Kuluçka Makinası Nasıl Yapılır (Resimli - Anlatım)

Sponsorlu Bağlantılar

Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kuluçka Makinası Nasıl Yapılır (Resimli - Anlatım)
Kuluçka Makinası Nasıl Yapılır (Resimli - Anlatım)

Bir çok hayvan sever için çok güzel bir konu daha.Artık bu konuyu takip ederek evde kendi tavuk yavrularınızı bıldırcın yavrularınızı ve aklınıza gelecek diğer tüm yavruları çıkartabilirsiniz.


Şimdi bir kuluçka makinasının olabildigince stabil ve en ucuz yolla yapılabilecek yeni versiyonunu sizlerle paylaşmak istiyorum.. Makina şu an faal ve 200 tavuk yumurtası kapasiteli herkezin sahip olabileceği termostat hariç 50 ytl civarı malzemesi tutuyor..

Öncelikle herkezin muzdarip oldugu bir konu var nem dengesinin saglanması...
Nem dengesinin istenilen düzeyde tutulması için olabildiğince sızdırmaz bir kap bulmanız gerek.. Bu ne olabilir yalıtım özelliğinden dolayı bir buzdolabı en iyi tercih gibi görünüyor bende ilk projemi yukardaki linkten görüldügü üzere bir arac buzdolabından yapmıştım.. Ama herkez buzdolabı bulabilecek bir imkanı olmayabilir bunun yerine bu projemde tamamen plastik heryerde bulunabilen 70cm x 40 cm ölcülerine yakın deliksiz bir plastik kutu kullandım. Kutu büyük yapı marketlerin hemen hepsinde bulunabiliyor. 34 ytl ye aldım..

Plastik kutu ince olmasına ragmen bir konuda işimize yarayacak sızdırmazlık.. Buda nem düzeyimizi stabil tutmakta..



Bu kasanın içine ısı yalıtımı ve sıvı yalıtımı için aşagıdaki katmanlar halinde döşedim rezistans olarak elektirkli battaniye rezistansı kullandım yanılmıyorsam 16 metre idi.


bu şekilde katmanlar halinde tüm yüzeyi döşedikten sonra (kapak dahil) en üst katmana laylon cekerek sıvı temasınıda engelledim..
Alt yüzeye ilk önce yüzey genişliğince kalın bir sünger serdim ve alabildiği kadar su ile doyurdum..

Rezistansı aşağıdaki şekilde döşedim;


bu işlem bittikten sonra bir raf yaparak makinanın içine koyabilir bir kol yardımı ile dışardan cevirebilirsiniz.. Alt ve üst nokta açısı 45 derece olmalı günde mümkünse 24 kere minimum 5-6 kere çevrilmelidir..



şimdi ben böyle bir sistem kurarak yeri cok verimsiz kullanacagımı düşündüm ve 50 yumurtalık bu düzeneği 2 raf kullanarak 200 e cıkarmayı düşündüm.. Nasılmı?




makinaya 2 sıra raf yaptım Raflar sineklik teline tahtadan bir çerceve yaparak elde edildi. Böylece hava ve nem geçişi üst düzeyde kaldı cıkım anında da sorunsuz olması saglandı. makinayıda dışardan bir kaideye oturtarak komplesini çevirdim böylece yerden inanılmaz tasaruf ettim kapasite 4 katına cıktı.. Çevirmede su işi problem olmasın diyede sünger kullandım o kadar açı vermeme ragmen suyla ilgili hicbir sıkıntım olmadı ve testlerde nemi %90 a kadar cok rahat şekilde cıkarabildiğimi ve günlerce o düzeyde tutabildiğimi gördüm.. Nedeni cok basit plastik sızdırmasız bir kap



kasanın ayrılabilir kapagını 2 adet menteşe ile sabitledim böylece acıp kapanma aşamasında hem rezistans telleri zarar görmüyor hemde kapak sistemden bir şekilde ayrılamıyor kapagı dik monte ettim elinizle tutmassanız kendiliğinden kapanıyor böylece işiniz bittiğinde açık unutma şansınız olmuyor. Kapak aynı zamanda köşeden köşeye atılan bir ip vasıtası ile içerdende kuvvetlendirildi yük önce iplere biniyor..

Bir cok soru soruldu termostatlar hakkında.. Her tür termostat olabileceği gibi 0.1 derece hassasiyetli alarm fonksiyonlu gelişmiş bir termostat kullanmanız verimi çok etkiliyor.. 20-30 ytl den kaçıp ucuz termostatlar ile yaptıgınızda 100 yumurtadan 50 cıkıyor güzel bir termostat ile 80-90.. aradaki 40 yavru farkını ytl den hesaplarsanız bir batımda fazla cıkacak yavrunun maddi değeri bile aradaki farkı kapatıyor.. Olabildiğince kaliteli bir termostat alın.. Alarm fonksiyonlu bir termostat ısı belirttiğiniz degerin altına düşer düşmez ötmeye başlıyor.. Örneği 34 derece alt 4o derece üst limit belirliyorsunuz bir terslik oldugunda ötmeye baslıyor..

Böylece telinizmi koptu ampülünüzmü bozuldu anında anlayabilirsiniz..
Termostatların genel baglantı şeması şöyle sizinki farklı olabilir yada 220 v ile calışmayabilir siz öncelikle kullanım klavuzunuzu inceleyiniz..





Üstten görünüşünüde gönderiyorum yarım santim çapında bir delik açıp iç yüzeye monte ettiğiniz bir fanı hava yönü yumurtalara değilde dış yüzeye üfleyecek şekilde ayarlayınız böylece üst kapak üzerinde nem birikmesi olmuyor incecik bir hava deliğide yetmiş oluyor.. Ne kadar büyük bir delik o kadar nem problemi...



yumurtalarla alakası olmayan orta bir bölgeden bir delik daha acarak hava girişi saglayınız..



Son olarakta sisteme bir UPS yani kesintisiz güç kaynagı baglayınız.. 2kwa lık bir ups 1 saat civarı elektirik kesintilerinde güç saglayacaktır.


ups tabiki maliyete dahil değil...


Bu arada termostatıda üst kapagınıza koyabilirsiniz.. Tüm kabloları bir delikten cıkarıp silikonla deliği olabildigince yalıttım.. Makinanın içerisinde yalıtımsız nokta yok böylece elektirik kaçagı olamaz olsa bile ne sizi ne makinayı etkileyecektir.. Termostatı makina içersine bir noktaya koyarsanız nemden dolayı termostatınız bozulur... Dış yüzeye monte ederek bu sorunu aşmış oluyoruz. Sakın cok ciddi bir yalıtım olmadan makinanın içerisine döşemeyin...



Bu makina fiziksel olarakta kurulup çalıştırıldı.. Şu ana kadar elde ettiğim en yüksek verimli makinadır.. Nem sürekli üst seviyelerde sakat dogum olayı cok az... 2008 model olarak sizlerle paylaşmak istedim..

Rezistans cok uzun ömürlü kendinden yalıtkan ve maliyeti cok düşük. metrelerce rezistans 2-4 ytl civarına temin edebilirsiniz.. 2 sıra cekerek rezistans arızalarında digerini hemen aktif edebilirsiniz ve en önemlisi yer ampül kadar yer tutmuyor stabilite her noktadan ısındıgı için yumurta her noktada neredeyse aynı ısınıyor.. Makinanın ilk ısınma süresi 4 saat kadar sürüyor su miktarından dolayı.. 1 kere ısındıgındada 0.2 derece hassasiyet ile sürekli stabil kalıyor. Ben termostatımın 37.2 ye düştüğünü görmedim..





Soru : Rezistans straforu eritmiyormu?
Cevap: Ampül tek noktada aynı gücü verdiği için plastik aksamda zararlı olup eritip çözebiliyor koku yapabiliyor ama rezistansın üstü bile plastik kılıf ile kaplı ki kesinlikle eritmiyor. Straforu eritmeyecek kadarda güvenli...

Soru : Tele değdiğimizde elimizcivcivimiz yanarmı?
Cevap : Yanmaz tel tahminimce 45 derece civarında ısınıyor..

Soru :Tele su değerse çatlarmı?
Cevap: Hayır çatlamıyor akkor hale gecemediği için o tür arızalar yaşanacağını sanmam..

Soru : Neden 4 saatte ısınıyor?
Cevap: Isınma süresi suyun miktarıyla ilgili.. Ne kadar cok su olursa makina o kadar gec ısınır fakat suyun bir avantajı radyasyonik etkisinden dolayı bir terslik durumunda ışıma yaparak sogur yani geç ısıttıgınız su elektirik kesintilerinde bir süre ısı sağladıgından bazen kurtarıcı bile olabiliyor. Ayrıca suyu ısıtmakla vakit kaybedeceğinize makinaya 35-40 derecelik sıcak su koyun beklemeyin

Soru : Niye plastik kap? O incecik plastikle ısı yalıtımı iyi olmazki?
Cevap: Öncelikli yalıtım ihtiyacımız ısıya değil ısıyı her şekilde bir miktar yalıtmak daima mümkün olur.. Verimi etkileyen ihtiyacımız nem yalıtımıdır. Soğuk olan bir makinayı daha büyük bir ısı kaynagıyla her zaman ısıtma şansımız olur ancak nemi yalıtmak ve üst seviyelerde tutmak başka materyallerle cok sıkıntı olmaktadır. Bu nedenle plastik kullandım bende bir elma kasasından makina yapmak isterdim elbet ama kulucka koşulları tam oluşmuyor malesef

Soru : Civcivim cıktı şimdi ne yapacağım?
cevap : Allah analı babalı büyütsün biraz büyütür haşlama veya mangal olarak ekonomiye kazandırabilirsiniz benide çağırırsanız
birlikte bir iktisatcı olarak tavugun ülke ekonomisindeki yerini konuşur eşliğinde mangalı ters düz edebiliriz

Her keze iyi calışmalar....



Gördüğünüz gibi basit malzemelerle güzel ve verimli bir makina yapılabilabiliyor.. Neden karton kullandın laylon kullandın diyen olursa bu sorunun tek bir cevabı var tek kullanımlık olsun diye.. Her çıkımda karton ve laylon aksamı atıp yenileniyor böylece sterilizasyon sorunu olmuyor..

üstten görünüş



üst kapak açık vaziyetteki hali

(beyaz kablo rezistansı)

Bu arada üst kapaktaki nem birikimine dikkat edin yüksek nem oranı yakalandıgında bu şekilde tüm dış cephede yoğuşuyor..)



Hava deliği



Bahsettiğimiz katmanlar



üst kat yumurta rafı




Her kata 100 yumurta toplam 200 yumurta böylece koymuş olduk... Neden bu kadar sıkış tepiş? Çünkü
boş yumurtaları henüz ayıklamadım.. Arızalılar ayıklandıgında digerleri rahat edecek kadar yer acılıyor ama
cevirme esnasında boşluk olup kırılmasınlar diye son günlere kadar ayıklamayı gercekleştirmiyorum...

Bu arada fanı çalıştırdıgımda yüzeylerde su birikimi olmuyor size göstermek için nem oranını yüksek tuttum..


Birde kutumuz tam şeffaf oldugu için çıkımları ve değişimleri istediğiniz gibi içini açmadan görebiliyorsunuz gözlemlemek için camdır vs.dir gibi bir ihtiyaç yok.

konu alıntıdır kendi çalışması olan "cepci" arkadaşa teşekkürler
 


karizmatikjojuq

Üye
yaw kards bu yumurtaları nasıl çevircez ne tarafa çevircez
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
yumurtanın yönü önemli değil resimdeki görüldüğü üzere aynısını yaparsın.
 
akula

akula

Üye
elektrik tüketimi nasıl?
 
osurukböcüğü

osurukböcüğü

Üye
ya yumurtalar düşer kırılır
 


Üst Alt