Kredi Kartı Aidatında Umutlandıran Gelişme

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi
Kredi Kartı Aidatında Umutlandıran Gelişme
Kredi Kartı Aidatında Umutlandıran Gelişme



Kredi kartlarından yıllık alınan “kart ücreti” karmaşası devam ederken, bir vatandaşın Zonguldak Tüketici Mahkemesinde açmış olduğu davanın aleyhine sonuçlanması üzerine Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin mahkemenin kararını tüketici lehine bozması, kart ücretinden mustarip vatandaşları umutlandırdı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinden alınan olduğu bilgiye göre, Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin Zonguldak Tüketici Mahkemesinin tüketici aleyhine verdiği kararı bozmasında, kart ücretiyle ilgili düzenlemenin 12 punto koyu siyah harflerle yazılmamasıyla, yıllık ücret konusunun ayrıca tüketiciyle banka arasında müzakere edilerek üzerinde uzlaşma sağlanamamış olması rol oynadı.

Yetkililer, 2003 tarihinde kredi kartlarıyla ilgili yapılan düzenlemeyle 2006 yılında çıkarılan Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası'nda kart ücretiyle ilgili düzenlemelerin 12 punto koyu siyah harflerle yazılması gerektiği hükmünü içerdiğini belirterek, Yargıtay'ın aldığı kararda özellikle kredi kartı ücretiyle ilgili düzenlemenin 12 punto koyu siyah harflerle yazılmamış olmasına vurgu yapmış olmasının, şikayete konu olan ücretle ilgili anlaşmanın 2003 yılından önce yapıldığını gösterdiğini kaydettiler.

Bakanlık yetkilileri, bu yüzden Yargıtay Genel Kurulundan çıkacak son kararın tüketici lehine olması halinde bankaların çok eski tarihli sözleşme imzaladıkları tüketicilerin de yıllık kredi kartı ücreti ödemekten kurtulacağını kaydetti.

Yargıtayın bu konuda almış olduğu karara Zonguldak Tüketici Mahkemesinin uyması halinde kararın tüketici lehine kesinlik kazanmış olacağını belirten yetkililer, ancak mahkemenin kararında direnmesi halinde konunun Yargıtay Genel Kurulunda ele alınacağını bildirdi.

Yetkililer, Yargıtay Genel Kurulunda çıkacak kararın artık kesin olacağını ve başka itiraz edilecek bir üst makam bulunmadığına işaret ederek, kararın, tüketici lehine çıkması halinde ise tüketicilerin bundan sonraki kredi kartı ücretlerine itirazlarında emsal oluşturarak bağlayıcı olacağına dikkat çekti.

-TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE İTİRAZ EDİLEBİLİYOR-

Aynı yetkililer, kredi kartı yıllık ücreti ödemek istemeyen vatandaşların tüketici hakem heyetlerine uygulamaya itiraz edebileceklerine dikkat çekerken, tüketicilerin illerde Sanayi ve Ticaret il müdürlüklerine, ilçelerde ise bağlı bulundukları kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren tüketici sorunları hakem heyetlerine giderek itirazlarını yapabileceklerini anımsattı.

Tüketici hakem heyetlerinin üç ay içinde bu itirazı sonuçlandırması gerektiğini belirten yetkililer, hakem heyetlerinin tüketici lehine karar vermesi halinde, bankaların tüketici mahkemesinde bu karara itiraz edebileceklerini hatırlattı. Yetkililer, ancak mahkemede kararın tüketici aleyhine sonuçlanması halinde 30-40 YTL kart ücreti ödemekten kaçınan tüketicilerin bu kez yaklaşık 350-400 YTL arasında değişen mahkeme masraflarını ödemekle karşı karşıya kalabileceklerine de dikkat çekti.

HABER3
 


elmyra

Üye
evet maalesef kredi kartı yıllık ücreti 35 ytl buda asgari ücretle calışan bir işcinin yılda 2 gününü bankaya calışması demek
 
ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi
Şu tipe avatara bak. Seni İstanbullu ilan ediyorum. Sivaslılığın tarafımca iptal edilmiş olup. Şehrin giriş çıkışlarına resmini astırıp girmen yasaktır deyip SİVAS'ıma aldırmayacağım seni :ehe
 

elmyra

Üye
yaw gitmiyom sivasa işte 6 senede 1 kere gittim daha da gitmiyom işte istanbullu olacam hatta trakyalı olup "be yaw" diyecem sana ne sakıncası var be yaw

sonra gidip çopar havaları oynayacam oldu mu
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Eski bir karar...
Ancak ne yazık ki bir hukuk devletinde (!) hukuka saygı ülkemizdeki düzeyde olunca bankalar da mahkeme kararlarına rağman uygulamalarını düzeltmiyorlar!
Çeşitli tüketici kuruluşlarının internet sayfalarında maktu bir form var arkadaşlar, kart ücreti kesildikten sonra alın onu tüketici mahkemesine gidin! Ücret ödemezsiniz ve karar çok hızlı çıkar! Oyalamazlar da! Adı mahkeme ama cânım ülkemdeki gibi değil işleyişi... O yüzden zorlanmaz ve kesilen paranıza kavuşursunuz!.. Bilinçli olmaya bağlı bir şey... Hakkını arayan alır!!!

(Not: Bizim ülkemizde ise alacağı şeyler çeşitlilik gösterebilir..)
 

elmyra

Üye
bak o konuda katılıyorum sana üçün birini alabilirler, bindirim alabilirler tabi sanslıysanız yada bir yanlışlık olmuş deyip sizi hapse bile alabilirler

burası türkiye (canım vatanım )
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt