Kuru Meyvelerin Yararları

  • 25 Mart 2013
  • 346 Okunma
  • 2 Cevap

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Saglik açisindan kuru meyveler de son derece önemlidir. Antioksidan kuru meyveler, sinir sistemini korur, enerji verir, kan yapiminda mucizeler yaratir.

    Kuru meyveler, yas meyvenin içerdikleri % 80-95 oranindaki suyun % 10 - 20 oranlarina düsürülmesi ile elde edilirler.

    Bu ‘kurutma’ islemi sonrasi, C vitamini disinda bütün minerallerin korundugu kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyelleri ile öncelikle serbest radikallere karsi korurlar. Türk damak tadina en uygun kuru meyveler kayisi, erik ve elmadir. Iste bu 3 kuru meyvenin faydalari:

    Kuru kayisi:
    Besleyici ve potasyum açisindan çok zengindir. Sindirim sorunlarina iyi gelir; stresi, kansizligi önler. Içerdigi A vitamini akne gibi cilt bozukluklarini önler. Büyümeye yardimcidir, görme fonksiyonlarini güçlendirir, seker hastaliginin gelisimini engeller, bagisiklik sistemini korur. Potasyum basta kalp kaslari tüm kaslarin ve sinirlerin iyi çalismasini saglar. Kayisi lifli bir meyvedir. Lifli besinlerin kan sekerinin dengeli yükselmesini sagladiklari, zararli maddelerin bagirsakta kalma süresini kisalttiklari için kanserden korunmada faydali olduklari saptanmistir.

    Kuru erik:
    Bol miktarda B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitamini içerir. Mürdümeriginin bagirsaklari çalistirici etkisi bilinmektedir. Içerdigi zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle, tansiyon, karaciger, kalp, böbrek ve romatizma hastalari ile tuzsuz rejim yapanlara önerilir. Güçlü antioksidanlari ile kalp hastaliklarina yakalanma ve kriz riskini azaltici etkisi bulunmaktadir.

    Kuru elma:
    Besin degeri disinda nefes darligi ve kalp hastaliklarina karsi koruyucudur. Vücuttan toksinlerin atilmasina yardimci olur. Lifli oldugu için bagirsaklari temizler. Karacigerinden sikâyet edenler, romatizmalilar ve hatta seker hastalari bile faydalanabilirler.Elma yatistirici, uyku vericidir ve bas agrilarina iyi gelir. Kabuguyla küçük parçalara böldügünüz elmalari kaynatarak içine isterseniz limon, portakal, tarçin koyarak çay olarak tüketebilirsiz.

    PESTIL
    Dut pekmezi, süt, bal, ceviz, findik ve undan olusan, protein, karbonhidrat, yag, vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde içeren bir gida maddesidir. Özellikle A ve B vitaminleri ve demir yönünden zengindir. Pestilin 100 graminda 293 kcal bulunur. Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasinda, hormon, enzim üretiminde, bagisiklik sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir. Ayrica iyi bir enerji kaynagidir.

    DUT
    Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastaliga iyi geldigi bilinmektedir. Beyaz dut ates düsürücü ve idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir. Karaduttan elde edilen surubun ise agiz ve bogaz hastaliklarinda olumlu etkiye sahip oldugu bilinmektedir.
     


    Yazan: Haydar
  2. :tşk: haydar
     
  3. sağol ahmet
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
Yüklüyor...
12/11/2018 - 21:31