Mobil Cihazlardaki tercihiniz Açık kaynak sistem mi Kapalı Kaynak Sistem mi Yahut Linux taban mı ...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
MasteLaa

MasteLaa

Üye
IOS dediğimiz UNIX'in kendisidir :) Sadece çekirdeğini direkt kullanmıyor o kadar :D MeeGo gibi çekirdekten çalıştığı için o kadar stabil ve problemsiz. MeeGo'da terminalde root yetkiyle kurcalarsan bozarsın ama IOS'ta çekirdeğe dokunma hiçbirşey olmaz aynı stabilite :)

Android'in tek problemi stabillik değil. Gözle görülür düzelmeler mevcut ama çekirdekten çalışmadığı için gözü
mde hiçbir zaman IOS, MeeGo, Tizen gibi olamayacak. Google'dan daha iyisini beklerdim ama neyse :)
Android'in çekirdeğinde ne bulunuyor biliyor musun abim :)

FirstPioneer

FirstPioneer

Üye
    Konu Sahibi
ben 15 dk ara verip geliyorum :D

avcitalip

avcitalip

Üye
açık kaynak kodlu da olsa kapalı kaynak kodlu da olsa önemli olan sistemin iyi optimize edilmiş olmasıdır :spr yalnız kapalı kaynak güvenlidir ama açık kaynakta dikkatli olmak lazım geniş mezhepli olmamak lazım :spr androidde meegoda açık kaynak kodlu ama bi androide bak bir meegoya :ah meego bir optimizasyon harikasıdır ve hala 4 çekirdekli işlemcili hayvan gibi donanımlı android cihazların yapamadıklarını yapıyor :evet:

evet ama romu custom rom sayılır :ehe:

- - - Eklendi - - -

android

MasteLaa

MasteLaa

Üye
evet bundan sebep gs2 ile ip4 takasa giresim geliyor bazen bana nokianın mağazasını hatırlatıyor

- - - Eklendi - - -

jb root gibi birşey zaten garanti dışı bırakıyor cihazı :(
iPhone 4 ve s2 yi karşılaştırma bence :ok2: s2 çok daha üstün..Burada iOS veya Android devreye girmemeli.

crazy_oruc

crazy_oruc

Üye
evet bundan sebep gs2 ile ip4 takasa giresim geliyor bazen bana nokianın mağazasını hatırlatıyor

- - - Eklendi - - -

jb root gibi birşey zaten garanti dışı bırakıyor cihazı :(

olan garantiye olsun yeterki kısıtlama olmasın.

Hex4d0r

Hex4d0r

Üye

Android'in çekirdeğinde ne bulunuyor biliyor musun abim :)

Uygulamalar direkt çekirdek etkileşimli çalışmıyor. Arada Sanal Makine var. Emulatör gibi düşün. Normalde çok daha hızlı ama araya Sanal makine ve kendi haberleşme mekaniği girince çift çekirdekli işlemciye sahip cihazları beğenmez olduk...

MasteLaa

MasteLaa

Üye
olan garantiye olsun yeterki kısıtlama olmasın.
Kıyaslarken iki sistemin en doğal halleri kıyaslanmalı.JB li iPhone ile Rootsuz Android kıyaslanmamalı :)

- - - Eklendi - - -

Uygulamalar direkt çekirdek etkileşimli çalışmıyor. Arada Sanal Makine var. Emulatör gibi düşün. Normalde çok daha hızlı ama araya Sanal makine ve kendi haberleşme mekaniği girince çift çekirdekli işlemciye sahip cihazları beğenmez olduk...
''Dalvik'' abim direk çekirdeğe işlemese de program ve uygulamaları daha iyi çalıştırmaya yarıyor.

crazy_oruc

crazy_oruc

Üye

Kıyaslarken iki sistemin en doğal halleri kıyaslanmalı.JB li iPhone ile Rootsuz Android kıyaslanmamalı :)

- - - Eklendi - - -

''Dalvik'' abim direk çekirdeğe işlemese de program ve uygulamaları daha iyi çalıştırmaya yarıyor.

doğru da ben kıyaslama yapmadım ki :)

Hex4d0r

Hex4d0r

Üye

- - - Eklendi - - -

Maalesef ulaşmaya çalıştığı başarıyı göremiyoruz. Çekirdekten çalışan işletim sistemlerini görüyoruz. IOS, Maemo/MeeGo, Tizen, WebOS(PalmOS)

incitemfm

incitemfm

Üye
androidin mantığı çok farklı bir otursa diğerlerine sistem demessiniz emin olun

Del Rey

Del Rey

Üye
Stabilite ve uygulamalar ile her istegimi yerine getirebildigi icin kapali kaynak, iOS.

Symbianize

Symbianize

Üye
Bende iOS derim kapali kaynaklilarin en kalitelisi ama meego nun hakkini yememek lazim linux tabanli cok avantajli

FirstPioneer

FirstPioneer

Üye
    Konu Sahibi
Pr 1.3 le bugqlar da temizlendi

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
oncelikle başliktaki celişkiyi giderelim acik kapali kaynak ile linux un alakasi yok. Sistemlerin hepsi kaynak kodlarina sahiptir sadece bu kodlari yayinlayan veya yayinlamayan firmalar vardir. Aslinda bizim icin yani son kullanici icin onemli olan bootloader kilidinin acik olup olmamasidir. Zira şu anda mudaheleye en kapali sistem olan wp'ye bile custom romlar yapiliyor,tweakler ekleniyor,veya kişiselleştirmeler yapilabiliyor. Hatta tamamen ozgun bir arayuz bile yapildi ve geliştirilmeye devam ediyor.bootloader kilidi acik olan bir cihazda cid kilidi acilabilir,unlock edilmiş romlar yuklenebilir ve bu yolla kullanici sistem uzerinde daha fazla yetkiye ulaşabilir. Burada biraz da yazilimci firmalardan ziyade uretici firmalar kisitlayici oluyor. Ornek olarak htc'nin bir cok cihazinin bootloader kilidi acma yontemleri kolayca bulunabilirken nokia lumialarda dload sorunu henuz aşilamadi. Kimbilir belki de lumialarin bootloaderi kirilabilseydi daha fazla satiş rakamina da ulaşabilirdi. Son kullanici olarak benim icin onemli olan kaynak kodlarindan veya yazim dilinden ziyade kullanilan cekirdek yapisinin kapasitesi ve optimizasyon sınırıdır. Linux cekirdegine sahip yazilimlar daha fazla optimizasyona izin veriyor bu dogrudur fakat alt seviye kullanicilar icin kullanimi rahat degil biraz ileri seviye kullanici olmak gerektiriyor. Android native dille yazilmadigi ve tam bir linux cekirdegine sahip olmadigi icin dalvik vm kullanmak zorunda ve bu da optimizasyon degerlerini duşurerek daha fazla sistem gereksinimi duymasina sebep oluyor. İos kapali kaynak kodlu bir sistem olarak sunulup dikkat ederseniz belli işlemci grubuyla eşleştiriliyor. Cunku sistem o işlemcilerin yapisina gore optimize edilmiş ve apple bu optimizasyonun bozulmasina izin vermez. Symbian icin surekli hepimizin ortak sıkıntıları oldu ama uzun sure symbian cihazlarda arm11 dişinda pek bir işlemci yapisi gormedik. Sebebini tam olarak bilemesek de symbianin daha fazla gelişmesini engelkeyen sorun belki de eskimiş işlemci mimarisiydi ve bu sorunun aşilmasi icin cekirdek degişikligine gidilmesi gerekebilirdi. Wp7.x ise snapdragon s2 serisine gore optimize edilmiş ve başka hicbir işlemciyi desteklemeyen bir cekirdek yapisina sahipti wp8 ile bu olay aşildi ama wp7 serisi cihazlara bu guncelleme olarak verilemedi. Aslinda yuklenebilir ama guncelleme olarak degil tabi ki profesyonel kullanicilar bunu yapabilirdi bu yuzden riske girilmedi ve guncelleme verilmeyecegi aciklandi. Genel olarak sistemlerin yapisina baktigimiza gore artik acik kapali kaynak sistem degerlendirmesini daha iyi yapabiliriz. Sonuc olarak kaynak kodlari bence bizleri degil developerlari ilgilendiriyor. Burada yazilim sahibi firmanin kullandigi kodlama dili ve developerlara verdigi izinler yani apiler devreye giriyor. Microsoft ne kadar gelenekci kapali ve linux duşmani bir yapiya sahip olsa da wp8 ile geliştiricilere verdigi imkan ve yetkiler neredeyse bir acik kaynak kodlu yazilimdaki gibi uygulama yapma imkani taniyor. Kaynak kodlari elbette onemli ama sistem cekirdeginin yapisini degiştirebilecek geliştirici ne kadar var ki optimize olmayan bir sistemin kaynak kodlariyla sistemi stabilleştirebilsin. Bir ara linaro diye bir olay vardi android cekirdegindeki optimizasyonla sistemi iki kat hizlandirdi denmişti peki nerede o rom yayinlandi mi? Ben gormedim. Yani sonuc olarak acik veya kapali kaynak benim icin farketmiyor,ben para veriyorum ve elimdeki cihazin hizli stabil kolay kullanimli kusursuz bir sisteme sahip olmasini isterim. Biraz uzun oldu galiba:)

FirstPioneer

FirstPioneer

Üye
    Konu Sahibi
Hocam başlik koonusun devamiydi o linux taban mi diğer tabanlar mi diye

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt