KralBaykus
Üye
#<mangal nasıl yakılır >£#
Kolaylık.....,.,:;
Mangal üzerinde yağlı et pişiriyoranız, bazen akan yağlar kömürün üzerine damlayarak parlama yapabilir Bu durumlarda parlayan ateşin üzerine hafif tuz serperek ateşi söndürebilirsiniz
Yapılışı:
Kömürü piramit şeklinde ızgaranın içine yerleştirin,
Ateşi yakmak için asla ispirto ve gaz gîbi yama maddeler kullanmayın Yakma işlemini kolaylaştırmak için mağazalarda başka malzemeler satılmaktadır
Kömürlerin korlaşmasını bekleyin ve piramiti dağıtın
Kömürlerin üstü beyaz külle kaplandığı zaman etleri ızgaraya koyabilirsiniz
Et ya da balığın üstündeki fazla terbiyeyi kağıt havlu ile silin Dumanı azaltmak için yağlı parçaları folyo üstüne koyun
Pişireceğiniz eti bir gece evvelden hazırlayıp, ateşe yakın bir yerde tutup, hafif ısınmasını sağlayın Ilık olarak ızgara yapılan et ve balıkların tadına doyum olmaz
Mangalda ızgara yaptıktan sonra ateşiniz kaldıysa ve mangalı bir öğün sonra kullanmayacaksanız, üstünü külle örtüp söndürün Eğer kullanacaksanız, bir toprak gü-veci mangalın üstüne ters kapatıp, rüzgarsız bir yerde muhafaza ediniz
Belki patatesi, soğanı külde pişirmişsinizdir Ama hiç sarmısağı külde pişirdiniz mi? Kabuğun içinde eriyip püre haline gelen sarmısağı, ızgara yaptığınız etin, veya balığın üzerine sürüp bir deneyin, vazgeçemeyeceğiniz bir lezzetle karşılaşacaksınız
Sakın gazyağı, ispirto döküp kömürü yakmayınız Kokusu uzun zaman mangaldan çıkmaz, etin tadını bozar
Kömürün iyice yanmasını bekleyin Alevli yanma bittikten yarım saat sonra kömür kor gibi kıpkırmızı olacak ve ince beyaz küller oluşacaktır İşte o zaman eti ateşe koyma zamanıdır Uzun süre ızgara yapacaksanız, mangala biraz fazla kömür koymanız gerekecektir
Ateş hafiflerse, bir tutam tuz atıp harlandırabilirsiniz
Pişireceğiniz maddenin cinsine göre ızgara yüksekliğini ayarlamayı unutmayın Bâzı gıda maddeleri ateşe yakın, bazıları ateşten uzak pişmek ister
Pişireceğiniz maddenin her iki tarafını aynı derecede pişirmeye gayret edin En kolay yöntem 'Cızbız' ızgarası kullanmaktır
Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için, iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı tat katabilir Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gerekir Mangal yaparken etten akan yağlar, kor halindeki kömür parçalarının üstüne düştüğünde alevlenmeye sebep olur Bu da eti yakar Ama ateşi söndürmeyecek miktarda suyu elinizle ateşin üzerine serperseniz, alevler dinecektir İster fırında olsun ister mangalda, ızgara yiyeceklerin tadı bir başka olur Ama fırın ızgarasında pişirilen etlerin yağlarını tepsiden temizlemek de zordur Bu işin de altından kalkabilmek için fırın tepsisine bir miktar su doldurmanız yeterli Yağlar soğuduğunda suyun yüzünde toplanacak ve tepsinin kolay temizlenmesini sağlayacaktır.
Mangal üzerinde yağlı et pişiriyoranız, bazen akan yağlar kömürün üzerine damlayarak parlama yapabilir Bu durumlarda parlayan ateşin üzerine hafif tuz serperek ateşi söndürebilirsiniz
Yapılışı:
Kömürü piramit şeklinde ızgaranın içine yerleştirin,
Ateşi yakmak için asla ispirto ve gaz gîbi yama maddeler kullanmayın Yakma işlemini kolaylaştırmak için mağazalarda başka malzemeler satılmaktadır
Kömürlerin korlaşmasını bekleyin ve piramiti dağıtın
Kömürlerin üstü beyaz külle kaplandığı zaman etleri ızgaraya koyabilirsiniz
Et ya da balığın üstündeki fazla terbiyeyi kağıt havlu ile silin Dumanı azaltmak için yağlı parçaları folyo üstüne koyun
Pişireceğiniz eti bir gece evvelden hazırlayıp, ateşe yakın bir yerde tutup, hafif ısınmasını sağlayın Ilık olarak ızgara yapılan et ve balıkların tadına doyum olmaz
Mangalda ızgara yaptıktan sonra ateşiniz kaldıysa ve mangalı bir öğün sonra kullanmayacaksanız, üstünü külle örtüp söndürün Eğer kullanacaksanız, bir toprak gü-veci mangalın üstüne ters kapatıp, rüzgarsız bir yerde muhafaza ediniz
Belki patatesi, soğanı külde pişirmişsinizdir Ama hiç sarmısağı külde pişirdiniz mi? Kabuğun içinde eriyip püre haline gelen sarmısağı, ızgara yaptığınız etin, veya balığın üzerine sürüp bir deneyin, vazgeçemeyeceğiniz bir lezzetle karşılaşacaksınız
Sakın gazyağı, ispirto döküp kömürü yakmayınız Kokusu uzun zaman mangaldan çıkmaz, etin tadını bozar
Kömürün iyice yanmasını bekleyin Alevli yanma bittikten yarım saat sonra kömür kor gibi kıpkırmızı olacak ve ince beyaz küller oluşacaktır İşte o zaman eti ateşe koyma zamanıdır Uzun süre ızgara yapacaksanız, mangala biraz fazla kömür koymanız gerekecektir
Ateş hafiflerse, bir tutam tuz atıp harlandırabilirsiniz
Pişireceğiniz maddenin cinsine göre ızgara yüksekliğini ayarlamayı unutmayın Bâzı gıda maddeleri ateşe yakın, bazıları ateşten uzak pişmek ister
Pişireceğiniz maddenin her iki tarafını aynı derecede pişirmeye gayret edin En kolay yöntem 'Cızbız' ızgarası kullanmaktır
Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için, iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı tat katabilir Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gerekir Mangal yaparken etten akan yağlar, kor halindeki kömür parçalarının üstüne düştüğünde alevlenmeye sebep olur Bu da eti yakar Ama ateşi söndürmeyecek miktarda suyu elinizle ateşin üzerine serperseniz, alevler dinecektir İster fırında olsun ister mangalda, ızgara yiyeceklerin tadı bir başka olur Ama fırın ızgarasında pişirilen etlerin yağlarını tepsiden temizlemek de zordur Bu işin de altından kalkabilmek için fırın tepsisine bir miktar su doldurmanız yeterli Yağlar soğuduğunda suyun yüzünde toplanacak ve tepsinin kolay temizlenmesini sağlayacaktır.