Mazhar Alanson

Sponsorlu Bağlantılar

Muhammet DEDE

Muhammet DEDE

Üye
    Konu Sahibi
Mazhar Alanson
Mazhar Alanson

Mazhar Alanson 13 Şubat 1950'de Ankara'da Dünyaya geldi. Orta Okulu Ankara Koleji'nde bitirdi. Babası Ferruh Alanson Annesi Melek Alanson'dur. Ayla Alanson ailenin ilk kız çocuğudur. Daha sonra Aynur Alanson doğmuştur. En sonunda Ferruh Alanson'un 3. çocuğu Mazhar Alanson dünyaya gelmiştir. Mazhar Alanson tiyatrocu, oyuncu, müzisyen, ve beste yazarıdır.

Çocukluğu

Babası Ferruh Alanson, Ankara Senfoni Orkestrası'nda baş trompetçiydi, annesi Melek Alanson ise ilkokul öğretmeniydi. Çocukluğunu Ankara'da Cebeci semtinde geçiren Mazhar Alanson, müzikle hep içiçe oldu.

Teyzesi Neriman Esi Senfoni Orkestrasında ve bir çok operada oynadı ve Türk Operası'nın önemli isimlerinden biri oldu. Eniştesi Muammer Esi ise Devlet Tiyatrosunda uzun dönem hizmet vermiş Türk sinemasında 4 filmde rol almıştır. Ailesinde bulunan sanatçıların etkisiyle Ankara Devlet Konservatuarı’nı kazanarak Yüksek Tiyatro Bölümünde Eğitimini tamamladı.

Eşi Hale Alanson'la da burada tanışmıştır. Eşi Hale Alanson'dan kızı (Eda Alanson) ve oğlu (Hilmi Alanson) doğmuştur.

Gençlik Dönemi

Lise yıllarında gitar çalmaya başlayan Mazhar Alanson, aileden gelen bir yetenekle bir çok çalgı aletine de ilgi duydu. 1966'da İstanbul Fenerbahçe Kalamış sahilinde Fuat Güner'in aldığı Beatles'ın yeni çıkan albümü vesilesiyle arkadaşlıkları başlamış oldu.

Daha sonra Fuat Güner'le birlikte Kaygısızlar Grubunu kurarak konserler vermeye başladılar. Bu dönemde o zamanlar meşhur olan Crosby, Stills & Nash (and Young) ve Rolling Stones parçalarını seslendirdiler. Kızıltoprakta Özkan Uğur'la tanışmalarıyla birlikte 1972'de Mazhar Fuat Özkan üçlüsünü MFÖ'yü kurdular.

Fakat ilk albümleri Türküz Türkü Çığırırız Özkan Uğur'un askere gitmesiyle ikili olarak piyasaya çıkıp oldukça ilgi topladı.


1974'de Galip Boransu ve Ayhan Sicimoğlu'nun gruba katılmasıyla birlikte Heycanlı isminde ilk 45'likleri piyasaya çıktı.

Heycanlı ismi gibi çok çok heycanlı bir parçaydı. Bu parça o yıllarda çoğu kişi tarafından sevildi. Daha sonra çeşitli nedenlerden dolayı İpucu Beşlisi dağıldı. Üçlü daha sonra bir dönem Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Seyyal Taner, Barış Manço gibi ünlü müzisyenlerle birlikte çalıştı.

Daha sonra Mazhar Alanson, Ferhan Şensoy’un "Şahları da Vururlar” adlı müzikal oyununda rol aldı. Bu dönemde özlediği Tiyatroculuk mesleğine kısa bir dönüş yapan Mazhar Alanson, kısa zaman sonra çok büyük bir albüme imza atmaya hazırlanıyordu. Bu albüm "Şahları da Vururlar" müzikalinin bir bestesiydi.

Mazhar Fuat Özkan



1984'te büyük zorluklarla Ele Güne Karşı Yapayalnız albümünü çıkaran grup, bu albümle bir yıl boyunca zirvede kalmayı başardı. Plak şirketlerinin satmaz diye düşündükleri bu albüm hafızalara güçlü bir şekilde kazınmayı başarmıştır. Bu Albümde yer alan parçalar sırasıyla şöyledir:

* Ele Güne Karşı * Deli Deli * Sen ve Ben * Yalnızlık Ömür Boyu * Neye Niyet Neye Kısmet * Ondan Şikayet Bundan Şikayet * Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da * Olmuyor Olamıyor * Sevdim Bir Kere * Bodrum * Güllerin İçinden

Bu parçaların hepsi birer klasik olmayı başarmıştır.

Ele Güne Karşı Yapayalnız albümünden sonra 1985'te Peki Peki Anladık, 1986'da Vak The Rock, 1987'de No Problem, 1989'da The Best Of MFÖ, 1990'da Geldiler, 1992'de Agannaga Rüşvet ve Dönmem Yolumdan"1995'te M.V.A.B, 2003'te MFÖ single ve Collection,2006'da da AGU albümleri piyasaya çıkmıştır.

Erovizyon Şarkı Yarışması ve MFÖ

MFÖ olarak ülkemizi yurtdışında iki kere temsil etmişlerdir. Türkiye'yi Erovizyon şarkı yarışmasında ilk temsil ettiği 1985 senesinde sunucunun Mazhar Fuat Özkan ismini okuyamadığından gruba kısaca "MFÖ" olarak hitap etmesiyle 1985'ten sonra grup MFÖ adıyla da tanınmaya başlamıştır.

İsveç'in Gothenburg şehrinde Didai Didai Dai adlı parçayı seslendiren grup, bu yarışmada 14. olmuş, 1988'de İrlanda'nın Dublin şehrinde yapılan yarışma da ise 15. olmayı başarmıştır. Turgut Özal, o dönemde bunu şu sözlerle medyaya duyurmuştur: "Artık Erovizyon şarkı yarışmasının taraflı olduğunu öğrenmiş olduk".

Her Şey Çok Güzel Olacak


Yönetmenliğini Ömer Vargı'nın yaptığı filmde Mazhar Alanson, başrolü Cem Yılmaz ve Ceyda Düvenci’yle paylaşmış, filmin müziklerini de yapmıştır. Bu film, Türk Sinemasında seyirci rekoru kırmıştır. Film, Türk sinemasının en başarılı eserlerinden biri olarak gösterilmektedir


Günümüzde

Biricik Suden ile evlenmesinden sonra beste, müzik, konser, dizi ve film çalışmalarını devam ettiren Mazhar Alanson, en son MFÖ ile AGU albümünü çıkarmıştır.

Film çalışmaları

* Arkadaşım Şeytan ( 1988 )
* Her Şey Çok Güzel Olacak ( 1998 )
* Hokkabaz ( 2006 )

Rol aldığı diziler

* Çekirdek aile ( 2002 )
* Ekmek teknesi ( 2002 )

Albümleri

* Ele Güne Karşı (1984)
* Vak The Rock (1986)
* Peki Peki Anladık (1985)
* Aşık Oldum / I Fall In Love (1985)
* No Problem (1987)
* The Best Of MFÖ (1989)
* Geldiler (1990)
* Agannaga Rüşvet (1992)
* Dönmem Yolumdan (1992)
* M.V.A.B. (1995)
* MFÖ (2003)
* Collection (2003)
* AGU (2006)
 


Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
cool luğuna hayranım

- - - Eklendi - - -

cool luğuna hayranım
 
Muhammet DEDE

Muhammet DEDE

Üye
    Konu Sahibi
Olunmucak Gibi'mi :)) Zor olsada galiba dönüyorum sana.. :))
 


Üst Alt