Kuru Meyvelerin Yararları

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kuru Meyvelerin Yararları
Saglik açisindan kuru meyveler de son derece önemlidir. Antioksidan kuru meyveler, sinir sistemini korur, enerji verir, kan yapiminda mucizeler yaratir.

Kuru meyveler, yas meyvenin içerdikleri % 80-95 oranindaki suyun % 10 - 20 oranlarina düsürülmesi ile elde edilirler.

Bu ‘kurutma’ islemi sonrasi, C vitamini disinda bütün minerallerin korundugu kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyelleri ile öncelikle serbest radikallere karsi korurlar. Türk damak tadina en uygun kuru meyveler kayisi, erik ve elmadir. Iste bu 3 kuru meyvenin faydalari:

Kuru kayisi:
Besleyici ve potasyum açisindan çok zengindir. Sindirim sorunlarina iyi gelir; stresi, kansizligi önler. Içerdigi A vitamini akne gibi cilt bozukluklarini önler. Büyümeye yardimcidir, görme fonksiyonlarini güçlendirir, seker hastaliginin gelisimini engeller, bagisiklik sistemini korur. Potasyum basta kalp kaslari tüm kaslarin ve sinirlerin iyi çalismasini saglar. Kayisi lifli bir meyvedir. Lifli besinlerin kan sekerinin dengeli yükselmesini sagladiklari, zararli maddelerin bagirsakta kalma süresini kisalttiklari için kanserden korunmada faydali olduklari saptanmistir.

Kuru erik:
Bol miktarda B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitamini içerir. Mürdümeriginin bagirsaklari çalistirici etkisi bilinmektedir. Içerdigi zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle, tansiyon, karaciger, kalp, böbrek ve romatizma hastalari ile tuzsuz rejim yapanlara önerilir. Güçlü antioksidanlari ile kalp hastaliklarina yakalanma ve kriz riskini azaltici etkisi bulunmaktadir.

Kuru elma:
Besin degeri disinda nefes darligi ve kalp hastaliklarina karsi koruyucudur. Vücuttan toksinlerin atilmasina yardimci olur. Lifli oldugu için bagirsaklari temizler. Karacigerinden sikâyet edenler, romatizmalilar ve hatta seker hastalari bile faydalanabilirler.Elma yatistirici, uyku vericidir ve bas agrilarina iyi gelir. Kabuguyla küçük parçalara böldügünüz elmalari kaynatarak içine isterseniz limon, portakal, tarçin koyarak çay olarak tüketebilirsiz.

PESTIL
Dut pekmezi, süt, bal, ceviz, findik ve undan olusan, protein, karbonhidrat, yag, vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde içeren bir gida maddesidir. Özellikle A ve B vitaminleri ve demir yönünden zengindir. Pestilin 100 graminda 293 kcal bulunur. Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasinda, hormon, enzim üretiminde, bagisiklik sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir. Ayrica iyi bir enerji kaynagidir.

DUT
Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastaliga iyi geldigi bilinmektedir. Beyaz dut ates düsürücü ve idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir. Karaduttan elde edilen surubun ise agiz ve bogaz hastaliklarinda olumlu etkiye sahip oldugu bilinmektedir.
 


ahmetkartal

ahmetkartal

Üye
:tşk: haydar
 
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
sağol ahmet
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

ahmetkartal
Cevap
0
Görüntüleme
341
ahmetkartal
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
332
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
301
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
382
Haydar


Üst Alt