ben hâla anlamadım yâww
ŞİMDİ nokia açık mı kapalı mı kod ne
Hoş geldin erdem
Bir ara internet bağlantım tamamiyle gitti, Cepnet bile. Neyse ki kavuştum. 
ben hâla anlamadım yâww
ŞİMDİ nokia açık mı kapalı mı kod ne
Bende iOS derim kapali kaynaklilarin en kalitelisi ama meego nun hakkini yememek lazim linux tabanli cok avantajli
HoşbuldukBir ara internet bağlantım tamamiyle gitti, Cepnet bile. Neyse ki kavuştum.
- - - Eklendi - - -
Diğer konuyu açıklamadan önce bilmen gereken en önemli şey,
Nokia'nın 0 ve 1'lerden oluşan bir yazılım değil de bir şirket olduğudur. Ciddiyim, Nokia'yı nasıl bir yazılım sanarsın ki?
- - - Eklendi - - -
MeeGo yerine Android cihazı tercih ederim. Android çok daha özgür. En azından Aegis yok.
oncelikle başliktaki celişkiyi giderelim acik kapali kaynak ile linux un alakasi yok. Sistemlerin hepsi kaynak kodlarina sahiptir sadece bu kodlari yayinlayan veya yayinlamayan firmalar vardir. Aslinda bizim icin yani son kullanici icin onemli olan bootloader kilidinin acik olup olmamasidir. Zira şu anda mudaheleye en kapali sistem olan wp'ye bile custom romlar yapiliyor,tweakler ekleniyor,veya kişiselleştirmeler yapilabiliyor. Hatta tamamen ozgun bir arayuz bile yapildi ve geliştirilmeye devam ediyor.bootloader kilidi acik olan bir cihazda cid kilidi acilabilir,unlock edilmiş romlar yuklenebilir ve bu yolla kullanici sistem uzerinde daha fazla yetkiye ulaşabilir. Burada biraz da yazilimci firmalardan ziyade uretici firmalar kisitlayici oluyor. Ornek olarak htc'nin bir cok cihazinin bootloader kilidi acma yontemleri kolayca bulunabilirken nokia lumialarda dload sorunu henuz aşilamadi. Kimbilir belki de lumialarin bootloaderi kirilabilseydi daha fazla satiş rakamina da ulaşabilirdi. Son kullanici olarak benim icin onemli olan kaynak kodlarindan veya yazim dilinden ziyade kullanilan cekirdek yapisinin kapasitesi ve optimizasyon sınırıdır. Linux cekirdegine sahip yazilimlar daha fazla optimizasyona izin veriyor bu dogrudur fakat alt seviye kullanicilar icin kullanimi rahat degil biraz ileri seviye kullanici olmak gerektiriyor. Android native dille yazilmadigi ve tam bir linux cekirdegine sahip olmadigi icin dalvik vm kullanmak zorunda ve bu da optimizasyon degerlerini duşurerek daha fazla sistem gereksinimi duymasina sebep oluyor. İos kapali kaynak kodlu bir sistem olarak sunulup dikkat ederseniz belli işlemci grubuyla eşleştiriliyor. Cunku sistem o işlemcilerin yapisina gore optimize edilmiş ve apple bu optimizasyonun bozulmasina izin vermez. Symbian icin surekli hepimizin ortak sıkıntıları oldu ama uzun sure symbian cihazlarda arm11 dişinda pek bir işlemci yapisi gormedik. Sebebini tam olarak bilemesek de symbianin daha fazla gelişmesini engelkeyen sorun belki de eskimiş işlemci mimarisiydi ve bu sorunun aşilmasi icin cekirdek degişikligine gidilmesi gerekebilirdi. Wp7.x ise snapdragon s2 serisine gore optimize edilmiş ve başka hicbir işlemciyi desteklemeyen bir cekirdek yapisina sahipti wp8 ile bu olay aşildi ama wp7 serisi cihazlara bu guncelleme olarak verilemedi. Aslinda yuklenebilir ama guncelleme olarak degil tabi ki profesyonel kullanicilar bunu yapabilirdi bu yuzden riske girilmedi ve guncelleme verilmeyecegi aciklandi. Genel olarak sistemlerin yapisina baktigimiza gore artik acik kapali kaynak sistem degerlendirmesini daha iyi yapabiliriz. Sonuc olarak kaynak kodlari bence bizleri degil developerlari ilgilendiriyor. Burada yazilim sahibi firmanin kullandigi kodlama dili ve developerlara verdigi izinler yani apiler devreye giriyor. Microsoft ne kadar gelenekci kapali ve linux duşmani bir yapiya sahip olsa da wp8 ile geliştiricilere verdigi imkan ve yetkiler neredeyse bir acik kaynak kodlu yazilimdaki gibi uygulama yapma imkani taniyor. Kaynak kodlari elbette onemli ama sistem cekirdeginin yapisini degiştirebilecek geliştirici ne kadar var ki optimize olmayan bir sistemin kaynak kodlariyla sistemi stabilleştirebilsin. Bir ara linaro diye bir olay vardi android cekirdegindeki optimizasyonla sistemi iki kat hizlandirdi denmişti peki nerede o rom yayinlandi mi? Ben gormedim. Yani sonuc olarak acik veya kapali kaynak benim icin farketmiyor,ben para veriyorum ve elimdeki cihazin hizli stabil kolay kullanimli kusursuz bir sisteme sahip olmasini isterim. Biraz uzun oldu galiba![]()
bir de üstüne Jelly bean kurdum mükemmel oldu
açık kaynak en iyisi
Linaro kernellerde var zatenbir de üstüne Jelly bean kurdum mükemmel oldu
açık kaynak en iyisi
Stabilite konusunda MeeGo anca iosla karşilaştirilabilir onun haricinde sistemi yürütmek için arada emülatör kullanan sistemden ne beklenir ki he bende yeni internetimi bağlattim bu arada
Android Jelly Bean ile gayet stabil oldu aslında ama bu alanda iOS'i tek geçerim. Arkadaşımın iPhone 4S'inde yüzlerce uygulama yüklü, neredeyse hepsi klasörlenmiş halde bekliyor ve sistem hâlâ inanılmaz hızlı, stabil ve akıcı.Hayırlı olsun yeni internetinAndroid Jelly Bean ile gayet stabil oldu aslında ama bu alanda iOS'i tek geçerim. Arkadaşımın iPhone 4S'inde yüzlerce uygulama yüklü, neredeyse hepsi klasörlenmiş halde bekliyor ve sistem hâlâ inanılmaz hızlı, stabil ve akıcı.

N9 u adamdan rica edip incelediğimde içinin acayip dolu olduğunu gördüm ne varsa atmışlar ben de 25 uygulama açmıştım cihaz hiç hızından ödün vermediO n9 daki gibi 30 uygulamayi açsin bakalim ne oluyo![]()
Ama 2. gidişimde o cihazı kaldırmışlardı 
O n9 daki gibi 30 uygulamayi açsin bakalim ne oluyo![]()
Aynı anda internete girip, bir yandan Angry Birds with Magic oynayıp, bir yandan galerideki fotoğraflara bakıp bir yandan Garageband ile kendi şarkını mı yazacaksın? Pardon sonuncusu yalnızca iPhone için.
)
N9 u adamdan rica edip incelediğimde içinin acayip dolu olduğunu gördüm ne varsa atmışlar ben de 25 uygulama açmıştım cihaz hiç hızından ödün vermediAma 2. gidişimde o cihazı kaldırmışlardı
![]()
nokia ve bağlantilari ile çok iyiyken belli süreçler üzerine birden anti nokiaci oldun bu yazdiklarin yaptiğin her işin bir yalandan ibaret olduğunu ve eskiden yaptiklarinla çeliştiğini gösterir ki bunu anlamak çok zor diyerek özet geçeyim
yanliş anlamazsin umarimElbette bir iPhone olamaz..N9 ile zaten karşılaştırmak biraz saçma gelir 4s felan.Merak ettim acaba 30 uygulamayı aynı anda çalıştırırken ne yapmayı amaçlıyorsunAynı anda internete girip, bir yandan Angry Birds with Magic oynayıp, bir yandan galerideki fotoğraflara bakıp bir yandan Garageband ile kendi şarkını mı yazacaksın? Pardon sonuncusu yalnızca iPhone için.
Ama yine de 30 uygulamayı da arka planda açar, işim olmadığında arkaya atar başkasını yapar, onunla da işim bittiğinde diğerine geçerim. iPhone multitask sayfasında bazen 9-10 kez kaydırdığım olmuştur gördüğüm telefonlarda. Bir de iPad 2'de.
- - - Eklendi - - -
Bence bu konuya tam da uygun olarak daha şimdi çıkan Fazla Mesai #5'in MeeGo Misyonerliği kısmındaki Google Play ile ömür hesabı yapan adam kısmını okumalısın. (Seninle uzun zamandır konuştuğum yazı sonunda hazır)
- - - Eklendi - - -
Yine de bir iPhone olamaz diye düşünüyorum. Onu bırakalım, çünkü cihaz uygun değil, iPad'de bir uygulama ile Windows 7 çalıştırılabiliyor. Uzaktan erişim gibi bir teknoloji olmadan. Kendi çalıştırıyor cihazın. Bir uygulama bile her işi yapmaya yeterken ben niye N9 ile üstüste 70 uygulama açayım ki?
Elbette bir iPhone olamaz..N9 ile zaten karşılaştırmak biraz saçma gelir 4s felan.
Sistem donanım optimizasyonunda iOS %97 verim ile çalışıyor..Nitdroidle n9 gs2 ye fark atiyorken 4s le de rahat yarişir sistem donanim optimizasyonu konusunu biliyorsunuz
Bunlar sadece sistemi ve cihazı denemek amaçlıBir uygulama bile her işi yapmaya yeterken ben niye N9 ile üstüste 70 uygulama açayım ki?

Sistem donanım optimizasyonunda iOS %97 verim ile çalışıyor..
Günümüzde Benchmark testleri her şeyi ifade etmiyor hatırlatırım..MeeGo yu batırmadım sadece iOS ile karşılaştırman yanlış..Hocam sizde meegoyu batirdiniz hem çift boot atiyor hem de buna rağmen bencmarkh testinde gs2 ye fark atabiliyosa yerim ios u
Günümüzde Benchmark testleri her şeyi ifade etmiyor hatırlatırım..MeeGo yu batırmadım sadece iOS ile karşılaştırman yanlış..