MeeGo zaten hazırdı geliştiriciler MeeGo gelse de uygulama yapsak diye can atıyolardı arkasında intel ve linux desteği vardı nokia sadece istemeliydi ama yapamadı niye microsoft araya girdi senin söylediklerin microsoftun söylenmesini istediği şeyler bu sayede nokia fanlarının içine girip bunları odaklayacakti ve bunu başardı
MeeGo'nun olmuşluğu falan yoktu.MeeGo yeni bir projeydi ve şuan olduğu gibi uygulama eksiği vardı.Meraklısı olan 3-5 kişi geliştirebilirdi ama asla bir Android - IOS aşamasına gelemezdi Nokia para yedirmeden.Büyük firmalar öyle hadi şu ne hale geleceği belli olmayan sisteme oyun yapmak için kesin para kazanacağımız sistemlere yeni oyun yapma çalışmalarımızın hızını azaltalım demezler.Belki şuan IOS'a Android'e oyun - uygulama yapmak için para almazlar ama zamanında mutlaka almışlardır.IOS'tan olmasa Android için kesin Google'dan başlarda para aldılar.Dediğim gibi İntel varını yoğunu kullanmaya hazırdı MeeGo için bana göre çok başarılı bir sistem Nokia 10 yıl önce bu projeyi başlatsaydı başarılı olabilirdi ama geç kaldı.MeeGo gibi bir projeyi ancak Samsung gibi bir firma başlatabilir.Yeterince parası olan ve geliştirmek için bu parayı harcayabilecek ki samsung Tizen'e başladı.
Meego için Nokia büyük yatırımlar yapmalıydı keşke yapabilseydi ama nakit rezervi son derece azalmış bir firma böyle bir riski ne kadar alabilirdi tartışılır. Meego da bir umut belki firmaların desteğini bekledi ama gelmedi. Meegodan önce Nokia symbiana bile yatırım yapabilse symbian şu an bambaşka yerlerde olurdu. Symbian tek eksiği flash player,tarayıcı,ve uygulama olan bi sistem. Optimizasyonu işlevselliği kullanım kolaylığı ve rahatlığı fp1 ile mükemmel oldu Nisandan beri telefonumu iki kere kapatmadım bile hiç sıkıntı yok ama gel gelelim Nokia nın şirketlere yediricek parası yok bunu yapsa üretimde sıkıntı çekebilir belki bu yüzden microsoftun kucağına attı kendini.. Yazılım masrafları ve firmalarla anlaşmayı microsoft yapıyor Nokia cihazdan para kazanıyor bence mantıklı strateji.
Meego için Nokia büyük yatırımlar yapmalıydı keşke yapabilseydi ama nakit rezervi son derece azalmış bir firma böyle bir riski ne kadar alabilirdi tartışılır. Meego da bir umut belki firmaların desteğini bekledi ama gelmedi. Meegodan önce Nokia symbiana bile yatırım yapabilse symbian şu an bambaşka yerlerde olurdu. Symbian tek eksiği flash player,tarayıcı,ve uygulama olan bi sistem. Optimizasyonu işlevselliği kullanım kolaylığı ve rahatlığı fp1 ile mükemmel oldu Nisandan beri telefonumu iki kere kapatmadım bile hiç sıkıntı yok ama gel gelelim Nokia nın şirketlere yediricek parası yok bunu yapsa üretimde sıkıntı çekebilir belki bu yüzden microsoftun kucağına attı kendini.. Yazılım masrafları ve firmalarla anlaşmayı microsoft yapıyor Nokia cihazdan para kazanıyor bence mantıklı strateji.
Nokia wp'ye geçti 4 ay sonra n9 çıktı ondan önce de kaç tane meego tablet ve cihaz çıktı geliştiriciler can atıyodu biraz blog oku meego o kadar uygulama yazması kolay bir sistem ki geliştıriciler çok istiyordu ayrıca 5 milyar € nun nesi az
O 5 milyar € sadece geliştiricilere yedirilmeyecek.O parayla telefon falanda üretiliyor.Şuan 4 küsur nakiti kalmıştı Nokia'nın neden eğer adam gibi telefon çıkarmazsa batar deniliyor.Çünkü o 5 milyar € 4 adam akıllı telefon modelinin seri üretiminden sonrasını kaldırmaz.Bize çok gelebilir ama böyle büyük firmalar için çokta fazla bir para değil.Kendi başına bir sistem geliştirip telefon üretmek için hiç değil.Uygulama yazma kolaylığından bahsetmişsin o zaman WP8 daha rahat geliştirilecek çünkü Windows 8 ile aynı dilde yazılmış olacak.Windows 8'e uygulama yazan adam diğer sistemlere portlamak için 1 ay çalışırken Wp için 1 hafta çalışacak böylece uygulamalar ilk Wp'ye yazılmış olacak daha çok uygulama gönüllü olarak yazılacak.Özellikle Windows geliştiricileri ki neredeyse herkes bilgisayarda windows kullanıyor çok kolay gelişecek Wp.MeeGo'dan da kolay.Nokia yazılımkonusunda başarılı değil kim ne derse desin.Başarılı olmadığını biliyorki MeeGo'dan ve Symbian'dan vazgeçti.Bir yazılım devi Microsofta sığındı...
bence en az 10 milyar nakit rezervi vardır da microsoft açıklatmıyordur.
- - - Eklendi - - -
Yazılımda başarısız olduğu için 10 küsür yıldır liderdi değil mi ?
10 küsür yıl önce 1 numaraydı o symbian yokmu ya...En iyisi Android diyeceğim kavga çıkacak.. Sen MeeGo ya bak ..

Nokia gibi bir şirket icin 4.9 milyar euro cok buyuk bir para degil arkadaslar.Kore,Rusya,Almanya,Finlandiya,Macaristan gibi işcilik maliyeti yuksek ulkelerde 10 taneden fazla fabrikasi ve binlerce calişani var. Sadece Finlandiyadaki fabrikasinda 4500 kişi caliştiriyor. Ve nokia lumia900 icin 1.5milyar euro yatirim yapti. Yani yeni bir model uretmenin maliyeti buyuk rakamlar. Nokia sadece n9 ile bu carki ceviremezdi. Ama meegolu n9 u alternatif olarak elinde tutup lumialar ile zaman kazanma yoluna gidebilirdi. Bugun Nokia gibi bir şirketin lumia lansmanlari uretim yegersizliginden erteleniyorsa gerisini siz duşunun artik.
Son cümle yüzünden içim cız etti bi hoş oldum
demek ondan şimdi anladım
evet yilda 430 milyon telefon satan bir firma dehset oranlarda para kazanacagi modelini gucu olmadigi icin yeterli miktarda uretemiyor. Son uc gun icinde almanya ve hindistan lansmanlari ertelendi. Cunku At&t ile yapilan anlaşma geregi cihaz tedariginde onlar oncelikli. Bu yuzden 800 milyon nufuslu elektronik hastasi hindistan bile lumia900 lansmani alamadi biz de Turkiye gibi buyuk bir ulkeye neden gelmiyor diyoruz. Aslina bakarsaniz Turkiye'de almanyanin yarisi kadar akilli telefon satilmiyor.

Ben de geçen gün bir lumia800 kullandım ve arayüz ve menü geçişleri son derece güzeldi. Pcye windows8 kurarsan pcdekiyle nasıl aynı olduğunu gör![]()
geldimi Turkiyeye?
Hocam Nokia Akıllı telefon piyasasında hiç lider olabildi mi ? ondan önceki telefonlarda yazılımdan çok donanım önemliydi ve rakip sistem yok gibi bir şeydi.Tek sistem varsa tabi 1. olur.O sistemi sadece Nokia geliştirmedi ki o zamanlar yazılım değil donanım önemliydi.Şimdiki gibi değildi şartlar.İnsanlar malzeme kalitesi iyi olan kamerası iyi olan telefona kral gözüyle bakıyordu.Yazılım donanım oyun uygulama falan önemsizdi.Bence N9 ile bir yoklama yaptı 1 ay falan bekledi eğer tutarsa diye tutmayınca bıraktı.Ayrıca ben Microsoft, Google gibi devlerle kıyaslamıştım.Nokia'nın yazılımda Microsofttan başarılı olması imkansız.