Mondros Ateşkes Anlaşmasının Başlıca Maddeleri

Sponsorlu Bağlantılar

thebora

Üye
    Konu Sahibi
Mondros Ateşkes Anlaşmasının Başlıca Maddeleri
1.Çanakkale ve İstanbul Boğazları açılacak,Karadeniz'e serbestçe geçis sağla-nacak ve bu yerlerdeki istihkamlar itilaf devletleri tarafından işgal edilecek.
2.Osmanlı ordusu terhis edilecek,orduya ait silah,cephaneler,itilaf devletleri tarafından denetim altına alınacak.
3.Sahil koruma için kullanılacak küçük gemiler hariç,Osmanlı donanması,itilaf devletlerinin belirlediği limanlarda gözaltında tutulacak.
4.İtilaf devletleri,güvenliklerini tehdit edecek bir durumda,istedikleri herhangi bir stratejik noktayı işgal edebilecekler.(madde 7)
5.Hükümet yazışmaları hariç bütün haberleşme,itilaf devletleri tarafından kontrol edilecek,Toros Tünelleri işgal edilecek.
6.İtilaf devletleri,Osmanlı demiryolları ve ticaret gemilerinden yararlanabilecek-lerdi.
7.Hicaz,Yemen,Suriye,Irak,Trablusgarp ve Bingazi'deki Osmanlı birlikleri,en yakın itilaf devletlerine teslim olacak.
8.Doğu Anadolu'daki 6 vilayette bir karışıklık çıkması halinde,itilaf devletleri,bu vilayetlerden herhangi bir kısmını işgal edebilecekler.

• Beğen
Tepkiler: muhammetuludag2

jöly

Üye
ben lisedeyken tarih dersini hiç sevmezdim..maxideki öğrenci arkadaşlar sayende bilgileniyorlar teşekkürler :spr

Yasminozz

Yasminozz

Üye
bende tarih le ilgili şeyleri okumayı sevmem ama muhabbetini severim yani biri bana anlatcak bende dinlicem tabi arada birsürü soru sorcam :ehe :ehe

okulda da zaten öğretmeni dinlemeyi severdim evde hiç bakmazdım kitaba....:)

saoll bora.....:spr

jewel_ma21

jewel_ma21

Üye
tembeller sizi :D
ama bende sizin gibiydim :D

sis1160

Üye
bizce siteniz çok berbat çünkü gerçekten de aradığımız hiçbirşeyi doğru düzgün bulamıyoruzya yaşımızın üstünde bilgiler var yada aradığımız şeyden farklı bilgiler...bu bilgileri daha detaylı ve doğru şekilde en baştan düzenlemelisiniz.çünkü aynı bilgiler ders kitabımızda da var biz daha farklı bilgiler arıyoruz :@

mehmet466

Üye
çok işime yaradı sagol kardeş
emege saygı

--------------- Ekleme ---------------

Dogru kardeş haklısın

--------------- Ekleme -----------
en büyük fener başka büyük yok

--------------- Ekleme ---------------

Çanakkale ve İstanbul Boğazları açılacak ve bölgedeki istihkamlar İtilaf Devletleri tarafından işgal edilebilinecek.
Sınır güvenliği ve iç güvenliğin temini dışında Osmanlı ordusu terhis edilecektir.
İtilaf Devletleri güvenliklerini sağlamak açısından istedikleri stratejik bölgeyi ele geçirebilecek.
Hükümet haberleşmesi dışında telsiz,telgraf kullanılımı İtilaf Devletleri'nin elinde olacak.
Toros Tünelleri İtilaf Devletleri'nin kontrolüne geçecek.
Ülke içindeki demir yolu hatları İtilaf Devletleri'nin kontrolüne geçecek ve ticaret gemileri İtilaf Devletleri'nin olacak.
Altı ilde(Erzurum,Van,Elazığ,Diyarbakır,Sivas,Bitlis) bir karışıklık olması dahilinde İtilaf Devletleri bu bölgeyi işgal etme yetkisine sahip olabilecek

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Emekli Yönetici
Hepsini Biliyordum Teşşekkürler.

furkan496

Üye
belki bilmeyenler vardır:) bende tarih dersini hiç sevmiyorum:)

ultraslan38

ultraslan38

Üye
arkadaşlar ben üniversitede tarih bölümünde okuyorum...tarih gerçekten güzeldirr bunu zmanla anlarsınız:)

Devil603

Üye
yha peki burdan en öenmli 2 mdde ne ..? 1.si 7. madde ama diqeri hanqisi..?:close_tema:

zafeer

Üye
teşekkürler

fb li genç

Üye
ben biliorum 7 ve 24 . madde en önemlileri :oke::):heyo:

Ahmetti

Ahmetti

Üye
Teşekkürler, konu lazımdı kendi sitemizden tedarik ettik:D

by_kalpsiz_015

Üye
arkadas lar bu 7 madde ve 24 maddeyıı bıraz daha acık 1 skıldee yazsaydınız herkezz daha kolay anlaya bılırdıı bu antlasmanın ıcerıgınıı ama gınede guzel olmus tskrlr

amonrafb

Üye
kimsede tarihi sevmiyo

DPool

DPool

Üye
çok sağol bende sınava hazırlanıyom kesin kazık sorular soracak.allah Herkese zihin açıklığı versin

aytac067

Üye
odewimde yardımcı oldu sağolun:sarıl:

z*e*k*i

z*e*k*i

Üye
ohhooo siz tarih diyonuz ben 4. sınıfım bunu arıyom yazılı var salı :d:

Tuba.Erva

Tuba.Erva

Üye
osmanlı devletı acıkpazar haline gelıp filen bitmiştir =/

campel81