşamıştı.
 
Kırklareli20

Kırklareli20

Üye
    Konu Sahibi
Aldigimdan beri tam olarak cikmadi tuyleri ilk yazdigin yazidakilerin hepsinide yapiorum ama duzelmedi bir turlu
 

Benzer Konular

Cevap
4
Görüntüleme
5K
Narutodth
Cevap
5
Görüntüleme
593
Cevap
4
Görüntüleme
749
Cevap
30
Görüntüleme
5K
phasan


Üst Alt